• Categoria de l'entrada:Europa / Polònia
  • Temps de lectura:16 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:setembre 19, 2023
Actualment esteu veient Polònia salvatge: fotografiant la fauna de Bialowieza

Els boscos verges de Bialowieza, que s’estenen entre Polònia i Bielorússia, protegeixen una gran varietat d’espècies animals. Alguns dels mamífers més emblemàtics d’Europa viuen lliurement entre el territori d’aquest famós parc nacional. Boscos primigenis, inalterats per l’activitat humana.

sortida de sol mentre es busca la fauna de bialowieza

Quins animals es poden veure a Bialowieza?

Alguna de la fauna més destacada que es pot veure a Bialowieza és:

El bisó europeu

El bisó europeu és una de les espècies més representatives d’aquest parc nacional. Observar aquests animals vivint lliurement per aquest territori permet fer-se una idea de com era la naturalesa del centre d’Europa fa centenars d’anys.

Sens dubte veure bisons a Bialowieza és una de les activitats més emocionants que es poden fer. Polònia salvatge en estat pur.

Per tenir èxit en l’observació d’aquests animals, el més recomanable és contractar un guia de naturalesa. Les excursions es fan sobretot de matinada, coincidint amb la sortida del sol, que és quan hi ha més probabilitats de veure’ls. Pots llegir més informació aquí.

els bisons són el millor símbol de polonia salvatge

El llop

Hi ha quatre manades de llops a la part polonesa del Parc Nacional Bialowieza. Cada un d’aquests grups ocupa un territori d’uns 200 km², així que el territori per on es mouen aquests elusius animals és molt ampli. Per això és summament difícil veure aquests mamífers, que l’any 1960 pràcticament van desaparèixer d’aquests boscos.

Una de les millors zones per veure’ls és a l’interior del bosc protegit de Bialowieza. A aquesta zona del parc, on només es pot entrar amb guia, de vegades es poden veure els llops en moviment. De matinada és un dels moments del dia en què hi ha més possibilitats de veure’ls.

Cabirols

Veure cabirols a Bialowieza no acostuma a ser gaire complicat. Sobretot de matinada i durant el capvespre, aquests ungulats acostumen a sortir dels boscos per pastar entre les zones de camps. Circulant amb cotxe a poc a poc per les pistes que recorren el parc, hi ha bastantes probabilitats de poder albirar algun cabirol.

En aquests casos, per gaudir d’una observació tranquil·la el millor és aturar el cotxe molt a poc a poc i no sortir del vehicle.

un cabirol menjant al costat d'una pista a bialowieza

Cérvols

Igual que amb els cabirols, la població de cérvols als boscos de Bialowieza és força abundant i no és complicat poder-los observar. De nou, les primeres i últimes hores del dia són els millors moments per intentar fotografiar-los.

Guineus

Els prats adjacents als boscos de Bialowieza també estan plens de vida. Són zones en què els animals es poden moure amb molta més facilitat, i alimentar-se. I un dels animals que més es mou per aquests territoris és la guineu.

A aquest parc nacional hi ha una sana població de guineus. Són esquives i difícils de veure, però si es busca atentament per les zones de camps, sobretot ben aviat al matí, no és estrany poder gaudir d’una tranquil·la observació d’aquests astuts mamífers.

una parella de guineus a uns camps és un exemple de la fauna de bialowieza

Castor

El castor és un dels altres emblemes de la fauna de Bialowieza. Aquest animal va ser molt perseguit i caçat durant els segles passats, i va estar molt a prop de l’extinció. Gràcies a diferents programes de conservació en l’àmbit europeu, la població de castors s’ha anat recuperant.

A Bialowieza hi ha una població força estable, i es fan sortides per veure’ls. Donat que són animals nocturns el millor moment per veure’ls és després de la posta de sol, quan comencen a activar-se.

Pigarg cuablanc

El pigarg cuablanc o pigarg europeu és una de les àguiles més grans d’Europa. És una de les aus més majestuoses de Bialowieza, i amb una mica de sort es poden observar a alguns dels arbres a la perifèria dels boscos.

Ant

Els ants també habiten els boscos de Bialowieza. Però, tot i que són animals molt grans (poden superar els 2 metres), són força complicats de veure. Aquests mamífers eviten els humans tant com poden, i davant de qualsevol soroll s’amaguen a les zones més inaccessibles del bosc.

