San Pedro de Atacama, situat al nord de Xile, rep cada any milers de visitants que volen descobrir la singularitat dels seus paisatges. Aquest petit poble, al cor del desert d’Atacama -una de les regions més àrides del món- és l’escenari perfecte per explorar una natura espectacular. Envoltada de volcans, llacunes, formacions geològiques i salars, la zona ofereix tantes opcions que pot ser difícil decidir per on començar. Per això, he creat aquest article amb els 15 llocs imprescindibles per veure a San Pedro de Atacama.
Entre els imprescindibles per veure a San Pedro de Atacama destaquen els famosos guèisers del Tatio o el Valle de la Luna, dos indrets molt diferents i que no deixen indiferent a ningú. Tot i que és fàcil accedir-hi a través d’excursions organitzades amb guies locals, sempre que sigui possible, crec que és molt més recomanable llogar un cotxe i explorar els atractius del desert pel teu compte. Així podràs gaudir de la calma i la solitud que ofereix aquest lloc únic.
Què veure a San Pedro de Atacama: 15 llocs imperdibles
Per descobrir tot el que es pot veure a San Pedro de Atacama es necessita més d’una setmana, però és cert que la majoria dels viatgers no dediquen tant temps a aquesta zona del nord de Xile. Es poden fer itineraris molt diversos, i en general cadascun d’aquests llocs es poden visitar amb mig dia. A l’hora d’organitzar l’itinerari, val la pena anar primer als punts que es troben a menys alçada, per així tenir més temps per aclimatar el cos, ja que alguns dels llocs per veure a San Pedro de Atacama es troben a més de 4.000 msnm.
1. Laguna Chaxa
La Laguna Chaxa és una llacuna d’aigua salada que es troba a uns 60 kilòmetres de San Pedro d’Atacama (uns 45 minuts amb cotxe). És un dels punts més accessibles on veure flamencs, especialment durant la sortida i la posta de sol. En concret es poden observar tres espècies diferents: el flamenc del andes, el flamenc de Xile i el flamenc de James.
A més, des de la llacuna també es té una perspectiva preciosa dels diferents volcans que envolten el salar d’Atacama. Observar la sortida de sol, veient els flamencs volar i els volcans reflectits a la llacuna és una manera ideal de començar un nou dia a San Pedro d’Atacama. Això sí, és important abrigar-se molt bé, sobretot als mesos d’hivern.
Aquesta llacuna es pot visitar entre les 7:00 a les 18:00. En cas de visitar-la per lliure, cal comprar l’entrada a Punto Ticket, té un cost de $5.000 CLP per nacionals i $8.000 per estrangers. A més, en cas d’anar fins allà amb cotxe és important dirigir-se a la localització de Google Maps indicada com Parque Laguna Chaxa (si només es posa Laguna Chaxa l’itinerari no és correcte i s’arriba a un camí particular on està prohibit el pas).
Si es té previst visitar la Laguna Chaxa amb un tour, es pot reservar prèviament per internet o també a través d’alguna de les múltiples agències que hi ha al poble. També hi ha tours més complets que inclouen una parada a aquesta llacuna durant el recorregut.
2. Lagunas Escondidas de Baltinache
Les Lagunas Escondidas de Baltinache són set petites llacunes d’aigua salada i de color turquesa, que es troben dins el Salar d’Atacama. És un dels paisatges més fotogènics i pintorescos de la zona.
Durant anys, estava permès banyar-se a alguna d’aquestes llacunes, però des del 10 de juny de 2024 està prohibit el bany, per un problema de contaminació. Tot i això, pot ser que es torni a permetre el bany en el futur, així que et recomano revisar la situació actualitzada abans d’anar-hi. Per ara, només s’hi pot fer un petit passeig, seguint un camí que permet apropar-se a les diferents llacunes. Una oportunitat ideal per gaudir de la fotografia.
L’horari de visita a aquesta llacuna, que es pot conèixer per lliure, és una mica més limitat: de 9:00 a 13:30 durant el matí i de 14:30 a 17:30 a la tarda (l’última hora d’ingrés és a les 17:00). L’entrada es compra allà mateix i té un cost de $5.000 CLP per adult.
També hi ha tours, normalment de tarda, que visiten aquestes llacunes i que també inclouen un recorregut per la zona del Vallecito o una visita al mirador Likan-Antay. Una bona opció és aquest tour.
