La Vall de Núria és una vall pirinenca situada en un entorn natural privilegiat. Les muntanyes que l’envolten, moltes d’elles de quasi 3.000 metres d’altitud, són el refugi d’una gran varietat de flora i fauna. I també amaguen racons d’una bellesa paisatgística extraordinària. Per això, les excursions des de la Vall de Núria són ideals per descobrir alguns dels salts d’aigua, estanys o pics panoràmics més bonics del Pirineu de Girona. Amb una mica de sort també podrem observar algun isard, mufló, trencalòs o guineu. Sobretot durant les primeres i últimes hores de llum.
Informació pràctica sobre la Vall de Núria
Abans de parlar de les boniques excursions des de la Vall de Núria que es poden, val la pena aclarir alguns aspectes pràctics sobre aquesta vall.
Com arribar a la Vall de Núria?
La Vall de Núria no és accessible amb cotxe. Només s’hi pot arribar a peu o amb el tren cremallera que surt des de Ribes de Fraser o Queralbs.
Quina és l’altitud de la Vall de Núria?
La Vall de Núria es troba a una altitud de 1.964 metres sobre el nivell del mar. Està immersa en un ambient d’alta muntanya.
Quins són els pobles més propers a la Vall de Núria?
El poble més proper a la Vall de Núria és el petit poble de Queralbs. Abans d’arribar a Queralbs, el poble de Ribes de Freser també queda relativament a prop de la Vall de Núria.
Es pot dormir a la Vall de Núria?
Hi ha tres opcions per dormir a la Vall de Núria, envoltat d’un entorn fabulós:
- L’hotel de la Vall de Núria: Un hotel de 3 estrelles situat al bell mig de la vall.
- L’alberg Pic de l’Àgulia: l’opció de dormir a un alberg a la Vall de Núria és més econòmica. L’alberg es troba a 2.120 metros d’altitud, ben a prop del Pic de l’Àguila.
- Acampar: durant l’estiu es pot acampar a una zona definida per això.
10 Excursions des de Vall de Núria i el seu entorn
La Vall de Núria és un punt de partida ideal per descobrir bona part dels Pirineus Orientals. La major part d’aquest territori forma part del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, d’un valor naturalístic enorme i d’una bellesa excepcional.
Hi ha una gran varietat d’excursions per descobrir la zona. N’hi ha per tots els nivells i gustos. Algunes d’elles surten des de la Vall de Núria (on cal arribar-hi prèviament amb cremallera), però d’altres parteixen del poble de Queralbs o des de Fontalba (on s’hi pot arribar amb cotxe). Aquestes són algunes de les meves preferides:
1. Camí Vell de Queralbs a Núria
Aquesta és una de les excursions més famoses per conèixer la Vall de Núria sense haver d’agafar el tren cremallera. Es tracta d’un recorregut lineal de poc més de 7 km de longitud, que ascendeix des del poble de Queralbs fins a la Vall de Núria.
Alguns dels punts més destacats d’aquesta excursió són el Pont de Cremal i la cascada de la Cua de Cavall. I sobretot, el millor moment és la visió final de la Vall de Núria un cop superat el pla de la Creu d’en Riba.
Aquesta excursió també és ideal per veure-hi els isards (sobretot ben aviat al matí), que es mouen entre les tarteres i parets verticals amb una agilitat sorprenent.
Track de la ruta: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/santuari-de-nuria-des-de-queralbs-pel-cami-vell-3940973
2. Ascensió al Pic de l’Àguila des de la Vall de Núria
Pujar al Pic de l’Àguila (2.428 m) des de la Vall de Núria (1.964 m) és una excursió senzilla però perfecte si no volem fer una gran caminada. Durant la primera part de l’excursió es puja per un camí ample des de la vall fins a l’alberg del Pic de l’Àguila. Des d’allà comença un camí més estret que va guanyant alçada fent una ziga-zaga. El darrer tros és el més cansat, però ràpidament s’arriba al cim.
La panoràmica des del Pic de l’Àguila és excel·lent. I val la pena prestar atenció al cel, ja que els voltors i trencalòs sovint sobrevolen aquest cim.
La tornada es fa pel mateix camí per on hem pujat. En total, l’excursió no arriba als 6 kilòmetres.
