• Categoria de l'entrada:Àsia / Índia
  • Temps de lectura:24 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:setembre 3, 2022
Actualment esteu veient Guia per fer un safari al Parc Nacional Pench

Dins la regió de Madhya Pradesh, coneguda com la Terra del Tigre, hi ha tres parcs nacionals excepcionals per intentar trobar l’imponent tigre de bengala: el Parc Nacional Pench, el Parc Nacional Kanha i el Parc Nacional Bandhavgar. Entre aquests tres parcs, al Parc Nacional Pench és on és més difícil veure tigres, però alberga una gran varietat de flora i fauna.

Fer un safari al Parc Nacional Pench, declarat Tiger Reserve l’any 1992, és una experiència impressionant per qualsevol apassionat de la naturalesa. Recórrer els boscos de mahua i teca, que durant l’estiu pinten un paisatge completament sec i àrid, ofereix grans possibilitats de veure ocells, una gran varietat de cèrvids i alguns dels depredadors més famosos de l’Índia. Aquest parc és famós per les seves poblacions de lleopards i gossos salvatges, dos carnívors molt més complicats de veure que el tigre.

paisatge jungla parc nacional pench

No hi ha res com endinsar-se a la jungla de matinada i escoltar com, a poc a poc, l’orquestra dels ocells comença a activar-se amb l’escalfor del sol…

langur durant un safari al parc nacional pench

Com arribar al Parc Nacional Pench

El Parc Nacional Pench està situat relativament a prop de l’aeroport de Nagpur, on s’hi pot volar des de Delhi fàcilment. Des de l’aeroport de Nagpur cal contractar un servei de taxi o transfer fins al parc nacional, que es troba a uns 145 km (unes 3,5 hores de conducció).

Millor època per fer un safari al Parc Nacional Pench

El parc està obert des de l’Octubre fins al Juny, dins d’aquest període qualsevol moment és bo per visitar-lo.

A partir de l’octubre i durant l’hivern, la vegetació del parc es mostra exuberant després del període de pluges. Hi ha una concentració i varietat d’ocells encara més elevada. I a més, sol haver-hi menys visitants.
Tot i això, la millor època per veure tigres és durant els mesos més secs i calorosos de l’any: des de finals de març fins a finals de maig. Durant aquests mesos, la densitat de la vegetació és molt més baixa i a més, els tigres es concentren al voltant de les basses d’aigua. Per contra, és l’època on sol haver-hi més turistes i hi ha moments del dia on la calor pot arribar a ser insuportable.

bassa amb cérvols a pench

Quins animals es poden veure al Parc Nacional Pench

Dins la jungla del Parc Nacional Pench hi habiten una gran diversitat d’espècies animals.

Destaquen les poblacions de cheetal (un tipus de cérvol), sambar (un altre cèrvid força més gran que el cheetal), gaurs (coneguts popularment com els bisons de l’Índia), porcs senglars i nilgais (l’antilop més gran d’Àsia i endèmic de l’Índia).

nilgai vist durant el safari al parc nacional pench
Nilgai
chital al pench national park
Cheetal

El tigre de bengala és el major depredador del parc, on actualment hi viuen uns 45 adults. La resta de depredadors que es poden veure amb certa freqüència (encara que és difícil) són els lleopards, els xacals, els dholes o gossos salvatges asiàtics. També hi ha una població nombrosa de llops i óssos rentadors.

safari tigre de bengala al parc nacional pench

Altres mamífers que viuen dins el territori del Pench National Park però són molt més difícils de veure són les Stripped Hyenas, els chousingha o els muntjacs.

