• Categoria de l'entrada:Àsia / Índia
  • Temps de lectura:27 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:gener 27, 2023
Actualment esteu veient El Parc Nacional Kanha: Safari per veure el tigre de bengala

El Parc Nacional Kanha és un dels més bonics de la India. No només és emocionant fer un safari entre els seus camins per veure el tigre de bengala, i tota l’altra fauna que completa l’ecosistema del parc. La reserva de Kanha impressiona pel seu paisatge. Un ambient únic de planícies, aiguamolls i selva.

Per això no és gens estrany que aquest territori fos la inspiració de Rudyard Kipling per escriure el Llibre de la Selva. El record dels boscos de sakhua (Shorea robusta) i les planícies de Kanha, habitats pel tigre de bengala, el lleopard o l’os morrut; van ser els precursors d’un llibre únic i evocador.

El Parc Nacional Kanha es va crear l’any 1955, i va passar a ser una Tiger Reserve a partir del 1974. Actualment, protegeix una superfície de 940 km2, i s’ha convertit en el Parc Nacional més gran de l’Índia Central. Es troba dins la regió de Madhya Pradesh, coneguda com la Terra del Tigre, on també hi ha el Parc Nacional Pench i el Parc Nacional Bandhavgar, dues reserves excepcionals on fer un safari per veure el tigre de bengala.

Ets capaç de veure el tigre camuflat a aquesta foto?

Com arribar al Parc Nacional Kanha

Amb avió: per arribar amb avió al Parc Nacional Kanha l’opció més ràpida és volar fins a l’aeroport de Jabalpur (hi ha vols directes des de Delhi). La ciutat està a uns 170 kilòmetres del parc, i el trajecte són unes 3,5 hores.  L’altra opció és volar a la ciutat de Nagpur, on hi ha un aeroport més gran i hi arriben vols internacionals. En aquest cas la ciutat està a 270 kilòmetres del parc nacional, i el trajecte amb cotxe són unes 5 hores.

Per fer els recorreguts amb cotxe, al ser trajectes llargs, val la pena contractar prèviament un conductor. Una bona opció és contractar el conductor a través de l’allotjament. Si no, també et recomano l’empresa Indus-Excursion, que són els que vaig fer servir jo.

Amb tren: també hi ha l’opció d’arribar amb tren fins al Parc Nacional Kanha, des d’alguna altra ciutat de l’Índia. En aquest cas la millor alternativa és anar amb tren fins a l’estació de Jabalpur. El tren és un transport molt econòmic i molt més sostenible que l’avió, però també és molt més lent i menys còmode.

Quin és el millor moment per fer un safari al Parc Nacional Kanha

El Parc Nacional Kanha, igual que els altres parcs de Madhya Pradesh, està obert des de l’1 d’octubre fins al 30 de juny, dins d’aquest període qualsevol moment és bo per visitar-lo. Encara que segons el mes l’experiència i el paisatge canvia completament.

A partir de l’octubre i durant l’hivern, la vegetació del parc es mostra exuberant i molt verda després del període de monsons. Hi ha una concentració i varietat d’ocells encara més elevada. I a més, sol haver-hi menys visitants.

La millor època per veure tigres i altres depredadors és durant els mesos més secs i calorosos de l’any: des de finals de març fins a finals de maig. Durant aquests mesos, la densitat de la vegetació és molt més baixa i a més, els tigres es concentren al voltant de les basses d’aigua. Per contra, és l’època on sol haver-hi més turistes i hi ha moments del dia on la temperatura supera els 45 ºC.

Quins animals es poden veure al Parc Nacional Kanha

Encara que el tigre de bengala és el gran símbol del parc, hi ha molta més fauna. Entre els carnívors també destaquen els lleopards, els gossos salvatges de l’índia o dholes, ossos morruts, xacals de l’índia i gats de la jungla.

Tot i això, l’altra icona del parc no es tracta d’un depredador. És un cèrvid: el barasinga o cérvol dels pantans. Aquesta espècie, en greu perill d’extinció, es pot albirar sovint entre els aiguamolls i pantans de Kanha.

En concret, els mamífers més destacats són: el tigre de bengala, el lleopard, l’os morrut, l’axis o cheetal, el muntjac, el sambar, el gaur, el xacal de l’Índia,  antílop quadricorni o chousingha, el gat de la jungla, el langur gris, el barasinga o cérvol dels pantans, el gos salvatges de l’índia o dhole i l’antílop negre.

