• Categoria de l'entrada:Àsia / Índia
  • Temps de lectura:30 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:gener 8, 2023
Actualment esteu veient Veure tigres a l’Índia: el Parc Nacional Bandhavgarh

El Parc Nacional Bandhavgarh és el destí per excel·lència per veure tigres a l’Índia. Allà hi ha la densitat de tigres de bengala més alta del món. Mai està assegurat veure’ls, ja que són animals completament lliures i salvatges, però durant alguns mesos de l’any les probabilitats de poder veure un tigre a Bandhavgarh són molt altes.

El Parc Nacional Bandhavgarh, ubicat a l’estat de Madhya Pradesh, va ser declarat l’any 1968. Actualment, té una superfície de 105 metres quadrats, on viuen més de 70 tigres de bengala adults.

veure tigres a l'Índia és una experiència inoblidable

A part de ser una zona de gran biodiversitat, Bandhavgarh també és conegut per la seva rica història. Aquesta àrea ha estat habitada des de temps prehistòrics, i hi ha restes arqueològiques que daten de fa més de dos mil anys.

estatua hinduista al Parc Nacional Bandhavgarh

Com arribar al Parc Nacional Bandhavgarh

Per arribar al Parc Nacional Bandhavgarh cal dirigir-se a Tala, un petit poble just al costat del parc nacional. Arribar fins a aquest poble, es pot fer amb diferents mitjans de transport:

Amb avió: des de les principals ciutats de l’Índia, com Nova Delhi o Mumbai, hi ha vols directes fins a l’aeroport de Jabalpur. Aquest aeroport és el més pròxim al parc nacional, es troba a 169 kilòmetres. El recorregut amb cotxe dura unes 3 hores i mitja, i la manera més pràctica de fer aquest recorregut és contractant un transfer/taxi a través de l’allotjament de Tala. El transfer acostuma a costar uns 45 euros.

Amb tren: l’estació de tren més pròxima al Parc Nacional Bandhavgarh és la de Katni, on es pot arribar amb tren des de Nova Delhi, Vadodara, Mumbai o Bangalore. Katni es troba a 97 kilòmetres del parc nacional, i per arribar-hi també cal anar amb cotxe. Des dels allotjaments es pot contractar el transfer fàcilment, per un cost d’uns 25 euros.

Per carretera: el poble de Tala està ben connectat per carretera, així que s’hi pot arribar fàcilment des d’altres zones de l’Índia. En el viatges per veure tigres a l’Índia, és habitual arribar a Bandhavgarh amb cotxe des del Parc Nacional Kanha. El trajecte dura unes 6 hores, i el cost d’un cotxe privat amb conductor per fer aquesta ruta és d’uns 65 euros.

àguila sobre un arbre dins d'una zona core del parc nacional Bandhavgarh

un langur amb la seva cria a una pista de Bandhavgarh

Veure tigres a l’Índia: quina és la millor època per fer un safari a Bandhavgarh?

Les zones centrals del Parc Nacional Bandhavgarh, anomenades zones core, estan obertes únicament des de l’1 d’octubre fins al 30 de juny. Dins d’aquest període, els mesos en què és més factible veure tigres són els mesos d’abril i maig. Aquests mesos coincideixen amb els dies en què les temperatures són més altes i pràcticament no plou. I això fa que sigui força habitual veure els tigres bevent o refrescant-se a les diferents basses.

Tot i això, fer un safari per veure tigres a l’Índia és una experiència memorable en qualsevol època. Per exemple, a l’octubre, just quan s’acaben els monsons, la vegetació de la jungla es troba en el seu millor moment. Ben verda i crescuda. Això dificulta els albiraments, però l’ambient és al·lucinant.