La varietat d’ocells que es pot veure és molt gran. En concret s’hi han comptabilitzat fins a 285 espècies diferents. Entre els ocells més populars que es poden veure hi ha el paó real, el xot de l’Índia (un mussol) o el gaig blau de l’Índia.

pao real en llibertat a pench
Paó reial

un exemplar d'aguila al parc nacional pench

Les zones del Parc Nacional Pench

El Parc Nacional Pench és l’únic de l’Índia que està dividit entre dos estats: l’estat de Madhya Pradesh i l’estat de Maharashtra. En total el parc té 11 zones on es poden fer safaris. En qualsevol parc nacional on es fan safaris a l’Índia, és important diferenciar entre les zones core i les zones buffer. Les zones core són aquelles on hi ha més densitat d’animals, i també de tigres, i per tant solen ser les més espectaculars on fer un safari. Les zones buffer, que en general són les que voregen les zones core del parc, tenen una densitat d’animals més baixa i hi ha certa presència humana. cervol vist durant el safari al parc nacional pench

Les zones buffer més destacades del Parc Nacional Pench són:

Rukhad Zone (a l’estat de Madhya Pradesh)

El paisatge d’aquesta zona és un bosc molt dens, on hi viuen una gran varietat d’ocells. És complicat veure-hi un dels grans depredadors de l’Índia, però la densitat de vehicles és molt més baixa.

Teliya Zone (a l’estat de Madhya Pradesh)

Aquesta zona és popular per la seva població de llops. Es fan safaris de nit per intentar veure’ls.

Wolf Sanctuary (a l’estat de Madhya Pradesh)

Igual que la Teliya Zone, el Wolf Sanctuary és famós per la seva població de llops. Entre el paisatge rocós que predomina a aquesta zona, també hi ha força densitat de lleopards. Es poden fer safaris de nit.

xacal descansant sota un arbre al parc nacional pench

Les zones core més importants del Parc Nacional Pench són:

Turia Zone (a l’estat de Madhya Pradesh)

Aquesta és la zona més popular del parc nacional, ja que té la densitat més gran de tigres i lleopards. També és on està permesa l’entrada de més jeeps (37 per safari).

lleopard vist durant un safari a pench

Karmajhiri Zone (a l’estat de Madhya Pradesh)

Aquesta zona, molt a prop de la Turia Zone, ha anat guanyant popularitat en els darrers anys. Cada cop els albiraments de tigres són més freqüents.

Jamtara Zone (a l’estat de Madhya Pradesh)

És la tercera zona més popular. Destaca per la seva població d’óssos rentadors.

Khursapar (a l’estat de Maharashtra)

És la zona més popular dins l’estat de Maharashtra. Hi ha opcions reals de veure els grans depredadors de l’Índia.

Silari Zone (a l’estat de Maharashtra)

És l’altra zona, dins l’estat de Maharashtra, on es pot veure una gran varietat d’animals durant els safaris, incloent-hi els animals més famosos del parc com el tigre, el lleopard o el dhole.

gaig de l'Índia vist a pench durant un safari

Com organitzar un safari al Parc Nacional Pench

Per organitzar un safari al Parc Nacional Pench, com en qualsevol parc nacional de l’Índia, el més important és tenir clar el tema dels permisos. Cada dia hi ha safaris de matins i de tarda, i per cada safari hi ha un nombre limitat de jeeps (o gypsis tal com diuen a l’Índia) que poden entrar a cadascuna de les zones. Per això és molt important reservar amb antelació els permisos d’entrada el parc, que són específics per a cada zona. En concret, els permisos es poden reservar amb una antelació màxima de 120 dies respecte al dia del safari.

Per fer les reserves es pot demanar ajuda a l’allotjament on dormiràs o fer-ho directament per internet.

periquitos a un arbre

En concret, per les zones de l’estat de Madhya Pradesh aquesta és la pàgina web i per les zones de Mahaecotourism és aquesta.

El permís és l’únic que cal reservar, ja que el conductor (amb el seu jeep) i el guia naturalístic són assignats pels responsables del parc.

Més endavant escriuré un post amb tota la informació i detalls per organitzar un safari a l’Índia.

primer pla d'un langur

Horaris dels safaris al Parc Nacional Pench

Hi ha horaris específics pels safaris del matí i de tarda, i aquests canvien segons l’època de l’any.

