L‘illa de Chiloé és un dels territoris més especials de Xile. Aquest arxipèlag, on destaca l’Illa Gran de Chiloé, forma part de la Patagònia xilena i és un territori amb una gran personalitat, molt lligat a les tradicions i històries mitològiques que han anat sobrevivint de generació en generació.
L’arxipèlag de Chiloé és una zona de contrastos, amb frondosos boscos i una costa escarpada, i durant els últims anys s’ha convertit en una parada imprescindible pels viatgers. És una illa que enamora, amb una cultura única, una gastronomia seductora i una naturalesa desbordant.
Per facilitar la planificació dels qui vulguin conèixer aquest magnífic territori, he agrupat els punts més destacats per veure a Chiloé.
11 llocs que cal veure a Chiloé
Chiloé és perfecte per viatjar per lliure, conduint entre les petites carreteres que recorren les illes de l’arxipèlag, entre nombrosos turons i camps d’un verd llampant. Les distàncies no són gaire llargues, i per això es pot conèixer l’illa amb força detall si s’hi dedica entre cinc i set dies.
De nord a sud, aquests són alguns dels punts més emblemàtics que veure a Chiloé.
1. Monumento Natural Islotes de Puñihuil, un imprescindible a veure a Chiloé
El Monumento Natural Islotes de Puñihuil és un dels emblemes de Chiloé. Aquest conjunt d’illots, situats al nord-oest de l’illa, destaquen per la seva biodiversitat. Per això, s’organitzen sortides amb barca per observar pingüins (es poden veure pingüins de Magallanes i pingüins de Humboldt), lleons marins i, amb sort, algun exemplar de llúdriga costanera sud-americana.
L’època per visitar les pingüineres de Puñihuil va des de setembre, quan comencen a arribar els pingüins per iniciar el cicle de reproducció, fins a mitjans de març, quan els pingüins tornen a alta mar per alimentar-se.
A la platja que hi ha davant dels illots, hi ha diferents empreses que organitzen les sortides per veure pingüins (una de les més recomanables és Pingüineras Chile). Són excursions curtes, d’uns quaranta minuts, però també força econòmiques (costen uns $10.000 CLP per persona).
A part de visitar el Monumento Natural Islotes de Puñihuil, al nord de Chiloé també es pot visitar l’Agroturismo Ballena Azul, on hi ha dos petits camins fins a uns miradors molt escènics de la costa del pacífic. A més, també hi ha un restaurant i una petita àrea de càmping.
2. Riu Chepú (i Parc Ahuenco)
L’àrea del riu Chepú és un dels llocs més fascinants de Chiloé per als amants de la natura i l’eco-turisme. Aquest riu, situat al nord-oest de l’illa és famós per les seves aigües cristal·lines i els boscos que l’envolten. A aquesta àrea es poden fer diferents activitats:
– Navegar pel riu Chepú fins a la Llacuna Coluco. Aquesta calmada navegació permet observar una gran varietat d’ocells i, de vegades, alguns dels exemplars de llúdriga de Xile que viuen al llarg d’aquest riu. En concret, per veure llúdrigues el millor és fer un tour privat sortint poc abans de la sortida de sol. Per fer aquesta sortida, et recomano contactar amb el Francisco, el propietari del projecte Los Senderos del Chepu.
– Visitar el Muelle de la Luz. A la desembocadura del riu Chepú hi ha també una passarel·la de fusta amb grans vistes de la costa, però només s’hi pot arribar amb barca. Durant la temporada alta es fan sortides amb grup per visitar aquesta construcció.
– Caminar fins al Parc Ahuenco. Aquesta àrea de conservació de gestió privada es troba molt aïllada i per arribar-hi també és necessari navegar pel riu Chepú (fins a Chepú Bajo) i després caminar uns 8 kilòmetres. A l’entrada del parc, hi ha l’oficina dels guardes forestals, un refugi i una àrea de càmping. És una zona de naturalesa salvatge, amb diferents camins per explorar el parc, on hi ha una colònia de pingüins de Magallanes des del setembre fins al març. A més, al llarg dels camins del Parc Ahuenco són habituals els albiraments de pudú del sur i de les guineus de Darwin. Per conèixer tots els detalls del parc, es pot consultar la seva pàgina web.