3. Vallecito i el Bus Màgic
La zona de Vallecito, on hi ha el mític bus màgic d’Atacama, és una de les poques àrees properes que veure a San Pedro de Atacama que encara es poden visitar sense haver de pagar cap entrada i en qualsevol hora del dia. De fet, es tracta d’un lloc menys massificat, però amb unes vistes molt interessants del volcà Lincancabur i de les curioses formacions rocoses del desert. A més, destaca el mític bus màgic, un antic bus que va quedar barat al desert i que actualment s’ha convertit en una atracció turística.
Donat que la zona de Vallecito és de lliure accés, és una bona zona on gaudir de l’observació d’estrelles. A causa de la poca contaminació lumínica, el desert d’Atacama és ideal per gaudir de l’observació astronòmica i l’astrofotografia. Això sí, la tornada a la foscor pot ser una mica confusa, perquè a algun tram el camí està poc marcat, així que és important tenir els mapes de la zona descarregats al mòvil (per exemple amb Google Maps o Maps.me) i que els llums del cotxe funcionin bé.
4. Mirador Likan-Anyay
El Mirador Likan-Anyay (de vegades escrit com Lickanantai) està situat al costat de la carretera i s’hi pot accedir gratuïtament. Des del mirador es té una vista molt bona del Valle de la Luna, que es gaudeix especialment durant l’albada i la posta de sol, quan els colors són molt més intensos.
5. Valle de la Luna
El Valle de la Luna és un dels punts que veure a San Pedro d’Atacama més famosos. És una extensa vall on hi ha una harmoniosa combinació de dunes gegants, formacions rocoses i canyons. També, fa uns anys, hi havia hagut una mina de sal, que actualment ja no està en funcionament, però es pot veure part de la maquinària i grans acumulacions de sal.
Els atractius principals d’aquesta vall són els següents:
– Duna Mayor: És una impressionant muntanya de sorra, des d’on es té una vista panoràmica de les formacions rocoses de la vall i dels volcans que envolten San Pedro de Atacama.
– Anfiteatro: Una formació geològica natural que es destaca per les seves parets rocoses que s’agrupen de manera semicircular, creant una acústica perfecta i una vista impressionant de les formacions que l’envolten.
– Mirador Achaches: Un mirador des del qual s’obté una vista privilegiada de la vall, oferint una panoràmica que abasta el paisatge desèrtic fins a l’horitzó, amb les muntanyes i dunes com a teló de fons.
– Mina de Sal: Encara que ja no està en funcionament, la mina de sal és un lloc d’interès històric on es poden veure restes de l’antiga infraestructura minera i grans dipòsits de sal, testimoni del passat industrial de la zona.
– Tres Marías: Tres columnes de roca de gran bellesa que s’alcen de manera majestuosa a la vall, formant una de les imatges més icòniques i fotografiades del Valle de la Luna.
El camí que connecta aquests diferents atractius té una longitud d’uns 11 kilòmetres (només anada) i es pot recórrer amb cotxe o amb bicicleta. També hi ha l’opció de visitar el Valle de la Luna amb un tour guiat des de San Pedro de Atacama.
El punt d’accés és el Centro de Infromación Valle de la Luna,, allà es pot comprar l’entrada (també es pot adquirir prèviament a través de la pàgina web oficial) i té un cost de $10.800 CLP. L’horari d’ingrés és una mica limitat:
– De setembre a març: De 9:00 a 17:00 (les bicicletes només poden ingressar de 9:00 a 11:00).
– D’abril a agost: de 8:00 a 16:00 (les bicicletes només poden ingressar de 8:00 a 11:00).
Això fa que no es pugui gaudir de la sortida ni la posta de sol allà. Tot i això, per veure la posta de sol es pot anar al mirador Ckari, que també forma part de la mateixa reserva, però es troba a una altra zona. Des d’aquest mirador es té una vista esplèndida de tota la vall i també es veu el volcà Licancabur. L’horari d’ingrés al mirador és de 10:30 a 19:30 (de setembre a març) i de 10:30 a 18:00 (d’abril a agost). El més habitual és entrar primer a l’àrea principal del Valle de la Luna i després anar (fent la servir la mateixa entrada) al mirador Ckari per veure la posta de sol.