Pel que fa a ocells, també és un parc molt prolífic. I on es poden observar una gran diversitat d’espècies, en concret més de 300. Algunes de les més destacades són el gaig blau de l’Índia, el calau gris de l’Índia, l’abellerol maragda, el capó reial, el serpentari comú, el monarca del paradís de l’Índia, el paó real, el blauet, l’aligot ullblanc i l’àguila d’estepa.

Les zones del Parc Nacional Kanha

El Parc Nacional Kanha, com la majoria de parcs nacionals de l’Índia on es fan safaris per veure tigres de bengala, està dividit en zones. Cada zona té una porta d’entrada assignada, i els permisos de safari estan restringits a una zona en concret. Per això és important conèixer aquesta divisió, ja que algunes espècies és més fàcil veure-les en determinades parts del parc.

El primer que cal diferenciar són les zones buffer de les zones core. Les zones buffer són les que delimiten el parc. En aquestes normalment la densitat d’animals és més baixa i sol haver-hi certa presència humana. En canvi, les zones core són les que es troben a l’interior del parc nacional. Allà la densitat d’animals és més alta. És on sol ser més probable l’observació del tigre de bengala.

Les zones buffer del Parc Nacional Kanha són: Khatiya, Sijora, Phen i Khapa.

Les zones core són: Kanha, Sarhi, Mukki i Kisli.

Khatiya Zone (Buffer)

És la zona buffer més popular. Això fa que els guies la coneguin bé, i que les probabilitats d’observació de fauna siguin força altes.

La porta d’entrada a aquesta zona és la Khatiya Gate.

Sijora Zone (Buffer)

Aquesta zona no és massa popular per fer-hi safaris. Això fa que sigui molt tranquil·la. Si tens la sort de veure un tigre a la Sijhora Zone, segurament podràs gaudir de l’observació completament sol.

La porta d’entrada a aquesta zona és la Sarhi Gate.

Phen Zone (Buffer)

La Phen Zone és coneguda pel seu bosc. Un paisatge preciós per on avançar a poc a poc amb el gypsy és una gran experiència. Tot i això, l’observació de depredadors a aquesta zona és complicada.

La porta d’entrada a aquesta zona és la Mukki Gate o la Ghurri Barrier.

Khapa Zone (Buffer)

Aquesta és la zona buffer on les probabilitats d’observació de tigre acostumen a ser més altes. També és interessant per l’observació d’ocells.

La porta d’entrada a aquesta zona és la Mukki Gate.

Kanha Zone (Core)

A aquesta zona hi predomina un hàbitat selvàtic amb boscos de sakhua i altres boscos mixtos. També hi ha zones de prats, que és on se solen produir la majoria d’observacions dels tigres.

Les portes d’entrada a aquesta zona són la Sarhi Gate i la Khatiya Gate. Pels safaris de matí, també s’hi pot entrar per la Mukki Gate. En el cas de tenir un permís singe-seat (és a dir, un permís per compartir el gypsy), llavors la porta d’entrada ha de ser sempre la Khatiya Gate.

Sarhi Zone (Core)

Aquesta zona es considera la més escènica dins del Parc Nacional Kanha. Entre els seus boscos mixtos no és complicat veure-hi nilgais i antilops negres. També és una bona zona per buscar el tigre de bengala.

Les portes d’entrada a aquesta zona són la Sarhi Gate i la Khatiya Gate. En el cas de tenir un permís singe-seat, llavors la porta d’entrada és la Sarhi Gate.

Mukki Zone (Core)

De manera no oficial, la Mukki Zone es considera la millor zona per veure tigres al Parc Nacional de Kanha. Sobretot durant els últims anys les observacions del gran felí del parc han estat molt bones. La topografia és molt plana, i hi ha vàries zones de planícies amb poca vegetació.

Les porta d’entrada són la Mukki Gate i la Khatiya Gate. En el cas de tenir un permís singe-seat, llavors la porta d’entrada és sempre la Mukki Gate.

Kisli Zone (Core)

La Kisli Zone és adjacent a la Kanha Zone, de manera que l’hàbitat és molt similar. Dins d’aquesta zona destaquen alguns trams de bosc força espès, on de vegades es produeixen observacions molt bones dels tigres.

Les portes d’entrada a aquesta zona són la Khatiya Gate i la Mukki Gate. Pels safaris de matí, també s’hi pot entrar per la Sarhi Gate. En el cas de contractar un permís de gypsy singe-seat, únicament es pot entrar per la Khatiya Gate.

Horari per fer un safari al Parc Nacional Kanha

Els safaris al Parc Nacional Kanha es fan durant les primeres hores del matí i a les últimes hores de la tarda. Són els millors moments per veure animals.

L’horari canvia segons els mesos d’estiu i d’hivern. A més, els dimecres a la tarda el parc està tancat, així que no es poden fer safaris.

MATÍTARDA
Hora EntradaHora SortidaHora EntradaHora Sortida
Octubre6:0011:0015:0018:00
Novembre6:1511:0015:0017:45
Desembre6:3011:0015:0017:30
Gener6:4511:0015:0017:45
Febrer6:3011:0015:0018:15
Març6:1511:0015:0018:30
Abril5:4511:0016:0018:45
Maig5:3011:0016:0019:00
Juny5:3011:0016:0019:00
JuliolTancatTancatTancatTancat
AgostTancatTancatTancatTancat
SetembreTancatTancatTancatTancat

Encara que durant els mesos del monsó (juliol, agost i setembre) les zones core del parc estan tancades, sí que és possible fer safaris a algunes de les zones buffer. La reserva es pot fer online o des del booking center del parc nacional. Durant l’època del monsó hi ha molts menys turistes, i normalment no expedeixen permisos de single-seat, així que cal pagar el permís pel jeep complet.

Com organitzar un safari al Parc Nacional Kanha

Per organitzar per lliure un safari al Parc Nacional Kanha, el més important és tenir clar el tema dels permisos. Cada dia hi ha safaris de matins i de tarda, i per cada safari hi ha un nombre limitat de gypsys o jeeps que poden entrar a cadascuna de les zones. Per això és bàsic reservar amb antelació els permisos d’entrada el parc, que són específics per a cada zona. En concret, els permisos es poden reservar amb una antelació màxima de 120 dies respecte al dia del safari.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Segur que et permetran estalviar durant el teu viatge a l’Índia. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

Els passos per organitzar el safari són:

1. Decidir quina zona o zones del Parc Nacional Kanha vols visitar, i veure per quines portes d’entrada hi pots accedir. Segons això, hauràs de decidir l’allotjament (algunes partes estan a més de 2 hores amb cotxe entre elles).

2. Un cop tinguis clares les dates i les zones a visitar, hauràs de reservar amb antelació el permís per fer el safari. Hi ha dos tipus de permisos: single-seat permit (per reservar un seient a un gypsy compartit) o un full permit (per reservar tot un gypsy). Per tramitar el permís es pot fer online, des de la pàgina oficial del parc. L’altra opció és tramitar-ho a través de l’allotjament, ja que normalment ajuden als seus clients gratuïtament.

3. El dia previ al safari, cal anar al booking point (a les oficines del parc) perquè t’assignin un conductor (amb el seu gypsy) i el guia. Això normalment el personal de l’allotjament s’oferirà a fer-ho: només necessitaran que els hi donis una còpia impresa del permís.

Quant costa un safari al Parc Nacional Kanha

El cost del permís d’entrada al parc són 260 INR (per persona) si únicament reservem un seient a un jeep compartit (single seat permit) o bé 1550 INR (en total) si reservem el permís d’entrada de tot un jeep (full vehicle permit).

Un cop al parc, després de fer el safari, cal pagar el cost del conductor i del guia:

El cost del conductor són 2500 INR.
El cost del guia són 500 INR en general.

Els preus anteriors del conductor i el guia són totals, així que es reparteixen entre el nombre d’ocupants del vehicle.

On dormir a prop del Parc Nacional Kanha

L’oferta d’allotjaments més amplia es troba a prop de la Khatiya Gate. Allà hi ha opcions per tots els pressupostos.

A prop de la Mukki Gate també hi ha bastanta varietat d’allotjaments. Durant la meva estada allà vaig dormir al Grand Tiger Resort.

Per últim, a prop de la Sarhi Gate, al ser una porta més recent, hi ha menys oferta d’allotjaments. Tot i això, durant els últims anys s’han obert alguns allotjaments.

La meva experiència al Parc Nacional Kanha: Diari del viatge

Durant el viatge a l’Índia, centrat sobretot a fer safaris per veure i fotografiar el tigre de bengala, vaig fer 4 safaris (3 de matí i 1 de tarda) al Parc Nacional Kanha, tots ells a la Mukki Zone.