Durant els mesos en què està tancada la zona core, és possible fer safaris a les zones buffer, que són les que delimiten el parc. A aquestes zones les densitats de fauna són més baixes, però són l’única alternativa durant alguns mesos. Això sí, durant el monsó és usual la pluja i algunes zones del parc poden quedar inundades.

veure tigres a l'Índia en estat salvatge no és fàcil però a Bandhavgarh hi ha moltes opcions

un grup de langurs durant un safari per veure tigres a l'Índia

Quins animals es poden veure al Parc Nacional Bandhavgarh

Entre les denses jungles, les praderies obertes i els altiplans que conformen el territori del Parc Nacional Bandhavgarh hi ha una gran diversitat de fauna. A part de tigres de bengala, també es poden veure altres mamífers com lleopards, óssos morruts, axis, sambars, langurs, xacals, gats salvatges asiàtics, nilgais, gaurs, porcs senglars… La llista és interminable!

la tigressa Spotty estirada a dins el parc nacional Bandhavgarh

un cérvol sambar entre un grup d'arbres de la jungla a l'índia

un axis mascle seguint a una femella a Bandhavgarh

Pel que fa a les aus, Bandhavgarh és un destí excepcional per veure ocells. Algunes de les espècies més destacades són: el serpentari comú, l’àguila cuabarrada, el calau becfalçat de l’Índia, el voltor de l’Índia, l’abellerol barbablau o la pita de l’Índia.

un voltor en perill crític d'extinsió durant un safari per veure tigres a l'Índia

a dins del parc nacional Bandhavgarh hi ha una gran varietat d'ocells

un paó real al costat d'una bassa molt tranquil·la a la zona Tala de Bandhavgarh

Les zones del Parc Nacional Bandhavgarh

A l’intentar veure tigres a l’Índia, un cop s’ha decidit el parc nacional és important tenir clares cadascuna de les zones en què es poden fer safaris. Cada zona acostuma a tenir una porta d’entrada diferent, i els permisos de safari estan restringits a una zona del parc en concret. A algunes àrees acostuma a ser més probable veure certes espècies.

El primer que cal diferenciar són les zones buffer de les zones core. Les zones buffer són les que delimiten el parc. En aquestes normalment la densitat d’animals és més baixa i sol haver-hi certa presència humana. En canvi, les zones core són les que es troben a l’interior del parc nacional. Són els territoris més protegits, on no hi ha presència humana i on la densitat d’animals és més alta. És on sol ser més probable l’observació del tigre de bengala.

Les zones core del Parc Nacional Bandhavgarh són: Tala, Magadhi i Khitauli.

Les zones buffer són Johila, Dhamokar i Panpatha.

una cria de langur mirant directament a la càmera

Tala Zone (Core)

És la zona més antiga del parc nacional, i la més famosa i desitjada entre els turistes. Els albiraments de tigres de bengala a aquesta zona són força freqüents, sobretot durant la temporada alta (abril i maig).

A més, dins d’aquesta zona també hi ha una àrea rocosa on de vegades es poden veure lleopards. I també és molt bona per veure-hi voltors i diverses espècies d’àguiles.

Entre els hinduistes, la zona de Tala és molt apreciada perquè a dalt d’un dels turons s’hi troba una escultura del segle X del déu Vishnu. Durant els safaris és possible visitar-la.

Durant els últims anys, la tigressa Spotty va ser una de les més fotografiades a aquesta zona. Malauradament, va morir al setembre del 2022. Aquí pots veure una llista dels tigres llegendaris de Bandhavgarh.

el turó de Bandhavgarh és un dels símbols d'aquest parc nacional ideal per veure tigres a l'Índia

la tigressa Spotty descansant a una bassa durant un dia de molta calor a l´Índia

Magadhi Zone (Core)

Aquesta zona, també coneguda com a Gate 2, també és una de les millors àrees per veure tigres l’Índia. Es caracteritza pels seus boscos mixtos i les àrees de praderies, molt més obertes. A més, hi ha diferents basses d’aigua força freqüentades pels tigres i altres mamífers: Murdhawa, Dabhadhole o Charkpwaha.

primer pla d'un langur amb la cara bruta després d'haver menjat un fruit

Khitauli Zone (Core)

Al llarg de la Khitauli Zone, coneguda com a Gate 3, hi predominen els boscos secs de fulla caduca. Un dels ecosistemes preferits dels tigres de bengala.

A més, aquesta zona també és utilitzada durant la migració d’alguns grups d’elefants salvatges. A part de tigres, l’àrea de Khitauli és força bona per veure nilgais, la gasela de Bennet i l’antílop quadricorni.

un tigre de bengala adult a contrallum dins del parc nacional Bandhavgarh

Johila Zone (Buffer)

Aquesta zona es troba a 40 kilòmetres de Tala, i això fa que no sigui massa visitada. És una àrea on la jungla és força densa, i és bastant interessant per veure una gran varietat d’ocells.