6. Laguna Cejar i Laguna Piedra
La Laguna Cejar i la Laguna Piedra són dues llacunes del Salar d’Atacama fàcilment accessibles des del poble de San Pedro de Atacama. La tarifa d’entrada, que té un cost de $15.000 CLP per adult, permet visitar les dues llacunes.
L’interès principal de la Laguna Cejar és l’observació de flamencs i altres ocells. A més, de gaudir de la bellesa paisatgística. Per altra banda, a la Laguna Piedra està permès banyar-s’hi, una experiència curiosa a causa de la gran salinitat de l’aigua, que fa que s’hi floti. Després del bany, hi ha dutxes d’aigua dolça per tal de netejar-se l’excés de sal.
L’horari d’accés a la Laguna Cejar i la Laguna Piedra és una mica particular. Si es visita la llacuna per lliure, és de 9:00 a 12:00 (és necessari accedir-hi a les hores en punt i l’entrada permet estar al recinte durant una hora). En cas de visitar aquestes llacunes amb un tour, aleshores l’horari d’accés és a les 9:00 o de 14:00 fins a les 17:00. A més. tots els dimarts l’accés a aquestes llacunes està tancat.
A la pàgina web de la comunitat que gestiona aquestes dues llacunes es poden consultar els horaris actualitzats. A més, si es té previst visitar-les per lliure s’ha de comprar prèviament l’entrada a través del web anterior.
7. Lagunas Altiplánicas i Salar Aguas Calientes
Les Lagunas Altiplàniques i el Salar Aguas Calientes (també conegut com a Salar Piedras Rojas), situades dins la Reserva Nacional los Flamencos, són un dels punts més bonics que veure a San Pedro de Atacama. Realment, entre les llacunes i el salar hi ha uns 50 kilòmetres de distància, però donat que són dos punts que són gestionats per la mateixa comunitat (i es pot adquirir un tiquet múltiple) el més habitual és visitar-les en un mateix matí o tarda.
En concret, les Lagunas Altiplánicas són dues llacunes, la Laguna Miscanti i la Laguna Miñiques, que es troben a uns 4.200 metres d’altitud i estan envoltades de muntanyes i volcans, en un entorn andí espectacular. Caminant entre aquestes llacunes és habitual veure flamencs, vicunyes i, de vegades, alguna guineu andina.
Per altra banda, el Salar Aguas Calientes o Piedras Rojas es tracta d’un extens salar, on també hi ha una llacuna, i amb unes pedres rogenques molt característiques. És un dels paratges més bonics del Desert d’Atacama. Allà es pot seguir un petit sender, d’un parell de kilòmetres, que permet anar des de la zona d’aparcament fins al costat de la llacuna, passant per les famoses pedres vermelles.
Per visitar aquests dos atractius del desert, és imprescindible adquirir una entrada prèviament al web de la comunitat de Socaire (costa $6.000 CLP pels adults nacionals i $10.000 CLP pels adults estrangers). A l’hora d’adquirir l’entrada cal indicar el dia i hora de visita i també quins atractius es volen visitar. El més recomanable és aprofitar per visitar les Lagunas Altipánicas i també el Salar de Aguas Calientes. Si es té previst anar-hi a primera hora del matí, és millor anar primer al salar i després a les llacunes (ja que el camí que puja fins a les llacunes no l’obren fins a les 9:00).
També és molt important tenir present que durant el dia de la visita, és necessari parar a l’entrada de Socaire (aproximadament una hora abans de l’horari reservat). Allà validen les reserves i entreguen el tiquet definitiu per poder accedir a les llacunes i al salar. Sense això, és impossible entrar-hi.
8. Laguna Tebenquiche i Ojos del Salar
La Laguna Tebenquihe i els Ojos del Salar són un altre atractiu del Salar d’Atacama força propers a San Pedro de Atacama. Potser no és punt més famós, però és més econòmic que les altres llacunes properes al poble, ja que en aquest cas l’entrada costa $5.000 CLP.
L’atractiu principal és l’extensa Laguna Tebenquiche, una llacuna d’aigua salada, des d’on també es pot apreciar el relleu volcànic que envolta el salar d’Atacama. Per altra banda, els Ojos del Salar són dues petites llacunes d’aigua dolça i cristal·lina.
Aquest lloc és accessible durant tot l’any, i l’horari de visita és de 9:00 a 13:30 i de 14:30 a 17:30 (amb l’ingrés permès només fins a les 17:00).
