• Categoria de l'entrada:Perú / Sud Amèrica
  • Temps de lectura:28 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:febrer 14, 2025
Actualment esteu veient Què fer a Huaraz: explorant la Serralada Blanca

Huaraz és la ciutat del senderisme i les rutes de muntanya al Perú. Aquesta localitat es troba a una altitud de més de 3.000 metres i és l’accés principal a les altes muntanyes de la Serralada Blanca, una serralada que amaga llacunes turquesa, glaceres i alguns dels pics més pintorescos dels Andes peruans. Per això, tot el que es pot fer a Huaraz està relacionat amb la muntanya.

Moltes persones que decideixen viatjar al Perú per lliure i tenen un temps limitat (de menys de dues setmanes), acaben no visitant Huaraz i el seu entorn. Però per mi és un dels destins més impressionants del país. El lloc que més em va sorprendre. Per això, si t’agraden les rutes de trekking, no et pots perdre aquesta zona.

què fer a Huaraz: a prop d'aquesta ciutat es poden fer excursions espectaculars per veure muntanyes, salts d'aigua i llacunes

vista de les muntanyes de la Serralada Blanca que es troben envoltant Huaraz

Què fer a Huaraz: 5 rutes de trekking espectaculars

Huaraz no és el poble més proper a la Serralada Blanca, però té ubicació força cèntrica, que permet arribar fàcilment a alguns dels punts més destacats d’aquesta serralada de més de 200 kilòmetres de longitud. Això fa que la majoria de les rutes que es poden fer des de Huaraz impliquin un recorregut previ amb cotxe d’unes dues o tres hores. Però és molt fàcil i econòmic trobar transport amb les agències locals del poble.

Aquestes són les activitats de muntanya més recomanables per fer a Huaraz:

1. L’excursió fins a la Laguna Parón

La Laguna Parón és una llacuna d’aigua turquesa situada a 4.185 m.s.n.m i situada dins el Parc Nacional Huascarán, el parc nacional que protegeix bona part de la Serralada Blanca. Aquesta llacuna és una de les més visitades des de Huaraz perquè es pot arribar amb cotxe gairebé fins a la llacuna, i això fa que sigui una activitat ideal per aclimatar-se a l’alçada, abans de fer rutes més exigents.

A més, des d’aquesta llacuna també es té una vista fascinant d’algunes de les muntanyes més boniques de la zona, com el Pisco, la Pirámide Garcilaso i l’Artesonraju. Per tenir una vista encara millor, es pot pujar fins a un mirador natural. Des d’allà també es pot veure la glacera de la Pirámide de Garcilazo.

Informació pràctica per visitar la Laguna Parón

  • Aquesta activitat normalment comença al voltant de les set del matí i acaba al voltant de les sis de la tarda.
  • El trajecte amb cotxe des de Huaraz és d’unes 3 hores, fent una parada per esmorzar.
  • Si es reserva a Huaraz, directament amb una agència local, costa uns 65 soles. Això inclou el transport i un guia.
  • A més, també cal pagar 5 soles d’entrada per arribar a la llacuna.
  • El camí per arribar a la llacuna és molt curt, menys d’un kilòmetre per una pista ampla. Després, per pujar al mirador, el camí són uns 2 kilòmetres (anar i tornar) i 130 metres de desnivell positiu (s’arriba fins a 4.300 metres). Aquesta és la ruta.
  • Durant aquesta excursió, es fa una parada per dinar a un restaurant local a la tornada. Però el més habitual és el que menjar no estigui inclòs al preu. També es pot portar pícnic.
  • Es pot reservar online des d’aquesta pàgina, això sí, és una mica més car.

anar fins a la Laguna Parón és una de les activitats imprescindibles que fer a Huaraz

una glacera durant la pujada fins el mirador de la Laguna Parón

fer una excursió amb agència local fins a la Laguna Parón és una de les activitats més espectaculars que fer Huaraz

2. L’excursió fins a la Laguna Churup

L’excursió fins a la Laguna Churup és una de les activitats que fer a Huaraz més econòmiques i properes a la ciutat. En aquest cas, el trajecte amb cotxe és d’uns 45 minuts, i el més habitual és fer tota l’excursió per lliure. El camí que puja fins a aquesta llacuna passa per l’interior del Parc Nacional Huascarán i està molt ben marcat. La major part del sender és senzill, però hi ha dos trams molt verticals, on cal ajudar-se d’unes cadenes per pujar o baixar.