A més, en l’àmbit paisatgístic també és famosa per les seves dues cascades: la cascada Johila i la cascada Kuthulia.

Panpatha Zone (Buffer)

Aquesta zona és una extensió de la Khituali Zone. Alguns dels animals més destacats que es poden veure aquí són el nilgai, la gasela de Bennet i l’antílop quadricorni. Durant els últims anys també s’han fet alguns albiraments de gossos salvatges o dholes.

Arbres caducifolis i arbres de bambú cobreixen tot el territori protegit per aquesta zona. Hi ha un petit racó força pintoresc, des d’on flueix un rierol, atraient diversos animals.

Dhamokar Zone (Buffer)

Aquesta zona és una extensió de l’àrea core de Magadhi. Hi predominen les extensions de praderies, i això fa que sigui més fàcil l’observació de la fauna.

És una bona zona per veure lleopards i óssos morruts.

durant els safaris per veure tigres a l'Índia també es poden veure mussols als arbres si s'està atent

Horari per fer un safari al Parc Nacional Bandhavgarh

Els safaris al Parc Nacional Bandhavgarh es fan durant les primeres hores del matí i últimes de la tarda. Aquests són els millors moments per veure animals, ja que durant les hores centrals del dia acostumen a estar molt menys actius.

Els dimecres a la tarda, les zones core del parc estan tancades.

L’horari d’entrada i sortida al parc nacional canvia segons el mes:

MATÍTARDA
Hora EntradaHora SortidaHora EntradaHora Sortida
Octubre6:0011:0015:0018:00
Novembre6:1511:0015:0017:45
Desembre6:3011:0015:0017:30
Gener6:4511:0015:0017:45
Febrer6:3011:0015:0018:15
Març6:1511:0015:0018:30
Abril5:4511:0016:0018:45
Maig5:3011:0016:0019:00
Juny5:3011:0016:0019:00
JuliolTancatTancatTancatTancat
AgostTancatTancatTancatTancat
SetembreTancatTancatTancatTancat

Encara que durant els mesos del monsó (juliol, agost i setembre) les zones core del parc estan tancades, sí que és possible fer safaris a algunes de les zones buffer. Durant aquests mesos hi ha molts menys turistes, i normalment no expedeixen permisos de single-seat, així que cal pagar el permís pel jeep complet.

una enorme àguila analitzant el terreny en busca d'alguna presa

Com organitzar un safari per veure tigres a l’Índia

Per intentar veure tigres a l’Índia, en concret fent un safari al Parc Nacional Bandhavgarh, sobretot cal tenir present com funcionen els permisos. Si es té això clar, és molt senzill organitzar aquest viatge per lliure.

Cada dia hi ha safaris de matins i de tarda, i per cada safari hi ha un nombre limitat de gypsys o jeeps que poden entrar a cadascuna de les zones. Per això és bàsic reservar amb antelació els permisos d’entrada el parc, que són específics per a cada zona. En concret, els permisos es poden reservar amb una antelació màxima de 120 dies respecte al dia del safari.

Els passos per organitzar un safari a Bandhavgarh són els següents:

Decidir la zona a visitar

En el cas de Bandhavgarh les portes d’entrada de les 3 zones core estan bastant a prop. Per això, en aquest cas no és un condicionant al buscar allotjament. En tots els casos el millor és buscar allotjament al poble de Tala.

Reservar els permisos

Una vegada tinguis clares les dates i les zones a visitar, hauràs de reservar el permís per fer el safari. Hi ha dos tipus de permisos: single seat-permit (per reservar un seient en un gypsy compartit) o full permit (per reservar tot un gypsy). Es pot tramitar el permís en línia, a través de la pàgina oficial del parc. L’altra opció és tramitar-ho tot a través de l’allotjament, ja que normalment ajuden als seus clients de forma gratuïta.

També hi ha l’opció de contactar amb el forest department (forest@mponline.gov.in) i demanar ajuda per fer la reserva. En aquests casos, et posaran amb contacte amb un agent que s’encarregarà de fer les reserves en el teu nom, a canvi d’una petita comissió (si ho fas així, hauràs de fer una transferència internacional prèviament perquè tinguin els diners per fer les reserves. En aquests casos et recomano utilitzar Wise). Així és com ho vaig tramitar jo, ja que des de la pàgina web només era possible tenint un número de mòbil de l’Índia.