9. Garganta del Diablo
La Garganta del Diablo és un altre punt que veure a San Pedro de Atacama força proper al poble i poc massificat. A més, l’entrada també és de $5.000 CLP per adult.
Aquest canyó forma part de la Vall de Catarpe i s’hi pot accedir amb cotxe o amb bicicleta. De fet, una característica singular de la Garganta del Diablo és que es tracta d’un canyó força ample i es pot recórrer tot el seu interior amb bicicleta. En cas d’anar amb cotxe, cal aparcar a l’inici del canyó i després es pot travessar a peu. Són uns 6 kilòmetres (anar i tornar). A més, al final del canyó hi ha un petit turó, des d’on es té una bonica perspectiva.
Encara que el més famós de la Vall de Catarpe és la Garganta del Diablo, es pot continuar per la pista de terra que s’endinsa per la vall i visitar la capella de San Isidro i alguns petròglifs.
L’horari d’accés a la Vall de Catarpe és de 8:30 a 17:00 a l’hivern i de 8:30 a 18:00 a l’estiu.
10. Guèisers del Tatio
Sense cap mena de dubte, els guèisers del Tatio són un imprescindible a veure a San Pedro de Atacama. En concret, es tracta d’un camp de guèisers ubicat a 4.320 msnm, sent el camp de guèisers més alt del món i també el més extens de l’hemisferi sud. Allà hi ha 80 guèisers, on l’aigua surt a una temperatura de quasi 90 °C. Tot i la gran quantitat de guèisers, l’alçada a la qual brolla l’aigua no és massa alta.
Per conèixer aquest magnífic racó del desert d’Atacama el més recomanable és arribar-hi de matinada, just abans de la sortida de sol. És en aquest moment quan l’activitat dels guèisers és major, de manera que expulsen l’aigua més amunt i amb una major freqüència. És un moment impressionant per caminar entre totes les fumaroles, sentint tota l’energia i força de l’interior de la Terra.
El trajecte des de San Pedro de Atacama fins als guèisers del Tatio és d’uns 90 kilòmetres, i dura gairebé dues hores. Algunes parts del camí no estan asfaltades, i sovint es recomana anar amb un vehicle 4×4, però realment no és necessari (és suficient un cotxe una mica alt). Si es vol evitar conduir de nit, també es pot contractar fàcilment un tour, ja que és una de les excursions més populars de la zona.
L’entrada al recinte dels guèisers del Tatio costa $15.000 CLP per adult i s’adquireix allà mateix. Per altra banda, l’horari de visita és de 6:00 a 16:00.
Un cop acabada la visita, és recomanable tornar lentament cap a San Pedro d’Atacama i gaudir dels paisatges de l’àrea de Machuca, que connecta el desert d’Atacama amb l’altiplà andí. Per això, els paisatges són molt particulars, i hi ha més vegetació i també són força abundants les vicunyes. A més, hi ha diferents llacunes (moltes d’elles amb flamencs i altres ocells andins). Seguint en direcció cap a San Pedro d’Atacama, després de l’àrea de Machuca s’arriba al petit poble de Guatín, on també val molt la pena fer una curta parada per visitar el canyó de Guatín. A aquest petit canyó, per on passa un riu, hi ha una gran concentració de cactus enormes, i és un punt molt fotogènic. A més, l’entrada és lliure (qualsevol horari i gratuïta).
11. Cerro Toco
El Cerro Toco és una de les muntanyes més impressionants de la regió d’Atacama, amb una altitud de 5.604 metres sobre el nivell del mar. Aquesta muntanya, que forma part de la cadena volcànica que travessa la zona, és un lloc fascinant per als amants de la natura i pels qui busquen conèixer les sensacions de caminar per sobre els 5.000 msnm. La falta d’oxigen fa que l’ascensió sigui força dura, però des de dalt les vistes són un espectacle memorable, amb una panoràmica del desert d’Atacama, els volcans i el Salar d’Atacama.
Pujar el Cerro Toco no té cap dificultat tècnica, però requereix una bona preparació física a causa de l’alçada. A més, és una zona on pot fer molt vent, així que és bàsic disposar de bon material per abrigar-se. Per seguretat, aquest ascens només es pot fer acompanyat d’un guia de muntanya certificat. Una mesura essencial per garantir la seguretat dels visitants, ja que l’altitud pot provocar problemes de salut com el mal d’altura, i les condicions meteorològiques poden canviar ràpidament. En cas de voler fer aquesta ruta de muntanya, es pot contractar aquest trekking al volcà Cerro Toco.
