A partir de la meva experiència a Ushuaia, on vaig passar més d’una setmana durant el meu llarg viatge per Amèrica del Sud, he publicat aquesta guia amb els imprescindibles a veure a Ushuaia en 3 dies. I encara que aquí he ordenat les propostes dins de cada dia, realment l’ordre en aquest cas és poc important. El més important a l’hora de planificar un itinerari de 3 dies a Ushuaia, és revisar bé la previsió meteorològica, per així acabar d’ordenar les visites i excursions en funció d’això.
A més, aquesta proposta de què veure a Ushuaia en 3 dies està pensada per una visita a la ciutat de la fi del món entre els mesos de novembre i març, quan no acostuma a haver-hi massa neu i les temperatures són força agradables (encara que sempre pot fer fred i vent).
Ushuaia en 3 dies: itinerari resumit
Si es visita Ushuaia, val la pena dedicar-hi com a mínim tres dies, sobretot per conèixer l’entorn d’aquesta localitat.
Resumidament, tenint en compte els atractius per veure a Ushuaia en 3 dies, el més recomanable seria organitzar el viatge així:
– Primer dia: El Parc Nacional Tierra del Fuego i el centre d’Ushuaia.
– Segon dia: La navegació pel Canal de Beagle i la Laguna Esmeralda.
– Tercer dia: La Glacera Vinciguerra.
En cas de visitar aquesta ciutat a l’hivern, aleshores moltes de les excursions no es poden fer i caldria modificar l’itinerari. A l’hivern el més habitual per fer a Ushuaia són activitats relacionades amb la neu (esquí, raquetes…).
Què veure a Ushuaia en 3 dies. 1r dia: El Parc Nacional Tierra del Fuego i el centre d’Ushuaia
A uns 12 kilòmetres a l’oest d’Ushuaia es troba el Parc Nacional Tierra del Fuego, una àrea de conservació de quasi 70.000 hectàrees que protegeix una gran varietat d’ecosistemes australs (boscos patagònics, llacunes, badies, àrees alpines…). Al llarg d’aquest parc hi ha una gran varietat de senders de diferent dificultat i duració. A més, també és una de les zones amb més exemplars de la guineu andina de la Terra del Foc, una subespècie de guineu andina endèmica i molt amenaçada.
Donat que és un parc força popular, si es vol veure algun exemplar de guineu andina o gaudir dels senders en solitari, el millor és arribar-hi just a la sortida de sol. És recomanable dedicar el matí a fer un o diversos senders i després aprofitar per fer un pícnic a l’interior del parc. A mitja tarda, es pot tornar a Ushuaia per dedicar la tarda a conèixer la famosa ciutat més austral del món.
Informació Pràctica del Parc Nacional Tierra del Fuego
Per tal d’organitzar la visita al Parc Nacional Tierra del Fuego, aquesta és la informació bàsica a tenir en compte:
Com arribar al Parc Nacional Tierra del Fuego
Per arribar al Parc Nacional Tierra del Fuego des d’Ushuaia, les alternatives principals són:
– Cotxe propi. És l’alternativa més còmoda i que també dóna més flexibilitat (sobretot si es vol visitar el parc ben aviat al matí o aprofitar fins al vespre). A més, també té l’avantatge de poder recórrer el parc amb cotxe i arribar fins a l’inici dels senders a les diferents seccions del parc. El recorregut amb cotxe des del centre d’Ushuaia fins a l’entrada del Parc Nacional Tierrra del Fuego és d’uns 20 minuts. Es poden llogar cotxes a l’aeroport d’Ushuaia per uns 50 € al dia.
– Combi. Les combis són petits busos d’unes 15 places, i amb elles es pot arribar al Parc Nacional Tierra del Fuego de manera força econòmica. L’empresa que fa aquest trajecte es diu Transporte Regular. El trajecte fins al parc nacional té un cost de $6.000 ARS per persona (anar i tornar).