Presentar el permís per l’assignació del gypsy i guia

Prèviament al safari cal anar al booking center perquè t’assignin un conductor (amb el seu gypsy) i un guia. Pels safaris de matí, cal anar al booking center al dia abans, de 19:00 a 21:00. Pels safari de tarda, cal anar-hi al mateix dia, de 13:00 a 15:00. Si t’allotges a un allotjament de classe mitjana segurament t’ho gestionaran ells, un cop els hi donis una còpia impresa del permisos. Si no, serà necessari que hi vagis tu presencialment, per fer aquest tràmit. És senzill, encara que és força lent (sobretot si tens un permís single seat).

una cigonya negre buscant algun cuc dins del parc nacional Bandhavgarh

Quant costa un safari per veure tigres a l’india?

El cost del permís d’entrada al parc són 260 INR (per persona) si únicament reservem un seient a un jeep compartit (single seat permit) o bé 1550 INR (en total) si reservem el permís d’entrada de tot un jeep (full vehicle permit).

Un cop al parc cal pagar el cost del conductor i del guia:

– El cost del conductor són 2500 INR.

– El cost del guia són 500 INR.

Els preus anteriors del conductor i el guia són totals, així que es reparteixen entre el nombre d’ocupants del vehicle.

A diferència dels altres parcs, a Bandhavgarh el preu del conductor i del guia s’han de pagar abans del safari. Es paguen al booking center, que està al poble de Tala. La majoria d’hotels gestionen això sense problemes, alguns ho fan gratuïtament i altres a canvi d’una comissió.

un tigre de bengala a primera hora del dia durant un safari

On dormir a prop del Parc Nacional Bandhavgarh

Donat que Bandhavgarh és el parc nacional per excel·lència per veure tigres a l’Índia, l’oferta d’allotjaments al petit poble de Tala és força gran i variada. Hi ha des de luxosos lodges fins a senzills hotels.

Durant la meva estada a Bandhavgarh em vaig allotjar a l’Hotel Jungle Palace Resort. És una de les opcions més econòmiques, però després de la meva experiència no el recomano. Estava força brut i el propietari no era massa servicial. Una altra opció econòmica (però que no conec de primera mà) és The Wildflower Resort at Bandhavgarh.

Si es té un pressupost una mica més alt, alguns dels allotjaments més ben considerats a la zona del Parc Nacional Bandhavgarh són:

Mogli Jungle Resort

La meva experiència al Parc Nacional Bandhavgarh: diari del viatge

Durant el viatge a l’Índia, que vaig fer sobretot per intentar veure tigres a l’Índia, vaig dedicar quatre dies complets a fer safaris pel Parc Nacional Bandhavgarh. Vaig fer nou safaris allà. Volia gaudir al màxim de l’observació dels tigres de bengala. I sabia que és un dels millors parcs nacionals on intentar veure els felins més grans del món.

L’experiència va ser brutal. I en tots els safaris vaig poder veure com a mínim un tigre.

Tots els safaris vaig fer-los a les zones core. En concret, vaig fer 5 safaris a la Tala Zone, 2 a la Magadhi Zone i 2 a la Khitauli Zone.

Arribada fins al Parc Nacional Bandhavgarh

Un cop acabat l’últim safari al Parc Nacional Kanha, vaig tornar a l’habitació per menjar una mica i recollir les coses. Sobre a les 12:00, em va recollir el conductor per portar-me fins a Bandhavgarh. Aquest trajecte l’havia contractat directament a través de l’allotjament del Parc Nacional Kanha: el Grand Tiger Resort. Pel trajecte fins a Bandhavgarh em van cobrar 5.200 INR (uns 60 euros).

Són unes 5 hores de cotxes, passant per zones molt rurals. Tot i la calor del migdia, em va sorprendre la quantitat de gent que treballava al camp durant les hores centrals del dia.

Vaig arribar al poble de Tala, just al costat del Parc Nacional Bandhavgarh, al voltant de les 17:30. I vaig anar directament a l’allotjament: l’Hotel Jungle Palace Resort. És un dels més econòmics de la zona, i al arribar vaig entendre el motiuç. Estava força brut i amb un estat una mica just. Però acceptable per passar-hi unes quantes nits i mantenir el meu pressupost.

