Actualment esteu veient El Parc Nacional Soberanía: la selva més accessible de Panamà

El Parc Nacional Soberanía és un dels entorns naturals més accessibles des de la capital del país. Tot i trobar-se a només 35 minuts del centre de la ciutat, la selva tropical d’aquest parc nacional és una de les millors localitzacions del món per veure ocells. A més, també es poden veure peresosos i diverses espècies de micos.

El Parc Nacional Soberanía es troba a prop de la riba oriental del Canal de Panamà. I al llarg de les seves 55.000 hectàrees hi ha diversos camins i zones excepcionalment bones per veure fauna salvatge.

paisatge parc nacional soberania

trogon entre la vegetació del parc nacional soberanía

Com arribar al Parc Nacional Soberanía

Si es disposa de cotxe, és senzill arribar fins al Parc Nacional Soberanía. Des del centre de Ciudad de Panamá es triga uns 35 minuts. I des de l’Aeroport Internacional de Tocumen són uns 50 minuts.

En cas de no tenir cotxe, una de les opcions més recomanades és apuntar-se a un tour des de Ciudad de Panamà, que ja inclouen el transport i un guia durant la visita.

També hi ha l’opció d’arribar fins al Parc Nacional Soberanía amb taxi o amb transport públic. Cal agafar un bus des de Ciudad de Panamà fins al poble de Gamboa, que és el més proper al parc nacional.

peresós menjant una fulla a dins el parc nacional soberanía

La fauna del Parc Nacional Soberania

La biodiversitat del Parc Nacional Soberanía és sorprenent. S’han comptabilitzat 105 espècies de mamífers, 525 espècies d’ocells, 79 rèptils i 55 amfibis.

Entre els mamífers, alguns dels més destacats són els peresosos. Hi ha dues espècies: el peresós tridàctil i el peresós didàctil. El primer és molt més abundant a aquest parc nacional. La major part del temps es troben a dalt dels arbres, dormint o menjant fulles.

peresós a dalt d'un arbre a les altures de la selva tropical de Panamà

També són força abundants els agutís i els coatís, que es poden veure creuant els camins del parc nacional. I amb una mica de sort es pot observar un tamàndua septentrional mentre busca formigues pels troncs dels arbres.

un agutí a prop del gambo rainforest reserve

una tamàndua envoltada de la verda vegetació del parc nacional soberanía

Entre les diferents espècies de micos que viuen al Parc Nacional Soberanía, les dues més fàcilment observables són els micos udoladors i micos caputxins. També hi ha altres espècies destacades com el tamarino de Geoffroy o la mona de nit de Panamà.

un grup de micos udoladors i una cria al parc nacional soberanía a prop de Ciudad de Panamà

Els ocells són els que s’emporten la major part del protagonisme d’aquesta regió de Panamà. Hi ha una gran diversitat d’espècies, de tots els colors i mides. Algunes de les més destacades són el tucà becverdós, el trogon de Masséna, el manaquí cuixagroc, el formiguer ocel·lat, la cotinga blava o el barbacoll de bigotis blancs. Aquesta és la llista completa d’aus.

un ocell amb una cresta molt bonic

un picot entre la vegetació frondosa del parc nacional soberanía

Quina és la millor època per visitar el Parc Nacional Soberanía

La millor època per veure ocells al Parc Nacional Soberanía i gaudir del millor clima són els mesos de gener, febrer i març. Durant aquesta època no acostuma a ploure, i les condicions són molt bones durant tot el dia. És la temporada alta, i això fa que hi hagi més visitants.

De mitjans de març fins a principis de maig es produeix la migració de força espècies. Això fa que hi hagi la possibilitat de veure més diversitat d’ocells. També és més probable veure aus rapinyaires, durant la seva migració cap al nord.

A partir del juny comença l’època de pluges. Sobretot a la tarda són freqüents les tempestes. Durant aquests mesos la majoria d’espècies ja han acabat l’època de reproducció i això fa que no cantin, de manera que pot ser més difícil localitzar-los. Tot i això, en qualsevol sortida al Parc Nacional Soberanía es pot continuar veient una gran diversitat d’espècies, tant ocells com mamífers. Al ser temporada baixa, la tranquil·litat està assegurada i els preus dels allotjaments i guies acostumen a ser més econòmics.