Track de la ruta: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/nuria-pic-de-laliga-1893481
3. Ascensió al Puigmal des de la Vall de Núria
El Puigmal (2.910 m) és el pic més icònic d’aquesta zona dels Pirineus. Per això la seva ascensió des de la Vall de Núria és una de les excursions més populars. No és un recorregut massa llarg: uns 10 km entre pujar i baixar, però sí que cal superar un desnivell important: aproximadament 1.000 metres.
El camí comença ben a prop del santuari de la Vall de Núria, en concret a la part oest. Des d’allà s’endinsa a un bosc i comença a pujar. En sortir del bosc, inicia una forta pujada fins al Collet Verd. Des d’allà el camí és molt més planer, fins que s’arriba a la Coma de l’Embut, on el camí torna a pujar amb més inclinació. A poc a poc la vegetació va desapareixent i les pedres es converteixen en les protagonistes. L’ambient preferit dels isards i els muflons, que si busquem amb atenció és probable que veiem.
La part final de l’excursió és la més dura, però a poc a poc s’arriba fins al Cim del Puigmal. Un mirador excepcional dels Pirineus.
La tornada es pot fer al matí camí o optar per alguna alternativa. Realment hi ha moltes opcions.
Track de la ruta: https://es.wikiloc.com/rutas-carrera-por-montana/nuria-puigmal-nuria-3321228
4. Ascensió als cims de Noufons i al Pic d’Eina des de la Vall de Núria
Una altra excursió des de la Vall de Núria molt interessant, i menys concorreguda, és una ruta circular que ascendeix fins als cims de Noufons (2.852 metres) i el Pic d’Eina (2.789 metres), just a la frontera entre Catalunya i França.
Aquesta ruta, de quasi 12 km, és ideal per conèixer les valls de Noufonts i la de la Coma d´Eina. El camí no presenta cap dificultat i és ideal per veure-hi isards, marmotes i els esquius muflons.
Track de la ruta: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/vall-de-nuria-pic-de-noufonts-pic-deina-santuari-de-nuria-18632771
5. Ascensió al Torraneules des de la Vall de Núria
L’ascensió al Torraneules des de la Vall de Núria és una excursió no massa llarga ni dura: 11 km entre anar i tornar i 747 metres de desnivell positiu. Però és ideal per pujar fins a un dels miradors més bonics de la vall.
Aquest camí no sol estar massa concorregut i des de dalt es té una vista panoràmica de la Vall de Ribes, la Vall de Núria i la Vall de Carançà.
Track de la ruta: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/nuria-torreneules-28586908
6. De Queralbs a la Vall de Núria per la Font de l’Home Mort
Aquesta excursió fins a la Vall de Núria és perfecte si busquem tranquil·litat i un camí llarg però sense complicacions. L’única dificultat d’aquesta ruta és la seva durada. L’excursió completa consisteix a anar de Queralbs de la Font de l’Home Mort, des d’allà pujar a Fontalba, després caminar fins a la Vall de Núria i finalment baixar a Queralbs pel camí vell. En total són 24 km. Però la ruta es pot escurçar baixant de la Vall de Núria a Queralbs amb el tren cremallera.
Al llarg de l’excursió descobrirem alguns dels entorns més bonics i tranquils del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Tota la ruta avança amb una alçada entre els 1.100 metres d’altitud fins als 2.150 metres, així que sempre es camina per entorns verds, envoltat de flors i rierols (quan no hi ha neu). També és una zona excel·lent per albirar grups d’isards o muflons.
Track de la ruta: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/queralbs-font-de-lhome-mort-fontalba-nuria-queralbs-1824517
7. De Queralbs a Núria pel Refugi de Coma de Vaca
Una altra alternativa per pujar fins a la Vall de Núria des de Queralbs és anant pel Refugi de Coma de Vaca. Una excursió més exigent que l’anterior, però que es pot dividir en dos dies si optem per fer nit al Refugi guardat de Coma de Vaca.
La primera part de l’excursió avança pel costat de les Gorgues del Freser, fins que, després de travessar el riu, comença a enfilar-se a la muntanya. Només cal anar seguint el camí, ben marcat en tot moment, fins a arribar al bonic Refugi de Coma de Vaca. L’entorn és meravellós.
Per anar de Coma de Vaca a la Vall de Núria es pot fer pel Camí dels Enginyers (una opció més curta) o bé passar pel Coll del Torraneules (una mica més llarg). Els dos camins regalen vistes magnífiques.
