• Categoria de l'entrada:Argentina / Sud Amèrica
  • Temps de lectura:29 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:març 22, 2024
Actualment esteu veient Excursions a El Chaltén: les millors rutes de senderisme

El Chaltén és conegut com la capital del trekking a Argentina. Aquest petit poble, de poc més de mil habitants, està envoltat d’un entorn muntanyós incomparable, on hi destaquen pics tan icònics com el Fitz Roy o el Cerro Torre. Aquests pics només coronen una successió d’estanys, rius, glaceres i roques verticals. Un territori de gran bellesa i importància ecològica, protegit pel Parc Nacional Los Glaciares. Les possibilitats de senderisme pels voltants d’aquest poble de la Patagònia argentina són força extenses. Per això, he volgut agrupar les que per mi són les millors excursions a El Chaltén.

imponent Fitz Roy durant la pujada a la Laguna de los Tres una de les millors excursions a El Chaltén

Excursions a El Chaltén: rutes curtes

Les primeres rutes d’aquesta llista són excursions curtes a El Chaltén, de com a molt tres hores, i que són bones opcions pels qui no volen caminar massa o per ocupar alguna tarda o matí amb pitjor meteorologia.

1- Chorrillo del Salto, una excursió a El Chaltén molt fàcil

Dificultat: Baixa | Duració: 1 hora i mitja (anar i tornar) | Distància: 6 km (anar i tornar) | Desnivell positiu: 90 metres | Track de la ruta aquí.

Punt inici: Final de l’Avinguda de San Martín, al límit nord d’El Chaltén.

El Chorrilo del Salto és el salt d’aigua més alt de la zona d’El Chaltén. Té una caiguda de 20 metres, i està envoltat de vegetació. Per tenir la millor perspectiva de la caiguda d’aigua és necessari descalçar-se i avançar un parell de metres pel riu.

El camí fins a la cascada comença al pàrquing que hi ha al final del carrer principal que travessa el poble. Allà està indicat l’inici del camí. Tot el recorregut fins al salt d’aigua és molt senzill, i és ideal per fer un passeig.

En cas de disposar de cotxe, es pot escorçar la ruta i conduir fins a un pàrquing més proper, a només 500 metres del salt d’aigua.

el salt d'aigua més proper i accessible d'El Chaltén

una cotorra a un dels arbres del parc nacional los glaciares

2- Mirador Los Cóndores

Dificultat: Baixa | Duració: 1 hora i quart (anar i tornar) | Distància: 2,5 km (anar i tornar) | Desnivell positiu: 150 metres | Track de la ruta aquí.

Punt d’inici: Centre de Visitants del Parc Nacional Los Glaciares del Chaltén.

Aquest mirador és un dels clàssics dins les excursions d’El Chaltén. Es tracta d’un petit turó que hi ha l’inici del poble, i que es pot ascendir seguint un camí que surt des del costat del centre d’informació del parc nacional.

La pujada és intensa, però curta, així que és una ruta molt assequible. A més, al llarg del camí hi ha diferents panells informatius amb detalls sobre els còndors andins, uns ocells que sovint es poden observar durant aquest camí.

Un cop s’arriba a dalt, es pot gaudir d’una bonica vista del poble i, sobretot, de les muntanyes que l’envolten, com el Fitz Roy.

Aquest mirador és una bona localització on contemplar o fotografiar la sortida de sol des de prop del poble, i apreciar l’instant en què els pics es tenyeixen de vermell.

panoràmica des del mirador los cóndores una de les millors excursions a El Chaltén curtes

3- Mirador Las Águilas

Dificultat: Baixa | Duració: 2 hores i mitja (anar i tornar) | Distància: 5 km (anar i tornar) | Desnivell positiu: 150 metres | Track de la ruta aquí

Punt d’inici: Centre de Visitants del Parc Nacional Los Glaciares del Chaltén.