12. Valle Arcoiris
El Valle Arcoiris es tracta d’un punt no massa conegut entre tot el que es pot veure a San Pedro d’Atacama, però realment és una zona molt fotogènica, gràcies a les seves formacions rocoses multicolors. Al llarg d’aquesta vall hi ha petites muntanyes amb colors que van des de tons vermellosos fins a verds i blaus, una diversitat cromàtica ocasionada per la composició de minerals de la terra.
Per visitar aquesta vall és necessari pagar $5.000 CLP, i només s’hi pot accedir entre les 9:00 i les 17:00. Es pot visitar per lliure o amb algun tour. Molts dels tours també aprofiten el recorregut per visitar els petròglifs de Yerbas Buenas (que també es poden visitar per lliure).
13. Valle de Marte
El Valle de Marte, també conegut com a Valle de la Muerte, és una zona força coneguda i molt propera a San Pedro de Atacama. Aquesta vall, que es troba dins la Cordillera de la Sal, destaca per la varietat de formacions rocoses de colors vermellosos i també per les seves dunes. Realment, és força similar al Valle de la Luna, però més petit i menys popular.
Una pista de terra travessa aquesta vall, per on es pot circular amb cotxe o bicicleta. Però el més interessant són els camins per fer a peu, que s’endinsen per les dunes i petits turons, per oferir unes precioses panoràmiques de les laberíntiques formacions de roca i sorra i dels volcans que envolten el desert d’Atacama.
De nou, el Valle de Marte és gestionat per una comunitat local i l’accés és de pagament. En concret, cada adult ha de pagar $6.000 CLP. L’horari d’ingrés és de 8:30 a 18:00.
14. Observació d’estrelles
Actualment, no hi ha cap observatori on es permetin visites nocturnes, però durant una estada a San Pedro de Atacama és gairebé imprescindible dedicar un vespre a observar les estrelles. Al desert d’Atacama hi ha un dels cels més clars del món per l’observació astronòmica.
Per a observar amb claredat les estrelles, és necessari allunyar-se una mica de San Pedro de Atacama, per així evitar la poca contaminació lumínica d’aquest poble. A més, per poder gaudir molt més de l’experiència el millor és contractar un tour astronòmic, amb un especialista que pugui explicar tots els detalls del cel i que també disposi de telescopis.
En cas de preferir anar per lliure, una bona zona on anar és l’àrea del Vallecito.
15. Salar d’Uyuni
Per acabar el llistat de llocs a veure a San Pedro de Atacama no podia faltar el Salar d’Uyuni. Realment, aquest fascinant salar no forma part del Desert d’Atacama, i de fet es troba a Bolívia. Tot i això, des de San Pedro de Atacama s’organitzen tours de tres i quatre dies, que permeten visitar el Salar d’Uyuni i altres punts molt interessants de l’altiplà bolivià.
Aquests tours inclouen el transport amb 4×4, el menjar i l’allotjament (l’allotjament és força bàsic i senzill, sempre que no es pagui cap suplement). Es poden contractar a través de les agències locals del poble o també a internet. Per exemple, aquest tour de 3 dies o aquest de 4 dies són dues bones alternatives.
Què veure a San Pedro d’Atacama: un resum dels preus i horaris
Organitzar les visites per tots els llocs que es poden veure a San Pedro de Atacama s’ha complicat durant els últims anys, donat que cada atractiu és gestionat per diferents comunitats locals, de manera que el preu i l’horari canvia en cada cas. També, en alguns casos cal comprar l’entrada prèviament.
