Un safari a Tanzània permet submergir-se en les escenes més clàssiques dels documentals de la sabana africana. És recórrer planícies infinites d’herba daurada, a la recerca de mamífers tan fascinants com els lleons, els rinoceronts, els elefants o els guepards. En un entorn completament salvatge i inalterat.
Tanzània és un país enorme, amb múltiples parcs nacionals per on fer un safari. Cada zona té les seves particularitats i encant. Però és difícil superar la màgia de fer un safari al Parc Nacional del Serengueti.
El gran emblema dels safaris a Tanzània: el Serengueti
El Parc Nacional del Serengueti és el parc nacional més antic de Tanzània i des del 1981 també és Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO. La seva bellesa natural i importància ecològica converteixen el Serengueti en un dels territoris més emblemàtics de Tanzània i Àfrica.
El Serengueti protegeix un territori d’uns 13.000 km² i, a més, està envoltat de l’Àrea de Conservació del Ngorongoro, que té una superfície de més de 8.200 km². Això fa que les infinites planícies d’aquest parc nacional siguin realment un territori on la naturalesa encara flueix inalterada. Sense pressions humanes. I això, és un fet diferencial dels safaris pel Serengueti.
Com arribar al Parc Nacional del Serengueti
El Parc Nacional del Serengueti es troba al nord de Tanzània. La ciutat més propera al parc nacional és Arusha, que està situada a una distància d’uns 320 kilòmetres.
Des d’Arusha hi ha diferents maneres d’arribar al Sereguenti:
1. Arribar al Serengueti amb cotxe
El trajecte amb cotxe des d’Arusha fins al Serengueti és llarg, i no acostuma a durar menys de set hores. La primera part del recorregut es fa per una carretera asfaltada, que connecta la ciutat amb la porta d’entrada a l’Àrea de Conservació del Ngorongoro. Un cop allà, comença un trajecte d’entre tres i quatre hores per arribar fins a l’entrada del Parc Nacional del Serengueti (en concret, a la Naabi Hill Gate). És un recorregut força incòmode (el millor exemple d’un african massage), ja que la pista és de terra i molt corrugada. Però també és un trajecte preciós.
Durant el trajecte que uneix l’entrada principal de l’Àrea de Conservació del Ngorongoro amb el Parc Nacional del Serengueti es pot contemplar el magnífic i variat paisatge d’aquesta àrea de conservació: primer la selva que cobreix les cotes altes; després l’incomparable Cràter del Ngorongoro; i més endavant, la infinita sabana. També és habitual veure les primeres girafes, gaseles, zebres o impales; caminant entre els poblats massais que encara sobreviuen a aquest territori.
Aquest recorregut només es pot fer amb 4×4, i no hi ha l’opció d’anar amb transport públic. Per tant, les dues úniques opcions són llogar un cotxe (és usual llogar-lo amb conductor) o bé contractar un safari organitzat. Els safaris organitzats inclouen el cotxe, el guia, l’allotjament i el menjar; i és la manera més senzilla de fer un safari a Tanzània. Per abaratir costos, una gran opció és contractar un safari directament amb una agència local a través del portal SafariBookings.com.
💡 Requeriments per accedir per lliure a l’Àrea de Conservació del Ngorongoro
A diferència del Parc Nacional Serengueti, on es pot comprar l’entrada d’accés al parc directament a la porta, per entrar a l’Àrea de Conservació del Ngorongoro cal haver comprat el permís prèviament. Aquesta gestió és complicada fer-la per lliure, així que és millor gestionar-ho a través de l’agència de cotxes de lloguer o una agència de viatges local. Per aquest tràmit acostumen a cobrar 25 €.
2. Arribar al Serengueti amb avió
Si es disposa de poc temps i d’un pressupost més alt, també es pot arribar fins al centre del Serengueti amb avioneta. La pista d’aterratge principal és la de Seronera, però n’hi ha diverses distribuïdes per parc nacional. El vol té una durada de 45 minuts.
