Després d’un apassionant recorregut entre alguns dels paisatges més bonics dels fiords noruecs, el fiord Nordfjord acaba molt a prop del poble d’Olden. Olden és un paradís a Noruega pels amants del muntanyisme i entorns alpins. És un petit municipi de menys de 500 habitants, envoltat de pics, llacs i glaceres.
Olden és un imprescindible en tot viatge als fiords noruecs. No tant pel poble en si, sinó pel meravellós entorn que s’estén des d’aquest poble fins a la seva localitat veïna, Loen.
Com arribar a Olden (Noruega)
Encara que al mirar la ubicació d’Olden i Loen a un mapa pot semblar que són dos poblets molt aïllats, realment estan molt ben comunicats i s’hi pot accedir amb cotxe durant tot l’any.
La manera més pràctica d’arribar a Olden és amb cotxe de lloguer. Sobretot per poder explorar lliurement tot l’entorn natural d’aquesta zona de Noruega.
En cas de viatjar amb transport públic, es pot arribar a Olden amb bus. La línia 110 i 130 arriben fins allà. El més fàcil és mirar la ruta al Google Maps, on apareix la millor combinació de busos per arribar al poble.
A aquest poble no s’hi pot arribar amb ferri. Tot i això, és una parada molt habitual dels creuers pels fiords.
Quina és la millor època per visitar Olden?
Olden, i tot l’escenari que l’envolta, es pot visitar durant tot l’any. Ara bé, segons l’estació l’experiència pot ser completament diferent.
En general, de maig a agost es consideren els millors mesos per conèixer aquesta regió del fiord Nordfjord perquè el temps és molt més favorable. No hi ha neu a cotes baixes, es poden fer més excursions i acostuma a fer més sol. L’inconvenient d’aquests mesos (sobretot durant el juliol i l’agost) és que és temporada alta i hi ha molts més turistes.
A partir del novembre el fred i la neu són els grans protagonistes. El silenci s’apodera dels paisatges i pràcticament no hi ha turistes. Tot i això, la neu dificulta molt fer excursions i algunes carreteres secundàries queden tallades.
Què veure al voltant d’Olden i Loen
1. La glacera Briksdal
La glacera Briksdal és el gran emblema d’Olden. És una de les llengües de la glacera Jostedalsbreen, la més extensa d’Europa continental. Encara que la glacera Briksdal s’ha reduït molt durant els últims anys a causa del canvi climàtic, continua sent una de les més visitades de Noruega.
L’inici del camí que va fins a la glacera Briksdal comença des d’aquest pàrquing a uns 30 minuts amb cotxe des d’Olden. Es pot conduir per aquesta carretera durant tot l’any. També s’hi pot arribar amb bus (línia 115) o bé contractant aquesta excursió.
La ruta fins a la glacera és molt senzilla, són uns 7 kilòmetres entre anar i tornar. També hi ha l’opció de fer aquest recorregut amb uns petits vehicles 4×4 (els hi diuen trollcar) que surten des del centre de visitants del costat del pàrquing.
2. El llac Floen i llac Oldevatnet
Ben a prop d’Olden, el petit llac Floen és un lloc màgic on veure la sortida o posta de sol. Aquest llac està connectat per un riu amb el llac Oldevatnet, un llac de 12 kilòmetres de longitud que s’estén per la vall d’Oldedalen.
Conduir a poc a poc pel costat del llac és una delícia. Si es té més temps, també es pot recórrer aquesta carretera amb bicicleta.
Sobretot durant els mesos d’estiu, és una gran idea llogar una canoa (es pot fer al local Yri Outdoor) i navegar durant un parell d’hores entre les aigües turquesa d’aquest famós llac d’Olden.
💡 Targetes per viatjar sense comissions
Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi durant un viatge a Noruega, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.
Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.
3. El telefèric de Loen (Loen Skylift)
A només 600 metres del centre de Loen, hi ha l’inici del telefèric Loen Skylift que puja fins al Mount Hoven.
Aquest telefèric està obert durant tot l’any, encara que durant els mesos d’hivern no funciona durant tots els dies de la setmana. Es poden consultar els horaris actualitzats aquí.
Un cop a dalt, des del cim del Mount Hoven es té una de les millors panoràmiques del fiord Nordfjord. A més, des d’allà es poden fer moltes rutes a peu, sobretot durant els mesos d’estiu.
4. Fer una via ferrada a Loen
Pels amants de l’aventura, des de Loen també hi ha l’opció de pujar el Mount Hoven seguint una de les vies ferrades més interessants de Noruega.
Aquesta via ferrada permet passat pel pont de via ferrada més llarg d’Europa. A més, aquest pont està situat a 750 metres sobre el nivell del mar. Una activitat no apte pels qui tenen vertigen…
És recomanable fer aquesta activitat amb un guia, i es pot contractar amb l’empresa Loen Active.
5. El Llac Lovatnet o Llac de Loen
Un altre atractiu natural de la rodalia d’Olden, és el llac Lovatnet. Aquest llac neix a només 4 kilòmetres de Loen i té una extensió de 10,5 km².
