• Categoria de l'entrada:Sud Amèrica / Xile
  • Temps de lectura:20 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:juny 3, 2024
Actualment esteu veient Pingüins a Punta Arenas: on i quan veure’ls

Veure pingüins a Punta Arenas és una de les experiències més boniques que es poden viure durant un viatge a la Patagònia. La despreocupació i la confiança d’aquestes aus, que ignoren la presència dels humans, fa que l’observació de pingüins sempre sigui inoblidable. La ciutat de Punta Arenas és el millor punt de partida per veure pingüins a l’Estret de Magallanes o a Terra del Foc.

Els millors llocs on veure pingüins a Punta Arenas

A la mateixa ciutat de Punta Arenas no és habitual veure pingüins (tot i que de vegades s’acosta algun exemplar a la badia de la ciutat), però des d’aquesta localitat xilena s’organitzen excursions per veure colònies properes. En concret, hi ha dues localitzacions excepcionals i molt diferents entre elles:

1. Illa Magdalena, un santuari de naturalesa on veure pingüins a Punta Arenas

Illa Magdalena és una illa ubicada a l’Estret de Magallanes i protegida dins de l’àrea de conservació Monument Natural els Pingüins. Aquesta illa acull una colònia de gairebé 150.000 pingüins de Magallanes, que cohabiten amb una abundant fauna marina.

Per arribar a aquesta illa des de Punta Arenas, cal fer una navegació d’aproximadament una hora i mitja. Un trajecte que exalça encara més aquesta experiència, ja que durant la travessia es poden albirar animals marins com lleons marins, dofins australs i, amb una mica de sort, rorquals sei.

En arribar a l’illa, es fa un còmode desembarcament i els visitants poden caminar per un sender habilitat i controlat pel personal de CONAF. Durant una hora (el temps màxim de permanència a l’illa), es pot gaudir d’una observació íntima i propera de les pingüineres. Sens dubte, és una de les opcions més interessants per veure pingüins a Punta Arenas.

far a l'illa magdalena un dels millors llocs on veure pingüins a Punta Arenas

una parella de pingüins amb el seu colomí en una sortida des de punta sorres fins a illa magdalena

2. La Reserva Pingüi Rei, un lloc únic a Terra del Foc

L’altra opció per veure pingüins a Punta Arenas és la Reserva Pingüí Rei, ubicada dins l’illa de Terra del Foc, en concret a Badia Inútil. El trajecte fins allà és més llarg (unes quatre hores), però igualment hi ha excursions diàries per visitar aquesta colònia de pingüins o també s’hi pot arribar amb cotxe de lloguer.

La Reserva Pingüí Rei és una àrea de conservació de propietat i gestió privada. La reserva té com a objectiu la conservació del territori on des de fa una dècada es va establir una petita colònia de pingüins rei, la segona espècie de pingüí més gran del planeta. Any a any aquesta colònia ha anat creixent i actualment hi ha gairebé 150 exemplars. Així, s’ha convertit en el lloc on és més senzill poder veure aquesta majestuosa espècie de pingüí.

En visitar aquesta reserva cal tenir present que no està permès acostar-se als pingüins, de manera que les observacions es realitzen únicament des d’unes plataformes habilitades i la distància entre els visitants i els pingüins és d’entre cinquanta i cent metres. De tota manera, hi ha binoculars disponibles per veure detalladament els pingüins rei.

per veure pingüins a Punta Arenas també es pot creuar a Terra del Foc i veure els pingüins rei en una colònia única al món

La millor època de l’any per veure pingüins a Punta Arenas

L’activitat de veure pingüins a Punta Arenas no es pot realitzar durant tots els mesos de l’any. D’una banda, està condicionada a la migració dels pingüins i també a les condicions meteorològiques.

En concret, les navegacions per poder visitar la colònia de pingüins de Magallanes a Illa Magdalena es duen a terme únicament des d’inicis d’octubre fins a finals de març. Això és degut al cicle migratori d’aquests pingüins, que arriben a l’illa a principis d’octubre per iniciar el període de reproducció. Normalment, entre desembre i gener és quan el nombre de pingüins a la colònia és més gran.