A partir del setembre la pluja comença a disminuir, i a l’octubre hi ha de nou un punt àlgid en la migració d’ocells. De nou, si es té sort es pot veure el pas d’un gran nombre d’aus rapinyaries volant per sobre la selva d’aquest parc nacional.

una granota parada a la pista de la pipeline road

Quant costa visitar el Parc Nacional Soberanía

El preu d’entrada al Parc Nacional Soberanía és de 7$ pels estrangers i 4$ pels residents a Panamà.

Per pagar l’entrada cal anar a l’oficina administrativa del parc, que es troba a Gamboa a la intersecció entre els carrers Omar Torrijos i Gaillard.

En cas de fer una sortida al parc amb un guia, aleshores no cal preocupar-se pels permisos, ja que en general ja estan inclosos en el preu. Els preus d’una sortida d’unes 6 hores per veure la fauna del Parc Nacional Soberanía varien segons el nombre de persones. Per un grup de tres persones, acostuma a costar entre 80 i 100 euros per persona.

Alguns dels guies més recomanats de la zona són:

El Parque Nacional Soberania: on veure ocells, peresosos i micos

Al llarg d’aquest parc nacional i el seu entorn, hi ha diverses zones i camins molt famosos per la seva abundància de fauna. És molt recomanable anar acompanyat d’un guia naturalista. Veure ocells entre la penombra de la selva és molt més complicat del que sembla, i l’experiència d’un guia de la zona pot ser clau per veure i identificar moltes més espècies.

Sobretot les primeres hores del dia, començant amb la sortida de sol, és el millor moment per veure ocells i la majoria de mamífers. Així que és molt recomanable matinar i arribar al parc ben aviat.

Les zones més interessants on anar al Parc Nacional Soberanía són:

La Pipeline Road

La Pipeline road o ruta de l’oleoducte és la zona per excel·lència per intentar veure la gran diversitat d’espècies d’ocells i mamífers que viuen al Parc Nacional. Aquest camí va ser creat pels soldats d’Estats Units durant la Segona Guerra Mundial per tal de poder seguir el recorregut d’un oleoducte que estaven construint a través del país. Finalment, aquest oleoducte no el van fer servir. Però el camí, que permet endinsar-se fins al cor del Parc Nacional Soberanía, s’ha convertit en una de les zones més famoses per veure ocells del món.

La primera part del camí és una pista ampla, per on a vegades passen alguns cotxes. A mesura que s’avança el camí es torna més estret i hi ha més vegetació. Això dificulta l’observació d’aus, però l’ambient és més autèntic. A aquesta llista es poden veure les espècies més habituals.

arbres amb fruits a la part central de la pipeline road dins el P.N. Soberanía

Panama Rainforest Discovery Center

Just a l’inici de la Pipeline Road, hi ha una petita reserva privada amb diferents camins, una torre d’observació i un parell de basses. A dins d’aquesta reserva també es pot veure una gran varietat d’ocells i mamífers, tots en estat salvatge.

Sobretot contemplar la sortida de sol des de la torre d’observació és una de les millors experiències per fer a aquesta zona.

En ser una reserva privada, l’entrada es paga a part. El cost és de 30$ si s’hi entra per lliure, i de 20$ si es va acompanyat d’un guia.

Ammo Dump Ponds

Els Ammo Dump Ponds són una petita zona d’aiguamolls que hi ha molt a prop del Canal de Panamà. Allà es poden veure espècies d’ocells força diferents de les de l’interior del Parc Nacional Soberanía, ja que hi predominen les espècies aquàtiques.

Algunes de les espècies destacades d’aquesta zona són el martinet tigrat gorjagroc, la jacana sud-americana o el tucà becverdós.

ocell de zones humides a l'entrada del parc nacional soberanía

Entorn del Gamboa Rainforest Resort

Encara que estrictament no forma part del parc nacional, l’àrea que envolta el Gamboa Rainforest Resort també és molt bona per caminar i intentar veure fauna. Aquest allotjament es troba al costat del Río Chacres.