Safari a Tanzània: el millor itinerari per arribar al Serengueti
Anar amb cotxe fins al Parc Nacional del Serengueti és una opció més llarga i incòmode, però també és l’oportunitat perfecta per visitar altres parcs nacionals i fer un safari a Tanzània molt més complet. De fet, d’aquesta manera es pot dividir el llarg trajecte fins al Serengueti en diferents etapes, aprofitant per fer safaris a dos parcs que es troben a mig camí (el Parc Nacional Tarangire i el Parc Nacional del Llac Manyara).
En concret, l’itinerari ideal per un safari de sis dies pel nord de Tanzània seria:
– Primer dia: Trajecte des d’Arusha al Parc Nacional del Llac Manyara, per fer un safari des de mig matí fins a la tarda. Nit al poble de Mto Wa Mbu
– Segon dia: Recorregut des de Mto Wa Mbu fins al Parc Nacional del Serengueti, passant per l’Àrea de Conservació del Ngorongoro.
– Tercer dia: Dia complet de safari al Parc Nacional del Serengueti.
– Quart dia: Últim matí de safari al Parc Nacional del Serengueti i trajecte fins al Cràter del Ngorongoro.
– Cinquè dia: Safari al Cràter del Ngorongoro i trajecte fins al poble de Mto Wa Mbu.
– Sisè dia: Safari al Parc Nacional Tarangire fins al migdia i tornada a Arusha.
Si es vol fer un safari a Tanzània més llarg, dedicar més jornades al Serengueti és una opció que mai decep. En cas de voler veure altres zones, una bona idea és dirigir-se fins a la zona del Llac Ndutu (els safaris són excepcionals durant el mes de gener i, sobretot, el febrer) o bé anar al Llac Netron (una zona famosa pels paisatges i on es pot ascendir el volcà OlDonyoLengai).
Safari a Tanzània: quina és la millor època per visitar el Serengueti
Fer un safari al Parc Nacional del Serengueti és meravellós en qualsevol moment de l’any. Tot i això, en general es considera que les condicions són més favorables durant la temporada seca, que s’estén des de finals de juny fins a octubre. Aquest període ofereix la millor experiència d’observació de la vida salvatge en general, amb la migració dels nyus com a punt àlgid.
L’inconvenient de l’època seca (sobretot durant els mesos de juliol, agost i setembre) és que l’afluència de visitants és més alta i els preus també acostumen a pujar. També hi ha menys disponibilitat, així que es recomana reservar amb certa antelació.
Si es busca una experiència més tranquil·la i preus més assequibles, el període de pluja, que va de novembre a maig, és una opció a tenir en compte. Des del març fins al maig és quan hi ha les pluges més intenses, però fora d’aquests mesos les precipitacions acostumen a ser breus i interfereixen poc durant els safaris a Tanzània.
💡 Targetes per viatjar sense comissions
Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Encara que a Tanzània cal pagar moltes despeses amb efectiu, amb aquestes targetes també podràs treure diners als caixers amb les millors condicions. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.
Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.
Quant costa visitar el Serengueti durant un Safari a Tanzània
Fer un safari a Tanzània no és barat. Tot i això, segons el mètode de transport, el tipus d’allotjament o menjar, el preu pot variar significativament.
L’única despesa fixa en fer un safari al Serengueti és el preu de l’entrada a parc nacional. El cost diari pels adults estrangers és de 83 dòlars i pels nens (menys de 12 anys) és de 24 dòlars. A més, si es va amb cotxe fins allà, també caldrà pagar dues vegades (una en entrar i l’altre en sortir) el preu d’accés a l’Àrea de Conservació del Ngorongoro, que són 71 dòlars per adult i 11,8 dòlars pels nens.