La baixada des de la Vall de Núria a Queralbs es pot fer caminant pel camí vell o amb cremallera.
Track de la ruta pel camí dels enginyers: https://es.wikiloc.com/rutas-alpinismo/queralbs-coma-de-vaca-nuria-queralbs-5858755
Track de la ruta pel Coll del Torraneules: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/queralbs-coma-de-vaca-torreneules-nuria-queralbs-1185459
8. De la Vall de Núria a Vallter
Aquesta és una de les travesses més famoses del Pirineu. Generalment es fa al revés: de Vallter a Núria. Però caminar de la Vall de Núria fins a Vallter també és una excel·lent opció. La ruta, només l’anada, són 14 km i 1000 metres de desnivell positiu. Per tornar es pot optar per agafar un taxi de muntanya, o bé fer nit al Refugi d’Ulldeter i tornar caminant a l’endemà.
Pràcticament tot el camí segueix el traçat del GR-11. Des de Núria ascendeix fins al Coll de Noucreus, des d’on avança fins al Coll de Carançà. Després segueix pel Balcó dels pics de la Vaca, des d’on la panoràmica sobre els Llacs de Carançà és excel·lent. Des d’allà el camí comença a baixar fins a la cabana de Tirapits i segueix per la vall del Freser fins al Coll de la Marrana. L’últim descens ja ens portarà fins a Vallter, un excel·lent refugi pels isards i les marmotes.
Track de la ruta: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/nuria-vallter-2001288
9. De la Vall de Núria fins a l’Estany Blau
La zona dels Pirineus on es troba la Vall de Núria no és famosa pels seus llacs o estanys. Però hi ha un grup d’estanys de gran bellesa que val la pena conèixer des de la Vall de Núria: els Estanys de Carançà. D’aquests estanys, el més proper és l’Estany Blau, un dels llacs de Catalunya més bonics. Es pot visitar perfectament amb una excursió d’un dia des de la Vall de Núria. La ruta són uns 12 kilòmetres i quasi 1.000 metres de desnivell positiu.
Aquesta excursió comença pujant des de la vall fins al Coll de Noucreus. Des d’allà només cal fer un petit descens per arribar a l’Estany Blau. A finals de la primavera, durant el desglaç, el color blau intens d’aquest llac és impressionant. Després cal desfer el camí fins al Coll de Noucreus, des d’on val la pena carenar fins al Coll de Noufonts per així baixar per un altre camí fins a Núria.
Pels amants de les rutes de trekking de més d’un dia, aquesta excursió es pot ampliar i des de l’Estany Blau es pot seguir avançant fins als altres estanys del Circ de Carançà. Des d’allà el millor és continuar fins al refugi de Carançà. L’endemà es pot baixar fins al poble de Thuès-Entre-Valls seguint els bonics camins de les Gorgues de Carançà.
Track de la ruta fins l’Estany Blau: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/vall-de-nuria-estany-blau-14171724
Track de la ruta fins les Gorgues de Carançà: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/nuria-thues-gorges-de-caranca-3334344
10. L’Olla de Núria
L’última excursió és la més exigent, i el seu recorregut forma part d’una de les curses de muntanya més famosa dels Pirineus. Aquesta excursió d’alta muntanya i de dificultat alta és un recorregut circular que enllaça tots els cims del Circ de Núria. El recorregut té una distància d’uns 21 quilòmetres i quasi 2.000 metres de desnivell positiu.
La ruta comença amb l’ascensió al Puigmal (2.913 m) des del santuari de la Vall de Núria. Des d’allà es puja al Finestrelles (2.828 m), el Pic d’Eina (2.789 m), el Noufons (2.861 m), el Noucreus (2.799 m), la Fossa del Gegant (2.808 m), el Fontnegre (2.728 m) i, finalment, el Pic de l’Àguila (2.422 m). Des d’allà només queda baixar fins al santuari per acabar de completar aquest famós itinerari.
Track de la ruta: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/lolla-de-nuria-completa-1770494
En definitiva, l’oferta d’excursions des de la Vall de Núria és molt variada i són excel·lents per gaudir de la fauna i els paisatges dels Pirineus Orientals.
Unes fotos precioses que fan justicia a la Vall😍