Als mesos d’hivern és quan hi ha més opcions de veure ants a Bialowieza. De nou, la millor zona on buscar-los és als diferents prats que delimiten els boscos.

El mussolet eurasiàtic

El mussolet eurasiàtic (pigmy owl amb anglès) és un petit mussol que mesura entre 15 a 19 centímetres. Entre els mesos de setembre fins al juny és possible veure’l a l’interior dels boscos de Bialowieza.

Si no es té molta experiència, l’ajuda d’un guia és crucial per tenir sort amb les observacions d’aquest bonic ocell.

Linx

El linx és un dels animals més complicats de veure a Bialowieza. Tot i que hi ha una població estable d’aquests felins dins el parc nacional, es mouen principalment per les zones del bosc més allunyades dels humans. Són animals molt discrets i sigil·losos. Molt complicats de veure. De matinada, i a l’hivern, és quan hi ha més probabilitats de veure’n algun.

Es poden veure óssos a Bialowieza?

Encara que durant els últims anys s’ha fet alguna observació d’óssos bruns a Bialowieza, continua sent una espècie molt escassa a aquesta àrea de Polònia.

Per intentar veure óssos a Polònia és molt més recomanable anar al sud del país, al Parc Nacional Bieszczady.

La nostra experiència: l’últim dia fotografiant la fauna de Bialowieza

Buscant bisons a Bialowieza

Després dels dos primers dies del viatge, en què vam veure bisons a Bialowieza acompanyats d’un guia local i vam fer un recorregut pel bosc restringit de Bialowieza, dediquem el tercer dia a intentar veure part de la fauna que habita aquests sorprenents boscos. Al trobar-nos en un espai natural i buscar fauna salvatge cada dia és diferent. I és molt emocionant pensar que potser podrem veure bisons, cabirols o algun llop.

A l’agost el sol surt molt aviat, així que a les 4:00 ja estem a punt per sortir a buscar fauna. Per normativa, no es pot circular pel parc fins 30 minuts abans que surti el sol. Avui anirem sols. Gràcies a tots els consells que ens va donar el guia durant el primer dia, ja tenim clares les millors zones per moure’ns.

Circulem a poc a poc per la carretera de terra que va del poble de Bialowieza fins a Narewka. Una pista d’uns 14 kilòmetres per on es poden veure bisons, cérvols, cabirols o fins i tot llops i linxs. Tot és qüestió de sort.

Poc després de començar a conduir un enorme mascle de cérvol creua la pista per davant nostra. Pocs segons després ja ha desaparegut dins del bosc.

Ens aturem a moltes de les interseccions, des d’on surten petits camins de terra per on està prohibit circular amb cotxe. És una bona idea revisar-les, pel que el guia ens va comentar durant els dies anteriors més d’un cop ha pogut veure llops a aquests camins. No tenim tanta sort. Només veiem una solitària llebre.

una llebre per una pista a l'interior dels boscos del parc nacional

Continuem en direcció Narewka. I ens desviem per anar als prats del nord del Parc Nacional Bialowieza, una zona freqüentada pels bisons. Malauradament no n’hi ha cap. A més, la boira és cada cop més espessa, i ens complica molt més la inspecció del terreny.

Circulem pels laberíntics camins de Bialowieza fins que trobem a dos bisons menjant tranquil·lament a un prat. Només podem veure la seva silueta difuminada per la boira.

dos bisons entre la boira als prats del parc nacional bialowieza

una parella de bisons durant una tranquila albada buscant la fauna de bialowieza

Des d’aquí ja tornem cap a l’allotjament, on arribem cap a les 7 del matí.

els paisatges de bialowieza i de la polonia salvatge

Recorrent la reserva Dębowy Grąd

Després de descansar una mica, aprofitem el sol del matí per caminar una mica pels boscos de Bialowieza. Fem la ruta “The Land of the Bison and Primeval Forest Nordic Walking Park – Along the Forest Roads of Białowieża Forest”, una ruta que passa pels boscos de Bialowieza i la reserva Dębowy Grąd. Pots veure la descripció i el track aquí.