La gestió dels permisos dels safaris a Bandhavgarh

A diferència dels altres parcs nacionals, a aquest allotjament em van fer pagar 1.000 INR per la gestió prèvia als safaris. Aquesta gestió consisteix a anar al booking center amb els permisos de safari (que jo ja tenia) i esperar a l’assignació d’un gygpsy i un guia.

També em van dir que pels dies en què havia reservat un single seat permit, ells no em gestionarien res, i que hauria d’anar jo al booking center a esperar la gent amb qui compartiria el cotxe i l’assignació del vehicle.

Això em va obligar a haver d’anar al booking center abans dels safaris. Als migdies hi podia anar caminant (eren només uns 10 minuts des de l’allotjament), i a la tarda, de tornada, em venien a recollir els ajudants de l’hotel amb moto a canvi d’una propina. Era una gestió una mica pesada, sobretot perquè em costava molt comunicar-me (ningú parlava anglès) i al tenir permisos compartits era necessari esperar-me allà fins que haguéssin arribat tots els integrants del cotxe. Tot i això, com que era l’únic turista movent-se per allà, sempre hi havia algú disposat a ajudar-me o a donar-me conversa.

Totes les esperes i gestions van valdre la pena. Bandhavgarh és al·lucinant. I vaig gaudir d’escenes inoblidables a totes les tres zones core del parc.

Els millors records a la Khitauli Zone

A aquesta zona del Parc Nacional Bandhavgarh vaig fer-hi dos safaris de matí. Els dos em van regalar algunes de les millors observacions de tigres del viatge.

Per una banda, a una bassa vaig poder veure una tigressa adulta bevent i remullant-se juntament amb el seu fill de dos anys. Una escena que va durar gairebé mitja hora.

una tigressa adulta i la seva cria bebent aigua a una bassa de Bandhavgarh durant un safari per veure tigres a l'Índia

un tigre jove estirat tranquil·lament dins una bassa per fugir de la calor de l'estiu a Bandhavgarh

Al següent safari, també vaig veure dos exemplars de tigre diferents. En aquest cas dos adults. Vam descobrir un tigre a la llunyania, i a poc a poc es va anar apropant fins que es va posar a beure a un petit bassal molt a prop del cotxe. Fins i tot podia sentir el soroll de la seva llengua agafant l’aigua. Al cap de pocs minuts, va aparèixer un nou tigre en escena, que es va deixar veure mentre es movia entre els arbres.

un tigre olorant un tronc en busca de rastres d'altres felins

un tigre mirant fixament a la càmera dins el parc nacional Bandhavgarh

un tigre refregant-se a un tronc per tal de deixar la seva olor i marcar el territori

A Khitauli també vaig poder veure força grups d’axis, un muntjac, un parell de sambars i un serpentari comú.

Durant un safari per veure tigres a l'Índia es poden veure moltes espècies com aquest tímid muntjac

un serpentari a dalt d'una branca analitzant el terreny en busca d'una serp per alimentar-se

La meva experiència a la zona de Magadhi, una zona màgica dins el Parc Nacional Bandhavghar

A la zona de Magadhi hi vaig fer dos safaris de tarda. El primer d’ells em va regalar un dels moments més màgics que he viscut a la naturalesa.

Poc temps després d’haver començat el safari, havíem vist dos tigres joves (d’uns dos anys) fent la migdiada a dins la jungla. Gairebé no es veien. Vam decidir esperar, desitjant que es moguessin. Després de més de dues hores esperant sota un sol sufocant, la majoria de cotxes van començar a marxar. No quedava massa perquè tanquessin les portes del parc. Jo li vaig demanar al guia que ens esperéssim una mica més. Em va dir que em donava 10 minuts. No podíem trigar més a marxar.

un tigre jove d'uns dos anys a Bandhavgarh camuflat entre troncs de bambú

al intentar veure tigres a l'Índia és habitual veure'ls entre molta vegetació i és necessari esperar hores a veure si es mouen

La llum de la posta de sol estava preciosa quan un dels dos tigres va decidir moure’s. Va sortir d’entre els arbres de bambú i es va estirar a una pedra a tres metres del jeep. Just davant meu. Ens mirava encuriosit, mentre badallava i es llepava. Quasi se m’oblida fer fotos, em vaig quedar fascinat observant-lo. Va ser un instant inoblidable del viatge a l’Índia.