A aquest preu caldrà sumar-li el cost del cotxe, el conductor/guia (no és obligatori però sí molt recomanable), l’allotjament i el menjar. Aproximadament aquestes despeses són les següents:
– Cotxe i conductor/guia: El cost del lloguer d’un 4×4 depèn de l’època i del nombre de dies, però en general costa uns 150 dòlars per dia. Si es vol contractar un guia, aleshores cal pagar 40 dòlars addicionals per dia.
– Allotjament: L’opció més econòmica per dormir al Serengueti són els càmpings públics, que tenen un cost de 35 dòlars per persona i nit. També hi ha lodges, però aleshores el preu no baixa dels 90 dòlars per persona i nit.
– Menjar: Quan es fa càmping, el més habitual és portar tot el menjar i fogonets per cuinar. Als lodges hi ha restaurant, i cada àpat té un cost d’entre 15 i 20 dòlars.
Així doncs, si es viatja en parella i amb cotxe de lloguer (sense guia) el cost mínim de passar dues al Serengueti seria d’uns 535 dòlars per persona (sense tenir en compte el cost de la benzina).
Anant amb agència local, les ofertes més econòmiques (anant amb grup de sis persones i fent nit als càmpings) acostumen a costar uns 200 dòlars per dia. Així que l’opció anterior tindria un cost de 600 dòlars per persona, però amb l’avantatge d’anar acompanyat d’un guia/conductor i d’un cuiner. Durant la temporada baixa, de vegades els preus són més ajustats i, en alguns casos, també inclouen dues nits d’hotel a Arusha (abans i després del safari). Una de les agències amb més experiència i qualitat durant els safaris a Tanzània amb grup és Meru Slopes Tours & Safaris.
Safari a Tanzània: quina fauna es pot veure al Serengueti
Durant un safari a Tanzània, i especialment pel Serengueti, es pot veure una gran varietat de fauna. En aquesta regió, es poden trobar grans manades de búfals, així com agrupacions més petites d’elefants i girafes durant tot l’any. A més, hi ha una gran quantitat d’antílops, com els impales, topis, gaseles de Thomson o elands. També és freqüent veure els tres grans felins en aquest entorn. El lleó és el més senzill de veure, i no és estrany poder observar alguna escena de caça; els guepards acostumen a trobar-se a les planícies del sud-est del Serengueti; mentre que els albiraments de lleopard solen ser a les vores del riu Seronera.
El Serengueti també és l’hàbitat de la gran migració anual de nyus, que també van acompanyats per grans grups de zebres i gaseles. Aquesta migració també implica el moviment dels depredadors. A part dels felins, també és comú veure hienes tacades i xacals de llom negre.
Pel que fa als ocells, el Parc Nacional del Serengueti és excepcional. Hi ha més de 500 espècies, i moltes d’elles són endèmiques. Algunes de les espècies destacades són: l’agapornis de Fischer, el francolí del llac Victòria, el pioc salvatge kori, el teixidor cua-rogenc, el secretari, l’àguila de Verreaux o el prionop crestagrís.
Quan es pot veure la gran migració al Serengueti?
Per veure la gran migració durant un safari a Tanzània, cal dirigir-se al Serengueti o al sud de l’Àrea de Conservació del Ngorongoro, segons el mes de l’any. La gran migració és un dels fenòmens naturals més extraordinaris. Consisteix en la migració circular de més d’un milió de nyus, acompanyats per milers de zebres i altres herbívors, a través de l’ecosistema del Serengueti-Mara.
Al llarg de l’any, aquest és el moviment de la gran migració:
– Gener: Els nyus comencen a arribar al sud de l’Àrea de Conservació del Ngorongoro.
– Febrer-Març: Els nyus es concentren a l’àrea del Llac Ndutu, al sud de l’Àrea Conservació del Ngorongoro. Durant aquests mesos es produeix el calving, que és el naixement de mig milió de nyus.
– Abril-Maig: Els nyus comencen a anar cap al nord, i es poden trobar grans concentracions d’aquests animals al centre i oest del Parc Nacional Serengueti.
