• Categoria de l'entrada:Europa / Polònia
  • Temps de lectura:13 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:setembre 19, 2023
Actualment esteu veient El bosc primitiu de Bialowieza: guia de la reserva estricta

El Parc Nacional de Bialowieza, un dels més antics d’Europa, és famós mundialment per ser un dels últims refugis de l’amenaçat bisó europeu. Tota l’extensió del parc té un valor incalculable. Grans extensions de boscos creen un ecosistema únic on hi viuen alguns dels mamífers més amenaçats del continent. Però dins del parc nacional, hi ha una petita part de bosc que encara és més extraordinària. Es tracta del bosc primitiu de Bialowieza, la reserva estricta, un bosc inalterat per l’acció humana des de fa més de 400 anys. Un dels boscos més impressionants d’Europa.

bosc primitiu de bialowieza amb les primeres llums del dia

Com visitar el bosc primitiu de Bialowieza

El bosc primitiu de Bialowieza es troba dins la reserva estricta del parc, on no és possible entrar-hi lliurement. Per visitar aquest bosc és necessari anar acompanyat d’un dels guies oficials del parc. Per contractar un guia es pot fer de dues maneres:

  • Buscant prèviament per internet algun dels guies del parc de Bialowieza, i acordant el dia de l’excursió. Nosaltres vam fer l’excursió amb l’Arek Szymura (bialowieza.guide@gmail.com), un guia excel·lent. Un altre guia molt recomanable és el Joao Ferro (joaocarlosferro@gmail.com)
  • Si no s’ha reservat prèviament un guia. El dia previ a l’excursió es pot anar a a la l’oficina de la PPTK (Polish Tourist and Sightseeing Society). A aquesta oficina, situada a l’entrada del Palace Park de Bialowieza, tenen tota l’informació dels guies i la seva disponibilitat.

Anar acompanyat d’un bon guia durant l’excursió pel Bosc Primitiu de Bialowieza fa que la visita sigui extraordinària.

rajos de sol entre els arbres del bosc restringit de bialowieza

Rutes pel bosc primitiu de Bialowieza

Dins la reserva estricta, no està permès sortir dels camins. Així doncs, hi ha dues rutes possibles a seguir:

  • Ruta curta: són uns 6 kilòmetres que es recorren al llarg d’unes 3 o 4 hores. Es fan moltes parades durant l’excursió, ja que els guies donen molts detalls sobre la flora i fauna del bosc. Aquesta és la ruta més popular i és ideal per tenir una impressió de com eren els boscos que antigament cobrien gran part d’Europa.
  • Ruta llarga: són uns 16 kilòmetres que es recorren al llarg d’unes 7 o 8 hores. Aqueta ruta cobreix una extensió major del parc, de manera que es poden veure més varietat d’espècies i d’habitats. També, al passar més temps al bosc, les probabilitats de veure algun animal salvatge incrementen. Per fer aquesta ruta cal fer la reserva amb antelació, ja que el permís ha de ser aprovat pel director del Parc Nacional de Bialowieza (els tràmits els fan els guies, així que simplement cal reservar l’excursió).

imatge vertical del bosc de bialowieza i un camí

Visitant la reserva estricta de Bialowieza: la nostra experiència

Buscant fauna al voltant del bosc primitiu

Abans de començar l’excursió pel bosc primitiu amb el guia, aprofitem les primeres llums del dia per intentar trobar algun bisó europeu, cérvol o cabirol. A les 4:30 comencem a conduir lentament pels camins que surten de Bialowieza en direcció Teremiski.

Poc després de sortir, descobrim un cabirol camuflat entre l’herba. Menja tranquil·lament, així que podem fotografiar-lo i observar-lo sense presses. Més endavant, una femella de cérvol ens sorprèn a la llunyania. Hi ha una mica de boira, i ens costa veure-la.

cabirol de matinada entre la vegetació a polonia

primer pla d'un cabirol a bialowieza

cérvol entre la boira a prop del bosc de bialowieza

Després d’una hora voltant per la zona, tenim el privilegi de trobar un bisó europeu a un prat molt proper. Entre la vegetació, sense fer soroll per evitar espantar-lo, contemplem com menja i es mou pel prat. Les primeres i últimes hores del dia són els pocs moments en què els bisons solen sortir als prats. Les hores centrals les solen passar dins els boscos, on és molt més difícil veure’ls.

A les 6:30 donem per finalitzat el petit safari fotogràfic del matí.

bisó europeu al parc nacional de bialowieza

Recorrent el bosc primitiu de Bialowieza: la primera impressió

A les 7:30 ens trobem amb el nostre guia, l’Arek Szymura, a la porta d’entrada a la reserva estricta de Bialowieza. Hem decidit fer l’excursió llarga, així que ens esperen unes 7 hores d’excursió per un dels boscos més fascinants del planeta.