3. Illa Aucar
L’Illa Aucar, coneguda també com l’Illa dels Navegants d’Ànimes, és un petit illot situat a prop del poble de Quemchi, a l’est de l’Illa de Chiloé. Aquesta illa està connectada a terra ferma per un llarg pont de fusta, de manera que s’hi pot accedir caminant i gratuïtament.
L’ambient tranquil i espiritual de l’illa, on hi ha un jardí amb una gran varietat de plantes natives i una petita església de fusta del segle XIX, la converteixen en un dels punts més interessants que cal veure a Chiloé.
4. Cascada Tocoihue
Aquesta cascada és la més alta de Chiloé, amb un salt d’aigua de 40 metres. Per arribar-hi, és necessari caminar uns tres-cents metres, per un camí molt senzill. A més, donat que aquest salt d’aigua es troba dins una propietat privada, cal pagar $3.000 CLP per accedir al camí.
5. Castro i els seus palafitos
La ciutat de Castro també és un imprescindible a veure a Chiloé. Aquesta ciutat amb ambient de poble, és especialment famosa per l’església de San Francisco. Aquesta església de fusta és una de les setze esglésies de l’arxipèlag que són Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO.
Als afores de Castro, també es pot observar una de les postals més típiques de Chiloé: els palafitos. Els palafitos són construccions tradicionals de fusta edificades sobre el mar. Els seus colors vius han fet que es converteixin en una de les estampes més emblemàtiques d’aquesta regió xilena. Per veure els palafitos, es pot anar al nord de Castro, on hi ha els palafitos de Puerto Montt; o bé al sud, on hi ha els palafitos de Gamboa. El matí és un dels millors moments per apreciar aquestes acolorides casetes i els seus reflexos sobre l’aigua.
6. Parc Nacional Chiloé
El Parc Nacional Chiloé és una extensa àrea protegida que cobreix la costa oest de l’illa de Chiloé. Una de les zones més destacades d’aquest parc és la platja de Cole Cole, una espectacular platja salvatge envoltada de boscos nadius i dunes de sorra. Per arribar-hi, es pot seguir un sender que comença a Cucao i que travessa paisatges impressionants durant aproximadament tres hores de caminada. Aquesta platja és perfecta per acampar, fer pícnics i gaudir de la natura en estat pur. El so de les onades trencant i l’aire fresc de l’oceà fan de Cole Cole un lloc ideal per desconnectar i relaxar-se.
A part del camí fins a la platja Cole Cole, es poden fer altres excursions. A aquest mapa es poden consultar tots els camins del parc nacional i també els diferents sectors. L’entrada al parc té un cost de $7.500 CLP per adults estrangers i $3.500 CLP per adults nacionals.
7. Llac Huillinco
El Llac Huillinco és un imprescindible a veure a Chiloé. Aquest extens llac està envoltat de bosc i es pot conduir per una carretera que el voreja, des del poble de Huillinco fins a Cucao, a la costa.
Donat que no hi ha massa miradors on estacionar al llarg de la carretera, una bona idea és gaudir del llac des del poble de Huillinco. A la posta de sol l’escenari mai decep.
8. Parque Tepuhueico
El Parc Tepuhueico és una reserva natural de gestió privada que protegeix una extensió de 20.000 hectàrees de bosc primari. Dins d’aquest parc es poden visitar dues zones molt diferenciades:
– La Zona de Bosc. Aquesta és la zona més visitada del parc, i és on es pot apreciar la gran bellesa dels boscos inalterats de l’illa de Chiloé. Aquí hi ha quatre senders diferents, i destaca especialment la cascada del riu Bravo.
– La Zona de Costa. Aquesta part del parc permet apreciar la bellesa dels paisatges escarpats i abruptes, fruits de l’erosió de l’Oceà Pacífic. Un dels punts més destacats d’aquesta zona del Parc Tepuhueico és el Muelle del Tiempo, una petita passarel·la de fusta amb grans vistes de l’oceà.
El Parc Tepuhueico, a part de ser una zona extraordinària on fer senderisme i gaudir de la naturalesa, també és una zona excel·lent per l’observació de fauna. És un dels millors punts de l’illa on intentar veure pudús del sud, la segona espècie de cèrvid més petita del món. A més, al llarg del parc també es poden observar guineus grises de Darwin (una espècie endèmica en greu perill d’extinció), gats kodkod, colocolos i una gran varietat d’ocells.
