Dins la província de Catamarca, a la regió del nord-oest argentí (NOA), el petit poble de Fiambalá és un dels més interessants del nord d’Argentina. L’entorn andí que envolta aquesta localitat, juntament amb tota la cultura i tradició de la zona, fa que hi hagi un bon nombre de llocs per visitar i coses a fer a Fiambalá. Un punt de partida ideal per veure flamencs, llacunes turquesa, construccions d’adobe i per experimentar l’altitud de l’altiplà andí.
9 experiències per fer a Fiambalá
Durant un viatge pel nord-oest argentí, és recomanable dedicar un parell o tres de dies a conèixer tot l’entorn de Fiambalá. Amb aquestes nou propostes per fer a Fiambalá podràs organitzar amb detall els dies que passis a aquesta localitat:
1. Fer una excursió amb 4×4 fins al Balcón del Pissis
Descobrir el Balcón del Pissis és l’activitat més impressionant per fer a Fiambalá. Aquest balcó natural es troba a 4.500 msnm i ofereix una panoràmica excepcional del volcà Pissis (6.792 m) i tot un conjunt de llacunes de colors sorprenents.
Per arribar fins al Balcón del Pissis des de Fiambalá cal conduir uns 150 kilòmetres i el més recomanable és contractar una excursió amb 4×4 i guia. Els últims 50 kilòmetres de ruta són per una pista sense asfaltar i encara que bona part del camí està amb bon estat, ja que l’utilitzen els treballadors de les mines de liti i or, per acabar pujant fins al balcó és imprescindible un 4×4. A més, quan ha nevat les condicions poden ser més complicades.
En cas de tenir un 4×4, per arribar-hi amb més seguretat, també hi ha l’opció de seguir un cotxe d’algun guia. Aquesta opció és més econòmica.
Si es fa tota l’activitat guiada, les parades habituals del recorregut són:
- Laguna de los Aparejos. Es troba a uns 125 km des de Fiambalà i és una llacuna salada força extensa, on hi acostuma a haver-hi flamencs durant la primavera i l’estiu austral.
- Laguna Azul. Aquesta llacuna de color blau turquesa es troba abans de l’última pujada forta que permet arribar fins al Balcón del Pissis.
- Balcón del Pissis. Després d’un ascens fins als 4.700 metres i d’un petit descens, aquest balcó natural ofereix una de les vistes més increïbles del nord-oest argentí.
- La Laguna Azul i la Laguna Verde. Aquestes dues llacunes es troben al peu del volcà Pissis, i durant els mesos sense neu es pot baixar fins allà amb cotxe. Són dues llacunes impressionants, i a prop seu és habitual veure-hi vicunyes.
Un cop finalitzada l’última parada la tornada es fa seguint el mateix camí de l’anada.
Informació pràctica per anar al Balcón del Pissis
- L’excursió amb 4×4 i guia té un cost de $70.000 ARS per persona, anant amb cotxe compartit.
- Es pot reservar a les agències locals que hi ha al voltant de la plaça del poble. En cas de viatjar sol, aquestes agències s’encarregaran d’ajuntar-te amb altres persones.
- Amb la ruta amb cotxe s’arriba fins als 4.700 msnm. Per això, és recomanable haver aclimatat abans, menjar lleuger durant el dia anterior i portar fulles o te de coca.
- Aquesta activitat es pot fer a Fiambala durant tot l’any, però es gaudeix molt més entre octubre i març, que és quan fa més calor i plou menys. Quan no hi ha neu la ruta amb cotxe és més llarga i completa, i es pot arribar fins a la vora de totes les llacunes. A més, també hi ha molts més flamencs.
2. Conduir per la ruta de los Seismiles
En cas de preferir una activitat per fer a Fiambalá per lliure, aleshores es pot optar per seguir la Ruta de los Seismiles. Es tracta d’una ruta escènica, que uneix el poble de Fiambalá amb el Paso San Francisco, a la frontera amb Xile.
Tota aquesta ruta segueix la carretera RN 60 i està asfaltada. Per això, en principi és apte per tota mena de vehicle. Tot i això, l’alçada i la falta d’oxigen també poden afectar els cotxes, així que conduir per aquesta ruta amb un vehicle antic no és massa aconsellable. També és important sortir amb el dipòsit de benzina ple des de Fiambalá, ja que no hi ha cap altre punt on omplir-lo.