– Juny-Juliol: La majoria dels nyus s’agrupen al centre del Serengueti i comencen a avançar cap al nord, en direcció al Masai Mara.
– Agost-Setembre: A principis d’agost els nyus arriben al nord del Serengueti. Aleshores es comencen a produir els famosos i dramàtics creuaments del riu Mara i Talek, i la gran migració arriba al Masai Mara (Kenya)
– Octubre-Novembre: A principis d’octubre la gran migració comença de nou el camí cap a Tanzània. Durant aquests mesos, el nord del Parc Nacional Serengueti és la millor zona on veure aquest espectacle. A mitjans de novembre, els grans grups de nyus s’acostumen a trobar al centre del Serengueti, a l’àrea de Seronera.
– Desembre: A mesura que avança el mes de desembre els nyus travessen el sud del Parc Nacional Serengueti per arribar fins al Llac Ndutu.
Safari a Tanzània: Quines són les millors zones del Serengueti
El Parc Nacional del Serengueti està dividit en cinc seccions: el nord, est, sud, oest i el centre.
La zona central, també coneguda com a àrea de Seronera, és la més popular. Té una elevada densitat de fauna, i els safaris allà acostumen a ser molt productius. A més, és on hi ha més allotjaments i càmpings. Això fa que sigui la zona on es concentren més visitants.
L’àrea del nord del Serengueti és la part més remota i salvatge del parc nacional. És on es troba el riu Mara i, per tant, on es poden veure els river crossings durant l’agost, setembre i octubre.
L’oest del Serengueti, conegut com el western corredor, també és una zona amb una densitat important de depredadors. A més, la gran migració acostuma a passar per aquesta zona quan avancen cap al nord del Serengueti.
L’est de Serengueti és famós per les seves planícies obertes de sabana. És una zona amb menys densitat de depredadors, i menys visitada. Tot i això, hi ha una interessant varietat d’animals, incloent-hi girafes i elefants.
Finalment, al parlar de l’àrea del sud del Serengueti s’acostuma a incloure les planícies que envolten el Llac Ndutu i que formen part de l’Àrea de Conservació del Ngorongoro. Aquesta àrea és molt popular durant els mesos de gener, febrer i principis de març, quan la gran migració es troba allà i es produeix el calving.
On dormir al Parc Nacional del Serengueti
Quan es fa un safari al Serengueti, només es pot dormir a l’interior del parc nacional, ja que està molt allunyat de qualsevol nucli urbà. Hi ha opcions per tots els pressupostos.
L’opció més econòmica són els càmpings públics. Costen 35 dòlars per persona i nit, i no cal reservar-los amb antelació (es reserven i paguen a l’entrar al parc nacional). Aquests càmpings no tenen cap mena de separació amb la sabana del Serengueti, així que els animals poden passejar-se entre les tendes lliurement. És habitual veure girafes, elefants i hienes a prop dels càmpings. I en alguns casos també s’escolten els lleons. A tots els càmpings hi ha lavabos i dutxes, i un porxo per poder menjar. La majoria dels càmpings es troben a l’àrea de Seronera. Alguns dels més ben valorats són el Nguchiro Public Campsite i el Tumbili Public Campsite. Més al nord també hi ha el Lobo Public Campsite.
En cas de voler dormir a un lodge cal tenir present que els preus pugen significativament. Algunes de les opcions més recomanades són:
– Mbugani Migration Camp
– Gnu Migration Mara River Camp
Consells per fer un Safari a Tanzània i conèixer el Serengueti
Fer un safari a Tanzània i visitar el Parc Nacional del Serengueti és un tipus de viatge molt especial. Per gaudir-lo al màxim i evitar imprevistos, és recomanable seguir aquests consells:
– A Tanzània hi ha malària, per això cal evitar les picades de mosquits. És important aplicar-se repel·lent i portar roba llarga i de color clar.