Una de les millors rutes per fer a aquesta zona és el camí de la Chunga. Aquest sender connecta els jardins del ressort amb el riu. És un itinerari força clar, que avança per un estret camí entre la frondosa vegetació de la selva tropical. Aproximadament, es triga 1 hora a arribar fins al riu. Després cal tornar desfent el camí inicial. Si es camina a poc a poc i amb atenció, es pot veure una gran varietat d’ocells.

Entre la zona de jardins que envolten l’àrea del ressort també és habitual poder-hi veure peresosos.

Si es vol tenir una perspectiva diferent de la selva, també es pot fer una activitat que consisteix a agafar un telefèric i pujar fins a una torre d’observació. Això permet centrar-se en les copes dels arbres, on són usuals els micos, peresosos i tucans. Aquesta activitat té una duració d’1 hora i costa 40$ per persona.

camins de la selva a prop del Gamboa Rainforest Resort

una garseta a una petita bassa dels voltants del Gamboa Rainforest Resort

Plantation Road

Juntament amb la Pipeline Road, aquesta ruta és una de les millors del Parc Nacional Soberanía per gaudir de la naturalesa d’aquesta selva. És una pista força ampla, però que només es pot fer caminant. A l’inici de la ruta, just a la base del Semaphore Hill, hi ha un petit pàrquing per poder aparcar el cotxe.

El camí té una duració d’uns 7 kilòmetres (només l’anada) i segueix un riu, el Río Chico Masambi. L’entorn per on avança és realment bonic.

Sobretot al matí, és una àrea molt bona per veure mamífers com els peresosos, micos udolados, micos caputxins, tamarinos de Geoffroy i també coatís.

Les espècies d’ocells que es poden veure són similars a les del Pipeline Road.

un insecte parat entre les fulles del Plantation Road dins del Parc Nacional Soberanía

un trogon parat a una branca dins la ruta de la Plantation Road

Semaphore Hill Road

Aquest camí és una pista asfaltada que puja fins a dalt del turó Semaphore. Només està permès circular amb cotxe per aquesta carretera si es té una reserva al Canopy Tower, un allotjament que es troba a dalt del turó. Però tothom pot anar-hi caminant.

Donada que la circulació de vehicles és molt baixa, aquesta carretera d’1,5 kilòmetres també és molt bona per intentar albirar la variada biodiversitat d’aquest parc nacional.

un trogon de color groc als arbres que envolten la Semaphore Hill al parc nacional Soberanía

el parc nacional soberanía és un dels millors llocs del món per veure una gran diversitat d'espècies d'ocells

Canopy Tower

El Canopy Tower és un lodge situat al cor del Parc Nacional Soberanía. La seva posició dins el parc i la possibilitat de veure la selva des de la torre d’observació el converteixen en un dels millors punts per l’albirament d’ocells i altres animals.

Aquest allotjament va ser construït el 1965 com una torre militar dels Estats Units. El 1995, quan ja no s’utilitzava, un aficionat a les aus va comprar-lo i el va reconvertir en el que és actualment.

Passar un o diversos dies fent nit al Canopy Tower és una experiència molt recomanable per qualsevol aficionat a la naturalesa.  A més, es tracta d’un allotjament molt sostenible i enfocat a les activitats respectuoses amb la naturalesa.

la torre del Canopy Tower s'ha convertit en un allotjament sostenible i ideal per gaudir de la naturalesa

Isla Barro Colorado

L’Isla Barro Colorado és una petita illa del Lago Gantún, de només 15 kilòmetres quadrats. Aquesta illa no forma part del Parc Nacional Soberanía, però es conserva un dels ecosistemes més verges de la zona. Concretament, aquesta illa forma part del Smithsonian Tropical Research Institue. Això l’ha convertit en un dels boscos tropicals més estudiats del món.

A través de la pàgina web oficial d’aquest institut d’investigació es poden concertar visites a l’illa. Una gran oportunitat per aprendre amb detall sobre un dels ecosistemes més dinàmics del planeta.

On dormir al Parc Nacional Soberanía

El Parc Nacional Soberanía té molta naturalesa i racons per descobrir, així que val la pena passar-hi uns quants dies. Per poder estar a prop d’aquesta selva tropical i començar les rutes ben aviat al matí, que és el millor moment del dia per veure fauna, la millor opció és allotjar-se a Gamboa.