Uns deu minuts abans d’arribar al Mirador Los Cóndores, hi ha un camí que es desvia i es dirigeix al Mirador Las Águilas. Una pujada constant, però poc exigent, permet arribar fins a aquest segon mirador, que ofereix unes precioses vistes del Llac Viedma.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi durant una ruta per la Carretera Austral a Xile, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

4- Laguna Capri

Dificultat: Mitja| Duració: 2 hores i mitja (anar i tornar) | Distància: 9 km (anar i tornar) | Desnivell positiu: 400 metres | Track de la ruta aquí.

Punt inici: Final de l’Avinguda de San Martín, al límit nord d’El Chaltén.

Aquesta excursió d’El Chaltén és un dels més populars de la zona, sobretot perquè aquesta ruta coincideix amb la primera part del camí fins a la Laguna de los Tres, que és l’estany més famós del Parc Nacional Los Glaciares.

La ruta fins a la Laguna Capri no és massa llarga, i s’hi arriba després d’unes dues hores de ruta. La primera part és la més intensa, ja que durant el primer kilòmetre cal superar un desnivell important. Després de la pujada, és molt recomanable aturar-se al Mirador Río de las Vueltas.

vista des del mirador del río vueltas durant la pujada a la Laguna Capri

A partir del segon kilòmetre, el sender s’endinsa per un bosc de lenga, on no és estrany trobar algun picot negre de Magallanes. A partir d’aquí el camí és més planer i és fàcil avançar a bon ritme. Aproximadament al tercer kilòmetre apareix una bifurcació. El camí de l’esquerra és el que es dirigeix cap a la Laguna Capri i el de la dreta passa pel Mirador del Fitz Roy. Més endavant, els dos camins es tornen a trobar.

Agafant el camí de l’esquerre, s’arriba a la bonica Laguna Capri després d’uns quatre kilòmetres d’haver sortit d’El Chaltén. Aquesta llacuna ofereix unes vistes excepcionals del Fitz Roy. A més, just al costat de l’estany hi ha una àrea d’acampada, on està permès dormir-hi (és gratuït i sense reserva).

sortida de sol a la Laguna Capri, un moment inoblidable d'aquestes excursions a El Chaltén

picot negre de magallanes buscant menjar a un tronc proper a la Laguna Capri

Si es disposa de prou temps, en lloc de tornar directament després de veure la llacuna, val molt la pena continuar caminant una mica més (aproximadament 1 kilòmetre). D’aquesta manera, poc després de la unió dels dos camins de la bifurcació, es pot agafar un sender poc marcat (només està indicat amb fites de pedres) que baixa fins a la Cascada Escondida. Després de visitar aquest escènic salt d’aigua, es pot iniciar la tornada per l’altre camí de la bifuració i passar pel Mirador del Fitz Roy.

sortida de sol davant d'una cascada amb el Fitz Roy al fons

excursions a El Chaltén: vista de l'albada des de la cascada amagada a prop del mirador del Fitz Roy

5- La glacera Huemul

Dificultat: Mitja| Duració: 2 hores (anar i tornar) | Distància: 4 km (anar i tornar) | Desnivell positiu: 220 metres | Track de la ruta aquí.

Punt d’inici: Camping Lago del Desierto.

L’excursió fins a la glacera Huemul forma part de l’entorn d’El Chaltén, però no comença a prop del poble. El punt d’inici d’aquesta ruta es troba al costat del Lago Desierto, a 35 kilòmetres del poble. S’hi pot arribar amb cotxe, per una pista sense asfaltar. El trajecte dura poc més d’una hora.

Un cop s’arriba al punt d’inici, cal abonar una tarifa de $ 7.000 per persona per poder accedir al camí que puja fins a la glacera, ja que forma part d’un terreny privat. A aquest terreny també hi ha una àrea de càmping i un restaurant.

Pel que fa al camí, està molt ben mantingut. Pràcticament tot el recorregut avança per l’interior d’un bosc, i a mesura que es guanya alçada la vegetació va reduint-se. Després d’uns 2 kilòmetres de pujada s’arriba a la llacuna que neix del desglaç de la glacera. Les vistes des d’allà són excepcionals.

bosc frondós durant la pujada a la glacera huemul

panoràmica de la glacera humul i la llacuna del desglaç de color turquesa

entorn del lago desierto, una opció excel·lent per visitar des d'El Chaltén en un dia

lago desierto envoltat d'un bosc i muntanyes amb neu

Excursions al Chaltén: rutes d’un dia

1. La laguna de los Tres

Dificultat: Alta| Duració: 8 hores (anar i tornar) | Distància: 20 km (anar i tornar) | Desnivell positiu: 930 metres | Track de la ruta aquí

Punt inici: Final de l’Avinguda de San Martín, al límit nord d’El Chaltén.

La ruta a la Laguna de los Tres és un imprescindible dins les excursions d’El Chaltén. Aquesta llacuna turquesa, situada als peus del Fitz Roy (3.405 metres), és un dels racons més bonics de la Patagònia argentina. Això sí, arribar-hi requereix un cert esforç.

La ruta comença des del poble d’El Chaltén, i està ben senyalitzada durant tot el recorregut. La primera meitat de la ruta coincideix amb l’excursió fins a la Laguna Capri. Un cop s’arriba a la llacuna, cal continuar avançant per un camí força planer i senzill. Cada cop les vistes del Fitz Roy són més espectaculars, sobretot en els trams en què es va per fora el bosc.

Unes tres hores després d’haver començat a caminar, s’arriba al campament Poincenot. Aquest campament és el més concorregut del Parc Nacional Los Glaciares. Un bon nombre de viatgers fan nit aquí, per pujar a veure l’albada a la Laguna de los Tres. En cas de fer nit a aquest campament, també es pot aprofitar alguna estona lliure per apropar-se fins al mirador de la glacera Piedras Blancas.

el glaciar piedras blancas és un dels més bonics que es poden veure durant les excursions a El Chaltén

L’ascens des del campament fins a la Laguna de los Tres és el tram més intens de la ruta. Pràcticament durant l’últim kilòmetre cal superar 400 metres de desnivell, així que la inclinació és important. Tot i això, no és un camí tècnic ni complicat.

Un cop a dalt, arriba la gran recompensa. Es pot baixar fins a la vora de la llacuna, però està prohibit banyar-s’hi. També val molt la pena pujar a un petit turó que hi ha a l’esquerre de la llacuna, per tenir una perspectiva única del Fitz Roy, la Laguna de los Tres i la Laguna Sucia.

hora blava amb reflexes preciosos del Fitz Roy a la famosa Laguna de los Tres

sortida de sol davant del Fitz Roy amb les emblemàtiques Laguna Sucia i Laguna de los Tres

Tota la tornada es fa pel mateix camí. Únicament, una mica abans d’arribar a la Laguna Capri es pot anar per l’altre camí de la bifurcació (està senyalitzat) per així passar pel Mirador del Fitz Roy. La baixada final, abans d’arribar al poble, es fa una mica llarga després de quasi 20 kilòmetres, però afortunadament és un camí senzill.

2. La Laguna Torre, un imprescindible de les excursions a El Chaltén

Dificultat: Mitja| Duració: 8 hores (anar i tornar) | Distància: 18 km (anar i tornar) | Desnivell positiu: 380 metres | Track de la ruta aquí

Punt d’inici: Carrer los Huemules, a la part alta d’El Chaltén.

El camí fins a la Laguna Torre és un altre clàssic dins les millors excursions d’El Chaltén. En aquest cas, la pujada és més gradual i menys exigent, però les vistes finals són igualment espectaculars.

El camí fins a la Laguna Torre surt des de la part alta d’El Chaltén. Des del carrer principal del poble, s’hi pot arribar caminant durant uns cinc minuts. El sender s’endinsa ràpidament per la vall del riu Fitz Roy, i a mesura que es guanya alçada, les vistes són cada cop millors. De fet, abans d’arribar al primer kilòmetre, ja s’accedeix a un primer mirador, des d’on es té una bonica vista del canyó del riu Fitz Roy i de la cascada Margarita.

Després de parar a aquest primer mirador, arriba una nova pujada. Al final d’aquesta, un parell de kilòmetres més endavant, s’arriba al Mirador de la Laguna Torre. Les vistes de les muntanyes queden una mica tapades pels arbres, però es pot apreciar força bé el Cerro Torre i la resta de pics granítics que l’envolten. Sens dubte, són algunes de les muntanyes més escèniques del sud de la Patagònia.

sender a El Chaltén de camí a la Laguna Torre durant un dia d'estiu

Un cop es deixa enrere el mirador, el camí és força planera i senzill. Tot el traçat és molt clar. Després d’uns vuit kilòmetres d’haver començat l’excursió, s’arriba al campament d’Agostini, a només 10 minuts de la Laguna Torre. De nou, aquest campament és excel·lent per poder passar-hi la nit i així contemplar la màgia de la sortida de sol en aquest idíl·lic entorn.

sortida de sol a la Laguna Torre amb el Cerro Torre il·luminat i reflexat a les aigües fredes de la llacuna

A l’arribar a la Laguna Torre, on sovint hi ha alguns blocs de gel provinents de la glacera Fitz Roy, és moment de gaudir del paisatge. Si es té temps, es pot caminar 2 kilòmetres més fins al Mirador Maestri, per tenir una panoràmica més propera de la glacera i del Cerro Torre.

vista panoràmica des del mirador maestri

la glacera fitz roy i la laguna torre fotografiats des del mirador maestri un dels millors finals de les excursions a El Chaltén

Aquestes màgiques vistes són el final de la ruta, i la tornada es fa seguint el mateix camí. Donat que els camins són estrets, sovint és necessari apartar-se per deixar passar als qui avancen en direcció contrària. Cal tenir paciència, ja que sobretot als mesos de la temporada alta (gener i febrer) és una ruta molt freqüentada.

3. La Loma del Pliegue Tumabdo

Dificultat: Alta | Duració: 7 hores (anar i tornar) | Distància: 20,5 km (anar i tornar) | Desnivell positiu: 1.160 metres | Track de la ruta aquí.

Punt d’inici: Centre de Visitants del Parc Nacional Los Glaciares del Chaltén.

En comparació amb les altres excursions a El Chaltén, aquesta ruta té la perticularitat que no s’endinsa a les valls del Parc Nacional Los Glaciares, sinó que s’eleva sobre elles, oferint una panoràmica incomparable de tota la serralada.

El desnivell a superar durant aquesta excursió és important, però és una pujada força gradual i sense massa complicacions. Bona part de la primera part de la ruta passa per l’interior d’un bosc. Quan s’arriba als 1.000 metres d’altitud, la vegetació s’acaba i apareix un paisatge rocós on es poden observar fòssils marins.

bosc frondós dins del parc nacional los glaciares a la Patagònia argentina

Aleshores comença la pujada final, fins a arribar al Mirador del Pliegue Tumabado. Quan no hi ha núvols, des d’aquest mirador es pot apreciar a la perfecció la Laguna Torre, el Cerro Torre i el Fitz Roy. Es pot donar per finalitzada la ruta al mirador, però també es pot ascendir una mica més i pujar fins al cim del Pliegue Tumbado (uns 280 metres més amunt). La pujada és exigent i inclinada, però des de dalt es té una vista molt més àmplia de les muntanyes.

vistes des de la Loma del Pliegue Tumabdo durant un dia amb força núvols que tapàven els pics més alts

panoràmica de les muntanyes, rius i llacs que envolten el petit poble d'El Chaltén, la capital del trekking a Argentina

4. La Piedra del Fraile i la glacera Pollone (Vall del riu Eléctrico)

Dificultat: Alta | Duració: 8 hores (anar i tornar) | Distància: 25,5 km (anar i tornar) | Desnivell positiu: 440 metres | Track de la ruta aquí.

Punt d’inici: Abans del pont que creua el riu Eléctrico.

La Vall del riu Eléctrico, als afores d’El Chaltén, no és una zona tan visitada. Però un cop fetes les rutes més populars de la zona, endinsar-se per aquesta vall és una opció que mai decep.

Per arribar a l’inici del sender és necessari conduir uns 16 kilòmetres des d’El Chaltén, fins a arribar al pont que travessa el riu Eléctrico. Allà hi ha un ampli aparcament.