L’inici del recorregut és màgic. La llum càlida del matí es cola entre les fulles dels enormes arbres que ens envolten. A més, tot el sotabosc és sorprenentment frondós. Tot és d’un color verd molt viu.

arbres i llum dins el bosc primitiu de bialowieza a polonia

detalls del bosc primitiu i salvatge de bialowieza

Avancem per un camí estret, que sovint es converteix amb una passarel·la de fusta. Fem moltes parades per identificar els antics arbres que anem trobant: pins, roures, oms o til·lers. Els oms són un dels arbres més destacats del bosc: durant la ruta passem pel costat de l’om més alt del món.

un dels arbres més alts del bosc primitiu

picot garser entre les branques d'un arbre del bosc

Després d’una hora llarga de camí, deixem la ruta que forma part de l’itinerari curt i agafem una desviació que s’endinsa entre els arbres i arbustos. Aquí comença un recorregut molt més salvatge

Endinsant-nos pel bosc de Bialowieza

Al agafar el camí de l’itinerari llarg, el corregut és molt més salvatge. El traçat està molt menys marcat. I molts troncs i branques ocupen part del camí. Aquí és on podem descobrir l’escència del bosc primitiu o natural.

camí salvatge dins l'excursió llarga del bosc primitiu de bialowieza

Mentre caminem, el guia ens ajuda a apreciar el significat dels arbres caiguts. No és fàcil trobar una quantitat tan gran de troncs en descomposició dins els boscos europeus. Els troncs trigaran el 20 % dels seus anys a descomposar-se. Durant tot aquest temps, serviran de protecció pels nous arbres que creixeran al seu volant, i poc a poc s’aniran convertint en adob gràcies a l’acció dels fongs, insectes i bacteris. És un procés on tot està connectat. I que ens demostra tot el cicle de la vida dels boscos.

tronc d'un arbre caigut al bosc restringit de bialowieza

A mig recorregut, agafem un caminet per anar fins a la ribera del riu Narewka. Allà, la vegetació canvia completament i ens trobem una gran quantitat d’ortigues que envolten el camí. Són ortigues altíssimes, així que és de gran ajuda portar samarreta i pantalons llargs per evitar ortigar-nos.

Un cop recuperem el camí, ens dirigim fins al pont que travessa el riu, i allà tenim el privilegi de trobar-hi un castor. Només el podem veure durant uns instants, abans que es capbussi i desaparegui.

El bosc restringit de Bialowieza: la part final del recorregut

El pont que travessa el riu Narewka marca la part més llunya de la ruta. Des d’allà comencem a tornar, tot i que encara ens queden un parell d’hores.

Durant el camí de tornada, passem per una de les parts més antigues del bosc. Allà hi ha arbres que superen els 400 anys d’edat.  Costa imaginar tota la història que han viscut les seves fulles, branques i escorça…

sotabosc molt verd dins el bosc del parc nacional de bialowieza

A mesura que ens allunyem d’aquests arbres centenaris arribem a un tram molt menys impressionant. És una part del bosc molt més jove. Antigament s’utilitzaven els troncs dels arbres d’aquesta zona per l’apicultura. I per augmentar la producció de mel es feien petits incendis. Per sort, el Tsar que va comprar el bosc de Bialowieza va prohibir aquesta pràctica.

part jove de la zona restringida i reserva estricta de bialowieza

La resta de la tornada passa per alguns dels camins per on ja hem caminat prèviament. Però això no fa que deixem de meravellar-nos amb tota la vida del bosc primitiu de Bialowieza. És un racó màgic.

final de l'excursió per la reserva estricta del parc nacional

Un simpàtic esquirol que recol·lecta avellanes ens alegra els últims minuts abans d’abandonar l’àrea restringida del parc nacional.

esquirol entre la vegetació al bosc de bialowieza

Passejant pel Palace Park de Bialowieza

A la tarda aprofitem per passejar pel Palace Park de Bialowieza, un conjunt de jardins, fundats a finals del segle XIX, que envolten el palau on s’allotjava el Tsar de Rússia durant les seves estades a Bialowieza per caçar l’abundant fauna de la zona. És una zona molt tranquil·la, i el punt de més valor històric del parc nacional.

Just a l’entrada dels jardins hi troben el Post Office, on es poden canviar euros per złoty amb un tipus de canvi força favorable.

camins del palace park de bialowieza a polonia

Quan el dia comença a acomiadar-se, tornem de nou a la zona d’entrada al bosc restringit de Bialowieza. Òbviament no tenim intenció d’entrar, sinó que anem a observar i fotografiar les cigonyes que abunden pels camps de la zona. Allà tenim la sort de veure una preciosa guineu amagada entre la vegetació.

dues cigones volant durant la posta de sol

arc de sant-marí sobre el bosc de bialowieza

guineu camuflada entre les flors

Acabem el dia fotografiant un cabirol al costat de l’allotjament. I de nou, anem a dormir ben aviat, demà matinarem de nou per seguir recorrent els millors llocs on veure bisons a Bialowieza durant les primeres hores de llum del dia.

cabirol al capvespre a bialowieza

cabirol fotografiat amb les últimes llums del dia al poble de bialowieza

(Aquest post correspont al segon dia del viatge a Polònia)

Organitza el teu viatge a Polònia

✈️ Les millors ofertes de vols a Polònia aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Polònia aquí

🚗 Les millors ofertes de cotxes de lloguer a Polònia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Aquest Post Té 1 Comentari

  1. Noemí

    Molt be! Ja tinc ganes de llegir el dia 3 i veure les fotos!!😍😍😍

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.