Arribada fins al Parc Nacional Kanha

Després de l’últim safari al Parc Nacional Pench, torno a l’habitació de l’allotjament a recollir les coses. A les 11:30 arriba el conductor que em portarà fins al Parc Nacional Kanha. Aquest trajecte el vaig contractar abans del viatge, a través d’Indus-Excursion, i em costa 4.500 INR.

El trajecte dura unes 5 hores. L’entorn i la carretera per on passem no deixa de sorprendre’m. Hi ha trams en què la carretera deixa d’estar asfaltada, i sovint hi ha alguns forats que ens obliguen a disminuir molt la velocitat. Avancem per un entorn completament rural, i puc intuir la vida senzilla de la població d’aquesta regió.

Al circular per l’Índia és imprescindible estar atent a les vaques i cabres que caminen i travessen les carreteres. No tenen cap mena de por pels cotxes. Fins i tot, un grup de cabres ens obliga a aturar-nos quan decideixen posar-se a menjar l’herba que ha caigut d’un camió al mig de la carretera.

Poc abans d’arribar a Kanha el paisatge comença a canviar. La vegetació és més densa, el verd comença a formar part del paisatge, i a la carretera apareixen els primers signes que adverteixen la presència de cérvols, tigres i lleopards.

Arribo a l’allotjament, al Grand Tiger Resort, amb les últimes llums del dia.

Primer safari pel Parc Nacional Kanha

Pel primer safari pel Parc Nacional Kanha, tinc reservat un full permit. És a dir, tindré un jeep o gypsy únicament per mi. En concret, tinc un permís per moure’m per la Mukki Zone, on durant els últims dies hi ha hagut bastants albiraments de tigres.

Encara de nit, el conductor del gypsy em ve a recollir. I després d’uns 5 minuts arribem a la Mukki Gate. Sempre es respira la tensió durant els moments previs al safari. A la porta d’entrada tots els cotxes fan cua, mentre els responsables del parc revisen la documentació (permisos i passaport). A poc a poc comença a clarejar. A les 6:00 del matí, quan encara no ha sortit el sol, obren les portes i començo el safari pel Parc Nacional Kanha.

No sé si és la penombra del matí, que afegeix una aura de misteri al bosc, però el paisatge que em dóna la benvinguda a la jungla de Kanha em deixa encisat. No m’esperava un paisatge tan verd i espès. Només per aquest moment ja ha valgut la pena venir fins aquí.

Pocs minuts després d’haver entrat, trobem dos xacals de l’Índia. Ens miren sorpresos, i pocs segons després desapareixen entre la densa vegetació.

Quan arribem als primers pantans, descobrim els primers exemplars de barasinga. Aquests cérvols en perill d’extinció, passen bona part del dia dins l’aigua.

Circulem pels camins de Kanha amb l’esperança de creuar-nos amb el tigre de bengala. Però de moment no es deixa veure. Per sort, sí que puc veure altres animals: un bon nombre d’axis, un muntjac i també un serpentari comú.

Com sempre, després d’un parell d’hores de safari, el conductor condueix fins a la zona de lavabos per fer una parada i esmorzar. És el moment de descansar una mica, abans de continuar circulant entre els laberíntics camins del parc.

Poc després de posar-nos amb marxa de nou, sentim un crit d’alarma d’un cérvol sambar. En aquests moments tot s’atura. Quan un depredador es mou per la zona, la jungla es silencia. Un silenci que només trenquen els constants crits d’alarma dels axis, sambars i langurs.

Veiem petjades, però el tigre no apareix. Continuem voltant per la zona. I de sobte, avisen al conductor: s’està veient un tigre una mica més endavant! Accelera una mica, i després d’un petit revolt apareix davant nostra una tigressa preciosa: la Chotti Mada. Una femella adulta de 8 anys. Una de les mirades més maques de Kanha.

El segon safari pel Parc Nacional Kanha

Després de passar-me la tarda d’ahir llegint, ja que al ser dimecres el parc estava tancat a la tarda, avui m’esperen dos emocionants safaris. Tant al matí com a la tarda tinc permís de single-seat. Això vol dir que haig d’anar fins a la porta d’entrada al parc, on m’assignaran el jeep. Els ajudants de l’hotel em porten amablement fins allà amb moto, a canvi d’una propina.

De nou, puntualment a les sis del matí comença el safari. Les primeres hores passen sense cap sorpresa. Cap albirament memorable. Tot i que ser dins de la jungla de Kanha sempre és un espectacle.