Alguns dels allotjaments més ben valorats de la zona són:

  • Gamboa Rainforest Resort: la seva ubicació és molt bona, a la perifèria del parc nacional. Una zona on es poden veure peresosos i una gran varietat d’ocells.
  • Miriam B&B: un B&B al poble de Gamboa amb molt bona relació qualitat-preu.
  • Ivan’s House: un altre B&B al poble de Gamboa.
  • Canopy Tower: sens dubte la millor opció per allotjar-se a dins el Parc Nacional Soberanía. Tot i això, és un allotjament car (costa uns 315$ per persona durant la temporada alta i 216$ durant la temporada baixa, pensió completa)

La nostra experiència al Parc Nacional Soberanía

Vam començar el nostre viatge a Panamà al Parc Nacional Soberanía. I en guardem un record memorable. Allà vam veure els primers peresosos del viatge, vam aprendre a identificar una cinquantena d’espècies d’ocells i també vam patir la xafogor i humitat de les selves tropicals.

En concret vam passar quatre nits a aquesta zona, dues al Gamboa Rainforest Resort i dues al Canopy Tower.

a dins del Parc Nacional Soberanía també es poden veure molts rèptils

L’arribada al Parc Nacional Soberanía

Després d’un llarg vol i de fer tots els tràmits per llogar el cotxe, vam començar a conduir cap al Parc Nacional Soberanía quan el sol es començava a pondre.

Un cop vam sortir de Ciudad de Panamá el trànsit es va reduir significativament.  Vam fer els últims kilòmetres per una carretera envoltada de selva. Ja era de nit i la humitat feia que s’entelés el vidre constantment. Però vam arribar a Gamboa sense problemes, i des d’allà ja vam anar al Gamboa Rainforest Resort.

A l’endemà havíem quedat amb el Nando Quiroz per fer una sortida per veure ocells al Parc Nacional Soberanía, però a causa del COVID no va poder venir. Per sort, ens va ajudar a trobar un substitut, el  “Domi” Alveo.

Observant ocells a la Pipeline Road

A les sis del matí ja va arribar el nostre guia, el  “Domi” Alveo, per recollir-nos i anar cap al Parc Nacional Soberanía. Mentre sortíem de la zona de l’allotjament ja vam veure els primers ocells. Era el nostre primer dia. I tot ens semblava fascinant.

Gamboa i els Ammo Dump Ponds

La primera parada la vam fer a un arbre del poble de Gamboa, durant els últims dies havien pogut veure allà una parella d’enganyapastors de doble collar (Chordeiles acutipennis). Efectivament estaven allà.

un Enganyapastors de doble collar a un arbre a prop del poble de Gamboa

Vam continuar fent una parada als Ammo Dump Ponds. El sol just estava sortint, i s’escoltava a la llunyania la melodia de la selva. Aquesta parada ens va permetre veure vàries espècies aquàtics, també vam veure dos tucans i una parella de turpials de capell daurat.

un ocell caminant entre els aiguamolls dels Ammo Ponds a l'entrada del Parc Nacional Soberanía

veure tucans a Panamà era una de les coses que més il·lusió ens feia

La pista fins a la Pipeline Road

Després ja vam avançar cap a la pista que va fins a la Pipeline Road. És una pista sense asfaltar, i per fer-la amb cotxe és millor tenir un vehicle 4×4 o de tipus SUV.

Vam anar fent trams a peu i altres caminant. Mentre sentíem els crits dels micos udoladors, vam poder veure les primeres colònies de formigues. Són impressionants les seves “campanyes”: totes caminant i portant fulles fins al seu niu, i amb les formigues soldat protegint tota la formació. Els boscos humits com el del Parc Nacional Soberanía tenen un dels ecosistemes més dinàmics del món.

