• Post category:Sud Amèrica / Xile
 • Reading time:20 min de lectura
 • Post author:
 • Post last modified:gener 27, 2024
You are currently viewing Excursió a la Laguna Duff: Ruta d’1 dia a Cerro Castillo

Entre les escarpades i pedregoses muntanyes del Parc Nacional Cerro Castillo i al final de la vall d’Estero Parada, la Laguna Duff és la gran recompensa a un dels senders d’1 dia que es poden fer a aquest parc nacional. L’entorn alpí de Cerro Castillo és un dels més bonics de la ruta per la Carretera Austral; i aquesta excursió permet descobrir des de la bellesa dels boscos que cobreixen les valls fins a l’escenari agrest de les cotes més altes.

paisatge nevat alpí al final del sender a la laguna duff al parc nacional cerro castillo

Excursió a la Laguna Duff: com arribar-hi?

L’accés al sender de la Laguna Duff es troba a l’entrada Estero Parada del Parc Nacional Cerro Castillo. Aquesta entrada està uns 6,5 kilòmetres de Villa Cerro Castillo. S’hi pot arribar caminant o amb cotxe 4×4 (la pista està amb força bon estat, però hi ha un tram amb molta inclinació que requereix tenir tracció a les quatre rodes). En cas de no disposar d’un cotxe 4×4 es pot conduir fins a uns 2 kilòmetres abans de l’entrada al Parc Nacional.

A l’entrada d’Estero Parada cal registrar-se a la porteria del parc nacional (és important registrar-se a l’entrar i sortir del parc, per seguretat). Després, uns dos-cents metres més endavant, cal pagar una entrada de $1.500 als propietaris del terreny per on passa la primera part del camí que puja fins a la Laguna Duff.

huemul al parc nacional cerro castilllo

camí estero parada a l'entrada del parc nacional cerro castillo i inici del sender a la laguna duff

Característiques de la ruta a la Laguna Duff

Abans d’emprendre l’excursió fins a la Laguna Duff, és pràctic conèixer algunes dades bàsiques sobre aquesta ruta d’1 dia pel Parc Nacional Cerro Castillo:

LlocParc Nacional Cerro Castillo
IniciEntrada d’Estero Parada
Longitud total21 kilòmetres (anar i tornar)
Temps efectiu de caminada7 hores
Desnivell positiu1.005 metres
Altitud màxima1.437 metres
DificultatMitjana. El terreny no és complicat, només a la part final hi ha algun tram pedregós on cal anar amb més cura. L’única dificultat és la distància recorreguda i el desnivell.

Millor època per fer l’excursió a la Laguna Duff

El Parc Nacional Cerro Castillo es troba a la regió d’Aysén, a la Patagònia xilena. És una regió on el clima és fred durant tot l’any, i la neu acostuma a ocupar les cotes altes de les muntanyes durant la majoria dels mesos de l’any. Quan hi ha neu, el camí que puja fins a la Laguna Duff està tancat i no està permès anar-hi sense un guia acreditat.

En el moment en què ja no queda neu (o en queda poca), és quan el camí passa a estar obert i està permès anar-hi per lliure. En general, els guardes del parc nacional acostumen a obrir el camí entre mitjans i finals de novembre i a tancar-lo a finals de març. Tot i això, aquestes dates depenen de la meteorologia i de la neu.

De tota manera, les condicions meteorològiques poden ser complicades (fred, vent i neu) en qualsevol mes de l’any. Per això, sempre cal anar ben equipat amb bon material de muntanya.

utlima part del camí a la laguna duff a finals de novembre i amb neu

laguna duff amb el seu color turquesa sota la neu

Excursió a la Lagunda Duff: Descripció de la Ruta

1. De l’accés d’Estero Parada al Campament Porteadores

Després d’haver deixat enrere la caseta dels guardes forestals del Parc Nacional Cerro Castillo i el refugi dels propietaris del terreny privat on comença el camí, la ruta avança per una zona de prats i comença un lleuger ascens. Un parell de kilòmetres després ja s’accedeix a l’interior del parc nacional i el sender s’endinsa per un bosc de lengas.

Al llarg d’aquest bosc és habitual veure-hi orquídies salvatges, i, si es presta atenció, també es pot albirar una gran varietat d’ocells. Amb una mica de sort, sobretot a primera hora del matí, també es pot observar algun huemul.

Després de 4,3 kilòmetres, que es poden recórrer amb una hora i mitja, s’arriba al Campament Porteadores.

prats a l'inici del sender a la laguna duff una ruta d'1 dia al parc nacional cerro castillo

bosc de lenga al parc nacional cerro castillo durant l'excursió a la laguna duff

el bosc de lenga cobreix les cotes baixes del parc nacional cerro castillo a la carretera austral

pujada cap a la laguna duff al parc nacional cerro castillo

2. Del Campament Porteadores al Campament Neozelandés

Des del Campament Porteadores fins al Campament Neozelandés pràcticament tot el camí passa per l’interior del bosc de lengas, sent força similar a la primera part. Alguns dels arbres són impressionants i és una zona amb certa monotonia però plena de detalls de molta bellesa.