L’exigència física d’aquesta ruta és una mica més alta, ja que per arribar a la llacuna des del punt d’inic cal superar uns 650 metres de desnivell positiu en uns 3,5 kilòmetres. Fer això, a més de 4.000 msnm, és sempre un bon desafiament. Però també és una bona oportunitat per continuar aclimatant bé, sobretot si després es volen fer rutes més exigents com la ruta d’un dia a la Laguna 69 o algun trekking de més d’una jornada.

Informació pràctica per visitar la Laguna Churup

  • El punt d’inici d’aquesta excursió és Pitec (3.850 metres) i la manera més fàcil d’arribar-hi és amb van turística des de Huaraz. A partir de les 7 surten aquestes vans, en direcció Pitec;i després fan el recorregut de tornada al volant de les dues de la tarda (s’esperen que tothom hagi arribat). El preu és de 25 soles (anar i tornar). Les combis surten des d’aquí un cop estan plenes, així que el millor és arribar aviat per poder sortir amb la primera van.
  • En cas de voler una opció més barata, es pot anar amb una van o combi local (la línia 15) que puja fins al poble de Llupa. En aquest cal, el cost del trajecte és d’1 sol. Per anar des de Llupa fins a Pitec (el punt d’inici de la ruta oficial) es pot fer caminant o amb taxi.
  • Donat que aquesta excursió passa pel Parc Nacional Huascarán, és necessari pagar l’entrada al parc nacional: 30 soles per un dia o 60 soles per tres dies.
  • Donat que normalment el camí es fa per lliure, és recomanable portar el track. Hi ha una opció de fer recorregut circular a la part final, per així arribar a una roca des d’on es té una vista panoràmica de la llacuna. També, després d’arribar a la Laguna Churup es pot seguir caminant durant 1 kilòmetre fins a la Laguna Churupita. Aquest és el track de la ruta que arriba fins a la segona llacuna.

la ruta fins la laguna Churup és una bona opció per aclimatar des de Huaraz

entre totes les activitats que fer a Huaraz la Laguna Churup és una de les rutes més econòmiques

3. La ruta a la glacera Pastoruri

La glacera Pastoruri és també un dels icones de la Serralada Blanca, i una de les visites més típiques que fer a Huaraz. Això sí, és important estar ben aclimatat, ja que aquesta glacera es troba a més de 5.000 metres d’altitud.

Malauradament, durant els últims deu anys aquesta glacera ha perdut una gran part del seu gel. Per això, actualment aquesta ruta es coneix com “la ruta del canvi climàtic”. Les vistes de la glacera tampoc són tan impressionants com abans, però continua sent molt recomanable visitar aquesta zona. El paratge és molt bonic, alta muntanya en estat pur.

A més, el tram que cal fer a peu no és gaire llarg. L’altitud dificulta l’esforç, però realment només cal caminar uns 2 kilòmetres i superar uns 150 metres de desnivell per arribar fins al punt més pròxim de la glacera. Veuràs que ofereixen cavalls per fer aquesta pujada, però t’animo a no contribuir a l’explotació animal en activitats turístiques i, per tant, a fer tot el trajecte a peu.

Informació pràctica per visitar la glacera Pastoruti des de Huaraz

  • D’abril a desembre aquesta activitat que fer a Huaraz acostuma a començar al voltant de les 9:00. En canvi, de gener a març comença a les 8:30. Tot i això, l’horari pot variar lleugerament segons l’agència.
  • El recorregut amb cotxe des de Huaraz fins al punt d’inici de la caminada és d’unes 2 hores. Tot i això, l’anada és més llarga perquè s’acostuma a fer una petita parada a les aigües termals de Pumapama, on es poden observar diversos exemplars de la planta endèmica Puya raimondi.
  • Si es reserva a Huaraz, directament amb una agència local, costa uns 50 soles. Això inclou el transport (normalment amb mini bus) i un guia.
  • Aquesta glacera es troba a l’interior del Parc Nacional Huascarán, així que cal comprar l’entrada (30 soles per un dia o 60 soles per tres dies).
  • Durant aquesta excursió, també s’acostuma a parar a un restaurant local per esmorzar i dinar. No és obligatori comprar res, i també es pot consumir el menjar que cadascú porti.
  • També hi ha l’opció de reservar la sortida prèviament a través d’internet. Això sí, és més car.