Quan ja fa més de dues hores que voltem, trobem un grup de quatre gypsys aturats. Ens avisen que hi ha tres tigres! Un mascle, una femella i la seva cria. Les pulsacions se m’acceleren mentre intento descobrir-los. Es camuflen tan bé, que és impossible veure’ls darrera la vegetació. És moment d’esperar que es moguin…

Pocs minuts després el cadell i la seva mare s’aixequen, i creuen el camí davant nostra. Observar dos tigres lliures caminant tranquil·lament a pocs metres és molt emocionant.

L’espectacle continua quan arriba el mascle. És el Chota Munna, un mascle imponent, fill del Munna, el tigre més famós i longeu de Kanha. Poder contemplar com interaccionen els tigres amb el seu fill, a pocs metres de distància, és una experiència única. Un dels millors moments del viatge a l’Índia.

El tercer safari pel Parc Nacional Kanha

Després d’un safari de matí apassionant, sóc conscient que difícilment tornaré a veure tres tigres junts en un mateix safari. Però el Parc Nacional Kanha mai deixa de sorprendre…

Entrem al parc a les tres del migdia, sota una calor sufocant. Aquests moments són ideals per buscar els tigres a les diferents basses del parc. Quan fa molta calor passen les hores centrals del dia remullats.

Estem de sort, i després de voltar una mica, trobem una tigressa adulta remullada a una bassa. Fa massa calor. Així que decidim quedar-nos allà, esperant a que la temperatura baixi. Estar parat dins de la jungla, amb el motor del jeep apagat, és un moment de màxima contemplació. Sobretot a través de l’oïda es pot intuir l’activitat frenètica d’aquest ecosistema. La vida salvatge no para mai.

No sé quanta estona ha passat, quan el guia m’avisa que un nou tigre s’està aproximant a la bassa. Els dos tigres es miren, i sobretot la tigressa de dins la bassa mostra una posició corporal molt defensiva. Però el nouvingut decideix temptejar el terreny, i a poc a poc va entrant a la bassa. En pocs segons comencen a rugir, i inicien una lluita salvatge. Una demostració de força i potència. Que acaba amb el segon tigre marxant per on havia vingut.

Per acabar d’arrodonir el dia de safari al Parc Nacional Kanha, un nou tigre apareix a l’escena. En aquest cas és un tigre jove, segurament el fill de la tigressa que s’està banyant des de que hem arribat. La tigressa surt de l’aigua per saludar al seu descendent. Però la calor els anima de nou a tombar-se, i relaxar-se amb la cua remullada a la bassa. Una bona estona els observo i fotografio mentre dormen. Un instant ple de pau.

Marxem d’allà mentre els dos tigres encara dormen. És moment d’explorar nous camins de Kanha, ja que el parc és enorme. Ens trobem amb un grup de jeeps que acaben de veure un os morrut, però ja ha desaparegut entre la vegetació i difícilment el tornarem a veure.

Acabem el dia amb una posta de sol mentre ens aproximem a la sortida del Parc Nacional Kanha.

El quart safari pel Parc Nacional Kanha

La jungla de Kanha és un dels llocs on he estat que més m’han emocionat. Des del primer instant em va fascinar. I els safaris posteriors van fer que la meva experiència fos sublim.

Per això abans de començar el quart i últim safari pel parc, tinc clar que segurament no veuré el tigre de nou. És una qüestió de probabilitat. Estic tenint massa sort.

I no m’equivoco. Per molt que busquem el tigre, i n’estem molt a prop, no l’aconsegueixo veure. Seguim unes petjades, i els crits d’alarma dels axis, però res de res.

Sempre és emocionant veure un tigre, encara que avui no m’importa no veure’l. La meva experiència a Kanha no hauria pogut ser millor. Aprofito per gaudir dels sons de la jungla: dels crits dels paons reals, dels sons aguts dels blauets, dels crits d’alarma dels langurs i dels axis…i a la llunyania puc escoltar un últim rugit d’un tigre.

M’acomiado del Parc Nacional Kanha amb un fins aviat. I amb el desig de tornar a visitar aquesta jungla tan inspiradora i apassionant.

(Aquest post correspon als dies 4 (tarda),5,6 i 7 (matí) del viatge a l’Índia

Organitza el teu viatge a l’Índia

✈️ Les millors ofertes de vols a Delhi aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Nagpur aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a l’Índia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.