A més, el camí és senzill. Són uns 3,6 kilòmetres amb un desnivell de poc més de 200 metres,  de manera que es pot caminar còmodament i a bon ritme. El més habitual és trigar una hora entre un campament i l’altre.

bosc a la patagònia xilena

detalls del camí a la laguna duff mentre travessa un bosc de lenga

3. Del Campament Neozelandés a la Laguna Duff

Durant la part final de l’excursió a la Laguna Duff és on el paisatge és més impressionant i el camí s’endinsa per un ambient d’alta muntanya. Un cop se surt del bosc de lenga, comença una intensa pujada en un entorn pedregós. A partir d’aquest moment el camí ja no està senyalitzat amb tanta precisió, però hi ha fites de pedres que permeten anar seguint el traçat.

Després de la pujada més intensa, el camí continua ascendint lleugerament fins a arribar a la llacuna. L’entorn on es troba la Laguna Duff és espectacular, amb unes vistes privilegiades dels pics del Parc Nacional Cerro Castillo.

Aquest tram de la ruta té una longitud de 2,6 kilòmetres. Donat el desnivell, normalment es triga una hora a arribar a la llacuna des del campament Neozelandés.

muntanyes que envolten la laguna duff a prop del campamento neozelandés

detalls dels pics escarpats del parc nacional cerro castillo durant el sender cap a la laguna duff

vista panoràmica des de la laguna duff

color blau de la laguna duff sota una fina capa de neu a finals de novembre

4. De la Laguna Duff al punt d’inici (tornada)

Després de gaudir de la Laguna Duff, arriba el moment de desfer el camí i tornar al punt d’inici. Tota la tornada es fa pel mateix sender, perquè es tracta d’una excursió lineal. Sobretot durant la primera part, és important anar a poc a poc, especialment als trams de més desnivell.

Un cop s’arriba al campament Neozelandés la baixada és molt més còmode i es pot fer a bon ritme, ja que el camí no presenta cap complicació. Com sempre, val la pena caminar amb atenció a la flora i la fauna que habita el bosc per on avança el sender.

El més habitual és poder fer la baixada des de Laguna Duff fins a Estero Parada amb menys de tres hores.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi durant una ruta per la Carretera Austral a Xile, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

tornada de la ruta d'1 dia al parc nacional cerro castillo

muntanyes del massís de cerro castillo sobre el bosc de lenga

detalls dels troncs i fulles del característic bosc de la patagònia a la carretera austral

Consells per fer l’excursió a la Laguna Duff

Encara que aquesta excursió no és complicada i es pot fer per lliure, sempre cal seguir algunes recomanacions bàsiques al endinsar-se a l’alta muntanya. A més, a la Patagònia cal tenir molt present que les condicions meteorològiques canvien ràpidament i poden ser molt adverses. Per això, sempre val la pena recordar alguns consells:

 • Portar aigua en abundància (mínim 1 litre i mig per persona). Al llarg de la ruta no hi ha fonts. Només a la part final (al costat del campament neozelandès) hi ha un riu. En cas de voler beure aigua del riu és preferible tenir pastilles potabilitzadores.
 • Donat que és una ruta llarga és aconsellable portar menjar suficient. Fruita, fruits secs, barretes energètiques o pa són bones opcions.
 • En cas de no voler fer una ruta tan llarga amb un únic dia, també hi ha l’opció de fer nit a un dels dos campaments per on passa el camí. Són campaments gratuïts i no cal fer reserva. Això sí, són senzills i no hi ha cap servei, a part de lavabos, així que és imprescindible portar tot el material d’acampada.
 • A mesura que s’ascendeix a cotes més altes del Parc Nacional Cerro Castillo la temperatura baixa significativament. És bàsic portar roba d’abrigar i vestir-se amb diferents capes.
 • És millor portar botes de canya alta, sobretot si encara hi ha neu a la part final.
 • Encara que el camí està molt ben marcat, l’última part pot ser una mica confusa. Per això, sempre és preferible tenir descarregat el track GPS al mòbil. Et recomano l’aplicació Mappy.cz.

posta de sol sobre les muntanyes del parc nacional cerro castillo

llums del capvespre sobre les muntanyes de la carretera austral

Més informació del Parc Nacional Cerro Castillo

El Parc Nacional Cerro Castillo és un imprescindible de la Patagònia xilena i de la Carretera Austral. Pels amants del senderisme és una zona extraordinària, i val molt la pena dedicar-hi tres o quatre dies, sobretot si es visita el parc quan ja no hi ha neu i tots els senders estan oberts.

Per organitzar una visita a aquest parc nacional, és pràctic conèixer aquesta informació:

Quant costa visitar el Parc Nacional Cerro Castillo?

