• Categoria de l'entrada:Àfrica / Botswana
  • Temps de lectura:23 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:octubre 26, 2023
Actualment esteu veient Maun (Botswana): 8 coses per fer a la capital de l’Okavango

La ciutat de Maun, al nord de Botswana, és la porta d’entrada al Delta de l’Okavango per la majoria dels turistes. Des d’aquesta localitat de 60.000 habitants es poden organitzar moltes activitats relacionades amb la fascinant naturalesa i fauna de Botswana; però també es poden fer altres activitats relacionades amb la cultura o gastronomia de la zona.

Si tens previst fer un viatge a Botswana, el més probable és que acabis passant alguna nit a aquesta ciutat. Així que segur que et serà útil aquesta llista amb 8 coses que fer a Maun.

1. Fer un safari al Delta de l’Okavango

El Delta de l’Okavango és un paradís natural exuberant i divers que alberga una increïble varietat d’espècies animals i vegetals. És un dels millors destins africans per fer un safari i veure elefants, lleons, lleopards, gossos salvatges africans o hipopòtams.

Maun és la localitat més propera al Delta de l’Okavango. Per això la majoria dels safaris comencen des d’allà. A l’hora de planificar un safari, hi ha diverses alternatives:

  • Fer un safari d’un dia a la Reserva de Moremi (Moremi Game Reserve). No és l’opció més recomanable, ja que l’entrada a la reserva es troba a unes dues hores de la ciutat, però pot ser una bona opció si no es disposa de més temps o es viatja amb un pressupost ajustat.
  • Fer un safari mòbil de diversos dies. És una de les millors opcions, per tenir més temps de conèixer un dels territoris més salvatges de Botswana.
  • Fer un fly-in safari. Aquests safaris acostumen a ser els més cars. L’aventura comença amb un vol amb avioneta fins a alguna zona a l’interior del delta, on hi ha campaments fixos. L’estada a aquests campaments inclou el menjar i dos safaris per dia.

Com reservar un safari des de Maun

En cas de viatjar a Maun amb un itinerari obert, els safaris d’un dia a la Reserva de Moremi o alguns dels safaris mòbils (sobretot si són de curta durada) es poden reservar sense massa antelació. Es pot preguntar a algunes de les agències de la zona, per saber si tenen altres persones interessades i així aconseguir un millor preu. Algunes de les opcions on preguntar són: The Old Bridge Backpackers, Island Safari LodgeAudi Camp.

En cas de voler mirar les opcions de fer un fly-in safari o un mobile safari més llarg (més de 5 nits), és millor reservar-ho amb antelació. Una bona opció és comparar els preus de les agències locals al portal SafariBookings.com.

2. Navegar amb mokoro pel delta de l’Okavango

El mokoro és la canoa tradicional que les comunitats locals utilitzen per moure’s pel Delta de l’Okavango. Dedicar un o diversos dies a navegar entre els canals del delta amb mokoro és una de les activitats més recomanables per fer a Maun.

És una experiència molt relaxant i gens invasiva. Només cal asseure’s a la canoa, i deixar-se portar pel pooler, la persona que s’encarrega de fer navegar a la canoa amb un llarg pal. Mentre s’avança entre canyes,  papirs i nimfeàcies, també es poden veure hipopòtams, elefants, cob lichis, zebres… Tot i això, la quantitat d’animals salvatges que s’acostumen a veure és molt més baixa que durant un safari.

Durant els recorreguts amb mokoro normalment es fa una parada a alguna illa del delta, per fer un recorregut a peu. Al llarg d’aquestes caminades també es pot tenir la sort de topar-se amb algun animal. En cas de fer una sortida de més d’un dia, també s’acampa a alguna d’aquestes illes.

Per contractar aquesta activitat, es pot fer fàcilment des d’alguns dels allotjaments o agències de Maun. Algunes de les més populars són The Old Bridge Backpackers, Island Safari Lodge o Temogo Safaris.

Si es té un 4×4, també es pot organitzar l’activitat directament amb els poolers. En cas de voler-ho fer així cal contactar amb l’Okavango Kopano Mokoro Community Trust, que és l’associació que gestiona i regula l’activitat de tots els poolers al Delta de l’Okavango. És una opció més econòmica, però de vegades pot ser una mica confús arribar fins al punt d’inici de l’activitat.

3. Fer un vol escènic amb avioneta

Volar amb avioneta per sobre el Delta de l’Okavango és un regal visual. Amb una perspectiva d’ocell es pot apreciar el gran entramat d’aigua de l’únic delta del món que no acaba al mar.