El paisatge del llac amb les muntanyes al fons convida a recórrer aquesta zona. Es pot conduir per una estreta carretera que avança pel costat del llac (a l’hivern només estan oberts els primers kilòmetres). També és una bona idea anar amb bici o llogar una canoa al restaurant Kjenndalstova, just al final del llac. Des d’allà es té una de les millors perspectives de la zona.
6. El Mirador Opheim
El mirador Opheim no es tracta d’un mirador com a tal, però és un barri de Loen que es troba a més alçada i des d’on es té una gran vista del fiord.
S’hi pot arribar fàcilment amb cotxe, només cal conduir fins aquest punt.
7. Pujar al pic Skala
Pels amants del senderisme, una de les excursions més interessants que es poden fer per l’entorn d’Olden i Loen és l’ascensió al pic Skala. És una ruta exigent (més de 1.500 metres de desnivell positiu i uns 16 kilòmetres entre anar i tornar). Un cop a dalt, les vistes són meravelloses.
Aquesta excursió comença des d’un gran pàrquing que hi ha a l’inici del Llac Lovatnet.
En cas de voler fer una ruta més tranquil·la, des d’aquest mateix pàrquing també comença el camí que s’apropa fins a la cascada Tjugenfossen (també coneguda com a Skålefossen). Pots trobar més informació sobre om arribar a aquest salt d’aigua aquí.
8. La glacera Kjenndalsbreen
La glacera Kjenndalsbreen és una altra llengua de la glacera Jostedalsbreen. No és una zona molt popular, perquè la majoria de visitants acaben anant a la glacera Briksdal (la més propera a Olden) perquè l’accés és més senzill.
Tot i això, si es disposa de temps suficient, l’excursió fins a la glacera Kjenndalsbreen també és molt recomanable. L’inici del camí comença aquí, i encara que des del mateix pàrquing ja es pot veure la glacera, les millors vistes es tenen després de caminar una mica i arribar a un mirador molt més proper a la massa de gel.
9. Navegar pel fiord Nordfjord
Dins la llista de coses per veure al voltant d’Olden, no pot faltar alguna activitat per descobrir el paisatge des de l’interior del fiord Nordfjord.
Es fan sortides amb kayak, llanxa i paddle surf. Pots veure totes les activitats aquí.
On dormir a Olden, un dels pobles més escènics de Noruega
Una de les millors opcions per dormir a Olden és el Nesset Fjordcamping (és on vam dormir nosaltres). Aquest càmping té uns petits apartaments amb una gran relació qualitat-preu i una ubicació ideal a davant del fiord Nordfjord.
També està molt ben valorat l’apartament Sunde Panorama. Tot i això, donat que Olden és un poble petit i no hi ha una gran oferta d’allotjaments. En cas de trobar-ho tot ple, també és una bona opció dormir al poble d’Stryn.
Per últim, si es visita Olden durant l’estiu amb un pressupost més ajustat, una bona alternativa és dormir amb tenda de campanya a algun dels càmpings de la zona, per exemple al Løken camping o el Tjugen Camping.
Visitant Olden (Noruega) a l’hivern: la nostra experiència
El recorregut des de Flåm fins a Sogndal
Vam començar el sisè dia del viatge als fiords noruecs en 15 dies conduint des del bonic poble de Flåm fins a Olden. Al ser novembre i estar tot nevat, la carretera escènica Aurlandsfjellet estava tallada, així que vam sortir del Flåm pel túnel Lærdalstunnelen (un túnel de 24,5 kilòmetres, el més llarg del món).
Un cop vam sortir del túnel vam anar fins a l’església de fusta Borgund, construïda al segle XII. Just quan vam arribar allà va començar a nevar i el paisatge va desaparèixer darrere els núvols.
Ben a prop d’allà, vam conduir fins a la Vindhellavegen, una antiga ruta construïda per unir Bergen i Olso a l’any 1793. Hi ha diferents camins que surten des d’allà, però nosaltres vam fer només un curt passeig. Hi havia neu i gel, i no anàvem massa preparats per aquestes condicions.
Des d’allà ja vam anar cap a Sogndal. Encara que plovia i el paisatge estava força tapat per la boira, a alguns punts vam poder apreciar les muntanyes verticals i salts d’aigua que envoltaven la carretera. També vam haver de travessar molts túnels, necessaris per poder superar l’agresta orografia d’aquesta zona dels fiords noruecs. Per arribar a Sogndal vam haver d’agafar un ferri. Igual que amb els peatges, el pagament va ser automàtic a partir de la matrícula del cotxe (quan vam tornar el cotxe de lloguer ens van cobrar tots aquests imports).
De Sogndal a Olden
Un cop a Sogndal vam conduir fins a un nou petit poble, Kaupanger, on també hi havia una església medieval de fusta. De fet, és la stavkirke més gran de la província. Allà a prop començava la pujada fins a un turó Kaupangerholten, des d’on es té una perspectiva interessant del fiord. Finalment, vam decidir no pujar-hi perquè feia molt mal dia i no hauríem vist pràcticament res des de dalt.
Així doncs, al migdia ja vam posar rumb cap a Olden. No vam trigar massa a entrar a dins d’un túnel i començar a guanyar alçada. En sortir del túnel, havíem pujat a cinc-cents metres d’altitud i el paisatge estava completament nevat. Continuava nevant, i els arbres que envoltaven la carretera estaven cada cop més blancs. L’escenari era una meravella.
Uns kilòmetres més endavant vam agafar un nou túnel i vam començar a baixar. En sortir-ne, el paisatge ja no estava nevat. Vam passar per Skei, on ens va sorprendre un majestuós llac envoltat de muntanyes. Des d’allà vam començar a pujar de nou, i la neu novament es va convertir en la protagonista del paisatge.
L’arribada a Olden i el Llac Floen
Vam arribar a Olden fascinants amb el paratge que havien recorregut. Havíem trigat més del previst a fer el recorregut, ja que haviem fet moltes parades per gaudir i assaborir l’entorn que ens envoltava.
Quedava poc per la posta de sol (a mitjans de novembre es ponia abans de les quatre de la tarda) i vam anar a aprofitar les últimes llums del dia per visitar el llac Floen. No feia quasi vent i havia deixat de ploure, de manera que aquest petit llac s’havia convertit en un mirall perfecte de les muntanyes que el rodejaven.
Recorrent el Llac Oldevatnet
Coneixent l’entorn muntanyós que envolta el poble d’Olden, teníem moltes ganes que arribés aquest dia del viatge. Però vam tenir mala sort amb el temps, i va ser un dels més plujosos de la ruta.
Ens vam llevar aviat per intentar fotografiar el llac Floen amb les llums de l’albada, però hi havia tants núvols que durant la sortida de sol pràcticament no s’apreciava res.
Vam decidir tornar al cotxe i continuar avançant cap a la glacera Briksdal. Vam anar vorejant el llac Oldevatnet i comprovant que l’entorn d’Olden és un dels més bonics d’aquesta regió de Noruega.
La glacera Briksdal
Al final del llac Oldevatnet vam arribar a la zona d’aparcaments per visitar la glacera. Donat que era temporada baixa, no hi havia ningú i no vam ser capaços de fer servir la màquina per pagar (en teoria el preu per aparcar són 75 NOK) així que finalment no vam pagar el pàrquing.
Des d’allà començava el senzill camí fins al mirador de la glacera. Just quan vam iniciar l’excursió, la pluja va intensificar-se i va començar a fer vent. Segons la previsió estava previst que el temps continués igual durant tot el dia, així que vam decidir continuar caminant. Si es visita Olden i els fiords noruecs durant l’hivern, és bàsic portar roba impermeable i un bon anorac.
Després d’uns minuts caminant vam passar per davant de la cascada Kleivafossen, un salt d’aigua de 37 metres per on cauen uns 10.000 litres per segon.
A la part final del camí vam arribar al mirador de la glacera Briksdal, al costat d’un petit llac d’aigua turquesa. Ens hauria agradat estar-nos allà una bona estona, però es va girar un vent gèlid que ens va incitar a tornar ràpidament a buscar aixopluc.
Loen i el Llac Lovatnet
Vam arribar al cotxe ben mollats, però vam voler continuar aprofitant les escasses hores de llum. Vam conduir fins a Loen, i des d’allà vam agafar la carretera que avança pel costat del llac Lovatnet. De nou, allà hi vam trobar un llac extens, d’un blau preciós, i envoltat de muntanyes nevades.
Malauradament, no vam poder conduir fins al final de la carretera, ja que a la meitat del recorregut una barrera indicava que a partir d’allà la circulació estava prohibida a causa de la neu. Fins a la primavera ja no tornarien a obrir aquesta carretera.
Una tarda plujosa a Olden (Noruega)
Poc després de les tres del migdia vam arribar al nostre petit apartament al Nesset Fjordcamping. Continuava plovent, així que vam decidir quedar-nos allà, gaudint de les vistes del fiord Nordfjord.
El clima dels fiords noruecs a l’hivern podia ser un petit impediment, però també ens estava regalant l’oportunitat d’estar en entorns preciosos completament sols.
Un últim matí des del mirador Opheim
Durant l’últim matí a Olden, vam aprofitar que no plovia per visitar per última vegada el llac Floen. Mirant les muntanyes que l’envoltaven no podíem deixar de pensar en la infinitat d’excursions que es poden fer a aquesta zona dels fiords noruecs durant els mesos d’estiu. És un destí fascinant pels amants del senderisme.
Vam acomiadar-nos d’Olden i Loen pujant amb cotxe fins al mirador Opheim, per acomiadar-nos d’aquest racó de Noruega amb una bonica panoràmica.
(Aquest post correspon al cinquè dia del viatge als fiords noruecs)
Organitza el teu viatge als Fiords Noruecs
✈️ Les millors ofertes de vols a Bergen aquí.
🏨 Els millors preus en allotjaments a Noruega aquí.
🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Noruega aquí.
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.