Horaris de les zones de Madhya Pradesh

MATÍTARDA
Hora EntradaHora SortidaHora EntradaHora Sortida
Octubre6:0011:0015:0018:00
Novembre6:1511:0015:0017:45
Desembre6:3011:0015:0017:30
Gener6:4511:0015:0017:45
Febrer6:3011:0015:0018:15
Març6:1511:0015:0018:30
Abril5:4511:0016:0018:45
Maig5:3011:0016:0019:00
Juny5:3011:0016:0019:00
JuliolTancatTancatTancatTancat
AgostTancatTancatTancatTancat
SetembreTancatTancatTancatTancat

Horaris de les zones de Maharastra

MATÍTARDA
Hora EntradaHora SortidaHora EntradaHora Sortida
Octubre6:0011:0015:0018:00
Novembre6:1511:0015:0017:45
Desembre6:3011:0015:0017:30
Gener6:4511:0015:0017:45
Febrer6:3011:0015:0018:15
Març6:1511:0015:0018:30
Abril5:4511:0016:0018:45
Maig5:3011:0016:0019:00
Juny5:3011:0016:0019:00
JuliolTancatTancatTancatTancat
AgostTancatTancatTancatTancat
SetembreTancatTancatTancatTancat

Quant costa un safari al Parc Nacional Pench

El cost del permís d’entrada al parc són 260 INR (per persona) si únicament reservem un seient a un jeep compartit (single seat permit) o bé 1550 INR (en total) si reservem el permís d’entrada de tot un jeep (full vehicle permit).

Un cop al parc, després de fer el safari, cal pagar el cost del conductor i del guia:

El cost del conductor són 2500 INR.
El cost del guia són 360 INR en general. Hi ha l’opció d’escollir els millors guies del parc, que tenen un cost de 500 INR.

Els preus anteriors del conductor i el guia són totals, així que es reparteixen entre el nombre d’ocupants del vehicle.

xacal a l'Índia

On dormir a prop del Parc Nacional Pench

A les proximitats de les portes d’entrada de cadascuna de les zones del Parc Nacional Pench, hi ha una variada oferta d’allotjaments per tots els pressupostos.

En el meu cas, vaig fer tots els safaris a la zona de Turia i vaig dormir a l’allotjament Kiplings Court, a només 5 minuts de la Turia Gate.

primer pla d'un chital

La meva experiència fent safaris al Parc Nacional Pench: Diari del viatge

Arribada al Parc Nacional Pench

Després de moltes hores de vols, arribo al voltant de les 10 del matí a l’aeroport de Nagpur. Allà una enorme fotografia d’un tigre de bengala em dóna la benvinguda. Estic cansat del viatge i fa moltes hores que no dormo, però em desperto ràpidament en pensar que aquesta tarda potser veig el primer tigre de bengala del meu viatge a l’Índia.

A l’aeroport m’espera el taxista que he contractat per internet a través de la pàgina Indus Excursion, i que em portarà fins a l’allotjament al costat del Parc Nacional Pench.

La ciutat de Nagpur té quasi 2,5 milions d’habitants però mentre circulem pels carrers que envolten l’aeroport em dóna la sensació que estem passant per un poble. Hi ha poques cases, els carrers estan en força mal estat i pràcticament no veig a ningú. Només alguna vaca, que camina tranquil·lament per la carretera.

A poc a poc l’estat de la carretera millora fins que entrem a una autopista. Allà hi ha una mica més de trànsit i els clàxons no deixen de sonar. Un bon clàxon és bàsic per conduir a l’Índia!

Quasi tres hores més tard, ja arribo a l’allotjament, ben a prop de la Turia Gate (ja que faré tots els safaris a la Turia Zone). En baixar del cotxe ja m’inunden els sorolls de la jungla. S’escolten moltíssims ocells!

