• Post category:Catalunya / Europa
  • Reading time:10 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:juliol 14, 2020
You are currently viewing Els Aiguamolls de l’Empordà: Guia per descobrir-los

Els Aiguamolls de l’Empordà són una de les zones humides més importants de Catalunya. Situat entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga, aquests aiguamolls són un refugi de naturalesa. Una gran varietat d’ocells crien allà i altres només hi passen durant les seves rutes migratòries.

La importància ecològica dels Aiguamolls de l’Empordà, va fer que es declaressin Parc Natural a l’any 1983. Caminar a poc a poc pels camins del parc i admirar les llacunes o estanys des dels aguaits és la millor manera de descobrir aquest territori.

paisatge rural aiguamolls empordà

Aspectes pràctics per visitar els Aiguamolls de l’Empordà

Preu per visitar els Aiguamolls de l’Empordà

Visitar lliurement els Aiguamolls de l’Empordà és gratuït. Es pot caminar pels recorreguts marcats i entrar als aguaits oberts al públic.

Només cal pagar 5 € per aparcar al Pàrquing del Cortalet. Tot i que també es pot aparcar gratuïtament al Pàrquing del Mas Matà.

daina blanca dels aiguamolls de l'empordà

Mapa dels Aiguamolls de l’Empordà

Al següent enllaç pots accedir al mapa oficial dels Aiguamolls de l’Empordà, amb els itineraris i els noms dels aguaits indicats.

primer pla cigonya

Els Aiguamolls de l’Empordà en bici

La bici no està permesa en els itineraris que passen per la part central del parc natural (itinerari 1 i 2). Igualment, la bici és una bona opció per moure’s entre el Centre d’Informació del Cortalet fins a l’Estany Europa (itinerari 4).

cigonya menjant als aiguamolls de l'empordà

La Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà

Als Aiguamolls de l’Empordà s’hi han comptabilitzat fins a 329 espècies d’ocells. Algunes d’elles són molt escasses i difícils de veure, però d’altres es poden veure freqüentment. El cabusset, el corb marí, la cigonya blanca, l’ànec collverd, el xarxet comú, la fotja vulgar, el blauet, el pit-roig o la mallerenga carbonera són alguns dels ocells que es poden veure amb certa freqüència. Pots consultar aquesta guia amb els 50 ocells més representants del Parc Natural els Aiguamolls de l’Empordà i els mesos en què es poden veure al parc natural.

ocell als aiguamolls de l'empordà

A més, també hi ha alguns mamífers que es mouen pels Aiguamolls de l’Empordà. Daines, guineus, teixons, porcs senglars i, fins i tot, llúdrigues. El millor moment per veure les daines és durant el període de la ronca (quan entren amb zel) entre mitjans d’octubre fins a mitjans de novembre.

guineu de matinada a un camí

Recomanacions

  • És bàsic portar prismàtics per poder veure correctament els ocells.
  • Els millors moments per veure fauna són durant les primeres i últimes hores del dia.
  • Les sortides de sol són impressionants. Val la pena matinar!
  • Amb l’arribada del fred arriben als Aiguamolls de l’Empordà un gran nombre d’estornells. Durant els capvespres milers d’aus volen conjuntament fent una coreografia hipnòtica.
  • Els millors mesos per veure més varietat d’ocells són les èpoques migratòries (la tardor i la primavera). Sobretot de març a maig i de setembre a octubre.

llums sortida de sol als aiguamolls

Itineraris

Als Aiguamolls de l’Empordà hi ha 5 itineraris principals:

Itinerari 1: Del Cortalet al Mas Matà

És un itinerari curt, de només 2,5 km, però ideal per descobrir alguns dels aguaits més destacats del parc com l’Aguait Quim Franch, l’Aguait de les Gantes o l’Aguait de les Daines. Al final, l’observatori de la Senillosa és ideal per tenir una panoràmica de la zona.

guineu amb la llacuna seca als aiguamolls de l'emporda

Itinerari 2: Del Mas Matà a les Llaunes

Aquest itinerari comença on acaba l’anterior, a la zona del Mas Matà. Són 2,3 km que van des dels estanys d’aigües dolces del Mas Matà fins a la platja.

pitroig als aiguamolls de l'empordà

Itinerari 3: Volta a la Reserva Integral dels Aiguamolls de l’Empordà

Aquest itinerari és la continuació dels dos anteriors. Unint l’itinerari 1, 2 i 3 es pot fer la volta a la Reserva Integral dels Aiguamolls de l’Empordà amb 8,2 km.

Tot i això, l’itinerari 3 està tancat de l’1 d’abril fins al 30 de juny perquè passa per una zona de nidificació.

daina entre herba alta als aiguamolls de l'empordà

Itinerari 4: Del Cortalet als Estanys d’Europa

Aquest itinerari connecta dues zones diferents del parc: la zona del Cortalet amb els Estanys d’Europa.

fotja nedant vista des d'un dels aguaits

Itinerari 5: El Riu Fluvià

Es tracta d’un recorregut diferent de la resta, que avança per la riba del Riu Fluvià, al municipi de Sant Pere Pescador. Al llarg d’aquest itinerari es pot veure una gran varietat de flora.

Pots consultar tota la informació d’aquests itineraris a la pàgina web oficial del parc.

Els Aiguamolls de l’Empordà en 1 dia: el meu recorregut preferit

Quan visito els Aiguamolls de l’Empordà m’agrada passar-hi tot el dia. Des de la sortida de sol fins a la posta. Començant des del Pàrquing del Mas Matà, sempre m’afanyo per veure sortir el sol des de l’Observatori de la Senillosa. Després començo a caminar cap a l’Aguait del Cortalet acompanyat dels primers cants dels ocells.

sortida de sol als aiguamolls de l'empordà

Durant el camí cap a l’Aguait del Cortalet, ben aviat al matí, sovint es poden veure algunes daines. Per això val la pena avançar en silenci i atent a qualsevol moviment.

daina de bon matí

Arribar a l’Aguait del Cortalet amb les primeres llums del dia és sempre màgic. És el moment en què sol haver-hi més ocells: cigonyes, flamencs i una gran varietat d’ànecs. Observar, durant algunes hores, l’activitat dels ocells és tranquil·litzador. Des d’aquest aguait també es poden veure daines.

flamencs aiguamolls de l'empordà

grup cigonyes als aiguamolls de l'empordà

daines a l'estany del cortalet

Continuo la visita amb l’Aguait de les Daines, des d’on sovint es poden veure les cigonyes alimentant-se al camp. I després desfaig el camí per anar fins a l’Aguait del Gall Marí i l’Aguait del Bruel, una bona zona per veure-hi corbs marins, cabussets i blauets.

corb marí volant a l'hivern

primer pla d'una fotja

Segons l’època de l’any, continuo el recorregut pel camí de la platja (itinerari 3) o bé desfent el camí fins a l’Aguait de Quim Franch. Aquest aguait és una bona opció per passar-hi la tarda. Amb paciència, s’hi poden veure blauets, aguilots, arpelles, cabussets…, i també les daines solen deixar-se veure abans de la posta de sol.

rossinyol als aiguamolls de l'empordà

mascle de daina durant la ronca als aiguamolls de l'empordà

posta de sol

Passar un dia als Aiguamolls de l’Empordà és sempre sinònim de tranquil·litat. Observar durant hores l’harmonia d’aquest paisatge amb els ocells és terapèutic. I amb atenció i uns bons prismàtics, es poden presenciar escenes úniques i albirar alguns dels ocells més bonics de la zona.

final del dia als aiguamolls de l'empordà a l'estiu

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.