D’altra banda, la colònia de pingüins rei a Badia Inútil, es tracta d’una colònia permanent, en què els pingüins sempre romanen al mateix lloc. De tota manera, a causa de la meteorologia extrema a l’Illa de Terra del Foc durant l’hivern, la reserva no està oberta durant tots els mesos. En concret, sol estar tancada des de principis de juny fins a principis d’octubre, tot i que pot variar lleugerament en funció de l’any. Per això, el millor és consultar aquesta informació a la pàgina oficial.

un pingüí de Magallanes a l'Illa Magdalena

Informació pràctica per veure pingüins a Punta Arenas

Preu per veure pingüins a Illa Magdalena i com reservar-lo

El preu de l’excursió a l’Illa Magdalena des de Punta Arenas varia lleugerament en funció de l’empresa i l’estacionalitat. La principal empresa que realitza aquesta excursió és Fiordos del Sud i el cost per adult de la tarifa estàndard és de CLP$95.000. Els nens paguen la meitat daquest valor.

En general, la majoria de proveïdors ofereixen dues sortides diàries, una al matí (comença al voltant de les 7:00) i una altra a la tarda (comença cap a les 13:30). I, en general, és preferible reservar la sortida amb antelació.

La reserva es pot fer directament des del portal de Fiordos del Sud. Una altra opció és reservar aquí una sortida una mica més exclusiva, que es fa amb una llanxa ràpida. En aquest cas, durant l’excursió també es visita l’illa de Santa Marta, que també forma part del Monument Natural dels Pingüins.

una balena sei a l'Estret de Magallanes

un pingüí de Magallanes en una excursió de mig dia per veure pingüins a Punta Arenas on naveguem una hora fins a Illa Magdalena

Com reservar la visita a la Reserva Pingüi Rei i quant costa

La sortida des de Punta Arenas per veure pingüins a la Reserva Natural Pingüí Rei es pot organitzar de dues maneres.

Una opció és contractar una excursió que dura un dia sencer i que té un cost de CLP$90.000 per adult. Aquesta activitat inclou tots els trasllats i el dinar, a part de la visita a la colònia de pingüins. És la millor alternativa si es disposa de poc temps i es vol fer aquesta activitat en un únic dia.

En cas de tenir algun dia més, és recomanable llogar un cotxe a Punta Arenas i dedicar un parell o tres de dies a conèixer alguns racons de l’Illa de Terra del Foc, incloent-hi la Reserva Pingüí Rei. Per arribar amb cotxe fins a aquesta reserva des de Punta Arenas hi ha dues opcions:

  • Agafar un ferri a Punta Arenas fins a Porvenir (és un trajecte d’unes 3 hores i cal reservar-lo prèviament) i des d’allà conduir per una carretera de terra fins a la Reserva Pingüí Rei.
  • Conduir des de Punta Arenas fins a Punta Delgada, des d’allà creuar amb ferri l’Estret de Magallanes en un trajecte curt de mitja hora (no cal reservar-lo) i finalment conduir des de Badia Blava fins a la Reserva Pingüí Rei, en un trajecte principalment pavimentat.

En cas de tenir previst arribar a la Reserva Pingüí Rei per lliure, cal adquirir una entrada prèviament, ja que el nombre de visitants diaris és limitat. Per comprar les entrades s’ha de fer a través de la pàgina web oficial d’aquesta reserva.

pingüí rei en una reserva privada dins de la Illa Terra del Foc a Xile

És millor veure pingüins a Illa Magdalena o a la Reserva Pingüi Rei?

Les dues opcions per veure pingüins a Punta Arenas són força diferents, i per això escollir-ne una és una elecció que varia força en funció de les preferències i interessos personals.

D’una banda, l’experiència de veure pingüins a Illa Magdalena permet apreciar una gran colònia de pingüins de Magallanes des d’una gran proximitat. Per això l’observació de pingüins en aquest cas és més immersiva i a més la travessia amb vaixell és relativament curta.

En canvi, el gran atractiu de visitar la Reserva Pingüí Rei és l’oportunitat dobservar una de les espècies de pingüí més majestuoses i difícils de veure. De fet, aquesta colònia de pingüins rei és la més accessible d’Amèrica del Sud. I per visitar altres colònies d’aquesta mateixa espècie, cal fer una gestió molt més complexa i costosa. A més, és una reserva menys concorreguda. L’inconvenient és que el trajecte des de Punta Arenas és més llarg (unes quatre hores) i l’observació dels pingüins és més llunyana.