A més, a part d’observar el paisatge, també és fàcil distingir la silueta d’algun animal. Els elefants són els més fàcils de veure, però també és habitual distingir hipopòtams, impales, zebres i girafes.

És una experiència curta (els vols acostumen a durar una hora) i cara, però molt intensa i inoblidable.

Un bon lloc on contractar aquest vol escènic és des de The Old Bridge Backpackers. Tenen els preus més econòmics i normalment és fàcil compartir despeses amb altres viatgers interessats. També es poden contractar directament a través de Mack Air, una de les aerolínies que ofereixen vols escènics sobre l’Okavango.

4. Gaudir d’un vol escènic amb helicòpter

El vol escènic amb helicòpter per sobre el Delta de l’Okavango és una de les activitats que es poden fer a Maun més exclusives. És més car que volar amb avioneta, però l’estabilitat de l’helicòpter permet gaudir de les observacions dels animals amb més tranquil·litat.

Una de les agències que ofereix aquesta activitat és Boteti Safaris. El vol té una durada de 45 minuts i costa 350 dòlars.

5. Navegar amb llanxa fins a la Chief’s Island

La Chief’s Island és l’illa més gran del Delta de l’Okavango. Allà hi ha una gran densitat d’animals salvatges, entre els que destaquen elefants, lleons, gossos salvatges africans o grans grups d’herbívors (zebres, nyus, kudus…). A més, durant els mesos en què el nivell d’aigua del delta augmenta, una gran part dels animals es mouen fins aquesta illa, convertint-la en una zona encara més productiva pels safaris.

Es poden fer sortides d’un dia fins a aquesta illa, i fer un interessant safari amb vaixell. També hi ha l’opció de passar alguna nit allà, fent càmping o a algun dels lodges.

6. Tastar el menjar dels restaurants locals

Maun és una petita ciutat on l’oferta gastronòmica no és molt àmplia. Tot i això, al centre d’aquesta localitat es poden trobar alguns restaurants interessants per provar alguns dels plats locals de la zona.

Alguns dels restaurants que ofereixen cuina local són Kwa Ga Ncinci i Choice Take Away and Restaurant.

7. Caminar per la reserva de l’Island Safari Lodge

L’Island Safari Lodge és un dels allotjaments més emblemàtics de Maun. A part de ser una bona opció on dormir, també és interessant perquè aquest lodge està situat dins una reserva privada de 121 hectàrees, al costat del riu Thamalakane.

Hi ha tres recorreguts diferents per conèixer a peu o amb bici aquesta reserva privada, i es poden veure diferents tipus d’antilops (kudus, impales i bushbucks) i una gran varietat d’aus (un dels més abundants és el calau becvermell). Sobretot ben aviat al matí o durant el capvespre és molt agradable gaudir d’aquest petit racó de naturalesa.

8. Fer una sortida amb barca durant la posta de sol

Per gaudir d’una posta de sol diferent a Maun, es pot contractar una sortida amb barca durant una o dues hores. El més habitual és navegar pel riu Thamalakane. Si es té una mica de sort, durant les sortides es poden veure hipopòtams, diferents antílops i una gran varietat d’ocells.

Aquesta activitat només es pot fer quan hi ha suficient aigua al Delta de l’Okavango. Normalment, es pot realitzar des de finals de maig fins a l’octubre.

Informació pràctica per conèixer Maun

Com moure’s

En cas de fer un viatge a Botswana amb cotxe de lloguer, el més pràctic és moure’s per la ciutat amb cotxe. És una ciutat en què la majoria de les zones estan força allunyades, així que moure’s a peu no acostuma a ser una bona opció.

En cas de no disposar de cotxe propi, és molt senzill moure’s per Maun amb taxi. Els taxis s’identifiquen fàcilment perquè tenen la matrícula blava i un cartell de taxi al sostre. Normalment, són cotxes petits (com un Honda Fit o un Hyundai i10). El preu estàndard (pels turistes) és d’uns 50 BWP per trajecte a dins de la ciutat.

Millor època

Donat que el turisme a Maun va molt lligat als safaris al Delta de l’Okavango, la millor època per visitar aquesta ciutat són els mesos de juny a octubre. A partir del juny el delta ja està completament inundat, i això permet gaudir de totes les activitats relacionades amb l’aigua (mokoro i sortides amb barca).

Els mesos d’abril i maig també acostumen a ser bons, sobretot perquè encara és temporada baixa i hi ha descomptes. Però viatjant durant aquest període la pluja pot ser un inconvenient durant alguna jornada. A més, és probable que les sortides amb barca encara no estiguin disponibles.

