• Categoria de l'entrada:Espanya / Europa
 • Temps de lectura:15 min de lectura
 • Autor de l'entrada:
 • Última modificació de l'entrada:desembre 31, 2022
Actualment esteu veient On veure llops a Espanya: les millors zones

El llop ibèric és una subespècie endèmica de la Península Ibèrica del llop gris (canis lupus). És un dels animals salvatges més emblemàtics. Per tot el que representa. El seu udol misteriós i esglaiador, que s’estén per serralades que habita, és un dels sons més inconfusibles. La seva intel·ligència tampoc passa desapercebuda. Els llops són animals sociables, que viuen en grup, i que han desenvolupat grans estratègies de caça.

Els llops a més són una espècie clau en l’equilibri dels ecosistemes. Són un dels pocs grans depredadors de la Península, i la seva funció és clau per regular les poblacions d’altres espècies.

Per tot això, poder veure llops a Espanya és un privilegi i una experiència única.

veure llops a Espanya a la zona de Riaño és possible durant l'albada

On es poden veure llops a Espanya

Fins a principis del segle XX, la població de llops a la Península era abundant i estable. S’estenien per tot el territori a partir dels Pirineus. Tot i això, aquest animal va patir una persecució indiscriminada que va fer que el nombre d’exemplars es reduïssin dràsticament. Apropant el llop ibèric a l’extinció.

Per sort, després de grans esforços de conservació (a partir del 2021 es va prohibir la seva caça), el nombre de llops ibèrics ha anat augmentant a poc a poc. Actualment, es calcula que hi ha entre 2.000 i 2.500 llops. Tot i això, encara és un animal que té molts detractors i, malauradament, el seu futur continua sent insert. Les activitats d’ecoturisme per intentar veure llops són una bona manera de donar suport als qui lluiten per la seva conservació.

Actualment, la gran majoria de llops ibèrics, més del 90%, viuen per sobre del Duero. Per això, per poder veure llops a Espanya les millors zones es troben al nord del país. En concret, algunes de les millors zones són la Sierra de la CulebraRiaño i el Parc Natural de las Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias.

siluetes dels picos de europa durant una espera per veure llops ibèrics

Per altra banda, al centre de la Península també hi ha algunes poblacions força estables de llops, que s’han pogut veure durant els últims anys. En concret a la serralada de Guadarrama. Igualment, a aquesta zona els albiraments de llops no acostumen a ser tan freqüents.

La majoria d’observacions de llops acostumen a fer-se a més d’un kilòmetre de distància. Per això és imprescindible portar uns bons prismàtics o un telescopi terrestre. La majoria d’empreses que fan sortides guiades proporcionen aquests materials, així que no passa res si no en tens.

un grup de llops durant una activitatt per veure llops a Espanya a l'agost

manada de llops menjant de bon matí un cérvol

La Sierra de la Culebra

La Sierra de la Culebra és un conjunt muntanyós ubicat al nord-est de la província de Zamora. Allà hi ha la densitat de llops més alta de la Península. I per això és un dels llocs més populars per intentar veure llops a Espanya.

Hi ha unes deu manades de llops establertes en aquest territori. I a més hi ha una abundant població de cérvols i cabirols, que comparteixen ecosistema amb altres animals com els teixons, les guineus, les llebres o l’escurçó ibèric. Aquesta serralada és excepcional per veure fauna en llibertat.

Pel que fa a l’observació del llop ibèric, el més recomanable és fer una sortida d’observació amb un guia naturalista de la zona. Així les probabilitats d’èxit seran molt més altes. I a més, gràcies a l’experiència dels guies t’asseguraràs de fer l’activitat de manera responsable i sense interferir sobre els llops.

Algunes de les empreses més recomanades són:

Pels que tenen més experiència en activitats d’observació i fotografia d’animals salvatges, també  hi ha l’opció d’anar per lliure a alguns dels miradors habilitats al llarg de la Sierra de la Culebra:

 • El mirador Peña Furada a Villardeciervos: cal deixar el cotxe al costat de la Fuente de Valdesilvoso i des d’allà caminar aproximadament un kilòmetre per arribar al mirador. Pots veure la ruta aquí.
 • El mirador de Guardalabá: es troba a una pista de terra molt propera a la carretera N-631. Pots veure com arribar-hi aquí.
 • El punt d’observació a la pista de Linarejos i Valdeboya: es considera un dels millors punts de la zona per veure el llop. Per arribar-hi es pot deixar el cotxe a uns aparcaments construïts a prop del kilòmetre 16,5 de la carretera ZA-912. Allà estan senyalitzats els miradors, on s’ha d’arribar a peu.

un cérvol jove és un exemple de l'altra fauna que es pot trobar al intentar veure llops a Espanya

On dormir a la Sierra de la Culebra

A la zona de la Sierra de la Culebra hi ha una bona varietat d’allotjaments rurals. El millor és buscar allotjaments a Villardeciervos o a algun dels pobles propers. Algunes de les opcions més ben valorades són:

Riaño

El petit poble de Riaño s’ha convertit en els últims anys com un dels millors destins de la Península per l’observació i fotografia d’animals salvatges. Des de petits ocells alpins, aus rapinyaires, gats salvatges, guineus, fins al llop ibèric. Les muntanyes de Riaño i Mampodre són unes de les millors per veure llops a Espanya.

De nou, l’observació d’aquests mamífers no és gens fàcil. I aquí és encara més important comptar amb l’ajuda d’un guia que conegui els costums i moviments de les diferents llopades. A més, gran part d’aquest territori està dividit en finques privades, on només tenen accés algunes de les empreses de la zona.

paisatges dels picos de europa il·luminats per la llum càlida que acompanya la sortida de sol a prop de Riaño

tres llops llunyans entre arbustos al nord d'Espanya

Algunes de les empreses més recomanades per veure llops a Riaño són:

On dormir a Riaño

Buscar allotjament a prop de Riaño, Boca del Huérgano o Portilla de la Reina és la millor opció. Alguns dels destacats:

Parc Natural de las Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias

El Parc Natural de les Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias és un extens parc natural asturià. Sobretot és popular perquè alberga el Bosc de Muniellos, la roureda més gran d’Espanya, i també per ser un dels millors llocs on veure óssos a Astúries.

Veure llops a aquest parc natural és més complicat que fer-ho en les dues localitzacions anteriors. Part del territori és més inaccessible, i a més el nombre de poblacions de llop és més reduït.

Per intentar veure llops a aquesta zona, és força recomanable fer-ho durant els mesos d’hivern. Durant aquests mesos les petjades a la neu són una gran ajuda per poder-los ubicar i intentar observar-los. A més, els llops acostumen a estar més actius durant el dia.

Encara que en moltes de les sortides no és possible veure el llop, l’experiència de trobar-se en un entorn salvatge analitzant el terreny i les pistes que els llops van deixant al seu pas és molt enriquidora.

Una de les empreses recomanades per fer aquesta sortida és Natur.

paisatges amb falgueres a la serralada cantàbrica en l'entorn del llop ibèric

durant les esperes ver veure llops ibèrics també es poden veure óssos salvatges

On dormir al Parc Natural de las Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias

Una bona opció és allotjar-se a prop del petit poble de Degaña. L’oferta d’allotjaments no és massa gran, però hi ha alguna casa rural, com Casa Martín o el Apartamentos Rurales Tía María.

Per tenir més varietat, l’alternativa és allotjar-se  a prop de Cangas del Narcea, el poble més gran de la zona.

Quina és la millor època per veure llops a Espanya?

Es poden veure llops a Espanya durant tot l’any. I encara que totes les estacions tenen les seves característiques, en general la millor època és des de mitjans de juliol fins a finals d’octubre. Durant aquests mesos els guies naturalistes de la zona ja acostumen a tenir localitzades les lloberes, i és habitual poder veure tota la família de llops interactuant. Un espectacle únic.

A l’hivern també s’acostumen a fer sortides a la Sierra de la Culebra i el Parc Natural de las Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias. Durant els mesos de fred es poden veure els llops amb el seu formidable pelatge d’hivern.

una manada de llops ibèrics agrupats mentre comença a sortir el sol

Veure llops a Espanya: la meva experiència a Riaño

Fa un parell d’anys, a principis d’agost vam fer una escapada a Riaño per intentar veure llops ibèrics. Desconeixia completament aquesta zona, així que per tenir èxit la millor opció era intentar veure aquests majestuosos cànids amb l’ajuda d’un guia.

Vam contractar una sortida d’un dia amb WildWatching Spain, que consistia a fer dues esperes per veure llops. Una de matinada i una al capvespre.

Observant llops ibèrics de matinada

De matinada, quan encara era de nit, vam quedar amb el guia. Un cop vam pujar al seu 4×4 ens esperava un trajecte de pràcticament una hora fins al punt on faríem l’espera per intentar veure llops. Vam pujar per pistes tortuoses, on semblava que el cotxe es quedaria encallat. Però el guia ja tenia experiència per aquella zona, i sense cap contratemps vam arribar al punt on havíem de deixar el cotxe.

Ja començava a haver-hi una mica de claror quan vam començar a caminar. Uns deu minuts més tard ja vam arribar al punt d’espera. Des d’allà, amb silenci i sense moure’ns massa, havíem d’analitzar amb els prismàtics i el telescopi el terreny. A la recerca d’algun indici dels llops. El més habitual és veure’ls durant l’albada, ja que un cop surt el sol i comença a fer calor acostumen a amagar-se.

siluetes de les muntanyes de Riaño durant una espera per veure llops ibèrics a Espanya

 

I vam tenir molta sort. Pocs minuts després va aparèixer un llop ibèric, i al seu darrera tota la llopada. Hi havia diversos cadells, que devien tenir uns tres o quatre mesos. Veure com interaccionaven entre ells, i es barallaven per la pota d’un cérvol que havien caçat va ser una instant inoblidable.

un grup de cadells de llop ibèric al voltant del mascle alfa de la manada

una manada de llops ibèrics a Espanya disperats a una petita oberta entre arbustos a la llunyania

un solitari llop il·luminat per les primeres llums del dia a la província de león

Buscant un nou grup de llops ibèrics

A la tarda, vam dirigir-nos amb el guia a una nova zona de les muntanyes que envolten Riaño. Ja ens va avisar que aquell grup era més complicat de veure, i que en general a les tardes també acostuma a haver-hi menys probabilitats. Molts cops els llops es comencen a moure quan ja és completament més fosc.

Vam fer l’espera camuflats entre arbustos de ginesta. Feia un vent força fred, que ens feia oblidar la calor pròpia de l’agost.

Vam poder veure un mascle de cérvol a la llunyania, a l’altra banda de la vall. Però no vam tenir la sort de veure cap llop. Igualment, trobar-nos al seu territori no deixava de ser molt emocionant.

De tornada a l’allotjament, ja de nit, vam distingir dues guineus caçant pels camps que envolten Riaño. Una bona manera d’acomiadar el dia en què havíem pogut veure llops ibèrics.

panoràmica dels paisatges de muntanya que envolten els intents per veure llops a Espanya

 

Comentaris

 1. Guillem

  Un post molt útil! Realment són uns animals fascinants!

 2. NOemi

  Sisi, molt util! i Les fotos molt maques

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.