– Encara que els safaris a Tanzània es facin des de dins d’un cotxe, el sostre s’eleva i, per tant, el sol toca directament als passatgers. Per això, abans dels safaris és bàsic posar-se crema solar.
– Portar prismàtics permet poder veure els animals molt millor, sobretot si no es té una càmera fotogràfica amb un bon zoom.
– Si es dorm als càmpings públics, és molt útil portar una llanterna o un frontal.
– Els animals al Serengueti són salvatges i, per tant, la seva observació mai està garantida. Per tenir més opcions de veure totes les espècies emblemàtiques val la pena dedicar dos o tres dies a aquest parc nacional.
– Als càmpings no hi ha electricitat, així que portar una power bank és molt útil. Tot i això, la majoria de cotxes de safari tenen endolls.
– Si dubtes entre anar a Kenya o Tanzània et recomano llegir aquest post: Safari a Kenya o Tanzània: 10 punts per escollir.
– Abans de contractar un safari, és bàsic comparar bé les opinions i preus de les agències locals. Fer un safari amb grup és perfecte per abaratir costos.
– Abans del viatge, revisar tota la informació necessària sobre el visat, moneda, seguretat… Pots llegir el post: Viatjar a Tanzània: preparació de la ruta i itinerari
🤞 Assegurança de viatge per un safari a Tanzània
Davant de qualsevol imprevist, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps. I encara és més important en un destí com Tanzània. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.
Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.
La meva experiència al Parc Nacional Serengueti
Vaig viatjar a Tanzània sol i per poder fer un safari més barat vaig decidir contractar dos safaris amb grups. Òbviament, no va ser la ruta més pràctica ni òptima, ja que vaig haver de recórrer algunes carreteres força lentes durant dues vegades. Però això em va permetre reduir molt els costos dels safaris per Tanzània.
El primer safari el vaig contractar amb l’agència local Meru Slopes Tours & Safaris. Vaig pagar 1.170 $, que a part dels sis dies de safari incloïen el trasllat des de l’aeroport, una nit d’hotel abans del safari i una nit d’hotel després del safari. Durant aquest safari vaig passar dues nits al Parc Nacional del Serengueti, en concret al Nguchiro Public Campsite.
El segon safari amb grup que vaig fer va ser més curt, de només quatre dies. Per tal de provar diferents agències, vaig contractar aquesta segona ruta amb l’agència local Colours Africa Tours and Safaris. Em va costar 770 $. Amb aquest safari vaig passar una nit al Serengueti, al Nyani Public Campsite.
Així doncs, vaig acabar gaudint de tres tardes i tres matins de safari al Serengueti. Una experiència brutal. A continuació, he escrit un recull d’alguns dels grans moments del meu safari pel Serengueti:
1. La gran migració a Ndutu durant el safari a Tanzània
Tot i que no estava inicialment previst, el guia del meu primer safari a Tanzània va decidir regalar-nos un recorregut pels voltants del Llac Ndutu. A principis de març la gran migració encara es trobava allà i vam dedicar un parell d’hores a buscar les grans manades de nyus.
Va ser espectacular veure nyus i zebres per tot arreu i, el recorregut per Ndutu (just al sud del Serengueti) va ser encara més memorable quan vam trobar una manada de lleons. Tots estaven dormint amb la panxa ben plena, possiblement havien caçat durant la nit anterior.
2. Un guepard al sud del Serengueti
Després d’haver al·lucinat amb les planícies que envolten el Llac Ndutu, vam començar el trajecte cap al centre del Serengueti. Mentre recorríem la sabana del sud del Serengueti, vam trobar un dels felins més habituals per aquesta zona del parc nacional: un guepard.
El guepard estava patrullant el territori, possiblement a la recerca d’alguna presa. Va ser un albirament curt, però molt emocionant.