La meva experiència a Maun

Primer dia: L’arribada a Maun

L’emoció de trepitjar un país per primera vegada sempre és indescriptible. Maun va marcar l’inici del meu viatge a Botswana. Tenia previst passar sis dies a aquesta ciutat, abans de fer un fly-in safari al cor del Delta de l’Okavango.

El primer que vaig haver de fer a l’arribar va ser  buscar un caixer. Necessitava treure efectiu per pagar el taxi que em portaria a l’allotjament. A l’interior de l’aeroport de Maun no hi ha cap caixer, però només vaig haver de sortir de l’edifici i travessar un carrer per trobar-ne un. Allà, vaig poder treure pulas, la moneda local del país. Fent servir la targeta N26 no vaig haver de pagar cap comissió.

Ja amb uns quants bitllets, i encara sense tenir massa clar el tipus de canvi, vaig parar un taxi que passava per allà. Per 50 BWP (és important acordar un preu abans de pujar al cotxe, ja que no tenen taxímetres), em va portar a l’allotjament on vaig passar les primeres dues nits: el Jump Street Chalets.

🤞 Assegurança de viatge a Botswana

Davant de qualsevol imprevist, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.

Contractant una sortida amb mokoro des de Maun

Vaig dedicar la tarda a buscar una sortida amb mokoro de dos o tres dies que fos mínimament econòmica (no volia pagar més de 150 euros al dia). La meva idea era trobar algun grup, perquè així és molt més barat. Però al viatjar a Botswana durant el mes de març (temporada baixa) semblava que no hi havia suficient quòrum.

Finalment, em vaig haver de resignar i contractar una excursió de només un dia. L’activitat la vaig reservar amb l’empresa Temogo Safaris, ja que em van confirmar que tenien una sortida programada per a l’endemà amb dues persones. Al formar un grup de tres persones era molt més econòmic: 106 euros (incloïen el transport amb 4×4 fins al punt d’inici de la ruta, la sortida amb mokoro i el pícnic per dinar).

Segon dia: gaudint del Delta de l’Okavango amb mokoro

A les set del matí em va venir a buscar un taxi (inclòs en el preu de la sortida amb mokoro), per portar-me a les oficines de Temogo Safaris. Allà vaig pagar els 106 euro que havíem acordat, i em vaig trobar amb els dos anglesos amb què compartiria la sortida.

Uns deu minuts més tard ja sortíem en direcció el Delta de l’Okavango. Segons el mes de l’any i la quantitat d’aigua al delta, és millor fer la ruta a algunes àrees específiques. En el meu cas, em van portar fins a la NG/22 Sankuyo Tshwaragano Community Trust. El trajecte amb cotxe va durar poc més d’una hora. No és habitual veure animals durant el trajecte, però de vegades es pot albirar algun elefant. No vaig tenir tanta sort.

Un cop allà em van assignar el meu pooler i mokoro, i al cap de poc ja estàvem navegant. Els primers moments sempre són una mica inquietants. Els mokoros són canoes molt estretes i lleugeres, i qualsevol moviment genera certa inestabilitat. Però realment és molt complicat bolcar. Només cal estar relaxat i gaudir d’aquesta experiència màgica.

L’aigua estava molt calmada, i reflectia amb precisió l’entorn. Durant la primera part del recorregut vam passar pel costat de diverses nimfeàcies, una de les plantes més icòniques dels espais humits de Botswana. Tampoc vam trigar massa a trobar un grup d’hipopòtams. Des de l’aigua, cal vigilar molt amb aquests animals, i respectar el seu territori. Però si s’observen des de la distància no ha d’haver-hi cap problema, i és sempre un dels millors moments del recorregut amb mokoro.

Caminant per una illa del delta

Quan ja començava a fer calor, sobre les onze del matí, vam arribar a una de les illes del delta. Allà vam baixar de les canoes, i vam començar una ruta a peu d’uns 5 kilòmetres. Vam caminar a poc a poc, buscant rastres dels animals.

Durant els mesos d’hivern (juny, juliol i agost) acostuma a haver-hi més animals a aquestes zones; i és més freqüent poder veure algun elefant o girafa. Jo només vaig veure un grup de cobs lichis i també diversos ocells. Cap al final de la ruta vam escoltar el característic so de les zebres, però no vam ser capaços d’albirar-les. Vam acabar la volta fent un pícnic a l’ombra d’un arbre.

Després vam continuar endinsant-nos pel Delta de l’Okavango. Una hora després ja vam fer mitja volta i vam tornar al punt d’inici. L’experiència va ser fantàstica. Em  vaig quedar amb ganes de fer una ruta més llarga i passar una nit fent càmping a alguna de les illes del delta.