parada durant el camí fins a la glacera Pastoruri

la glacera Pastoruri es troba a més de 5.000 metres d'altitud i és una de les més visitades del Parc Nacional Huascarán

el parc nacional huascarán és el gran protagonista de les activitats que fer a Huaraz

4. L’excursió a la Laguna 69, una de les rutes més espectaculars que fer Huaraz

Entre les excursions d’un dia per fer a Huaraz, la ruta fins a la Laguna 69 és la més llarga i exigent. Però per mi també és la més bonica. El camí avança per un entorn preciós, a l’interior del Parc Nacional Huascarán, i ofereix unes vistes magnífiques de les muntanyes, glaceres, salts d’aigua i llacs.

Donat que la Laguna 69 es troba a més de 4.600 metres d’altitud, i que el desnivell positiu de la ruta és d’uns 700 metres, és important haver aclimatat bé durant els dies previs. Si no, aquesta excursió pot acabar sent molt dura, sobretot l’última pujada.

Informació pràctica per visitar la Laguna 69

  • Aquesta excursió normalment comença entre les 4:30 i 5:00 del matí i acaba al voltant de les vuit del vespre.
  • Aquesta popular activitat que fer a Huaraz es pot contractar des de la ciutat amb moltes agències locals o des de l’allotjament. Té un cost d’uns 60 soles. Això inclou el transport i un guia de muntanya, que sempre va al final del grup, per si algú té algun problema.
  • Per fer aquesta excursió també cal comprar l’entrada del Parc Nacional Huascarán (30 soles per un dia o 60 soles per tres dies).
  • Per arribar al punt d’inici de l’excursió, el trajecte amb cotxe és d’unes tres hores, i normalment es fa una parada per esmorzar.
  • La ruta (anar i tornar) té una distància de 13,8 km i un desnivell positiu de 724 metres. En general, es pot completar còmodament en unes sis hores, parant al llac durant una hora. Aquest és el track de la ruta.
  • Es pot contractar per internet també (més cara) amb aquest enllaç.

durant la pujada fins la laguna 69 es pot fer una parada per descansar a la Laguna Conselación

la laguna 69 és emblemàtica per les seves aigües turquesa

què fer a Huaraz: la ruta fins la laguna 69 és una de les més exigents però també de les més impressionants

5. El Trekking de Santa Cruz (4 dies)

Dins les activitats de muntanya que es poden fer a Huaraz, també hi ha dos trekkings de muntanya força emblemàtics. El primer és el Trekking de Santa Cruz, una ruta de quatre dies per la Serralada Blanca i que ofereix una perspectiva impressionant de muntanyes de més de 6.000 metres com l’Alpamayo, el Paria o el Caraz.

Per fer aquest trekking cal tenir experiència a la muntanya i anar ben preparat, ja que és necessari acampar al final de cada etapa.  També cal portar tot el menjar i material per cuinar. Això fa que la logística sigui complexa i que la majoria de gent acabi fent aquest trekking amb una agència local (inclou guia de muntanya, cuiner, menjar i burros/cavalls per transportar el material). Crec que tenir l’oportunitat d’anar amb un guia de muntanya és una bona opció per anar més segur, però t’animo a portar tot el teu material i a no fer servir animals per transportar-lo, especialment perquè en molts casos aquests animals estan sobreexplotats.

Si t’animes a fer-lo per lliure, no t’aconsello anar sol. Però és una ruta popular (sobretot durant els mesos de juny, juliol i agost) i és senzill trobar altres persones interessades als hostals de Huaraz.