3. Un lleopard entre la sabana del Serengueti
Després de la primera nit al Serengueti, vam iniciar un safari abans que sortís el sol. Era el millor moment per veure algun dels depredadors de la sabana. Vam veure una parella de xacals, però poca cosa més.
Quan ja començava a fer una mica de sol, va arribar la gran sorpresa: un lleopard. Era una femella, que acabava de baixar d’un arbre. De fet, només el guia va ser capaç de veure-la. Ens vam poder apropar i veure-la perfectament, mentre començava a caminar. Igual que amb el guepard va ser un albirament força curt, només un parell de minuts, però va ser suficient.
4. Una parella de lleons a dalt d’un kopje
A la zona de Seronera del Serengueti, que acostuma a ser una de les més impressionants al fer un safari a Tanzània, hi ha un bon nombre de kopjes. Aquests turons rocosos recorden als paisatges de la pel·lícula del Rei Lleó. Per això, cada cop que passaven pel costat d’un kopje mirava amb detall si hi havia algun felí descansant a les roques.
Finalment, va arribar el moment que tant havia esperat. Vam arribar a un kopje que estava ocupat per una manada de lleons. Primer vam poder veure un mascle, mig camuflat. Però a l’avançar cap a l’altra banda del turó vam descobrir una escena somiada. Just a dalt de la roca més alta hi havia un lleó i una lleona.
5. Un grup de girafes i un elefant al càmping del Serengueti
La segona nit al càmping Nguchiro, al centre del Serengueti, va estar plena de sorpreses. Primer, quan vam arribar al càmping al vespre, sota una fina pluja, vam trobar un grup de girafes menjant ben a prop de les tendes. Caminant a poc a poc i sense fer moviments bruscos m’hi vaig poder acostar bastant i fotografiar-les en silenci.
Tot i això, el moment més emocionant va arribar just abans d’anar a dormir, quan va aparèixer un elefant. Sense la protecció del cotxe, l’experiència d’estar a pocs metres d’un elefant és completament diferent. En aquests casos és important mantenir una distància de seguretat i fer cas als guies en tot moment.
6. Safari a Tanzània: Una sortida de sol de pel·lícula
Durant l’últim matí del primer safari al Serengueti els elefants van ser els grans protagonistes. Just quan sortia el sol vam trobar un gran grup d’aquests enormes mamífers. N’hi havia una trentena. Anaven caminant i menjant, amb la calma i majestuositat que els caracteritza.
Vam estar més d’una hora observant-los, amb el privilegi de què s’anessin apropant cada cop més al cotxe.
7. L’enfrontament de dues hienes
Durant el segon safari a Tanzània, la meva estada al Serengueti va ser més curta (només una nit), però també va haver-hi moments màgics.
Durant la primera tarda, vam estar una bona estona movent-nos per les planícies del sud, per intentar localitzar un guepard. No va haver-hi sort, però vam poder presenciar un moment molt tens entre dues hienes. Una d’elles acabava de caçar una cria de gasela de Thomson, quan l’altra va arribar allà disposada a robar-li. Després d’un curt enfrontament, la segona hiena va aconseguir prendre-li la presa i va començar a devorar el petit antílop.
8. La piscina d’hipopòtams del Serengueti
Al centre del Serengueti, els hipopòtams també són un dels grans protagonistes. De fet, hi ha una zona de pícnic coneguda com les Hippo Pools. Allà l’aigua del riu està bastant estancada i acostuma a haver-hi molts hipopòtams junts.
Apropar-se a aquest mirador del riu és una experiència visual, sonora i olfactiva.
(Aquest post forma part de la guia per viatjar a Tanzània, basada en la meva experiència al país)
Organitza el teu viatge a Tanzània
🐆 Troba els millors viatges i safaris a Tanzània amb agència local aquí.
✈️ Les millors ofertes de vols a Tanzània aquí.
🏨 Els millors preus en allotjaments a Tanzània aquí.
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.
💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí.