You are currently viewing Flåm (Noruega) què veure i fer a aquest poble dels fiords

El petit poble de Flåm és un dels més bonics de la Noruega dels fiords. Es troba al final del fiord Aurlandsfjord, una ramificació de 29 kilòmetres del fiord Sognefjord (el més llarg de Noruega). Flåm és el punt de partida de moltes sortides amb vaixell per poder navegar el fiord Nærøyfjord, el braç més bonic del fiord Sognefjord i que està declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO. A més, a Flåm comença el que es coneix com el recorregut amb tren més bonic de Noruega: el Flåmsbana. Aquest trajecte de poc més de 20 kilòmetres uneix Flåm amb el poble de Myrdal, situat a 867 metres d’altitud.

a Flåm es poden veure sobretot paisatges verticals que envolten els fiords més estrets d'Europa

Com arribar a Flåm?

Flåm és un dels pobles més ben comunicats dels fiords Noruecs. Principalment, s’hi pot arribar amb tres mitjans de transport:

Amb tren. Tant des d’Oslo com des de Bergen es pot arribar a Flåm amb tren. En cas d’anar-hi des d’Oslo, l’arribada a Flåm es va amb l’escènic tren del Flåmsbana.

Amb ferry. Des de l’1 de maig fins al 30 de setembre hi ha un ferri diari que connecta Bergen amb Flåm. El trajecte dura quasi 6 hores, però és una de les maneres més espectaculars d’arribar-hi, podent recórrer gran part del fiord Sognefjord.

Amb cotxe. Si es disposa de cotxe de lloguer també es pot arribar a Flåm fàcilment. En cas d’arribar-hi des del sud, el més habitual és passar pel poble de Vossevangen i des d’allà seguir per l’E16 fins a Flåm. Si s’arriba des del nord, una de les millors opcions és fer-ho seguint la ruta escènica Aurlandsfjellet. Tot i això, aquesta ruta normalment està tancada des del novembre al juny, a causa de la neu. En aquests casos, per arribar a Flåm des del nord es pot fer pel Lærdal Tunnel, un túnel de 24,5 kilòmetres de llargada (el més llarg del món).

Si no es disposa de cotxe, una bona manera d’organitzar els trajectes fins a Flåm és la plataforma de Norway in a Nutshell. Permet organitzar itineraris pels fiords noruecs amb diferents mitjans de transport (ferri, tren i bus) i passant per alguns dels escenaris més bonics dels fiords noruecs.

el fiord de Flåm a Noruega vist des de l'aigua a l'hivern durant una navegació

Què veure a Flåm amb 1 dia

Encara que el petit poble de Flåm, amb només 400 habitants, té cert encant, el millor d’aquest petit poble és el seu entorn. La seva localització és fantàstica, tant per descobrir el fiord com per explorar les muntanyes que l’envolten.

Si no es fa cap ruta de senderisme, es pot conèixer Flåm i el seu entorn amb una jornada. Aquests serien alguns dels imprescindibles que cal veure a Flåm amb 1 dia:

El fiord Nærøyfjord

El Nærøyfjord o fiord de Nærøy és una de les atraccions naturals més famoses de Flåm i Noruega. L’estretor d’aquest fiord, juntament amb les seves parets verticals, cascades i pics imponents, fan que navegar-hi sigui una experiència inoblidable.

Hi ha tres maneres de conèixer aquest fiord:

1. Ferry des de Flåm fins a Gudvangen

És una de les maneres més tranquil·les de conèixer aquests paisatges. El recorregut dura unes dues hores. A més, es fa amb vaixell elèctric. Una opció molt més sostenible i silenciosa. La tornada des de Gudvangen fins a Flåm es pot fer amb bus.

Aquesta sortida es pot fer durant tot l’any. La ruta circular té un cost de 660 NOK. Es pot reservar aquí.

2. Ruta amb llanxa

Començant des de Flåm, es fa un itinerari de dues hores i mitja pel fiord Aurland i el fiord Nærøy. A l’anar amb llanxa l’experiència és completament diferent, ja que es té una perspectiva molt més propera a l’aigua. Durant la ruta també es fa una parada al poble d’Undredal.

Aquestes sortides es fan durant tot l’any. A l’hivern el cost és de 890 NOK, i amb una mica de sort durant la ruta es poden veure foques, marsopes o fins i tot orques. Es pot fer la reserva aquí o directament des del port de Flåm.

A l’estiu, el cost és de 970 NOK. Durant la ruta de vegades es poden veure foques i  àguiles de cua blanca. Si es vol reservar amb antelació, es pot fer a aquest enllaç.

3. Amb kayak

Durant els mesos d’estiu també es pot fer un recorregut amb kayak per aquest fiord patrimoni de la humanitat. En aquest cas, les sortides es fan des del poble de Gudvangen.

fiord Nærøyfjord amb l'arc de sant-martí entre les muntanyes a l'hivern

les muntanyes nevades del fiord Nærøyfjord i un salt d'aigua

El tren de Flåm o Flåmsbana

Un dels atractius més famosos del poble és el recorregut amb tren que uneix el poble de Flåm amb Myrdal. Aquesta ruta amb tren està catalogada com una de les més boniques d’Europa.

El més destacat d’aquesta ruta són els paisatges per on passa. Des de les grans finestres del tren es poden observar precioses valls, cascades i petites cases solitàries. Durant el trajecte es fa una parada a la cascada Karldasfossen.

El recorregut amb tren des de Flåm a Myrdal té una durada aproximada d’una hora. Els tiquets (anar i tornar) tenen un cost de 500 NOK i es poden comprar per internet o a les taquilles de l’estació de Flåm.

estació de tren al centre del poble de Flåm

El mirador Stegastein

Pujar fins al mirador de Stegastein és un dels imprescindibles que cal veure a Flåm. Amb una plataforma de 30 metres que s’eleva sobre el precipici, i situat a una altitud de 650 metres, aquest mirador ofereix una de les millors vistes de l’Aurlandsfjord.

Per arribar-hi des de Flåm es pot fer amb cotxe, el recorregut dura aproximadament mitja hora. L’última part de la pujada es fa per una carretera estreta on és necessari conduir amb precaució, sobretot si es viatja en temporada alta i hi ha més moviment de cotxes.

També hi ha l’opció d’arribar al mirador Stegastein amb un bus elèctric que surt des de Flåm, i que té un cost de 360 NOK.

vista panoràmica des del mirador Stegastein durant la posta de sol

vistes del fiord des del bon punt de vista del mirador Stegastein a Flåm

Undredal

El petit poble d’Undredal, situat als peus del fiord Aurlandsfjord, és una pintoresca localitat de només 70 habitants que durant molts anys només va ser accessible a través del fiord.

Aquest poble és sobretot famós pel seu formatge de cabre, que encara elaboren de manera tradicional.

Des del 1988 es pot arribar a Undredal amb cotxe, gràcies a la construcció d’un túnel que connecta el poble amb la carretera E16.

el poble de Undredal vist des de l'interior del fiord i amb el sol sobresortint entre les muntanyes

Caminar o anar amb bicicleta pel costat del fiord Aurlandsfjord

Des de Flam surt un camí molt senzill i pla que avança pel costat del fiord Aurlandsfjord, en direcció Aurlandsvangen. És una zona ideal per passejar-hi tranquil·lament o per fer una agradable sortida amb bicicleta.

Les bicicletes es poden llogar a un edifici que hi ha just al costat de les taquilles del tren. El preu del lloguer són 180 NOK per dues hores.

La cascada Brekkefossen

La cascada Brekkefossen és un dels salts d’aigua més accessibles des del poble de Flåm. Per arribar-hi es pot sortir caminant des del mateix poble. La ruta circular que arriba fins a la cascada té una longitud d’uns 7 kilòmetres, i cal superar un desnivell de 350 metres.

Donat que a alguna part el camí té força inclinació, no és massa recomanable fer-lo quan hi ha neu i gel.

Senderisme, una de les millors actvitats per fer a Flåm

La regió d’Aurland es caracteritza per la seva bellesa paisatgística, amb fiords estrets, cascades i muntanyes escarpades. Això fa que Flåm sigui un punt de partida excel·lent per gaudir del senderisme.

A no ser que es tingui molta experiència en terrenys amb neu i gel, aquestes rutes només estan recomanades per fer durant els mesos d’estiu, és a dir, de finals de juny a setembre.

Algunes de les rutes de senderisme més destacades a la zona són:

1.La pujada a la pic Prest

És l’excursió més emblemàtica d’aquesta zona. Les vistes des d’aquesta muntanya són al·lucinants. La ruta comença al mirador Stegastein. Té una longitud d’uns 6 kilòmetres (anar i tornar) i un desnivell de quasi 600 metres.

Track de la ruta aquí.

2. Aurlandsdalen

Aquesta ruta de 15 kilòmetres està catalogada com una de les més boniques de Noruega. Tot i això, és una excursió exigent. El camí comença al poble de Vassbygdi i, avançant entre precioses valls banyades per llacs, cascades i rius, arriba fins a Østerbø. Durant els mesos d’estiu hi ha un bus per tornar des d’Østerbø fins a Vassbygdi.

Track de la ruta aquí.

3. El Flåmsdalen a peu

També es pot anar de Flåm a Myrdal a peu. És un recorregut llarg, d’uns 20 kilòmetres, però que permet assaborir els bonics paisatges per on passa el famós tren.

L’opció més recomanada és pujar fins a Myrdal  amb tren i després fer la baixada fins al poble caminant.

Track de la ruta aquí.

A part d’aquestes tres rutes de senderisme, hi ha moltes més opcions per conèixer l’entorn del poble de Flåm. Al punt d’informació tenen mapes i molts coneixements per aconsellar als visitants sobre les rutes de senderisme.

On dormir a Flåm

El poble de Flåm, com que no és gaire gran, no té una gran oferta d’allotjaments.

La millor opció pel que fa a la relació qualitat-preu són els Brekke Apartments. Aquests apartaments situats als afores del poble són força petits, però estan ben equipats amb cuina i tots els utensilis  necessaris. Aquí és on vam passar-hi una nit nosaltres.

Una altra alternativa molt ben valorada és l’hotel Flåm Marina. Aquest allotjament té una de les millors vistes del poble i el fiord. En aquest cas, el preu és més elevat.

muntanyes entre boires durant un dia d'hivern i amb núvols a Flåm

Flåm amb 1 dia a l’hivern: la nostra experiència

Durant el nostre viatge als fiords noruecs a l’hivern, com que no teniem la possibilitat de fer rutes de senderisme a causa de la neu i el gel, vam dedicar únicament un dia a conèixer Flåm i el seu entorn.

El recorregut des d’Eidfjord fins a Flåm

En llevar-nos a Eidfjord vam comprovar que la previsió de temps no havia fallat. Estava plovent, i no teníem gens clar si podríem aprofitar el dia. Però vam fer el que teníem previst: començar a conduir cap a Flåm per arribar allà a mig matí.

Els trajectes amb cotxe pels fiords noruecs acostumen a ser un espectacle. I aquest recorregut tampoc ens va decebre.  A mesura que deixàvem enrere el fiord Hardanger el paisatge va anar canviant. Passant a un entorn més propi de muntanya. Cada cop hi havia boscos més extensos, rius i llacs.

vistes d'alguns dels paisatges dels fiords noruecs que es poden trobar durant el recorregut amb cotxe fins a Flåm

al llarg de la ruta és habitual veure llacs, rius i cascades com aquestes

Després d’una hora conduint, vam arribar a una parada imprescindible  de la carretera E16: la cascada Tvindefossen. Aquest salt d’aigua de 110 metres d’alçada ens va impressionar molt. Era molt més gran del que ens havia semblat amb les fotos que havíem vist.

la cascada Tvindefossen i una persona a davant per veure les grans dimensions d'aquest salt d'aigua

l'aigua de la cascada Tvindefossen de Noruega caient amb força

Des d’allà, només ens quedaven uns cinquanta minuts de cotxe per arribar a Flåm. Abans d’arribar al poble vam passar per diversos túnels força llargs, una mostra de la complicada i inaccessible orografia de la zona.

Ruta amb llanxa pel fiord Aurlandsfjord i Nærøyfjord

Un cop vam arribar a Flåm, semblava que el temps millorava. Fins i tot hi havia alguna clariana. Així que no vam dubtar-ho ni un moment i vam anar al petit estand que l’empresa Fjordsafari té al port de Flåm.

Ens van confirmar que encara tenien lloc per la sortida amb llanxa de les 11:45. Feia força fred, però per sort al contractar aquesta sortida ens proporcionarien tota la roba d’abrigar necessària per no congelar-nos mentre navegàvem pel fiord.

El recorregut pel fiord ens va semblar extraordinari. Des del seu interior, navegant per les seves aigües calmades, podíem apreciar realment les dimensions de les verticals parets que envoltaven l’aigua. Ens vam apropar a diversos salts d’aigua des de baix, i vam descobrir petites cases solitàries construïdes en zones pràcticament inaccessibles.

un salt d'aigua al fiord Nærøyfjord durant un recorregut amb llanxa ràpida sortint des de Flåm

al poble de Flåm de Noruega es poden fer algunes de les activitats més interessants dels fiords noruecs

Mentre navegàvem pel fiord Nærøyfjord vam tenir l’enorme fortuna de veure un grup d’orques. Feia pràcticament un any que no en veien cap durant aquestes sortides. Va ser un moment  de moltíssima emoció. N’hi havia cinc. Vam estar observant-les a la llunyania, mentre sortien a la superfície a respirar i expulsaven la freda aigua del fiord.

un salt d'aigua del fiord Nærøyfjord caient des de la part més alta de les muntanyes fins al mar

orques nedant lliurement pel fiord Nærøyfjord a l'hivern

De tornada cap a Flåm, vam parar al poble d’ Undredal, on ens van explicar tota la història del famós formatge de cabre del poble.

les cases de fusta d'Undredal vistes des del petit port d'aquesta localitat de menys de cent habitants

La posta de sol des del mirador Stegastein

Vam acabar la ruta amb llanxa pel fiord passades les dues del migdia. Tenint en compte que el sol es ponia a les quatre de la tard,a no ens quedava massa estona de llum. Després d’una petita volta pel poble de Flåm vam conduir fins al mirador Stegastein, per contemplar la posta de sol des d’allà.

Començava a nevar quan vam arribar al mirador. I se’ns gelava la cara i les mans. Però les vistes eren suficients per resistir i aguantar uns minuts més allà. Era màgic anar veient com el fiord s’anava enfosquint a mesura que el sol es ponia.

Havíem acabat el dia per Flåm de la millor manera. Ara només ens quedava anar a l’allotjament, el Brekke Apartments, on ens podríem refugiar del fred de l’hivern a Noruega.

llums de la posta de sol il·luminant els núvols des del mirador de Stegastein

detalls dels salts d'aigua que cauen sobre les aigües del fiord Aurlandsfjord a Flåm

(Aquest post correspon al cinquè dia del viatge als fiords noruecs)

Organitza el teu viatge als Fiords Noruecs

✈️ Les millors ofertes de vols a Bergen aquí

🏨 Els millors preus en allotjaments a Noruega aquí

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Noruega aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.