Durant els primers metres de ruta cal travessar un rierol que desemboca sobre el riu Eléctrico. Normalment, hi passa molt poca aigua i no hi ha problema per creuar-lo. Tot i això, durant els mesos del desgel, pot ser que el riu baixi amb molta més aigua i que sigui necessari mullar-se fins als genolls per tal de poder-lo superar. Per això, val la pena preguntar sobre l’estat d’aquesta ruta al centre de visitants del parc nacional a El Chaltén.

Si es pot superar l’obstacle del rierol, la resta de la ruta no té cap dificultat. Primer cal dirigir-se cap al refugi Piedra del Fraile. Aquest refugi és privat i disposa de dormitoris i una àrea d’acampada (de pagament). Però realment, es pot fer tota la ruta amb un dia i no és necessari fer nit allà.

Un cop passat el refugi, s’arriba al mirador natural Piedra del Fraile. Des d’allà, es pot apreciar gran part de la vall del riu Eléctrico i també la cara nord del Fitz Roy.

Després, es pot continuar caminant una estona més, en direcció a la glacera Pollone. Des del refugi, el recorregut d’anada i tornada a la glacera Pollone dura unes cinc hores. Tot i això, encara que no es vulgui arribar fins al final, és molt recomanable caminar durant alguns kilòmetres per la vall del riu Eléctrico. És una zona preciosa.

muntanyes i riu a l'inici de la vall del riu Eléctrico a uns 15 kilòmetres del poble

Excursions al Chaltén: Trekkings de més d’un dia

A part de la gran varietat d’excursions a El Chaltén de mig o un dia, també hi ha algunes rutes de trekkings de diverses jornades. En aquest cas és necessari portar tot l’equipament d’acampada i el menjar, ja que no hi ha cap mena de servei.

1. El Circuit de la Laguna de los Tres i la Laguna Torre

Dificultat: Alta | Duració: 3 dies | Distància: 42,7 km | Desnivell positiu: 1.305 metres | Track de la ruta aquí.

Punt inici: Final de l’Avinguda de San Martín, al límit nord d’El Chaltén.

Aquesta ruta, que normalment es fa amb tres dies i dues nits, permet unir els dos punts més populars de l’entorn d’El Chaltén: la Laguna de los Tres i la Laguna Torre.

Durant el primer dia, es fa la ruta des del poble fins al campament Poicenot. Al segon dia es fa la pujada a la Laguna de los Tres i després es camina fins al campament d’Agostini seguint el sender que passa pel costat de la Laguna Madre e Hija. Finalment, al tercer dia es pot pujar fins al Mirador Maestri i en acabar completar la baixada fins a El Chaltén.

No és una ruta gens exigent i, si el temps acompanya, es pot gaudir de sortides de sol espectaculars, amb les muntanyes il·luminant-se.

paisatge il·luminat per la càlida llum de la sortida de sol a la Laguna de los Tres dins un circuit de tres dies de senderime

vistes de la Laguna Madre e Hija amb el Fitz Roy al fons

excursions a El Chaltén: el cerro Torre envoltat per les fulles d'un solitari arbre al voltant de la llacuna homònima

2. La volta al Cerro Huemul

Dificultat: Molt alta | Duració: 4 dies | Distància: 83 km | Desnivell positiu: 2.800 metres | Track de la ruta aquí.

Punt d’inici: Centre de Visitants del Parc Nacional Los Glaciares del Chaltén.

Aquesta és la ruta de trekking més desafiant per fer a El Chaltén. Es tracta d’una ruta de quatre dies que s’endinsa pel Parc Nacional Los Glaciares, passant per àrees molt més remotes i on hi ha una gran varietat de paisatges. Entre tots aquests paratges, destaquen les majestuoses vistes de les glaceres del Campo de Hielo Patagónico Sur.

A l’hora de preparar aquesta ruta, cal tenir present que és necessari travessar dos rius a través d’una tirolina. Això fa que sigui necessari portar un arnès, dos mosquetons, una cinta daisy chain i 35 metres de corda. No és un pas massa complicat, però cal entendre i saber utilitzar aquest material.