Per resumir tota aquesta casuística, he creat aquesta taula:
Llocs | Horari | Preu adult | Observacions |
---|---|---|---|
Laguna Chaxa | 7:00 a les 18:00 | $5.000 CLP nacionals i $8.000 CLP estrangers | Cal comprar l'entrada prèviament per internet. Posar al navegar GPS "Parque Laguna Chaxa". |
Laguna Escondida de Baltinache | 9:00 a 13:30 i 14:30 a 17:30 (últim ingrés a les 17:00) | $5.000 CLP | - |
Vallecito | No hi ha horari, entrada lliure | Gratuït | - |
Mirador Likan-Anyay | No hi ha horari, entrada lliure | Gratuït | - |
Valle de la Luna i mirador Ckari | Setembre a març: De 9:00 a 17:00 (bicicletes de 9:00 a 11:00). Al mirador Ckari de 10:30 a 19:30 Abril a agost: de 8:00 a 16:00 (bicicletes de 8:00 a 11:00). Al mirador Ckari de 10:30 a 18:00 | $10.800 CLP | L'entrada es pot comprar a l'entrada del recinte o per internet |
Laguna Cejar i Laguna Piedra | Particulars: de 9:00 a 12:00 Tours: A les 9:00 o de 14:00 a 17:00 | $15.000 CLP | Cal comprar l'entrada prèviament per internet. Els dimarts està tancat. |
Lagunas Altiplánicas i Salar Aguas Calientes | 9:00 a 18:00 | $6.000 CLP nacionals i $10.000 CLP estrangers | Cal reservar l'entrada prèiament per internet (per un horari específic) i obtenir l'entrada definitiva a Sorire abans d'anar a les llacunes |
Laguna Tebenquiche i Ojos del Salar | :00 a 13:30 i de 14:30 a 17:30 (últim ingrés a les 17:00). | $5.000 CLP | - |
Garganta del Diablo | 8:30 a 17:00 a l’hivern i de 8:30 a 18:00 a l’estiu | $5.000 CLP | - |
Guèisers del Tatio | 6:00 a 16:00 | $15.000 CLP | El millor moment per anar-hi és just quan obren, a la sortida de sol. |
Cerro Toco | No hi ha horari | No cal pagar entrada, però cal anar amb un guia de muntanya. El cost és d'uns $100.000 CLP per persona. | Només s'hi pot anar amb guia oficial. |
Valle Arcoiris | 8:30 a 18:00 | $6.000 CLP | - |
Observació d’estrelles | Normalment les activitats es fan a partir de les 20:00 i fins les 23:30 | Depèn de l'agència, però normalment es paguen $30.000 CLP per persona. | Són millors els dies de lluna nova. |
Salar d’Uyuni | Es fan tours de 3 o 4 dies, i comencen a les 7:00 | Es poden trobar ofertes per uns $190.000 CLP per persona (però que no inclouen les taxes d'entrada a les diferents reserves) | - |
Mapa dels atractius de San Pedro de Atacama
Aquest mapa interactiu amb tots els atractius que veure a San Pedro de Atacama et pot ajudar a planificar el teu itinerari per aquest fascinant desert:
Informació pràctica per visitar San Pedro de Atacama
Quina és la millor època per visitar el Desert de Atacama?
Realment, tota la zona del Desert d’Atacama es pot visitar en qualsevol moment de l’any, i l’experiència és força similar. Si es pot, és millor evitar els mesos més freds de l’hivern (juliol i agost), ja que a causa de l’alçada els matins acostumen a ser molt freds i, per exemple, als guèisers del Tatio és habitual que la temperatura baixi fins a quasi -15 °C. Així doncs, per tenir un clima una mica més agradable, es considera que és millor visitar San Pedro d’Atacama entre des de l’octubre fins a l’abril.
La temporada alta i, per tant, quan els preus són més alts és durant el mes de gener i febrer. També acostuma a haver-hi un pic de visitants a finals de setembre i durant el mes d’octubre.
Com arribar a San Pedro de Atacama?
Per arribar a San Pedro de Atacama durant un viatge a Xile aquestes són les opcions principals:
– Volar des de Santiago fins a Calama. Aquests vols tenen una duració d’unes 2 hores i un cost d’uns 55 euros com a mínim (anar i tornar i sense facturar equipatge). Les companyies que ofereixen aquest trajecte són LATAM, JetSMART i Sky. Pots consultar les ofertes a Kayak.
– Bus des de Santiago fins a Calama. És un trajecte llarg, d’entre 22 i 23 hores i que generalment es fa amb els busos nocturns. El cost mínim és d’uns 70 euros (anar i tornar).
Un cop s’arriba a Calama, les alternatives per anar fins a San Pedro de Atacama són:
– Llogar un cotxe i conduir fins allà. Si s’arriba a Calama i després es té previst visitar tot l’entorn del Desert d’Atacama per lliure el millor és llogar el cotxe directament allà, ja que els preus són més econòmics.
