• Categoria de l'entrada:Europa / Noruega
  • Temps de lectura:20 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:setembre 19, 2023
Actualment esteu veient Eidfjord, el poble més bonic del fiord d’Hardanger

Eidfjord, situat a la part interna del fiord d’Hardanger, és un petit poble dels fiords noruecs envoltat d’un impressionant entorn natural. Un municipi on el paisatge marí dels fiords es troba amb les muntanyes. Amb pocs kilòmetres es pot passar d’estar navegant pel fiord d’Hardanger a trobar-se caminant pel Parc Nacional d’Hardangervidda, el parc nacional més gran del país.

A prop d’Eidjord també hi ha cascades, llacs i glaceres. Uns paisatges únics, que han convertit aquest poble que no supera el miler d’habitants en un dels punts més famosos dels fiords noruecs.

vistes del fiord des d'Eidfjord

Eidfjord i el fiord durant un fred matí de novembre

Què veure a Eidjord, una visita imprescindible als fiords noruecs

1. El fiord d’Hardanger

El fiord Hardanger és un dels més espectaculars de Noruega: és el segon fiord més gran del país i el tercer més gran del món. Poder-se llevar de matinada i, després de caminar cinc minuts, trobar-se davant d’aquest fiord és un dels grans atractius d’Eidfjord. La seva localització és idíl·lica.

Quan les muntanyes es reflecteixen a les aigües del fiord, que acostumen a estar molt calmades a l’inici del dia, admirar el paisatge es converteix en una obligació.

També es pot navegar pel fiord d’Hardanger. Es fan sortides amb llanxa i amb kayak.

el fiord harvanger i alguns ocells i unes cascades

muntanyes i cascades properes al poble d'Eidfjord

2. La cascada Voringsfossen

A prop d’Eidfjord s’hi troba una de les cascades més famoses de Noruega: la cascada Voringsfossen. Un salt d’aigua de 182 metres, on l’aigua es precipita des del massís d’Hardangervidda fins a la vall de Måbødalen.

Hi ha un conjunt de ponts i passarel·les per on caminar i tenir una perspectiva única del canyó i la cascada. L’entrada és gratuïta.

Per arribar a la cascada Voringsfossen des d’Eidfjord cal conduir durant uns vint minuts.

la cascada Voringsfossen i el canyó vertical per on cau l'aigua

detalls del canyó per on es precipita la cascada Voringsfossen

3. El Parc Nacional Hardangervidda

El Parc Nacional Hardangervidda protegeix l’altiplà més gran de Noruega i Europa. És un territori de naturalesa inhòspita, on hi pasten els ramats més grans de rens salvatges.

Durant els mesos d’estiu es poden fer excursions molt interessants per aquest territori, algunes de diversos dies. A la web oficial es poden trobar alguns dels itineraris recomanats.

Una altra manera de descobrir els paisatges del Parc Nacional Hardangervidda és conduint per la ruta escènica que uneix el poble d’Eidfjord amb Haugastøl. És un recorregut de 67 kilòmetres (només l’anada), que permet veure la diversitat de paisatges d’aquest altiplà. Una successió de turons, valls, rius i llacs.

Conduir per aquesta carretera a l’hivern pot ser una experiència molt desafiant. Tot i això, sempre hi ha màquines llevaneu treballant per mantenir la ruta oberta. Es pot consultar l’estat de la carretera aquí.

paisatges nevats del parc nacional Hardangervidda

muntanyes de l'altiplà de Hardangervidda a prop d'Eidfjord

cartell de fusta amb indicacions dels camins que es poden fer per Hardangervidda

4. La granja Kjeåsen i la seva vista panoràmica

La granja Kjeåsen és una granja de muntanya que es troba a 513 metres d’altitud i des d’allà es tenen unes vistes inmillorables de l’entorn d’Eidfjord. Durant molts anys aquesta granja només era accessible a peu, ja que no hi havia cap pista que pugés fins allà. L’any 1974 es va construir un túnel, i des d’aleshores l’accés va passar a ser molt més senzill.

Per pujar amb cotxe fins a la granja Kjeåsen cal seguir una pista de 5 kilòmetres que surt des del poble de Simadal. La pista està asfaltada, però és bastant estreta. Per això, hi ha un horari per pujar i baixar per la carretera. Per pujar s’ha de fer a les hores en punt, i per baixar s’ha de fer a les mitges hores. El túnel de 2,5 kilòmetres per on passa la pista no té il·luminació i és estret, així que és important conduir amb precaució.

Un cop a dalt, només cal caminar uns 100 metres per arribar fins a la granja.

També es pot pujar fins a la granja Kjeåsen a peu. Es triga entre 3 i 4 hores a pujar i baixar. És una ruta de 4 kilòmetres (pujar i baixar) i 550 metres de desnivell. Donada la inclinació del terreny no és recomanable fer-lo quan hi ha neu i glaç, per això és un camí indicat per fer entre el mes de maig i l’octubre. Més informació aquí.

la famosa granja Kjeåsen envolta de muntanyes nevades

panoràmica del fiord durant la posta de sol vista des de la granja Kjeåsen

5. Llac d’Eidfjordvatnet

El Llac d’Eidfjordvatnet és un dels altres tresors naturals que veure a Eidfjord. Aquest llac de 4 kilòmetres de longitud es troba envoltat de muntanyes.

Una bona manera d’arribar a aquest llac és fent la ruta groga que surt des d’Eidfjord. És un camí molt senzill, circular, i d’uns 5 kilòmetres. A més, aquesta ruta passa pels boscos que envolten el poble, i pel costat del cementiri viking Hæreid.

El sender està bastant ben indicat amb marques grogues. Però si vols evitar qualsevol imprevist, pots consultar el track de la ruta aquí.

el cementiri viking que hi ha prop de Eidfjord

el llac d'Eidfjordvatnet vist des de la seva riba i amb les muntanyes nevades al fons

6. Cascada Skytjefossen

La Cascada Skytjefossen, amb una caiguda de 300 metres, es troba als afores d’Eidfjord. Als mesos d’estiu es pot arribar amb cotxe fins a un mirador de la cascada. La part final del trajecte és una pista, que no està en perfecte estat, però que en principi es pot recórrer amb qualsevol classe de cotxe.

Des del mirador, es pot seguir un agradable camí durant uns 20 minuts per apropar-se al salt d’aigua i poder-lo veure millor.

Quan hi ha neu no es pot arribar amb cotxe, ja que tanquen la pista. Per això a l’hivern no és una visita massa recomanada.

7. Norwegian Nature Centre

Aquest centre d’informació és una parada interessant per fer a Eidfjord. Té tres plantes i en totes elles hi ha exposicions centrades en la naturalesa, cultura i història de la zona. Sobretot s’hi pot trobar molta informació centrada en el Parc Nacional Hardangervidda.

8. Kinsarvik i el seu entorn

Des del poble de Kinsarvik, situat a mitja hora amb cotxe d’Eidfjord, també es poden fer vàries excursions que s’endinsen pel Parc Nacional Hardangervidda.

Una de les rutes més populars és aquest camí per la vall d’Husedalen. Una ruta que avança pel costat del riu Kinso i que permet contemplar un gran nombre de salts d’aigua.

9. Trolltunga

Finalment, dins d’aquesta llista de llocs que veure a Eidjofrd no podia faltar un dels punts més icònics dels fiords noruecs: Trolltunga.

Encara que l’inici d’aquesta ruta està una mica allunyat d’Eidfjord (a 1 hora i 30 minuts amb cotxe), també forma part dels atractius naturals del fiord Hardanger.

La pujada fins a aquesta formació rocosa és una ruta exigent: entre anar i tornar són uns 20 kilòmetres, i més de 10 hores de caminada. Tot i això, les vistes des de dalt compensen tots els esforços.

Donada la durada de la ruta, s’aconsella fer-la des d’inicis de  juny fins a finals de setembre. Durant l’època d’hivern (de l’octubre al maig) cal fer part de la ruta de nit i el terreny acostuma a estar nevat, així que en cas de voler fer l’ascensió és molt recomanable anar acompanyat d’un guia que conegui la zona.