Tinc temps de gaudir amb tranquil·litat del primer dinar a l’Índia: arròs blanc, dhal de llenties, tikka masala, sag aloo i xapati per acompanyar. M’encanta aquest menjar, però pica amb ganes.

ocell volant al pench national park

Primer safari al Parc Nacional Pench

A la tarda em preparo per al primer safari del viatge. Les portes del parc obren a les 15:00 i cal arribar allà uns 30 minuts abans. Al tenir un permís de single seat (és a dir que compartiré el vehicle), haig de dirigir-me al meeting point (just al costat de la Turia Gate) i esperar que es completi el vehicle. Quasi ningú parla anglès, i ja descobreixo que el caos regne els minuts previs als safaris. Han de verificar molts documents, i tot em sembla molt desorganitzat. Però a les 15:00, ja comencen a entrar els jeeps al parc.

Jo m’haig d’esperar una mica més, fins que deu minuts més tard m’indiquen a quin jeep puc pujar. Per fi ja entrem al Parc Nacional Pench, ara toca estar atents. Durant la primera hora del safari fa molta calor, uns 35 ºC, i per això hi ha poca activitat animal. Només algun chital i langur es deixen veure entre l’àrida vegetació. Anem circulant entre els laberíntics camins, mentre el guia es concentra amb els sons de la jungla. L’oïda és molt important per trobar els tigres, ja que els chitals, sambar deers i els langurs fan crits d’alarma quan els veuen.

langur vist a l'arribada al parc nacional pench

xacal vist durant el primer safari al parc nacional pench

Chital call, ens indica el guia mentre avisa al conductor perquè disminueixi la velocitat. Ha sentit com un cérvol emetia un senyal d’alarma. Un tigre o un lleopard està a prop.

trigre camuflat a pench
Els tigres es camuflen perfectament amb el color de l’entorn

Ens movem per la zona fins que trobem un grup de jeeps. Han vist el tigre, però ha desaparegut entre la vegetació. Uns minuts més tard, un porc senglar surt corrents entre els arbustos i darrere seu un enorme tigre de bengala! Tot passa molt de pressa, i el senglar aconsegueix escapolir-se. Entre els arbres, podem veure com la silueta del tigre es mou a poc a poc. Camina impassible als jeeps, i durant alguns segons el puc veure a la perfecció. Pocs minuts més tard, desapareix de nou.

primer tigre del safari

No m’esperava veure un tigre durant el primer safari del viatge a l’Índia! Inoblidable!

Primer matí al Parc Nacional Pench

Començo el dia ben aviat: el safari comença a les 6:00 i haig de ser a la porta del parc a les 5:30. Arribo allà quan encara és fosc, i de nou haig d’esperar que m’assignin un jeep perquè tinc un permís de single seat. Sembla que sóc l’únic amb aquest permís, i al final em diuen que vagi amb el canter, on ja hi ha més gent esperant. El canter és un petit bus 4×4, sense sostre. Primer desconfio una mica, però durant el safari descobreixo que és una bona alternativa. Va exactament pels mateixos camins que els jeeps, i l’hàbilitat del conductor és sorprenent. A més, al ser un vehicle més alt i llarg, ofereix més angles de visió. Així que no és una mala opció (encara que hauria preferit anar amb un jeep).

voltor fotografiat al safari pel parc nacional pench

primer pla d'un langur a un arbre

Durant el safari el tigre no apareix. Però gaudeixo moltíssim veient moltes de les altres espècies. No deixem de veure chitals i langurs fins que arribem a una zona de roques. El conductor para el motor, i poc temps després el guia ens avisa que hi ha un lleopard. Els seus colors es camuflen amb l’herba seca. Així que costa descobrir-lo. Per sort, durant uns segons es deixa veure millor entre dos arbres. Puc veure-li la cara i els ulls a la perfecció. És un lleopard preciós.

lleopard camuflat
Veus el lleopard?

lleopard de l'Índia vist a pench

Poc després el lleopard ha desaparegut. Seguim avançant fins a una bassa, on hi ha chitals i sambar deers bevent. Al veure’ls junts, és evident la gran diferència de mida entre aquestes dues espècies. També tinc la sort de veure un elegant nilgai, l’antílop més gran de l’Índia. I després descobrim un xacal descansant a l’ombra d’un arbre a dos metres del camí. Ens ignora. Així que durant deu minuts el fotografio mentre descansa.

chitals i sambars bebent a una bassa del parc nacional pench

nilgai durant el safari al parc nacional pench

xacal

El temps passa volant. I quan són les 11 ja és el moment d’abandonat el parc.