Informació pràctica per fer el trekking de Santa Cruz des de Huaraz

  • El recorregut comença al poble de Vaquería o Cashapampa, depenent de la direcció en què es faci el trekking. En ambdós casos, es necessita transport des de Huaraz fins al punt d’inici (és un recorregut d’entre 3 i 5 hores amb cotxe).
  • Si es fa per lliure, només cal pagar l’entrada al Parc Nacional Huscarán. Donat que el trekking dura 4 dies, el millor és comprar l’entrada que permet visitar el parc durant 30 dies i que costa 150 soles.
  • Si es reserva directament amb una agència a Huaraz, el preu sol ser d’uns 600-800 soles per persona, depenent dels serveis inclosos.
  • El trekking de Santa Cruz és exigent, però no tècnic. Cal estar en bona forma física i portar roba adequada per a temperatures fredes, especialment durant les nits.
  • No hi ha aigua potable durant la ruta, així que és necessari bullir l’aigua, portar un filtre potabilitzador o pastilles potabilitzadores.
  • Si t’interessa fer el trekking per lliure, et recomano la informació d’aquest blog.

paisatges de muntanyes nevades i glaceres als voltants de Huaraz

6. El trekking de Huayhuash

Per últim, i per mi l’experiència més espectacular que es pot fer al viatjar al Perú per lliure, Huaraz també és el punt de partida habitual per fer el trekking de Huayhuash. Aquest trekking de 8 dies està considerat una de les rutes de senderisme més boniques del món, i ofereix la possibilitat de conèixer algunes de les muntanyes més salvatges i boniques dels Andes. Tot el trekking és una successió de llacs turquesa, pics nevats, glaceres i prats alpins.

Donada l’exigència d’aquest trekking, és necessari estar en un bon estat de forma per fer-lo. En cada etapa cal superar un port de muntanya entre 4.800 i 5.000 metres d’altitud (el punt més alt de la ruta es troba a uns 5.100 metres).

A més, igual que amb el trekking de Santa Cruz, tota la ruta passa per zones deshabitades (només es passa per un petit poble durant el cinquè dia de ruta) i per això és necessari acampar i portar tot el menjar. És a dir, que la logística és força complexa. Per això l’alternativa de fer-ho amb grup i agència local (que inclou guia, menjar, burros/cavalls per al transport de l’equipatge i material de campament) és el més habitual. De nou, insisteixo amb el mateix: anar amb un guia de muntanya i grup és una bona idea, però intenta carregar tot el material o, almenys, assegurat que l’agència amb la qual vas té una política de benestar animal ben implementada.

Jo vaig fer aquest trekking per lliure, però durant les cinc primeres etapes vaig estar caminant amb un grup guiat (el guia era el propietari de l’hostal on vaig estar dormint a Huaraz i em va dir que podia anar amb ell) i durant les últimes tres etapes vaig caminar amb una parella d’Estats Units que anava per lliure. El trekking no és difícil. Això sí, donada l’alçada i el terreny inhòspit per on passa, no recomano fer-lo sol. És millor buscar altres persones interessades en anar per lliure i anar junts.

Informació pràctica per fer el trekking de Huayhuash des de Huaraz

  • La ruta més habitual és de 8 dies (es coneix com la via del Paso Trapecio). Ara bé, també es pot fer una volta més llarga de 10 dies, o hi ha alternatives més curtes de 5 o 6 dies.
  • El punt d’inici és el campament de Quartelhuain (s’hi pot arribar amb cotxe), que es troba a uns 17 km del petit poble de Llamac. El trajecte amb cotxe des de Huaraz és d’unes 4 hores.
  • Si es reserva directament amb una agència a Huaraz, el preu sol ser d’uns 2.000-2.500 soles per persona, depenent dels serveis inclosos.
  • Per fer aquest trekking, s’ha de pagar una taxa a diverses comunitats que gestionen l’accés a diferents parts del camí. Aquests preus van canviant, però són aproximadament 250-300 soles per tot el recorregut.
  • Si vols tenir més informació sobre com organitzar aquest trekking, pots llegir la guia que he escrit: en preparació.

posta de sol des d'un campament al llarg del trekking Huayhuash

el trekking Huayhuash és una de les rutes més impressionants que fer Huaraz

muntanyes espectaculars i llacunes a la serralada Huayhuash durant un trekking de 8 dies

Què fer a Huaraz: altres activitats interessants

A part de les excursions anteriors, hi ha moltes altres rutes menys populars però també de gran bellesa paisatgística. Són una bona opció si es té algun dia addicional allà o per acabar d’aclimatar en cas de no trobar-se al 100%.