Com arribar a Eidfjord amb cotxe des de Bergen

Una de les millors maneres d’arribar fins a Eidfjord és conduint un cotxe de lloguer des de Bergen. Hi ha dues rutes per arribar-hi:

Conduir fins a la cascada Steinsdalsfossen i per la ruta escènica d’Hardanger

Aquesta opció, tot i ser una mica més lenta, és la més recomanada. Es triga unes 2 hores i 45 minuts en completar aquesta ruta.

La cascada Steinsdalsfossen té una caiguda de 46 metres. I és famosa perquè es pot caminar per darrere el salt d’aigua.

Però el millor d’escollir aquest itinerari és conduir pel traçat de la ruta escènica d’Hardanger. És una carretera una mica estreta i lenta de conduir, però on els paisatges del fiord són els autèntics protagonistes. A més, cada pocs kilòmetres i espais on poder parar el cotxe i baixar a assaborir les vistes.

paisatges de la ruta escènica d'Hardanger a un punt on es pot deixar el cotxe

Conduir fins a Vossevangen i seguir fins a Eidfjord

Si es prefereix anar per una carretera més còmoda, la millor alternativa és conduir fins a Vossevangen i des d’allà dirigir-se fins a Eidfjord. Aquest itinerari té una durada d’unes 2 hores i 20 minuts.

Un cop passat Vossevangen es pot fer una parada a la cascada Skjervefossen, una de les més boniques de la zona.

el pont que creua el fiord i que permet arribar fàcilment amb cotxe al poble d'Eidfjord

Altres alternatives per arribar a Eidfjord

El petit poble d’Eidfjord està molt ben comunicat amb la resta de Noruega, de manera que s’hi pot arribar fàcilment amb transport públic. Per exemple, des de Bergen primer cal anar amb tren fins a Vossevangen i des d’allà agafar un bus fins al centre d’Eidfjord.

muntanyes nevades a finals de novembre a prop del poble Eidfjord

Quan visitar Eidfjord

Eidfjord i el seu espectacular entorn natural és interessant durant tot l’any. Entre els mesos de maig i octubre, quan ja no hi ha neu i els dies són llargs, és la millor època per poder fer senderisme i endinsar-se pel Parc Nacional Hardangervidda. El principal problema d’aquests mesos (sobretot el juliol i l’agost) és la massificació turística.

A partir del novembre i fins a l’abril, el clima fred de l’hivern s’apodera dels paisatges dels fiords noruecs. I Eidfjord no és una excepció. Amb l’arribada del fred i la neu quasi no hi ha turistes, i és un moment ideal per gaudir amb tranquil·litat d’aquests paisatges. L’únic inconvenient és que algunes carreteres secundàries queden tancades per la neu, i fer excursions acostuma a ser bastant més complicat. A més, els dies tenen menys hores de llum.

paisatges nevats al llarg del recorregut amb cotxe pel parc nacional hardangervidda

Ruta de 2 dies a Eidfjord: la nostra experiència

De Bergen fins a Eidfjord per la ruta escènica d’Hardanger

Després de visitar Bergen durant els primers dies del viatge als fiords noruecs, vam iniciar la ruta amb cotxe fins a Eidfjord ben aviat al matí.

El propietari de l’allotjament on vam dormir, la Solneset Farm, ens va recomanar la ruta escènica d’Hardanger per arribar fins a Eidfjord. Sort que li vam fer cas. És un trajecte espectacular.

Encara que plovia una mica, no vam deixar de parar a la cascada Steinsdalsfossen ni als nombrosos miradors del fiord.

la cascada Steinsdalsfossen

vista de l'aigua de la cascada Steinsdalsfossen i el poble al fons

llum càlida sobre el fiord Hardanger durant el recorregut amb cotxe per arribar a Eidfjord

A mig matí, ja vam arribar al petit poble d’Eidfjord.

La cascada Voringsfossen i la granja Kjeåsen

El primer dia per Eidfjord el vam dedicar a conèixer dos dels punts més icònics dels afores del poble.

Visitar la cascada Voringsfossen a l’hivern ens va permetre descobrir-la completament sols. Això sí, havíem de caminar ben a poc a poc per no relliscar amb el gel.

els verticals penya-segats per on cau la cascada Voringsfossen

Des d’allà vam conduir fins a la granja Kjeåsen. No teníem clar com seria la conducció per l’interior de l’estret túnel, però vam poder comprovar que no té cap dificultat. Si es compleixen els horaris, i no et trobes cap cotxe de cara, no hi ha cap problema per pujar fins a la granja Kjeåsen. Vam arribar allà quan ja començava a pondre’s el sol (al novembre es pon al voltant de les quatre de la tarda), i vam poder gaudir d’unes vistes precioses amb les millors llums del dia.

Al tornar al poble d’Eidfjord, ja de nit, vam anar a instal·lar-nos a l’allotjament: un acollidor apartament d’Airbnb.

paisatges que envolten el poble d'Eidfjord on el fiord i les seves muntanyes són els grans protagonistes

Conduint pel Parc Nacional Hardangervidda

Poder conduir per l’altiplà d’Hardangervidda, seguint una de les rutes escèniques de Noruega, era un dels nostres motius per visitar Eidfjord. Just amb la sortida de sol vam agafar el cotxe per conduir per aquesta carretera fins a Haugastøl.

Després de deixar enrere la cascada Voringsfossen, ja vam trobar un paisatge completament nevat. La carretera per sort estava molt neta, i es podia conduir sense problemes. A més, a l’hivern tots els cotxes de lloguer porten rodes de contacte per poder conduir amb seguretat si hi ha neu.

Els alts pals que delimitaven la carretera ens vam permetre fer-nos una idea de la gran quantitat de neu que s’acumula a aquest altiplà durant els mesos més freds de l’any.

paisatges minimalistes pel Parc Nacional Hardangervidda

la carretera que travessa el Parc Nacional Hardangervidda

llacs glaçats i roques pel Parc Nacional Hardangervidda

Vam conduir sense pressa, i fent moltes parades per apreciar i fotografiar els paisatges. Teníem l’esperança de veure algun grup de rens o algun ermini o perdiu nival. Però no vam tenir sort amb la fauna…

El paisatge, per això, no va deixar-nos indiferents. Des de la mateixa carretera vam poder veure molts llacs, la majoria d’ells glaçats. El vent i la neu li donàvem un caràcter molt més salvatge a l’entorn.

Vam trigar una hora i mitja a arribar a Haugastøl.

paisatges nevats i el llac que envolta el poble de Haugastøl

De tornada, per la mateixa carretera, vam parar a Dyranut. Per intentar caminar una mica des d’allà. A diferència del matí, ja no feia gaire vent. Vam apropar-nos fins al llac Vetle Skiftessjoen, que estava cobert de neu. Però no vam poder caminar massa més, a cada passa ens enfonsàvem fins al genoll. Per poder fer qualsevol ruta a l’hivern cal portar raquetes de neu.

detalls del parc nacional més gran de Noruega

paisatges durant l'hivern al parc nacional hardangervidda a prop d'Eidfjord

Caminant des d’Eifdjord fins al llac Eidfjordvatnet

Després de parar per dinar a l’apartament, vam aprofitar la tarda per fer la ruta groga d’Eidfjord. És un dels passejos més agradables i senzills, i una bona manera d’acostar-se fins al llac Eidfjordvatnet.

Segurament durant els mesos de temporada alta aquesta ruta és molt freqüentada, però al novembre no vam trobar-nos a ningú més caminant. Va ser un passeig ideal per gaudir dels boscos i paisatges de l’entorn tan tranquil del poble.

detalls de les cases i el riu que travessa Eidfjord

un grup d'ovelles blanques i negres als afores d'Eidfjord

els boscos i salts d'aigua que envolten Eidfjord tenen molt encant

Vam acabar el dia al costat del fiord Hardanger, contemplant els reflexes de les muntanyes sobre l’aigua.

Ens acomiadàvem així d’Eidfjord. Un dels pobles més bonics dels fiords noruecs.

eidfjord i les seves cases de fusta reflectides a les aigües del fiord

(Aquest post correspon al tercer i quart dia del viatge als fiords noruecs)

Organitza el teu viatge als Fiords Noruecs

✈️ Les millors ofertes de vols a Bergen aquí

🏨 Els millors preus en allotjaments a Noruega aquí

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Noruega aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Comentaris

  1. Noemí

    Molt xules les fotos!!😍😍

    1. Arnau

      Moltes gràcies!! Eidfjord és un poble molt fotogènic! 🙂

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.