Actualment, l’entrada al parc nacional és gratuïta i només cal pagar per accedir a alguns dels terrenys privats que envolten el parc nacional (per exemple a l’entrada d’Estero Parada cal pagar $1.500 per persona).

En qualsevol cas, abans de visitar el parc et recomano visitar el web oficial de CONAF per veure si hi ha hagut algun canvi sobre aquest tema.

carretera cap a río ibañez amb les muntanyes del parc nacional cerro castillo

Quina és la millor època per visitar-lo

Per evitar la neu i trobar tots els camins oberts, el millor és visitar aquest parc nacional des de mitjans de desembre fins a mitjans de març. Igualment, a finals de novembre normalment ja comença a haver-hi alguna zona del parc oberta (per exemple el sender a la Laguna Duff).

Altres rutes de senderisme

Durant la meva visita al Parc Nacional Cerro Castillo, a finals de novembre, l’únic camí obert era el de la Laguna Duff. Em vaig quedar amb ganes de conèixer altres zones de les muntanyes de Cerro Castillo. Especialment, hi ha dues rutes molt ben valorades i que valen molt la pena:

 • Ruta d’1 dia fins a la Laguna Cerro Castillo. Aquesta excursió és exigent (uns 16 kilòmetres anar i tornar i més de 1.000 metres de desnivell positiu), però les vistes de la llacuna amb l’impressionant Cerro Castillo al fons  són incomparables.
 • El trekking de les Horquetas. Aquesta ruta de 4 dies, fent nit als diferents campaments del parc nacional, és un dels trekkings més bonics de la Patagònia. El recorregut passa pels punts més famosos del parc (inclosa la Laguna Cerro Castillo i la Laguna Duff), oferint una experiència molt completa.

huemuel a un bosc del parc nacional cerro castillo i durant el camí a laguna duff

final del camí a la laguna duff

posta de sol des del mirador cerro castillo a la part superior de la cuesta del diablo

Millors miradors a la zona de Cerro Castillo

Jo vaig passar dos dies a la zona del Parc Nacional Cerro Castillo i, a part de fer la ruta fins a la Laguna Duff, em vaig dedicar a gaudir dels paisatges i dels miradors accessibles amb cotxe. Sobretot durant les sortides i postes de sol, les condicions per fer fotos eren sublims.

Hi ha tres localitzacions on les vistes són excepcionals:

 • Mirador Cerro Castillo. Aquest mirador es troba a la part superior de la Cuesta del Diablo i permet apreciar totes les muntanyes que envolten el petit poble. A més, es té una vista preciosa d’un dels trams més icònics de la Carretera Austral: la Cuesta del Diablo.

detalls de la cuesta del diablo a la carretera austral

núvols tenyits de rosa durant la sortida de sol sobre les muntanyes del pn cerro castillo

 • Els primers kilòmetres de la carretera X-65. Al llarg d’aquesta carretera, que va fins a Puerto Ingeniero Ibáñez, es té una de les vistes més completes del massís de Cerro Castillo. Només cal conduir a poc a poc i trobar algun punt de vista interessant, com per exemple des d’aquí.

la muntanya més característica del cerro castillo amb un halo solar

pics iluminats per la llum de la posta de sol

paisatge rural i alpí al voltant de cerro castillo després de la ruta d'1 dia a la laguna duff

 • Mirador Río Ibáñez. Aquest mirador es troba una mica més allunyat i això fa que l’orientació i les vistes de les muntanyes siguin diferents.

vistes des del mirador del río ibáñez

A part d’això, també és molt recomanable dedicar una tarda a conduir tot el tram de la carretera X-65 fins a Puerto Ingeniero Ibáñez. Al llarg del trajecte es passa pel costat de diferents llacs, on hi ha espai per aturar-se i gaudir del meravellós entorn. Un cop al poble, es pot passejar pel costat del Lago General Carrera (el més gran de Xile) i també visitar el Salto del Río Ibáñez (es troba a uns 5 kilòmetres del poble i s’hi pot arribar amb cotxe).

llacs durant la carretera cap a Puerto Igeniero Ibáñez

panoràmica de Puerto Igeniero Ibáñez amb el Lago General Carrera al fons

cascada del Río Ibáñez

On dormir a Villa Cerro Castillo

Si es fa una excursió llarga, com la ruta fins a la Laguna Duff, és aconsellable passar com a mínim una nit al poble. Tot i ser un poble petit, hi ha diferents ofertes d’allotjaments interessants, com per exemple:

En cas de viatjar amb camper o autocaravana, es pot fer càmping lliure a diferents punts. Per exemple a aquesta zona als afores del poble (seguint la pista que va al parc nacional) o bé a algun dels miradors (com el Mirador Cerro Castillo o el Mirador Río Ibáñez). L’aplicació iOverlander és molt útil per buscar zones recomanades on dormir.

(Aquest post correspon als dies vuit i nou de la meva ruta per la Carretera Austral)

Organitza el teu viatge a Xile

✈️ Les millors ofertes de vols a Xile aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a Xile aquí.

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Xile aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.