Tercer safari al Parc Nacional Pench

A la tarda, després d’un nou dinar molt picant i especiat, m’espera un nou safari. Com tots els safaris anteriors, haig d’esperar-me al meeting point fins que m’assignin el jeep. Aquest és l’únic inconvenient de tenir un single seat: tot és més lent i es triga més a entrar al parc. Però al viatjar sol, em permet estalviar força. A més, sempre acabo compartint el jeep amb turistes de l’Índia, i quan parlen anglès és molt enriquidor.

Un cop s’omple el jeep que tinc assignat, entrem al parc i comença el safari. Torna a fer molta calor i es veu poca activitat. Després d’un revolt, trobem un grup de quatre xacals jugant. És una escena preciosa, però que dura pocs segons. Quan s’allunyen del camí els perdem ràpidament de vista entre els arbustos i arbres de l’espessa vegetació de la jungla.

xacals jugant

grup de xacals durant el safari a pench

Passem una llarga estona veient només algún chital i langur, fins que sentim un langur call (un crit d’alarma d’un langur) a la zona on hem vist el lleopard durant el matí. Fem alguna espera, amb el motor apagat, però no hi ha sort…

un gaur adult

Quan el sol es comença a pondre, és moment d’anar cap a la sortida del parc, ja que a les 18:30 hem de ser a fora. Quan sortim, ens expliquen que pocs minuts abans, ben a prop de la sortida, s’ha deixat veure una femella amb les seves tres cries.

chitals bebent aigua durant l'estiu a pench

Últim safari al Parc Nacional Pench

Per l’últim safari al Parc Nacional Pench he reservat un permís de vehicle complet. Amb aquest permís, ja em ve directament a buscar a l’allotjament el conductor del safari amb el seu jeep. Així tot és molt més ràpid i fàcil. Un cop han verificat la meva identitat a l’entrada del parc, ja puc entrar. Just a les sis del matí, quan el sol comença a sortir.

langur saltant a contrallum

Fa un fred sorprenent, tenint en compte que d’aquí a poques hores la temperatura pujarà fins a quasi 40 ºC. Poc després d’haver-hi entrat, la guia que m’acompanya m’indica un arbre on s’hi amaga un mussol (en concret un xot de l’Índia).

un mussol de l'Índia fotografiat al parc nacional pench

Durant el safari puc fotografiar una gran varietat d’ocells: cigonyes negres, voltors (que a l’Índia estan amb greu perill d’extinció), gaigs blau de l’Índia i moltes més espècies. Però el tigre segueix sense aparèixer…

cigonya negre

ocell fotografiar durant el safari

També puc veure un grup de gaurs enormes, i poc abans de marxar sentim el crit d’alarma d’un sambar deer. Sembla que la tigresa que van veure ahir segueix movent-se per la zona. Fa calor, però seguim esperant a veure si s’apropa a la zona del camí. Pels crits d’alarma sembla que s’està movent cap a la nostra direcció. Silenci. Però res, no apareix.

gaurs al parc nacional pench

Quan ja comença a intensificar-se la calor, és moment de tornar.

M’acomiado del Parc Nacional Pench fascinat amb l’experiència. Endinsar-se a la jungla, veure-la i escoltar-la és meravellós. Em fascina la capacitat dels guies i conductors per entendre tots els missatges que el bosc i els seus habitants van emetent. Tot està relacionat. Gràcies a ells durant els quatre safaris que he fet he pogut veure el primer tigre de bengala del viatge a l’Índia, un preciós lleopard i moltíssims més animals.

safari al parc nacional pench paisatge

(Aquest post correspon als 4 primers dies del viatge a l’Índia

Organitza el teu viatge a l’Índia

✈️ Les millors ofertes de vols a Delhi aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Nagpur aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a l’Índia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.