En resum, totes dues opcions són grans experiències i una gran oportunitat per conèixer i connectar amb la naturalesa dels pingüins. I per mi, el millor és poder fer les dues excursions.

un pingüí rei avançant amb el mar al fons

Altres activitats a Punta Arenas i el seu entorn

Punta Arenas és la ciutat més austral de la part continental d’Amèrica del Sud. És una ciutat amb una interessant història i amb alguns racons naturals de la Patagònia molt interessant. Per això, si es té previst veure pingüins a Punta Arenas, també es pot aprofitar per fer alguna d’aquestes activitats:

  • Dedicar un matí o una tarda a visitar la ciutat. El centre històric de la ciutat, la plaça d’Armes o el cementiri Sara Braun són alguns dels punts més famosos. Es poden visitar per lliure o seguint una visita guiada.
  • Passejar per la Reserva Nacional Magallanes. Aquesta reserva forestal, ubicada a uns trenta minuts del centre de la ciutat, permet recórrer alguns boscos patagònics de gran bellesa.

a banda de veure pingüí a Punta Arenas des d'aquesta ciutat austral es poden fer altres activitats com visitar els boscos que apareixen en aquesta imatge i que formen part de la Reserva Nacional Magallanes

  • Conduir fins al Far San Isidro. Aquest far, ubicat a 70 quilòmetres de Punta Arenas és un dels més emblemàtics del sud de la Patagonia. Per arribar-hi cal anar en 4×4, encara que també es pot arribar en qualsevol tipus d’auto fins a Rio San Juan i des d’allà caminar uns 13 quilòmetres per arribar fins al far. L’entorn del far és inhòspit i evocador, i és habitual poder veure dofins i balenes des d’allà.
  • Conèixer el Parc Nacional Pali Aike. Aquest parc nacional, situat a tres hores des de Punta Arenas, protegeix un paisatge d’origen volcànic molt singular. És una zona de gran bellesa, especialment durant les sortides i postes de sol. Es poden seguir diferents senders, per conèixer els cràters i les llacunes més famosos. A més, és una zona excepcional per veure i fotografiar guanacs, guineus grises i diferents espècies d’aus.

paisatge volcànic al Parc Nacional Pali Aike a unes tres hores de Punta Arenas

encara que els pingüins són els grans protagonistes animals a prop de Punta Arenas també es poden veure altres animals marins i terrestres, com la guineu crida al PN Pali Aike

On dormir a Punta Arenas

Punta Arenas és una ciutat amb gairebé 150.000 habitants i una parada habitual durant els viatges a la Patagònia. Per aquest motiu, hi ha una oferta turística desenvolupada i una gran varietat d’allotjaments. Alguns dels més ben valorats són:

– Hotel Illa Rey Jorge

– Cabanes Bosc Austral

– Innata Casa Hostal

En el meu cas, vaig passar una nit al Departament les Torres. Una opció senzilla però amb l’avantatge de tenir cuina. Hi ha alternatives millors, però al reservar-ho amb poca antelació en ple mes de desembre i hi havia poca disponibilitat.

Fotografiant pingüins a Punta Arenas: la meva experiència

L’arribada a Punta Arenas

Després de diversos dies de ruta per Torres del Paine, vaig arribar a Punta Arenas després de conduir unes tres hores des de Puerto Natales. En arribar a la ciutat encara faltaven algunes hores per començar la sortida per veure pingüins a Isla Magdalena, així que vaig aprofitar per passejar pel centre i comprar una mica de menjar.

Pingüins a Punta Arenas: excursió a Illa Magdalena

A les 13:30, em vaig dirigir a l’estació de busos de Bus Sud, que era el punt de trobada de la sortida que havia contractat amb l’empresa Fiordos del Sud. Des d’allà, ens van portar a tots els visitants fins al port, on vam pujar al catamarà amb què navegaríem fins a l’illa.