Tercer dia: L’Island Safari Lodge

Com que la meva idea inicial de fer una ruta més llarga amb mokoro s’havia vist frustrada, vaig decidir canviar d’allotjament. Vaig preferir anar a l’Island Safari Lodge, i dormir a la zona de càmping amb la meva tenda. Allà almenys estaria envoltat de naturalesa, veient el riu (on sovint hi ha hipopòtams) i podria caminar per la reserva privada del lodge (amb una gran varietat d’ocells, esquirols, impales i kudus).

Vaig estar content de la meva decisió, mentre dedicava part del matí a fotografiar els esquirols que hi havia pel càmping. A més, vaig estar de sort al trobar una parella d’Alemanya que també estava interessada a fer un safari per la Reserva de Moremi. Vam reservar el safari per l’endemà directament des de la recepció de l’allotjament, i vam acordar un preu de 1.700 BWP (amb el pícnic per dinar inclòs).

Durant la tarda vaig aprofitar per caminar per la reserva del lodge. No és l’activitat més emocionant per fer a Maun, però va ser una bona manera d’observar alguns ocells de la zona. A més, em vaig trobar un grup de kudus, i veure animals a peu, sense vehicle, és sempre una experiència diferent.

Quart dia: Safari al Parc Nacional Moremi

Durant el quart dia vaig fer una de les activitats estrelles per fer a Maun: un safari per la reserva de Moremi. El Delta de l’Okavango és un dels territoris més salvatges d’Àfrica, i veure els animals que viuen allà és un espectacle. Els elefants i búfals són força habituals, i amb una mica de sort es poden veure lleons, lleopards o gossos salvatges.

Em vaig llevar a les 4:30, per marxar del càmping a les 4:45. Vam trigar unes dues hores a arribar fins a la porta d’entrada a la reserva. Tot i això, abans d’arribar-hi ja havia pogut veure un grup d’elefants i un nombrós grup de búfals (amb més de 50 individus).

Malauradament, el recorregut per l’interior de la Moremi Game Reserve va ser poc productiu. Després dels mesos de pluja, l’herba del parc havia crescut molt i estava molt alta. Això va complicar enormement qualsevol albirament. Vam tenir l’oportunitat de contemplar zebres, impales, elefants, kudus, hipopòtams i diverses espècies d’ocells; però no vam tenir èxit en trobar els depredadors.

A les dotze del matí, quan ja feia calor, vam parar al centre de la reserva per dinar. Després vam continuar amb el safari durant un parell d’hores més. Al voltant de les dues del migdia ja estàvem sortint de nou de la reserva.

Una nova tarda a l’Island Safari Lodge

Unes dues hores de cotxe més tard, vaig arribar novament a l’Island Safari Lodge. Hi havia una mica de soroll, ja que molta gent s’apropa a l’altra banda del riu a passar-hi la tarda. I encara que això restava una mica de màgia a l’entorn, estava content de ser allà. L’entorn d’aquest allotjament de Maun és molt acollidor.

Vaig preguntar a la recepció si ja hi havia suficient aigua per fer un safari amb vaixell fins a la Chief’s Island o per fer una sortida amb barca durant la posta de sol, però em van dir que no. Encara faltaven un parell de mesos perquè el Delta de l’Okavango tingués aigua suficient per poder fer aquestes activitats.

Així doncs, vaig decidir que els pròxims dos dies a Maun aprofitaria per descansar, escriure nous posts al blog i gaudir de la reserva de l’allotjament. Vaig agrair uns dies de descans, després d’un mes de viatge per Uganda, Kenya i Tanzània. Em quedaven dos dies fins a començar un emocionant safari pel Delta de l’Okavango.

Cinquè i sisè dia a Maun

Viatjar sense pressa també és una oportunitat per gaudir de les coses senzilles. Com llevar-me envoltat del cant dels ocells, veient com els esquirols saltaven entre els arbres, i com els crits d’un hipopòtam ressonaven pel voltant del riu.

Durant aquests dos dies vaig aixecar-me sobre les sis i mitja del matí, per sortir a caminar per la reserva de l’Island Safari Lodge durant la sortida de sol. El millor moment per intentar veure algun impala, kudu o bushbuck. La ruta blava, la més llarga, era una bona oportunitat per trobar algun d’aquests antilops.

Vaig dedicar les hores centrals del dia a actualitzar el blog, aprofitant la bona connexió wifi al restaurant de l’allotjament. Durant la resta d’hores vaig estar fent fotos a la fauna i paisatges d’aquest racó de Maun.

(Aquest post correspont als sis primers dies del viatge a Botswana per lliure)

Organitza el teu viatge a Botswana

✈️ Les millors ofertes de vols a Botswana aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a Botswana aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.