El Riu Ebre no és només el riu més cabalós i llarg d’Espanya, sinó que també és l’arquitecte d’un dels paisatges més bonics i singulars de Catalunya: el Delta de l’Ebre. L’Ebre arriba al seu final endinsant-se al Mar Mediterrani majestuosament, acompanyat de platges quilomètriques i després d’haver deixat enrere planícies infinites, on els arrossars i els aiguamolls s’encarreguen de dibuixar un paisatge on l’aigua és la gran dominadora. Constituint així la zona humida més important de Catalunya, un refugi excel·lent per un gran nombre d’aus d’Europa.
Els primers i últims moment de llum del dia són instants excel·lents per sentir la frenètica activitat dels ocells que habiten al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Sobretot dels elegants flamencs, que volen en grans estols entre les ataronjades llums de les albades i els capvespres. Fent encara més impressionant la sortida i la posta de sol al Delta de l’Ebre, que en general solen ser èpiques.
En pocs llocs el cel i l’aigua es conjuguen amb tanta perfecció. Tenyint-se simultàniament de colors impossibles. I oferint espectacles molt apreciats pels que ens agrada la fotografia.
Fa uns mesos em vaig escapar durant tres dies al Delta de l’Ebre. Amb l’objectiu de gaudir dels seus paisatges i de la fotografia. Feia molts temps que no visitava aquest entorn tan meravellós, i sobretot em vaig dedicar a buscar els racons més fotogènics del Delta i vaig esperar a que les llums fessin la seva feina…
El Delta de l’Ebre: 7 racons que cal visitar
1. La Platja del Trabucador
La Platja del Trabucador i la seva famosa passarel·la que s’endinsa dins l’aigua de la Badia dels Alfacs és un dels racons que cal visitar al Delta de l’Ebre. Poques zones són tant salvatges i úniques com aquesta. Sis kilòmetres de longitud de sorra fina i daurada que dansen harmònicament gràcies al vent que sempre bufa a aquesta zona.
2. Els aguaits de la Llacuna de la Tancada
La Llacuna de la Tancada és la segona llacuna més gran del Delta de l’Ebre i les seves aigües d’escassa fondària (menys de setanta centímetres) atrauen una gran multitud d’ocells gràcies a l’abundància d’aliments.
Els flamencs solen estar-hi presents i són un dels grans atractius de la llacuna. Varis aguaits permeten gaudir de l’observació d’aquests elegants ocells. Sent ideal el que hi ha ben a prop del MónNatura Delta de l’Ebre.
3. Els camps d’arròs
No cal concretar-ne cap en concret. Simplement cal allunyar-se una mica de les carreteres principals que connecten les poblacions del Delta de l’Ebre, per trobar els famosos arrossars del delta.
4. L’Embarcador de les Madalenes
Situat a la Badia dels Alfacs, ben amagat entre els laberítics camins que recorren els camps més propers al mar, hi ha un dels embarcadors més fotogènics del Delta del Ebre. Un dels racons més especials que cal visitar.
Les restes d’algunes barques, passarel·les de fusta antigues i la Serra del Montsià a l’horitzó creen un ambient de calma. Una calma que molts cops només es troba al mar. I que es fa encara més present quan el sol comença a amagar-se i a transformar les tonalitats del cel.
5. La Bassa de les Olles
La Bassa de les Olles, amb només 54 hectàrees, és la més petita del Parc Natural del Delta del Ebre. Tot i això és una de les zones del parc amb més riquesa i varietat d’ambients.
Varis itineraris permeten vorejar la llacuna per observar la diversitat de vegetació i, amb una mica de sort, alguna de les moltes espècies d’ocells que s’hi apropen.
Entre els diferents aguaits que trobem al llarg del recorregut, el millor és passar una estona al que està completament cobert i només té un petit mirador. Des d’aquest racó, serem invisibles a la fauna. I el blauet ens pot sorprendre amb alguna visita…
6. Lo Goleró
Situat a la famosa Badia del Fangar, la zona de Lo Goleró és una de les més apreciades pels amants de la fotografia. Les albades i les postes de sol són dignes de les millors postals. La fina capa d’aigua que cobreix la badia, reflecteix amb gran precisió el cel i acaba adoptant sempre les tonalitats més espectaculars.
A més la zona també és perfecte per descobrir-hi les famoses xarxes de pesca, tant típiques de la tradició del Delta de l’Ebre.
I si observem el cel, és ben normal trobar-hi estols de flamencs preparats per baixar a descansar a la badia….
7. El Far de Fangar
El Far de Fangar és una de les icones del Delta de l’Ebre i, encara que és una zona força coneguda i visitada, no podia faltar al llistat dels 7 racons que cal visitar. Sobretot perquè si esperem a que la foscor s’apoderi de la llum, quan finalment el far s’il·lumina, podrem gaudir-lo pràcticament sols.
Arribar al Far de Fangar és senzill, però cal caminar una mica. Deixant el cotxe a la Platja de la Marquesa, haurem de caminar quatre kilòmetres per la fina sorra de la platja. Deixant enrere infinites dunes, que dibuixen un paisatge completament hipnòtic.
On dormir al Delta de l’Ebre?
L’oferta d’hotels i apartaments al Delta de l’Ebre és molt àmplia i variada. Així que tant a Booking com a Airbnb hi podreu trobar l’oferta que més s’ajusti als vostres gustos. A les proximitats del poble de Deltebre és on hi ha els allotjaments més pròxims al parc natural. Però també és una bona opció dormir a Sant Carles de la Ràpita o fins i tot a Tortosa.
De tota manera, el Delta també és ideal per anar-hi amb autocaravana o campervan. Hi ha vàries zones condicionades, on podrem fer-hi nit gratuïtament. Dormir a dins d’aquest preciós parc natural és sempre sinònim de molta calma.
Llistat de punts condicionats per dormir-hi amb autocarvana o camper:
- Àrea de la Casa de Fusta (aquí vaig passar-hi dues nits. Recomanable)
- Àrea de Poble Nou del Delta
- Àrea de Deltebre (aquí vaig passar-hi una nit. Senzill, però recomanable)
Mapa amb els racons que cal visitar al Delta de l’Ebre:
Quina pasada de fotos!!! maquíssimes
Moltes gràcies!!! 😁😁