La navegació va ser força tranquil·la, i a mig camí vam tenir el privilegi de veure tres exemplars de rorqual Sei i també un parell de lleons marins. Al cap d’una hora i mitja de navegació vam arribar a l’Illa Magdalena, on vam desembarcar còmodament gràcies a un petit moll. Només baixar ja vaig poder veure els primers pingüins de Magallanes. Però abans de començar a fotografiar-los, els guardaparcs de CONAF van comentar-nos les pautes de conducta a l’illa.

balena sei a l'Estret de Magallanes

veure pingüins a Punta Arenas és molt especial quan es poden veure interactuant com aquesta parella de pingüins de Magallanes a Isla Magdalena

Després d’aquest moment ja vaig poder començar a caminar i a fotografiar les pingüins de Megallanes. En ser el mes de desembre, molts dels pollets ja havien nascut feia un parell de setmanes, i es podien veure dins dels nius.

Al cap d’una hora, els guies ens van informar que havia arribat el moment de tornar el vaixell i començar la navegació de tornada a Punta Arenas.

paisatge d'Illa Magdalena on també hi ha una colònia de corbs marins

un adult de pingüí de Magallanes amb els seus dos colomins durant l'estiu austral

siluetes de dos pingüins al final del tour de mig dia per veure pingüins a Punta Arenas

Un matí per la Reserva Nacional de Magallanes

L’endemà al matí, la idea era començar el recorregut amb cotxe fins a Punta Delgada, per creuar a l’Illa de Terra del Foc. Però abans d’anar-hi, vaig dedicar el matí a fer una ruta a peu per la Reserva Natural de Magallanes. En arribar a la zona d’estacionament, vaig haver de pagar el preu de l’entrada (CLP$7.500 per a adults estrangers i CLP$3.500 per a adults nacionals). Allà vaig fer el Sender les Lengas, per gaudir del silenci del bosc i de les vistes panoràmiques des dels diferents miradors.

camí endinsant-se en un bosc de la Reserva Nacional de Magallanes

bosc de llenga prop de Punta Arenas

L’arribada a Porvenir

Al migdia, just quan començava a ploure, vaig arribar novament al cotxe i vaig iniciar el recorregut fins a l’Illa de Terra del Foc. Va ser un recorregut força monòton, conduint per llargues carreteres rectes envoltades de l’estepa patagònica. Quan vaig arribar a Punta Delgada, no vaig haver d’esperar massa per creuar amb ferri cap a la Terra del Foc (el ferri té un cost de CLP$19.000 per vehicle).

Mitja hora més tard, ja a l’illa de Terra del Foc, vaig començar el recorregut fins a Porvenir, mentre gaudia del clàssic paisatge del nord de l’illa.

far a la cruïlla de l'Estret de Magallanes amb ferri

paisatge d'estepa a l'Illa de Terra del Foc

Visitant la Reserva Nacional Pingüi Rei

L’endemà vaig dirigir-me a la Reserva Pingüí Rei. Tenia reservada la primera visita del dia, a les deu del matí.

Després d’abonar el preu de l’entrada (CLP$15.000 per adult) i d’esperar la resta de visitants, vam començar el recorregut cap als miradors, situats a uns cinquanta metres dels pingüins. Allà ens van estar informant sobre les característiques dels pingüins rei i les iniciatives de la reserva per preservar aquesta colònia, que durant els darrers deu anys ha crescut considerablement.

Després d’haver vist els pingüins de Magallanes tan de prop, en aquesta visita els binoculars o el zoom de la càmera van ser imprescindibles per observar tots els detalls d’aquestes aus fascinants. Igualment, la majoria de pingüins estaven poc actius, i molt units entre si. Segons va explicar la guia, normalment durant la tarda acostumen a estar una mica més actius, i de vegades s’aproximen als miradors.

carretera de ripi a Terra del Foc per arribar a la Reserva Pingüí Rei

un pingüí rei caminant en un moment inoblidable a unes quatre hores de Punta Arenas

Vint minuts després d’haver arribat al primer mirador, ens vam moure fins a una segona plataforma, per tenir una perspectiva diferent. Des d’allà, vam veure com un pingüí arribava nedant a la costa, probablement després d’haver sortit a pescar.

Sens dubte, totes aquestes escenes eren pròpies d’un documental. Arribar fins allà havia suposat fer un llarg recorregut, però havia valgut la pena.

(Aquest post forma part de la guia per organitzar un viatge a la Patagònia)

Organitza el teu viatge a Xile

✈️ Les millors ofertes de vols a Xile aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a Xile aquí.

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Xile aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.