És un camí molt senzill, que va principalment per pistes. En total són 15 kilòmetres, que es poden completar en unes 3 hores. L’escollim perquè està a prop de l’allotjament. A més, també és una zona bastant freqüentada per bisons i cérvols. Tot i que ja és massa tard per trobar-los, sí que podem veure algunes petjades de bisons.

un camí molt pla i recta a l'interior dels boscos més grans de Polònia

un ciclista entre les pistes de terra de Bialowieza buscant fauna

Les guineus de Bialowieza

A la tarda, quan el sol ja es comença a amagar, sortim a caminar per la zona de camps que envolten el Parc Reial de Bialowieza. Després de voltar una estona per allà descobrim una bonica guineu. Una manera perfecta d’acabar el dia a Bialowieza.

Quan ja fosqueja tornem a l’allotjament, al Domek Jaskolkac. Avui serà la nostra última nit aquí, abans de canviar de zona.

una guineu a un camp a les afores de Bialowieza

L’última matinada a Bialowieza

No podem desaprofitar l’última matinada a Bialowieza, així que de nou comencem el dia ben aviat per intentar gaudir de l’observació d’algun animal salvatge.

Voltem principalment per l’entorn de Teremiski. És una bona àrea per veure bisons, i on també hi ha observacions esporàdiques de llops i linxs. Seria perfecta acomiadar-nos de Bialowieza veient algun d’aquests animals tan esquius.

Tot i això, ens hem de conformar amb dos bonics cabirols, que creuen la pista per davant nostra. No mostren cap mena de por, i es posen a menjar tranquil·lament.

Per acabar anem de nou als prats on ahir vam veure la guineu. I de nou estem de sort! Hi ha dues guineus, molt distretes mentre intenten caçar algun talp. Ens amaguem darrere les bales de palla, i podem observar-les durant una llarga estona.

una guineu iluminada per la llum de la sortida de sol a Polonia

De Bialowieza al Llac Siemianówka

Al nord de Bialowieza s’hi troba el Llac de Siemianówka. Aquest llac artificial es va construir entre el 1977 i el 1988, per tal de fer front als problemes de sequera que hi havia a la vall del riu Narew. Actualment, s’ha convertit en una de les millors àrees per veure ocells a la zona (s’han comptabilitzat fins a 112 espècies d’ocells diferents), sent la primavera el millor moment de l’any per anar-hi.

Quan nosaltres anem cap allà ja és mig matí i fa força calor, així que tenim bastant assumit que veurem poca cosa. Però és una parada que ens ve de pas, així que aprofitem per visitar l’entorn d’aquest llac.

els paisatges del Llac Siemianówka són ideals per buscar ocells a Polonia

Primer anem a una torre d’observació des d’on les vistes no són massa bones. Al cap de poca estona ja marxem i anem fins a la riba del llac, per passejar una mica per allà. Pel que veiem el llac s’ha convertit en una zona popular entre els polonesos de la zona, que van allà a relaxar-se, banyar-se, fer pícnics i navegar. Realment no és el que ens imaginàvem, i la zona no ens acaba de fer el pes.

la vegetació que envolta el Llac Siemianówka al nord de Bialowieza

activitats aquàtiques al Llac Siemianówka

En bicicleta pels afores del Parc Nacional Narew

Sobre el migdia tornem al cotxe per conduir Suraż, un petit poble molt pròxim al Parc Nacional Narew. Un cop ens hem instal·lat a l’acollidor allotjament, el Pensjonat Bajdarka, lloguem unes bicicletes allà mateix per 8 złoty/hora.

el Parc Nacional Narew és ideal per fer activitats al costat del riu

Passem la tarda pedalant pels afores del parc nacional. Un entorn molt planer, i per on passen molt pocs cotxes. En concret seguim l’itinerari blau, que va des de Suraż fins a aquesta torre dins el Parc Nacional Narew.

camins ideals per recorrer amb bicicleta pel centre de la Polonia salvatge

prats amb cigonyes i grues al centre de Polonia a prop del riu Narew

El recorregut amb bici ens permet conèixer a un ritme lent les característiques del paisatge rural que envolta el curs del riu Narew, un territori que serveix de refugi per les aus i que és un corredor natural pels mamífers que habiten els diferents boscos de la zona.

Acabem el dia gaudint de la tranquil·litat de l’allotjament, just al costat del riu Narew.

una cigonya volant al capvespre després d'un recorregut amb bicicleta per Narew

(Aquest post correspon al tercer i quart dia del viatge a Polònia)

Organitza el teu viatge a Polònia

✈️ Les millors ofertes de vols a Polònia aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Polònia aquí

🚗 Les millors ofertes de cotxes de lloguer a Polònia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.