– Taxi. El taxi és una alternativa pràctica però també més cara per anar al Parc Nacional Tierra del Fuego. En general, es pot acordar només el transport d’anada i després trucar a un nou taxi per la tornada, o també es pot acordar un recorregut més complet pel parc, amb diferents parades i amb una duració més llarga.
– Excursió organitzada. En cas de voler visitar el Parc Nacional Tierra del Fuego amb la companyia d’un guia i sense preocupacions, també es pot optar per fer una excursió organitzada. Aquestes sortides tenen un cost d’uns 70 € per persona i acostumen a durar entre cinc i vuit hores. Aquesta sortida és una de les activitats més ben valorades.
Horari del Parc Nacional Tierra del Fuego
L’horari del Parc Nacional Tierra del Fuego és el mateix durant tot l’any: de 8:00 a 20:00. El parc està obert cada dia, inclosos festius.
Cost de la visita al Parc Nacional Tierra del Fuego
La tarifa general d’entrada a aquest parc nacional és de $30.000 ARS per adult estranger. En el cas dels adults nacionals el cost és de $10.000 ARS.
A més, en cas de comprar una segona entrada en les 72 hores posteriors al primer accés al parc, aleshores es té un 50% de descompte en l’import de la segona entrada.
L’entrada es pot comprar a la porta d’accés al parc o també per internet.
Els millors senders al Parc Nacional Tierra del Fuego
Dins aquest parc nacional hi ha una gran diversitat de senders, de diferents nivells i per entorns completament diferents. Alguns dels més emblemàtics són:
- La Senda Pampa Alta (4,7 km i 2 hores, només l’anada). Un sender per un ambient boscós preciós i amb bones vistes del Cerro Guanaco. És una bona zona on veure guineus andines i el picot negre de Magallanes.
- La Senda Costera (8 km i 4 hores, només l’anada). Un dels camins més bonics per conèixer la costa d’aquest parc nacional.
- El Cerro Guanaco (5 km i 4 hores, només l’anada). Aquesta ruta puja fins al cim més alt del Parc Nacional Tierra del Fuego. És una ruta exigent, i de dificultat alta. Abans de fer aquesta ruta cal informar als guardaparcs i preguntar sobre l’estat del camí.
- La Senda Hito XXIV (3,5 km i 1,5 hores, només l’anada). Aquest sender també avança per un ambient boscós i s’apropa fins a la frontera entre Argentina i Xile. També és un bon camí per intentar veure alguna guineu andina o picot negre de Magallanes, especialment al matí.
Per veure totes les rutes disponibles i el seu estat, és molt útil consultar aquest enllaç.
Una alternativa més tranquil·la: Tren Fi del Món
En cas de voler conèixer el Parc Nacional Tierra del Fuego d’una manera més tranquil·la i plena d’encant, es pot optar per fer un recorregut amb el tren de la Fi del Món. Aquest tren es va crear per transportar els presos de la presó d’Ushuaia fins al bosc, on havien de treballar durant el dia.
Avui en dia aquest tren s’ha convertit en una gran atracció turística d’Ushuaia, especialment perquè el seu recorregut passa per paisatges preciosos i permet conèixer el parc a un ritme pausat.
Itinerari recomanat per conèixer el P.N. Tierra del Fuego durant el primer dia a Ushuaia
Jo vaig visitar el Parc Nacional Tierra del Fuego amb cotxe propi i crec que és una opció ideal per poder visitar amb calma les diferents seccions que el conformen. En cas de disposar de cotxe, durant el primer dia per Ushuaiaa et recomano el següent recorregut pel parc nacional:
– Entrar al parc ben aviat i començar el dia fent el camí de la Pampa Alta. Una ruta d’uns 6,5 kilòmetres (anar i tornar) ideal per apreciar i gaudir dels boscos andino patagònics.
– Conduir fins al pàrquing del Centre de Visitants Alakush i des d’allà començar a peu el recorregut per la Senda Costera. Donat que és una ruta lineal força llarga, si només es disposa d’un dia per visitar aquest parc nacional, no val la pena fer tot el recorregut. Però sí que és recomanable arribar fins on el camí es troba l’aigua. Allà el paisatge és molt particular, i es pot observar com el bosc arriba pràcticament fins al mar.
– A continuació, continuar la visita conduint fins al final de la ruta N3, on hi ha la Badia Lapataia. Allà hi ha el mític cartell que indica el final de la ruta N3. Però a més, el paisatge és completament diferent i també és una bona idea fer alguna petita excursió, com la Senda la Baliza, una ruta de poc més de 2 km (anar i tornar) que avança entre un bosc de costa, àrees de pastura, castoreres i la costa marina.
– Des de Badia Lapataia, agafar el cotxe de nou i començar a desfer el camí en direcció a Ushuaia. Segons l’hora, en el camí de tornada es pot parar per fer el sender fins al mirador de la Laguna Verde. Després, només cal recórrer el mateix camí que a l’anada per arribar a Ushuaia.
Seguint aquesta planificació, el més habitual és arribar a Ushuaia de nou a mitja tarda, per així poder dedicar les últimes hores del dia a conèixer els punts més emblemàtics de la ciutat.
Què veure al centre d’Ushuaia durant una tarda
El centre d’Ushuaia es pot recórrer còmodament en mig dia. És una ciutat força turística i, des del meu punt de vista, tampoc té un encant molt especial. Per això, és una bona idea dedicar una tarda a conèixer-la. En concret, les zones més destacades de la ciutat són:
Avenida San Martín
Aquesta és la principal artèria comercial d’Ushuaia i la zona amb més activitat. Aquí s’hi concentren botigues de souvenirs, botigues de material de muntanya, cafeteries i restaurants. Sempre hi ha moviment a aquesta avinguda.
A més, a prop del final d’aquesta avinguda, hi ha el famós mural dels pingüins d’Ushuaia, que recorden que aquesta ciutat està molt lligada amb els viatges a l’Antàrtida.
El Museu Marítim (i la presó d’Ushuaia)
Aquest museu és ideal per conèixer la història d’Ushuaia. Inclou diverses exhibicions, sent la més destacada el Museu del Presidio, que explica la història de la presó que va operar a Ushuaia fins al 1947. També hi ha exposicions sobre exploracions marítimes i naufragis a la zona.
L’entrada a aquest museu té un cost de $36.700 ARS per adult i aquesta és la pàgina web oficial.
Museu de la Fi del Món
Aquest és el segon museu més destacat a Ushuaia, i ofereix una visió profunda sobre la història i la cultura de la regió de la Terra del Foc. Hi ha exposicions amb objectes dels pobles natius, fotografies antigues i documents de les primeres expedicions europees que van arribar a la zona.
Té dues seus, una a l’Avinguda Maipú 173 i l’altra a Maipú 465.
L’entrada a aquest museu té un cost de $4.000 ARS per estrangers i $2.000 ARS per argentins. Es poden consultar tots els detalls a la pàgina web del museu.
El Cartell de la fi del Món
Encara que no és una visita molt llarga, el Cartell de la fi del Món és un punt icònic que veure a la ciutat d’Ushuaia. Aquest cartell es troba al passeig marítim, just a la zona on hi ha els diferents locals de les empreses que ofereixen les sortides de navegació pel Canal de Beagle.
La Costanera d’Ushuaia
Després de fer les típiques fotografies al cartell anterior, es pot acabar la tarda passejant per la costanera d’Ushuaia, amb bones vistes del Canal de Beagle i de les muntanyes i glaceres que envolten la ciutat.
Al llarg del passeig marítim es pot veure el remolcador Saint Christopher, un vaixell històric que va participar en el desembarcament de Normandia i que posteriorment va quedar encallat ben a prop d’Ushuaia (fa 65 anys).
També, durant el passeig per la costanera, s’arriba a la Plaça Islas Malvinas, on hi ha el monument dels Hérores de Malvinas, en homenatge a les víctimes de la guerra del 1982.
Plaça Cívica d’Ushuaia
Situada en un punt estratègic davant del moll, aquesta plaça és ideal per obtenir informació turística i planificar excursions. També hi ha un monument dedicat als Antics Pobladors de l’illa de Tierra del Fuego.
Tots els atractius anteriors es poden conèixer fàcilment a peu. Però també, si es vol fer una visita a Ushuaia diferent, es pot fer una ruta amb el bus panoràmic que recórrer la ciutat.
Què veure a Ushuaia en 3 dies. 2n dia: La navegació pel Canal de Beagle i el glaciar Martial
La navegació pel Canal de Beagle és un dels grans atractius per fer a Ushuaia. Una oportunitat de descobrir la fauna marítima del sud del planeta. Ara bé, el vent és un gran condicionant, i en moltes ocasions en cancel·len les navegacions. Per això, el més recomanable és consultar a les agències de la ciutat la previsió pels pròxims dies i, en funció d’això, acabar d’organitzar l’itinerari. Jo per exemple no vaig poder gaudir d’aquesta activitat pel temporal de vent que hi havia a Ushuaia durant els dies que vaig passar a la ciutat.
Tota la informació per navegar pel Canal de Beagle
La navegació estàndard pel Canal de Beagle té una duració d’entre 2 hores i mitja i 3 hores. La majoria d’empreses fan una sortida al matí (al voltant de les 9) i una altra a la tarda (al voltant de les 15). Té un cost aproximat de 60 € per persona.
Durant aquesta navegació, els punts més destacats són:
– L’Illa Pájaros. Aquí s’hi pot observar una gran varietat d’ocells, entre els quals destaquen els corbs marins imperials i reials i l’albatros cellanegre.
– L’Illa Lobos. Allà hi ha una gran colònia de lleons marins, un dels emblemes del Canal de Beagle.
– El Far de Les Éclaireurs. Aquest far, conegut com el far de la fi del món, és un dels punts més emblemàtics d’Ushuaia.
– El Port Karelo. Aquest port es troba a una petita illa on és possible desembarcar i fer un petit passeig (uns 20 minuts) per apreciar els paisatges i conèixer molts detalls de les poblacions natives de la zona.
En cas de voler tenir una experiència més completa al Canal de Beagle, es pot contractar l’excursió que també va fins a la pingüinera de l’Illa Martillo. A part de fer les parades anteriors, el punt àlgid d’aquesta activitat de 6 hores és el desembarcament a Illa Martillo, on es pot observar de ben a prop una colònia de pingüins de Magallanes i de pingüins papúa (una de les espècies que es troba a l’Antàrtida). També es fan dues sortides diàries i el cost és d’uns 120 € per persona.
Per contractar aquestes navegacions es pot fer per internet (aquí per reservar la sortida estàndard i aquí per la sortida a Illa Martillo) o també directament consultat als estants que hi ha davant del port.
Visitar la Laguna Esmeralda, un passeig per acabar el segon dia a Ushuaia
Després de fer la navegació pel Canal de Beagle, es pot aprofitar la tarda per fer una de les rutes a peu més popular d’Ushuaia: la caminada fins a la Laguna Esmeralda.
És una ruta sense dificultat tècnica, d’uns 10 kilòmetres, i que es pot completar amb unes tres o quatre hores, caminant tranquil·lament i parant una bona estona a gaudir dels paisatges de la llacuna.
L’únic inconvenient d’aquesta excursió és que el punt d’inici es troba a uns 18 km de la ciutat. En cas de tenir cotxe de lloguer, és fàcil arribar-hi i es pot deixar el vehicle a aquest pàrquing. Si no, s’hi pot anar amb taxi o transfer.
En cas de voler fer una ruta més propera a Ushuaia, també es pot dedicar la tarda a visitar la glacera Martial. Aquesta glacera no és massa impressionant, però sovint apareix com un dels imprescindibles a veure a Ushuaia per la seva proximitat amb la ciutat, ja que es troba a només 7 kilòmetres del centre i s’hi pot arribar fàcilment amb taxi. Aquesta és la ruta fins al mirador de la glacera, on també es té una preciosa vista d’Ushuaia i el Canal de Beagle.
Què veure a Ushuaia en 3 dies. Última jornada: la glacera Vinciguerra (o altres rutes)
Per acabar una estada de tres dies a Ushuaia, és molt recomanable fer la ruta de senderisme fins a la base de la glacera Vinciguerra. És una ruta que es pot fer per lliure, però cal estar acostumat a caminar per terrenys de muntanya. Per mi és una de les més boniques de la zona i, al no ser tan popular, no acostuma a haver-hi tanta gent.
L’inici d’aquesta excursió es troba al final del Valle Andorra, una urbanització situada als afores d’Ushuaia. Per arribar-hi és necessari anar-hi amb cotxe, taxi o amb el bus (amb la línia C, que és gratuïta).
En total, la ruta són uns 12,5 kilòmetres i poc més de 700 metres de desnivell positiu. I durant el camí es travessen ecosistemes força diferents. Durant la primera part s’avança per un paratge de torberes molt evocador, on sovint pasturen els cavalls. Després el camí s’endinsa per un bosc andino-patagònic, on el verd dels arbres crea unes tonalitats màgiques. Finalment, després d’una última pujada, s’arriba a la Llacuna Témpanos i la glacera Vinciguerra, en un entorn alpí d’alta muntanya.
La pujada fins a la glacera Vinciguerra són uns 700 metres de desnivell i 6,3 kilòmetres. Es pot consultar el track de la ruta aquí.
Altres opcions per fer a Ushuaia durant el tercer dia
En cas de voler fer alguna activitat més calmada o si a la tarda del tercer dia a Ushuaia encara es disposa d’algunes hores, aquests són alguns dels altres atractius que veure a Ushuaia en tres dies:
– La Laguna Turquesa. El camí que puja fins aquesta llacuna comença ben a prop del camí de la Laguna Esmeralda. És un camí curt d’uns 2 km, i amb un desnivell d’uns 400 metres.
– Els Lagos Escondidos i Fagnano. A uns 50 kilòmetres d’Ushuaia, l’entorn dels Lagos Escondidos i Fagnano és un dels més visitats dels Alps Fueguinos. El trajecte amb cotxe fins a Ushuaia ja passa per allà, i és molt habitual parar al Paso Garibaldi per contemplar aquest paisatge. Tot i això, en cas d’haver arribar a Ushuaia amb avió, si es té més temps a la ciutat es pot organitzar una sortida fins a aquesta zona.
– El Cabo San Pablo i la Estancia Rolito. Per conèixer un dels entorns costaners més salvatges i inhòspits de l’illa de Tierra del Fuego, es pot anar fins al Cabo San Pablo (on hi ha el vaixell Desdémona encallat). Des d’Ushuaia s’organitzen tours d’un dia fins allà.
– La Laguna del Caminante. Per últim, pels més experimentats amb el senderisme, es pot dedicar tot el dia a fer la ruta de la Laguna del Caminante. És una excurisó molt exigent, de 24,4 km, i són necessàries entre 9 i 10 hores per completar-la. Ara bé, els paisatges són un espectacle.
Què veure a Ushuaia en 3 dies: Informació pràctica
Millor època per visitar Ushuaia
Ushuaia i el seu entorn tenen encant durant tot l’any. Tot i això, la majoria dels viatgers acostumen a visitar Ushuaia des de principis de novembre fins a finals de març (sent el pic de la temporada alta la segona quinzena de desembre, gener i febrer). Això es deu a tres motius: són els mesos en què les temperatures són més agradables i la meteorologia més benvolent; coincideix amb l’època de vacances a la majoria dels països d’Amèrica del Sud; i també són els mesos en què es fan creuers per viatjar a l’Antàrtida des d’Ushuaia.
A més, aquests mesos també són molt bons per tenir la possibilitat de veure pingüins al Canal de Beagle i per poder fer la majoria de les rutes de senderisme sense massa neu (encara que al novembre i desembre encara sol haver-hi neu a les cotes més altes).
Tot i això, si es busca una experiència més tranquil·la també és una gran idea visitar Ushuaia durant l’abril o el maig, els mesos de la tardor austral. Durant aquests mesos els boscos de lenga i ñirre es tenyeixen de colors ocres i ataronjats, convertint el Parc Nacional de Tierra del Fuego en un lloc encara més espectacular.
Finalment, el moment ideal per gaudir dels esports de neu a Ushuaia és des de finals de juny fins a principic d’octubre. Al llarg d’aquest període els paisatges que envolten la Ciutat de la Fi del món es tenyeixen de blanc i es pot gaudir de l’esquí alpí, l’esquí de fons o les raquetes de neu.
Com arribar a Ushuaia
La manera més ràpida d’arribar a Ushuaia és amb avió. Hi ha vols directes des de Buenos Aires i també des d’altres ciutats del sud d’Argentina (com El Calafate) especialment durant la temporada alta.
Ara bé, durant un viatge per la Patagònia, també es pot considerar arribar a Ushuaia per terra. Hi ha busos diaris que van a Ushuaia des de diferents punts d’Argentina o Xile (com Punta Arenas o Río Grande), i que es poden comprar directament al web de Bus-sur.
També es pot arribar a Ushuaia amb cotxe de lloguer des d’algun altre punt de la Patagònia. Per arribar a Ushuaia, és necessari accedir a l’illa de Tierra del Fuego amb ferri per travessar l’Estret de Magallanes. Hi ha dos ferris disponibles: l’opció més habitual és el creuament per Punta Delgada (un trajecte de 30 minuts, pel que no cal reservar i que té un cost de$19.000 CLP per vehicle); l’alternativa és agafar el ferri que connecta Punta Arenas amb Porvenir, un trajecte d’unes 3 hores, amb un horari específic i pel que és necessari reservar amb antel·lació. Un cop s’arriba a Tierra del Fuego, encara cal conduir durant uns 6 hores per superar els 450 kilòmetres que separen Bahía Azul d’Ushuaia.
On dormir a Ushuaia
A Ushuaia hi ha una oferta d’allotjaments força àmplia i diversa. Hi ha hotels i ressorts de gamma alta, però també hostals i apartaments més senzills. A més, en cas de viatjar amb camper o autocaravana, també hi ha un bon nombre de càmpings (sobretot a la urbanització del Valle Andorra) o també es pot acampar gratuïtament a les àrees de càmping del Parc Nacional Tierra del Fuego.
Pel que fa els hotels, jo vaig passar dues nits a un dels apartaments de Departamentos Ahnen, una petita casa ben equipada i gestionada per un particular. Durant la resta de dies vaig estar dormint al càmping Silvia e Luis, situat al Valle Andorra.
Si busques recomanacions d’on dormir a Ushuaia, pots començar mirant algunes d’aquestes propostes:
– Los Acebos Ushuaia Hotel (Pressupost alt)
– Alto Andino Hotel (Pressupost mitjà)
– B&B Cerro Krund (Pressupost baix)
– Rivadavia Apartamentos (Apartament amb cuina de pressupost mitjà)
Mapa amb tots els atractius a veure a Ushuaia en 3 dies
Per acabar el post, comparteixo aquest mapa amb tots els atractius comentats en aquesta guia per organitzar una visita a Ushuaia en 3 dies.
(Aquest post forma part de la guia per viatjar a Argentina per lliure)
Organitza el teu viatge a Ushuaia
✈️ Les millors ofertes de vols a Argentina aquí.
🏨 Els millors preus en allotjaments a Ushuaia aquí.
😁 Les millors activitats a Ushuaia aquí
🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Ushuaia aquí.
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.