Aquestes són algunes d’aquestes excursions menys populars però també molt recomanables:

1. Visitar la Laguna Wilcacocha

Situada a la Serralada Negra, la Laguna Wilcacocha és un destí perfecte per a una caminada curta però amb vistes panoràmiques increïbles de la Serralada Blanca. Amb aquesta ruta s’arriba fins als 3.700 metres, així que és una excursió ideal per aclimatar durant un primer dia a Huaraz. Pots consultar el track de la ruta aquí.

2. Anar a la Laguna Rocotuyoc

Menys coneguda que altres llacunes de la zona, la Laguna Rocotuyoc destaca per la seva tranquil·litat i el seu entorn natural verge. L’excursió fins aquí és ideal per als qui busquen una ruta menys transitada i volen gaudir de la pau de la muntanya.

Aquesta llacuna es troba a uns 4.500 metres d’altitud i pràcticament s’hi pot arribar amb cotxe. Un cop allà, es pot seguir un camí que voreja la llacuna.

3. Pujar fins el Mirador Portachuelo

El mirador Portachuelo ofereix una de les vistes més espectaculars de la regió, amb una panoràmica impressionant de les muntanyes Huascarán, Huandoy i Chopicalqui. L’accés és en vehicle i és una parada imprescindible per als amants de la fotografia i els paisatges d’alta muntanya. En les rutes guiades fins al mirador, el més habitual és fer l’ascens amb vehicle, però després fer una ruta a peu d’unes dues hores.

Què fer a Huaraz: passejant per la ciutat

Huaraz és especialment famosa pel seu entorn, i no hi ha grans atractius dins de la ciutat. Tot i això, si es té alguna estona lliure val la pena passejar pel centre de la ciutat i el seu mercat.

Alguns dels punts més destacats són:

  • La Plaza de Armas i la Catedral Sagrario San Sebastián.
  • El Museu Arqueològic d’Ancash (l’entrada costa 7 soles per persona).
  • El Mercat Central
  • El Santuari del Señor de la Soledad.

Durant els passejos per Huaraz, també és probable que aprofitis per treure diners en efectiu des d’algun caixer, ja que al Perú cal fer la majoria de pagaments en efectiu. Per no pagar comissions, cal fer servir els caixers del banc Banco de la Nación (n’hi ha un just al costat de l’edifici de la Corte Superior d’Ancash i un altre a l’interior d’aquest supermercat). A part de fer servir aquests caixers, per tenir el millor tipus de canvi hauràs de fer servir una targeta per viatjar com la N26 o la Revolut.

Informació pràctica per visitar Huaraz

Millor època per visitar Huaraz

La millor època per visitar Huaraz coincideix amb l’estació seca a la Serralada Blanca, és a dir, de maig a finals de setembre. Durant aquests mesos acostuma a ploure poc i hi ha pocs núvols, de manera que és més probable poder apreciar les muntanyes en tota la seva esplendor.

Ara bé, el juny, juliol i agost, també són els mesos més freds, sobretot a la nit. En cas de dormir a Huaraz durant totes les nits, no és un problema, però sí que cal estar molt ben preparat pel fred en cas de fer un trekking de diversos dies. Alguns dels campaments es troben a 4.500 metres d’altitud, així que la temperatura a la nit és habitual que baixi fins als -10 ºC.

paisatge de muntanya a la serralada blanca

Com arribar a Huaraz

Actualment, no hi ha aeroport a Huaraz, encara que estan en procés de construir-ne un. Per tant, l’accés és per carretera.

El més habitual és arribar-hi amb bus, des de Lima o des de Trujillo. En els dos casos són dos trajectes llargs, d’entre set i vuit hores, i el més habitual és fer el recorregut durant la nit.

