• Categoria de l'entrada:Europa / Polònia
  • Temps de lectura:16 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:setembre 19, 2023
Actualment esteu veient El Parc Nacional Bialowieza: on veure bisons i les millors excursions

Al preparar el viatge a Polònia, teniem clar que el nostre objectiu principal era gaudir de la naturalesa salvatge d’aquest país. Per això, vam voler iniciar el viatge visitant el Parc Nacional Bialowieza. Allà s’hi conserva un dels pocs boscos primitius d’Europa, un bosc inalterat per l’acció humana des de fa més de 400 anys. I hi ha una població d’uns 300 bisons europeus, la més gran del continent.

Allunyant-nos de Varsòvia, on vam arribar amb avió al migdia, ja vam notar que Polònia és un país de grans planícies de boscos i camps de conreu. Només al sud, que no visitaríem, hi ha les muntanyes escarpades dels Tatres. Amb els 250 quilòmetres que separen Varsòvia de Bialowieza, ens vam anar endinsant per boscos més extensos i espessos. Vam arribar al poble de Bialowieza, als afores del parc nacional, recorrent una petita carretera envoltada d’enormes freixes i roures que pràcticament no deixaven passar la llum. Allà ja vam veure el primer cérvol del viatge. Una bon senyal. Esperàvem poder veure una gran varietat de fauna salvatge al Parc Nacional Bialowieza, on vam passar els primers cinc dies del viatge.

carretera del parc nacional bialowieza i els seus bisons

El Parc Nacional Bialowieza

El Parc Nacional Bialowieza, creat l’any 1932 és el rei dels parcs nacionals de Polònia. És Patrimoni Mundial per la UNESCO, i una de les zones d’Europa amb més riquesa biològica. El parc es troba a la frontera entre PolòniaBielorússia, i des del 1945 està separat en dues parts: el Bialowieski Parc Narodowy (a Polònia) i el Belavézhskaya Pushcha (a Bielorussia).

Aquest parc és especialment famós per la població de bisons europeus que campen lliurement entre els seus boscos. És la població més gran d’Europa, bàsica per la conservació i supervivència d’aquesta espècie. A més el Parc Nacional Bialowieza també és el refugi d’altres espècies emblemàtiques com el llop, el linx boreal o el castor. També hi ha una gran població de cérvols, de cabirols i d’una gran varietat d’ocells (més de 120 espècies diferents).

Bona part del Parc Nacional Bialowieza està protegida i no és possible accedir-hi. És la zona del Bosc Primitiu. Només està permès visitar una petita part d’aquest bosc inalterat pels humans durant segles, i sempre cal fer-ho acompanyat d’un guia oficial. La zona que envolta el bosc restringit es pot visitar lliurement.

excursio parc nacional bialowieza al bosc

Millor època per veure bisons europeus a Bialowieza

La majoria dels 200.000 turistes que s’apropen al Parc Nacional Bialowieza cada any ho fan per veure bisons europeus en llibertat. És l’espècie més icònica del parc i de Polònia. I veure’ls en llibertat és una experiència fascinant.

Els bisons són uns animals molt esquius, que tendeixen a evitar els humans. Per això és complicat veure’ls i cal aprofitar les millors hores i dies de l’any per intentar albirar-los entre els boscos i prats de Bialowieza.
Els millors mesos per veure bisons són des de l’octubre fins a l’abril. Durant els mesos de juliol i agost, també és un bon moment perquè els mascles comencen a estar més actius i a formar els seus harems de femelles, però la seva activitat es concentra només durant les primeres hores de llum del dia (entre les 4 i les 6 de la matinada).

En qualsevol època de l’any, les millors hores per buscar bisons i qualsevol altre mamífer és durant les primeres i últimes hores de llum del dia. A l’estiu això implica matinar molt (el sol surt entre les 4 i les 5), però la recompensa sempre val la pena.

bisons europeus a bialowieza

On veure bisons a Bialowieza

Trobar bisons europeus al Parc Nacional de Bialowieza, entre la gran extensió de boscos i prats, no és gens fàcils. Tot i que són animals lliures, i es mouen constantment, hi ha algunes zones del parc nacional on es poden veure més freqüentment:

  • La zona de Debowi Grad. A prop de la Budy Village, la Rezerwat przyrody Dębowy Grąd és una zona per on hi solen passar els bisons. Recorrent amb cotxe (o caminant) els camins d’aquesta zona hi ha opcions de poder albirar alguns bisons europeus.
  • Els voltants de Stara Białowieża. Les carreteres secundàries que envolten el bosc de Stara Białowieża també són una bona alternativa per buscar bisons. A les zones on el bosc s’obre i hi ha petits prats, és on es poden veure més fàcilment.
  • Els voltants de Tereminski. A les carreteres del voltant del poble de Tereminski també és habitual trobar-hi bisons europeus dins el Parc Nacional Bialowieza. Sobretot cal mirar a les zones de prats, on hi ha punts d’alimentació suplementaris pels bisons.
  • Als prats del nord del Parc Nacional Bialowieza. Al llarg d’aquesta zona àmplia (on hi ha diversos punts d’alimentació) o pels boscos del voltant també és possible veure-hi bisons.
  • La torre d’observació a prop de Narewka. Des d’allà es té una vista panoràmica ideal per poder veure algun grup de bisons europeus, cérvols i ocells. Tot i això, solen ser observacions des de bastant lluny.

dos bisons europeus al parc nacional bialowieza de polonia

Encara que les zones anteriors solen ser bones per veure i fotografiar bisons europeus, a qualsevol camí o carretera secundària del Parc Nacional Bialowieza podem tenir la sort de trobar-hi aquests impressionants animals. El més important és matinar, durant les primeres hores de llum del dia és el moment en què hi ha més probabilitats de veure’ls.

bisons europeus a la llunyania a un cami del parc nacional bialowieza

També és molt recomanable contractar una excursió amb algun guia local per buscar bisons a Bialowieza. Els guies locals coneixen perfectament els hàbits dels bisons, i saben a on s’han vist durant els últims dies. Si es visita el parc durant alguns dies, val la pena contractar un guia al primer dia, perquè ens ensenyi a on s’han vist últimament i així saber a on buscar-los durant les següents jornades.

Nosaltres vam contractar aquest guia. L’excursió de 3 hores per buscar bisons costa 400 zl (uns 90 euros).

biso europeu a polonia en llibertat

La nostra experiència buscant bisons a Bialowieza

L’objectiu del primer dia pel Parc Nacional Bialowieza era veure i fotografiar bisons amb llibertat. Per això vam contractar el guia local de l’empresa Pygmy Owl Nature Tours. Durant 3-4 hores buscaríem bisons i altra fauna, movent-nos sobretot amb cotxe.

fotografia bisons europeus a bialowieza

A les 3:30 de la matinada vam quedar amb el guia. Durant l’albada és el millor moment per veure animals, així que necessitàvem estar col·locats abans que sortís el sol. Vam moure’ns entre les laberíntiques carreteres secundàries fins al poble de Narewka, veient entre la foscor dos cabirols i dues llebres.

Des de la torre de vigilància de Narewka ja vam veure els primers bisons europeus. Molt a la llunyania només podíem distingir la seva silueta, encara era molt fosc. Però el guia ens va recomanar moure’ns de zona: estava convençut que els podríem veure de més a prop.

Abans de les cinc del matí, poc abans que sortís el sol, vam arribar a la zona de prats i camps de conreu al nord del Parc Nacional Bialowieza. Durant la nit la majoria dels bisons surten dels boscos per menjar als prats, on l’aliment és molt més accessible, per això a la matinada hi ha bastantes opcions de trobar-los a aquests prats.

Aleshores va començar l’espectacle. Hi havia un grup d’uns 10 bisons, pastant tranquil·lament. A poc a poc ens hi vam poder acostar, sense molestar-los, i els vam fotografiar des d’uns 20 metres. Una experiència impressionant.

grup de bions europeus a la matinada a bialowieza

sortida naturalistica al parc nacional bialwieza de polonia

primer pla d'un biso europeu en llibertat a polonia

Amb la sortida del sol, els bisons es van anar apropant al bosc fins a desaparèixer. Sobretot durant l’estiu el període en què es deixen observar és bastant curt.

millors llocs on veure bisons europeus a bialowieza

Al voltant de les 6:30 ja vam arribar a l’allotjament de nou, on vam aprofitar per dormir una mica abans de sortir a fer algunes excursions pel Parc Nacional Bialowieza.

enormes bisons europeus al parc nacional bialowieza

Excursions al Parc Nacional Bialowieza per lliure

Encara que l’excursió més impressionant i recomanable dins el Parc Nacional Bialowieza no es pot fer per lliure, ja que passa pel Bosc Restringit (on s’ha d’anar acompanyat per un guia), hi ha un bon nombre d’excursions que es poden fer per lliure. Són ideals per gaudir dels enormes boscos d’aquesta zona de Polònia.