un preciós tigre a Bandhavgarh il·luminat per la llum taronja de la posta de sol

un tigre descansant a sobre una roca a pocs metres del jeep amb què fem el safari

primer pla d'un tigre de bengala salvatge dins del parc nacional Bandhavgarh

A l’altre safari que vaig fer a aquesta zona no vaig tenir tanta sort. Només vaig poder veure un tigre a la llunyania, mentre preparava un atac a un grup d’axis. Tot i això, el van veure massa aviat i no va aconseguir caçar. Pels tigres, el factor sorpresa és clau per poder culminar la caça.

un cérvol sambar al mig d'una pista per on s'avança durant les sortides per veure tigres a l'Índia

un tigre camuflat entre les herbes i preparant un atac a un grup d'axis

La meva experiència a la Tala Zone

Tenia moltes ganes de conèixer i fer safaris per la Tala Zone. La més famosa del parc. Els tigres d’aquesta zona han sigut els protagonistes de diversos documentals del National Geographic i la BBC.

Vaig fer cinc safaris a aquesta zona. I en tots ells vaig poder veure com a mínim un tigre.

una tigressa a Bandhavgarh espolsant-se l'aigua després d'un relaxant bany a una bassa

Vaig tenir la sort de poder fotografiar una de les tigresses més boniques i conegudes del parc: la Spotty. La seva mirada és inconfusible. Tot i això, no vaig poder veure les seves dues cries de deu mesos, que ja feien algunes incursions per la jungla lliurement.

la tigressa Spotty sempre serà recordada per la seva preciosa mirada i tranquilitat

un tigre de bengala a la llunyania dormint sota l'ombra d'un arbre de la jungla

Circulant per l’àrea de Tala també vaig veure molta diversitat de fauna. Axis, langurs, sambars, paons reals, una àguila variable, un serpentari comú… I també vaig tenir l’oportunitat de veure un grup de voltors de l’Índia, una espècie en perill d’extinció a causa de l’ús del diclofenac amb animals de granja, una substància mortal pels voltors en ingerir els cadàvers dels animals.

els volors a l'Índia són un clar exemple de com els éssers humans poden portar a l'extinció una espècie en molt poc temps.

a Bandhavgarh hi ha una població estable de voltors de l'Índia i és espectacular poder-los veure durant le s hores centrals del dia

L’últim safari per veure tigres a l’Índia

Després de més de deu dies fent safaris pels parcs nacionals de Madhya Pradesh, vaig fer l’últim safari a la zona de Tala del Parc Nacional Bandhavgarh. Vaig tenir la sort de veure un tigre jove creuant la pista molt a prop del jeep. Va ser un instant força fugaç, però suficient per fer una de les últimes fotos de tigres del viatge; i acomiadar-me de la millor manera del parc nacional i els seus tigres.

veure tigres a l´Índia en estat salvatge és una experiència inoblidable

al parc nacional de Bandhavgarh hi ha la densitat de tigres més alta del món i això dóna l'oportunitat de trobar-se amb tigres mentre es circula a poc a poc per les pistes

Fer safaris per veure tigres a l’Índia em va fascinar. No només per poder veure aquests enormes i majestuosos felins, sinó per poder endinsar-me per l’ecosistema de la jungla de l’Índia. Veient una gran quantitat d’animals salvatges, des dels enormes gaurs a petits ocells; i havent-me pogut submergir dins la melodia de la jungla. Una melodia incansable, que m’encuriosia en pensar tota la informació que amaga i que no era capaç de desxifrar.

Al migdia, em va venir a buscar el taxista que havia contractat a l’allotjament per anar fins a l’aeroport de Jabalpur i volar cap a Nova Delhi, per passar uns darrers dies coneixent una petita part de la cultura de l’Índia. El trajecte amb cotxe em va costar 4.000 INR.

un primer pla d'un jove tigre de bengala a Bandhavgarh

(Aquest post correspon als dies 7 (tarda), 8, 9, 10, 11 i 12 del viatge a l’Índia

Organitza el teu viatge a l’Índia

✈️ Les millors ofertes de vols a Delhi aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Nagpur aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a l’Índia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.