Les etapes d’aquest exigent trekking són:

Etapa 1. Des d’El Chaltén fins al campament Lago Toro.

Etapa 2. Del campament Lago Toro al Refugi Paso del Viento.

Etapa 3. Del Refugi Paso del Viento al campament Bahía de los Témpanos.

Etapa 4. Del campament Bahía de los Témpanos a El Chaltén.

Fer aquest trekking és gratuit, però abans de començar és obligatori registrar-se al centre de visitants del parc nacional.

Recomanacions per fer excursions a El Chaltén

Per gaudir al màxim i amb seguretat de l’entorn d’El Chaltén aquestes són algunes recomanacions que cal tenir presents:

– Al planificar una estada a El Chaltén val la pena tenir algun dia de marge. Sovint els núvols tapen les muntanyes més altes i escèniques (com el Fitz Roy o el Cerro Torre) i en aquests casos no es pot gaudir del paisatge completament. Disposar de diversos dies a aquesta zona és ideal per poder aprofitar els dies i hores amb les millors condicions meteorològiques. Com a mínim. jo dedicaria quatre dies a aquesta zona.

– En cas de planificar alguna nit d’acampada, és important tenir present que no hi ha cap servei a la muntanya. Per tant, és necessari portar tot el material (tenda, estora i sac), menjar i paper higiènic. Tampoc hi ha fonts, però l’aigua dels rius és potable (exceptuant la del riu Fitz Roy, al costat del campament d’Agostini. En aquest cas es recomana omplir l’aigua a un rierol per on passa el camí 1 kilòmetre abans d’arribar al campament).

– En cas de no tenir material d’acampada es pot llogar a alguns dels comerços del poble.

– El clima a la Patagònia canvia ràpidament i el vent és força habitual. Per això és imprescindble portar sempre roba d’abrigar i impermeable i vestir-se amb diverses capes.

– Els restaurants a El Chaltén són força cars. Per això, si es té amb un pressupost ajustat, és molt pràctic escollir un allotjament amb cuina.

La cobertura al poble no és gaire bona. Tot i això, hi ha connexió wifi gratuïta al voltant de l’estació de busos. No és un internet massa ràpid, però suficient per enviar WhatsApp i poder consultar la predicció meteorològica. A més, la majoria d’allotjaments també disposen de wifi.

passarel·la entre una petita zona d'aiguamolls que cal travessar per arribar fins a la Laguna de los Tres

picot negre de Magallanes menjant un insecte a un arbre del Parc Nacional los Glaciares a l'àrea del Chaltén

Com arribar a El Chaltén?

Per arribar a El Chaltén amb cotxe cal seguir la ruta 40 i  després la ruta provincial 41. El trajecte des d’El Calafate (el poble més proper a la glacera Perito Moreno) fins a El Chaltén té una duració d’unes dues hores i mitja.

També és factible arribar a El Chaltén amb bus. Aquest petit poble està connectat amb altres localitats turístiques com El Calafate o San Carlos de Bariloche.

En cas de voler anar a El Chaltén amb avió, l’aeroport més proper és l’aeroport Internacional Comandante Armando Tola de El Calafate (FTE), que es troba a 200 kilòmetres. El trasllat des d’allà es pot fer amb bus, transfer privat o cotxe de lloguer.

les vistes des de la carretera que arriba a El Chaltén són espectaculars i un preludi dels paisatges que es poden gaudir durant les excursions

On dormir a El Chaltén?

Tot i ser un poble força petit, El Chaltén té una gran varietat d’allotjaments. Alguns dels més recomanats són:

També hi ha l’opció de dormir al Càmping el Relincho. A més, en cas de viatjar amb autocaravana o camper, es pot fer nit gratuïtament a l’àrea d’autocaravanes que hi ha al costat de l’estació de busos o un pàrquing a l’entrada del poble.

Organitza el teu viatge a Argentina

✈️ Les millors ofertes de vols a Argentina aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a Argentina aquí.

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Argentina aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.