– Fer el trajecte amb una van turística. El recorregut entre l’aeroport de Calama i San Pedro d’Atacama dura aproximadament una hora i mitja, i hi ha diferents agències que ofereixen el trajecte amb una van turística compartida. El cost és d’uns 17 €.
– Anar amb bus des de Calama a San Pedro. També es pot fer el trajecte amb el bus públic que fa el recorregut des del centre de Calama fins a San Pedro de Atacama. En aquest cas, el cost és d’uns 6 euros.
Com moure’s a San Pedro d’Atacama
Per visitar tot l’entorn de San Pedro d’Atacama per mi la millor opció és anar amb cotxe de lloguer. Així es té molta més flexibilitat i també es poden evitar les hores puntes, que és quan arriben tots els visitants dels tours.
En cas de no poder o voler conduir, aleshores els tours són la millor opció. No són especialment cars, i tots es fan amb vans turístiques d’uns 20 passatgers. Aquests tours es poden contractar des de San Pedro d’Atacama presencialment, així normalment s’aconsegueixen millors preus, sobretot si es reserva més d’una activitat. Ara bé, si es té previst fer un viatge curt, durant unes dates concretes, també pot ser convenient reservar prèviament per internet, per no perdre temps allà. En aquest cas, val la pena comparar les opcions de Civitatis i GetyourGuide.
Finalment, en els casos en què no s’hagi llogat cap cotxe, la bicicleta també és un mitjà de transport molt útil per visitar els punts més propers al poble. Hi ha molts establiments que lloguen bicicleta, un mitjà de transport ideal per visitar el Valle de la Luna, el Valle de Marte o la Garganta del Diablo.
Com evitar el mal d’altura?
El poble de San Pedro de Atacama es troba a 2.400 msnm, però molts dels llocs que es visiten des d’aquest poble es troben entre els 3.000 i 4.000 msnm, i alguns d’ells encara a més alçada. Això fa que es pugui produir el famós mal d’altura, a causa de la reducció de la pressió atmosfèrica i els nivells més baixos d’oxigen.
Per evitar el mal d’altura és important seguir aquestes recomanacions:
– Deixar temps perquè el cos s’aclimati. Lentament, el cos s’acostuma a la falta d’oxigen, però és necessari donar-li temps. Per això, és millor que durant els primers dies a San Pedro de Atacama es visitin els punts que es troben a menys alçada. En canvi, els punts més alts (com els guèisers del Tatio o les Lagunas Altiplánicas) és millor visitar-los al final.
– Evitar grans esforços físics. Els esforços físics poden accentuar el mal d’altura, així que és important prendre’s els dies amb calma, sobretot al principi i quan es puja a més alçada.
– Beure molta aigua. La hidratació és bàsica per evitar el mal d’altura.
– Beure te de coca o menjar caramels de coca. La fulla de coca és un remei natural per evitar el mal d’altura. Es pot consumir amb forma de te, caramels o també mastegant-la directament.
A part d’això, com sempre, és bàsic viatjar amb una bona assegurança, per a cobrir les despeses mèdiques si aquests símptomes empitjoren. És important revisar les condicions de l’assegurança, i contractar una pòlissa que cobreixi qualsevol accident a més de 3.000 msnm. Com sempre, et recomano viatjar amb Heymondo (i si contractes l’assegurança a través d’aquest enllaç tindràs un 5 % de descompte).
On dormir a San Pedro d’Atacama?
San Pedro de Atacama és un poble petit, de menys de 5.000 habitants, però igualment hi ha una gran oferta d’allotjaments, ja que és una de les localitats turístiques més importants de Xile.
Algunes opcions recomanades són:
– Hospedaje Rural Casa de Felix
En cas de viatjar amb un pressupost més ajustat, també es pot dormir a algun dels càmpings del poble com La Casa Del Sol Naciente Camping o Andes Nomads Desert Camp & Lodge.
(Aquest post forma part de la meva guia per viatjar a Xile per lliure)
Organitza el teu viatge a Xile per lliure
✈️ Les millors ofertes de vols a Xile aquí.
🏨 Els millors preus en allotjaments a Xile aquí.
🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Xile cotxe de lloguer.
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.
😊 Troba les activitats més interessants i diverses per fer a Xile aquí.