Pel trajecte Lima-Huaraz l’empresa de bus més recomanable és Cruz del Sur (és una mica més cara, però és la que té uns protocols de seguretat més alts). Per altra banda, pel recorregut Trujillo-Huaraz et recomano l’empresa Transportes Julio Cesar.

Per reservar els bitllets de bus pots fer servir el comparador Bookway o Redbus.

paisatge d'alta muntanya al parc nacional huscarán, el gran entorn protagonista de tot el que fer a Huaraz

On dormir a Huaraz

A Huaraz hi ha una oferta molt àmplia d’allotjaments, i molts d’ells tenen una gran relació qualitat-preu. Alguns dels més recomanats són:

  • El Amauta de los Andes. És un allotjament familiar i molt econòmic. El seu propietari, l’Erik, és guia de muntanya i et podrà ajudar a reservar activitats o a aconsellar-te si les vols fer per lliure. Aquí és on jo vaig estar dormint durant la meva visita a Huaraz.
  • Krusty Hostel B&B. És una de les opcions més populars i ben valorades de la ciutat.
  • Sosa House Eco Hotel Boutique. Si es busca una opció d’un rang més alt, aquest allotjament és ideal.

Consells per evitar el mal d’alçada

Donada l’altitud d’aquesta ciutat i, sobretot, dels punts que es visiten durant les excursions que es poden fer a Huaraz, és important recordar alguns consells bàsics sobre com evitar el mal d’alçada:

  • Deixar temps perquè el cos s’aclimati. Lentament, el cos s’acostuma a la manca d’oxigen, però cal donar-hi temps. Per això, és millor que durant els primers dies a Huaraz es facin algunes de les activitats o excursions més senzilles. Abans de fer un trekking llarg, com el de Santa Cruz o Huayhuash, on també es passen les nits a més alçada, és preferible haver estat tres o quatre dies aclimatant.
  • Evitar grans esforços físics. Els esforços físics poden accentuar el mal d’altura, així que és important prendre’s els dies amb calma, sobretot al principi i quan es puja a més altura.
  • Beure molta aigua. La hidratació és bàsica per evitar el mal d’altura.
  • Beure te de coca o menjar caramels de coca. La fulla de coca és un remei natural per evitar el mal d’altura. Es pot consumir en forma de te, caramels o també mastegant directament.

A banda d’això, com sempre, és bàsic viatjar amb una bona assegurança, per cobrir les despeses mèdiques si aquests símptomes empitjoren. És important revisar les condicions de l’assegurança i contractar una pòlissa que cobreixi qualsevol accident a més de 3.000 msnm. Com sempre, et recomano viatjar amb Heymondo (si contractes l’assegurança a través d’aquest enllaç tindreu un 5% de descompte).

llacuna turquesa al trekking Huayhuash

Què fer a Huaraz: el meu itinerari de dues setmanes

Durant el meu viatge al Perú per lliure vaig passar 15 dies a Huaraz. Per si t’ajuda a organitzar la teva ruta, et deixo un petit resum dels meus dies allà:

  • Dia 1: Vaig arribar a les set del vespre, després d’una ruta amb bus des de Lima.
  • Dia 2: Vaig fer l’excursió fins a la Laguna Parón.
  • Dia 3: Vaig fer l’excursió a la Laguna Churup per lliure, arribant fins a l’inici de l’excursió amb van turística.
  • Dia 4: Vaig començar el trekking HuayhuasH.
  • Dia 5 al 11: Vaig realitzar el trekking Huayhuash i tornada a Huaraz
  • Dia 12 i 13: Vaig estar descansant a Huaraz, menjant bé i barat als restaurants locals.
  • Dia 14: Vaig fer l’excursió a la glacera Pastoruri.
  • Dia 15: Vaig fer l’excursió a la Laguna 69 i a les deu de la nit vaig agafar un bus nocturn per anar fins a Trujillo i continuar la meva ruta pel país.

Recuros per viatjar al Perú per lliure

✈️ Les millors ofertes de vols al Perú aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a Perú aquí.

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Perú aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

😊 Troba les activitats més interessants i diverses per fer al Perú aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.