L’accés a aquest parc privat de Chiloé té un cost de $5.000 CLP per persona adulta i, en cas de voler accedir-hi amb cotxe, també cal pagar $6.000 CLP addicionals. A més, per gaudir d’una experiència encara més completa, es pot pernoctar a l’interior del parc, a un històric hotel construït amb fusta.
9. Muelle de las Almas o Muelle del Tiempo
A la costa oest de l’illa Gran de Chiloé, totalment desprotegida a les inclemències de l’oceà Pacífic, és on hi ha els paisatges més agrestos. Entre aquest entorn dramàtic i salvatge, és especialment famós el Muelle de las Almas. Es tracta d’una passarel·la de fusta construïda l’any 2005 sobre un penya-segat, amb vistes directes cap a l’oceà. L’entrada per accedir-hi és de $3.000 CLP per persona, i també és necessari abonar $3.000 CLP per estacionar el vehicle.
Alternativament, en lloc de visitar el Muelle de las Almas, es pot visitar una construcció molt similar i situada a la mateixa zona: el Muelle del Tiempo. Aquesta passarel·la es troba a l’interior del Parc Tepuhueico, on també es poden fer diferents rutes a peu.
Sens dubte, aquestes construccions són uns dels imprescindibles a visitar a Chiloé. Però des del meu punt de vista, és suficient visitar-ne una de les dues, ja que les vistes i l’experiència és força similar.
10. Illa Lemuy
L’Illa Lemuy és un dels punts més sorprenents que veure a Chiloé. Es pot arribar fàcilment a aquesta illa fàcilment amb ferri des de l’Illa Gran de Chiloé, sortint des de l’Embarcador de Huicha. El ferri permet també transportar el cotxe i té un cost de $2.400 CLP per trajecte.
Aquesta illa emana tranquil·litat i tradició, i s’hi poden visitar tres de les tradicionals esglésies de fusta de Chiloé: l’església Natividad de María i l’església Jesús Nazareno i l’església Santiago Apóstol.
Tot i això, per mi, el més bonic d’aquesta illa és tota la zona de la península de Detiff i el recorregut fins allà, amb grans vistes de la costa. Dins d’aquesta península, la platja de Huiñay, permet gaudir d’unes boniques vistes d’alguns dels volcans més populars del nord de la Patagònia xilena (com el volcà Corcovado o el volcà Chaitén). Però a més, el més especial d’aquesta platja és la població de dofins residents que s’acostumen a veure nadant i pescant ben a prop de la costa, molts cops a menys de cinc metres. És incomparable observar la sortida de sol amb la companyia d’aquests intel·ligents cetacis.
Per caminar una mica pels boscos de l’Illa Lemuy, també es pot visitar el Parc Yayanes. És un petit parc privat, on hi ha un pont penjant, una cascada i un bonic sender per l’interior d’un bosc.
11. Parc Tantauco, el parc més salvatge que veure a Chiloé
El Parc Tantauco és la reserva natural més extensa de Chiloé, amb una extensió de 118.000 hectàrees. És gestionat de forma privada, per una organització sense ànim de lucre, amb l’objectiu de preservar els diferents ecosistemes i biodiversitat de l’illa.
Aquest parc és un dels més salvatges de Chiloé i l’accessibilitat pot ser una mica complicada. Per accedir a la zona nord del parc es pot conduir per una carretera sense asfaltar fins a la Portería Yaldad i després continuar conduint fins al Llac Chaiguata, on hi ha un càmping i els senders més interessants. A causa de les pluges l’estat d’aquesta carretera no sempre és bo, i a vegades només s’hi pot circular amb cotxes 4×4. Per altra banda, es pot arribar a la zona sud del parc fent un trajecte amb llanxa d’unes 5 hores (és un trajecte gestionat per la municipalitat de Quellón i que té un cost reduït de $1.000 CLP per persona).
Si es vol viure una experiència única i exigent al Parc Tantauco, es pot fer un trekking de vuit dies per recorrer tota l’extensió del parc, des del nord al sud.
La pàgina web del Parc Tantauco és molt completa i pràctica per planificar-hi una visita.
💡 Targetes per viatjar sense comissions
Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi durant un viatge a Xile, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.
Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.
Informació pràctica per visitar l’Illa de Chiloé
Com arribar a Chiloé
Les principals alternatives per arribar a Chiloé són:
– Amb avió. Hi ha vols regulars des de Santiago de Chile (SCL) fins a l’aeroport Mocopulli (MHC), situat a menys de 20 kilòmetres de Castro, la capital de l’illa. Aquesta opció acostuma a ser més cara que volar a l’Aeroport Internacional El Tepual (PMC), situat als afores de Puerto Montt, i després arribar a Chiloé amb cotxe o bus.
– Amb cotxe. Si s’arriba a Chiloé per terra, amb cotxe, és necessari dirigir-se fins a Pargua, on hi ha el ferri que creua el Canal de Chacao. És un trajecte curt, d’uns 30 minuts, i que no és necessari reservar. Aquí es poden veure els horaris i tarifes d’aquest recorregut.
– Amb bus. El bus és una alternativa més lenta per arribar a Chiloé però també més econòmica. Hi ha busos freqüents des de Santiago (el trajecte dura unes 16 hores) i també des de Puerto Montt (el trajecte dura unes 3 hores i mitja).
Com moure’s
Per tenir més llibertat i arribar a la majoria dels llocs per veure a Chiloé, el millor és poder conèixer l’arxipèlag amb cotxe. En cas de no viatjar amb vehicle propi, es poden llogar cotxes a Puerto Montt (el preu de lloguers és uns $25.000 al dia) o també Castro (el preu de lloguer és d’uns $40.000 al dia.
Tot i això, també és possible conèixer i gaudir de l’illa sense haver de conduir. Hi ha una xarxa de busos que connecta la majoria de les localitats, tot i que la freqüència entre els petits pobles no és massa alta. Ara bé, per conèixer algunes de les zones turístiques i àrees naturals, el més pràctic en aquests casos és contractar algun tour que inclogui el transport i guies. Alguns dels més recomanats són:
– Excursió al Muelle de la Luz des d’Ancud
– Tour pels pobles costaners de Dalcahue
– Recorregut pel Parc Chaiguen, Aucar y cascada de Tocoihue
– Trekking al Muelle de las Almas i P.N. Chiloé
– Excursió al Parque Tepuhueico
Millor època
La millor època per visitar Chiloé és durant els mesos d’estiu austral, de desembre a març, quan el clima és més càlid i sec. L’únic inconvenient d’aquests mesos és la molesta presència dels tàvecs (coneguts com a coliguachos), que poden ser summament molestos durant les activitats (especialment a prop de rius i llacs).
Per evitar els tàvecs i la temporada alta turística, una bona opció és visitar Chiloé a la tardor (especialment a l’abril) o a la primavera (de finals d’octubre fins a principis de desembre). Durant aquests mesos el clima és moderat (tot i que ja pot haver-hi algun temporal).
A l’hivern, les precipitacions són molt abundants i les temperatures acostumen a ser força baixes, així que no és la millor època per gaudir de Chiloé, especialment si es volen fer activitats a l’aire lliure.
Quants dies passar-hi
Per tenir una impressió força completa de Chiloé i poder-ne gaudir sense pressa, es recomana dedicar-li entre cinc i set dies. Tot i això, per tenir temps suficient de conèixer tots els punts citats a aquest post amb els imprescindibles que veure a Chiloé el millor és destinar-hi entre deu i quinze dies (especialment si es vol fer alguna ruta de trekking de més d’una jornada).
On dormir
Chiloé ofereix una àmplia varietat d’allotjaments, encara que sobretot destaquen els allotjaments rurals, molts d’ells petits negocis locals. També hi ha un bon nombre de càmpings al llarg de l’illa.
Alguns allotjaments únics de Chiloé, situats en zones excepcionals i on es pot gaudir d’una experiència memorable, són:
– Homestay Explore Cafe & Lodge
Mapa amb els imprescindibles a veure a Chiloé
Com a resum dels punts imprescindibles que veure a Chiloé he afegit a aquest mapa tots els llocs esmentats a aquest post. Espero que et sigui de gran ajuda per preparar el teu itinerari per Chiloé, una de les illes més màgiques i sorprenents de Xile.
(Aquest post forma part de la meva guia del viatge a la Patagònia)
Organitza el teu viatge a Chiloé
✈️ Les millors ofertes de vols a Xile aquí.
🏨 Els millors preus en allotjaments a l’Illa de Chiloé aquí.
🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Xile aquí.
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.
😊 Troba les activitats més interessants i diverses per fer a Chiloé aquí.