Anar acompanyats d’un guia ens va permetre poder apreciar molts més detalls de la selva, i poder veure molts més ocells. Com un nictibi comú molt camuflat a la part alta d’un arbre. Mentre el fotografiàvem, el guia va aprofitar per tornar endarrere a buscar el cotxe. I aquí vam tenir l’únic problema del viatge: quan va tornar tenia el vidre del cotxe trencat. Li havien robat els nostres prismàtics i trípode, que havíem deixat el cotxe. Després ens va explicar que a aquella pista, al ser bastant pròxima al Canal de Panamà, de tant en tant hi havia alguns robatoris als cotxes per part dels obrers que treballen al canal. Per sort, no era res de massa valor.

un potoo molt camuflat entre les branques d'un abre de la Pipeline Road

dos agutís creuant la pista que arriba fins a la Pipeline Road

Una mica més endavant vam veure un petit grup de micos udoladors. Estaven tranquil·lament estirats entre les branques. Només una de les cries estava ben activa. I s’encarregava d’anar despertant als altres micos.

tres micos udoladors descansant entre els arbres del Parc Nacional Soberanía a Panamà

La Pipeline Road

Un cop vam arribar al final de la pista oberta als vehicles, just on es troba el Panama Rainforest Discovery Center, vam començar a caminar per la Pipeline Road. Vam endinsar-nos uns quatre o cinc kilòmetres per aquest camí. Caminàvem molt a poc a poc, atents a tots els sons. Al·lucinàvem amb la capacitat del guia per reconèixer els ocells a partir dels seus sons, i després localitzar-los. Vam veure una gran varietat d’ocells, i també un grup de micos caputxins.

un trogon de Méssena parat a un arbre a l'interior de la Pipeline Road

un preciós ocell a la part baixa de la selva tropical

un mico caputxí parat a una palmera i menjant a dins del parc nacional soberanía

De tornada al cotxe, vam localitzar un grup de formigues legionàries. Aquestes formigues es caracteritzen per ser nòmades, és a dir, no contrueixen cap niu. Es mouen constantment i tenen un comportament molt agressiu i depredador.

la pista de la Pipelina Road es va tornant estreta a mesura que s'avança cap a dins del parc nacional

Sobre les 14:30 vam arribar de nou al cotxe. Però ben a prop, ens esperàvem dues grans sorpreses. Abans de marxar vam poder veure un manaquí cuixagroc i després un trogon de Masséna.

un mascle de manaquí cuixagroc parat a una branca

Els voltants del Gamboa Rainforest Resort

A la tarda, vam aprofitar per caminar pels voltants de l’allotjament i intentar veure més animals. La quantitat d’espècies que havíem pogut veure amb un dia era sorprenent.

Durant aquest passeig vam poder veure el primer peresós del viatge. Vam estar observant-lo mentre parsimoniosament s’anava movent, menjant i rascant-se amb les seves llargues ungles. Crec que no hi ha cap animal que desperti més simpatia…

un ocell parat als prats que envolten el Gamboa Rainforest Resort

un peresós penjant d'un arbre que envolta el Gamboa Rainforest Resort

la silueta d'un peresós al Parc Nacional Soberanía durant la posta de sol a l'agost

Caminant pel  sender la Chunga

Després de la gran experiència durant el primer dia pel Parc Nacional Soberanía, vam començar la nova jornada ben aviat, veient com sortia el sol darrera del riu Chacrés.

Vam decidir fer el camí de La Chunga, que comença ben a prop del Gamboa Rainforest Resort. Es notava que ja no anàvem acompanyats de cap guia. I vam veure molts menys ocells durant la ruta. Tot i això, el camí avançava per un entorn selvàtic que ens va semblar preciós. Amb una vegetació molt abundant.

sortida de sol sobre la selva del Río Chacrés

el riu Chagrés és un dels que porta aigua cap al Canal de Panamà

al Parc Nacional Soberanía hi ha arbres amb troncs enormes que també necessiten unes grans arrels

Recorrent la Plantation Road

La segona parada del dia la vam fer a la Plantation Road. Vam recórrer uns 2 kilòmetres d’aquesta ruta. Donat que ja era mig matí, i feia molta calor i humitat, vam notar que hi havia molta menys activitat. S’escoltaven pocs ocells. Tot i això, vam poder veure un nou peresós.

un peresós menjant a l'inici de la ruta de la Plantation Road

Arribant al Canopy Tower

Cap a les dotze del migdia ja vam conduir fins al Canopy Tower. Vam passar la resta del dia allà. La perspectiva dels arbres des de les diferents plantes de la torre és ideal per intentar veure fauna.