Aquestes són les excursions per lliure més recomanables:

1. El Zebra Zubra Trail

A prop del poble de Bialowieza, aquest camí de 4 km és un dels més populars del parc. És ideal per gaudir de la tranquil·litat del bosc, del cant dels ocells i de la llum màgica que es crea amb el moviment de les fulles.

exursio famosa als boscos de bialowieza

un cami de les millors excursions a bialowieza

Aquest camí és lineal, però es pot continuar pel Yellow Trail (una altra ruta lineal de 2,4 km) per fer-lo circular.

excurions pels boscos de bialowieza

2. El Tsar’s Trail

A la zona nord del Parc Nacional Bialowieza, hi ha un dels altres camins més populars. És una ruta lineal de 4 km (només l’anada) que passa per un dels boscos més importants de la Narewka Valley. A la meitat de la ruta hi ha una torre d’observació, des d’on es té una panoràmica excel·lent de l’entorn.

detalls dels boscos de polonia

3. El Topilo Trail

El Topilo Trail és un camí curt i senzill pel voltant del Llac Topilo. És un petit llac artificial, situat al nord del Parc Nacional Bialowieza, i normalment hi ha poca gent visitant-lo.

4. El Wolf’s Trail

Aquesta és la ruta més llarga. És un camí lineal de 11,5 km (només l’anada). Comença a prop de Kosy Most (una zona per on solen haver-hi bisons) i s’endinsa pel bosc de Gluszec, on hi ha una gran varietat de plantes coníferes. Després arriba al bosc Wilczy Slak, on hi ha un gran nombre d’enormes roures.

A part d’aquestes quatre excursions, també hi ha l’opció de recórrer alguns dels camins en bicicleta. Hi ha dues rutes que recorren el parc. També amb bici es pot visitar la part bielorrussa del parc, molt menys coneguda i poc visitada. Per fer-ho cal demanar un permís prèviament a la web oficial del parc.

Durant el nostre primer dia pel Parc Nacional Bialowieza, després d’haver sortit de matinada a buscar bisons, vam fer la ruta del Zebra Zubra unida amb el Yellow Trail durant el matí. Vam trobar molt poca gent, i vam caminar a poc a poc gaudint de l’abundant vegetació del bosc.

excursions entre enormes roures

A la tarda vam fer la ruta dels Tsar’s Trail una de les més emblemàtiques del parc. Durant l’excursió, per aquest camí que s’utilitzava antigament per caçar, vam veure petjades de bisons i cérvols. Al tornar, poc abans d’arribar al cotxe vam veure tres cérvols camuflats entre els pins.

vista panoramica del nord de bialowieza durant una excurcio

cervol camuflat entre els arbres a bialowieza

Abans d’acabar el dia, vam aprofitar l´última estona de llum per anar a la torre d’observació Wieża widokowa, entre el poble de Bialowieza i Tereminski. Des d’allà, algun cop s’hi poden veure llops. Però cal tenir moltíssima sort. Nosaltres no vam ser tan afortunats… Però havent vist els bisons europeus de Bialowieza ja ens donàvem per satisfets!

On allotjar-se al Parc Nacional Bialowieza

A les afores del poble de Bialowieza hi ha una bona varietat d’allotjaments rurals, ideals per passar-hi uns dies coneixent aquest meravellós parc nacional.

Nosaltres en vam allotjar al Domek Jaskolkac, situat just al final del poble en direcció Tereminski. A només 100 metres de l’allotjament vam veure més d’un dia cabirols. Estàvem envoltats de naturalesa!

(Aquest post correspont al primer i segon dia del viatge a Polònia)

Organitza el teu viatge a Polònia

✈️ Les millors ofertes de vols a Polònia aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Polònia aquí

🚗 Les millors ofertes de cotxes de lloguer a Polònia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.