Vam poder veure un grup de tamarinos de Geoffroy i també una gran varietat de colibrís.

A la nit, una simfonia d’ocells i insectes ressonava a les habitacions. La millor melodia per dormir.

la bola que hi ha a la part alta de la torre del Canopy Tower

un colibrí al jardí del Canopy Tower situat al cor del Parc Nacional Soberanía

un tamarino de geoffroy al Parc Nacional Soberanía

La sortida de sol des del Canopy Tower

Una de les millors experiències de dormir al Canopy Tower és poder veure l’albada des de la torre d’observació. Al mateix nivell de les copes dels arbres. A mesura que surt el sol, la selva comença a despertar-se i els ocells a entonar els seus cants.

Al voltant de les 6 del matí ja estàvem allà dalt. Esperant poder veure algun tucà, trogon o peresós. Però segurament la pluja de la nit havia alterat els animals una mica. Tot estava molt silenciós. I hi havia una tranquil·litat sorprenent.

Uns vint minuts més tard va arribar la sorpresa del matí: un tamàndua septentrional. Estava enfilant-se pel tronc d’una cecropia, buscant formigues. Un cop va trobar-les va estar alimentant-se durant una bona estona. Des de la finestra de la nostra habitació en teníem una de les millors perspectives.

una tamàndua septentrional buscant formigues a un tronc d'una cecropia

Recorrent el Semaphore Hill

Un cop vam esmorzar, vam decidir passar la resta del matí recorrent a peu la pista del Semaphore Hill. Al Canopy Tower hi ha l’opció de contractar un guia per fer aquestes sortides. Però en aquest cas nosaltres vam preferir anar per lliure.

El recorregut va ser molt profitós. I vam poder veure algunes espècies que encara no havíem fotografiat. Com un grup de set coatís, o una parella de trogons maragda.

una parella de trogons parats a una branca a dins del parc nacional soberanía

un motmot menjant petits fruits entre els arbres del turó Semaphore

la pista del Sempahore Hill és molt bona per veure animals durant les primeres hores del dia com aquest coatí

Una nova tarda al Canopy Tower

Al migdia, mentre dinàvem, vam veure com un peresós sortia del costat d’un arbre molt a la vora de la torre. Des de la finestra del menjador es veia a la perfecció. Amb la seva parsimònia habitual va anar movent-se i escalant una cecropia. Buscava les fulles més tendres.

A la tarda, vam seguir veient aquest peresós i de nou vam poder fotografiar un nou grup de tamarinos de Geoffroy.

un peresós de tres dits parat a una branca a prop del Canopy Tower

una cria de mico a dins del Parc Nacional Soberanía

L’últim matí a Parc Nacional Soberanía

L’últim matí al Parc Nacional Soberanía el vam passar al Canopy Tower. Poder veure animals salvatges des d’allà ens semblava formidable.

Quan vam pujar de matinada a la part més alta de la torre vam veure que hi havia molta boira. Però això no ens impedia veure el peresós que hi havia a la part alta d’una cecropia. Estava dormint, fent una bola.

L’ambient era magnífic. Amb la boira emergent de la selva, i el sol que començava a il·luminar els núvols. Només faltava que el peresós es despertés.

Mentrestant vam veure un mico udolador amb la seva cria, i un grup de picots.

Finalment, el peresós va començar a moure’s. Regalant-nos alguns dels moments més inoblidables del nostre recorregut pel Parc Nacional Soberanía. Vam poder-lo veure a uns dos metres de distància, mentre menjava fulles tranquil·lament. Era l’escena amb què havíem somiat quan vam decidir passar un parell de dies al Canopy Tower.

Durant l’esmorzar, també vam poder veure dos picots i un trogon de Massena. La millor manera d’acabar l’estada al Canopy Tower.

un peresós parat al tronc d'una cecropia durant un matí boirós a la selva tropical de Panamà

un peresós de tres dits escalant a poc a poc un arbre del Parc Nacional Soberanía

(Aquest post correspon als quatre primers dies del viatge a Panamà)

Organitza el teu viatge a Panamà

✈️ Les millors ofertes de vols a Ciudad de Panamá aquí

🏨 Els millors preus en allotjaments a Panamà aquí

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Panamà aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.