La part més impressionant d’aquesta ruta són els últims 80 kilòmetres, quan la carretera supera els 4.000 msnm i apareixen els grans volcans i muntanyes a l’horitzó. En concret, es poden veure més de 20 muntanyes que superen els 6.000 metres d’altitud. A més, durant la conducció és habitual veure vicunyes, guanacs i flamencs.
3. Caminar pel canyó de l’Indi
El canyó de l’Indi és un dels atractius naturals més propers a la localitat de Fiambalá. Es troba a només 23 kilòmetres del municipi, seguint la carretera RN 60. Un cop s’arriba al camí, encara es pot conduir per una pista de terra un kilòmetre més, fins on comença la part més estreta del canyó.
A partir d’allà cal anar a peu. En general, el sender és senzill, però hi ha un tram amb algunes pedres i una escala de fusta, on s’ha d’avançar amb més compte. Finalment, després d’uns dos kilòmetres a peu s’arriba al famós del punt canyó on sembla que la silueta de dos indis s’estan mirant fixament.
4. Veure flamencs a la Laguna Cortaderas
També a la ruta RN60 i dins del camí de la Ruta de los Seismiles, la Laguna Cortaderas és un atractiu que es mereix un punt específic dins d’aquest llistat de coses per fer a Fiambalá.
Aquesta llacuna salada, a part d’estar envoltada d’un paratge encantador, és especialment interessant per la seva avifauna. Una de les aus més destacades són els flamencs, que sobretot es poden veure durant l’albada.
Les sortides de sol a la Laguna Cortaderas acosutmen a ser molt fredes, i a l’hivern part de la llacuna està glaçada. Però acostuma a ser un moment de silenci i molta màgia.
En cas de tenir un pressupost alt, també es pot optar per dormir just al costat d’aquesta llacuna, a la Hostería Cortaderas.
🤞 Viatja a Argentina amb una bona assegurança de viatge
Davant de qualsevol imprevist durant un viatge a Argentina, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps i tenir les millors cobertures. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.
Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.
5. Visitar la duna Saujil i fer sandboard
Una altra proposta per fer a Fiambalá sense haver de conduir massa estona és visitar la Duna Màgica del poble de Saujil. Al costat d’aquest petit poble hi ha una gran duna, que diàriament és visitada per un bon nombre de gent.
Encara que el paisatge desèrtic d’aquesta duna ja és prou interessant, el que realment fa popular aquest lloc és la possibilitat de fer sandboard. És a dir, baixar per la duna amb una taula similar a la del snowboard.
Les taules per fer sandboard es poden llogar a Fiambalá o a Saujil, i tenen un cost de $5.000 ARS. És molt millor anar-hi durant el matí, ja que a la tarda acostuma a fer més vent.
6. Fotografiar la posta de sol a les dunes de Tatón
En cas de voler veure i fotografiar dunes molt més altes i nombroses, aleshores es pot conduir fins al poble de Tatón. Aquestes dunes es troben a uns 40 kilòmetres de Fiambalá, i en general s’hi pot arribar amb qualsevol classe de cotxe, seguint una pista sense asfaltar. Ara bé, si no es va amb un 4×4 és important no sortir del camí principal, ja que l’acumulació de sorra pot fer que el cotxe es quedi encallat allà.
Entre les dunes de Tatón, és especialment famosa la duna Federico Kribus, ja que és la més alta del món. Es tracta d’una duna de 1.234 metres d’alçada, però a causa de l’altitud de l’àrea on es troba el seu punt més alt està situat a 2.845 msnm.
Sens dubte, les dunes de Tatón són un dels paisatges més fotogènics de l’entorn de Fiambalá.
7. Gaudir de la cultura a la Ruta del Adobe
La Ruta de l’Adobe ofereix un fascinant recorregut per antigues edificacions construïdes amb aquest material tradicional. L’adobe, conegut per les seves excel·lents propietats d’aïllament tèrmic, va ser àmpliament utilitzat en el passat per adaptar-se tant a les altes temperatures estivals com als rigorosos hiverns sota zero.
Al llarg de la Ruta 60, que connecta Tinogasta amb Fiambalá, es troben els punts principals de la Ruta de l’Adobe:
- L’hotel Casa Grande a Tinogasta.
- L’oratori de los Orquera.
- L’església Nuestra Señora del Rosario a Andacollo.
- L’església de San Pedro a Fiambalá.
- La comandancia de Armas de Fiambalá.
Aquest recorregut no només et connecta amb el passat colonial de la regió, sinó que també et permet gaudir de la bellesa i la tranquil·litat del paisatge de Catamarca.
8. Relaxar-se als banys termals de Fiambalá
Els banys termals de Fiambalá són un dels atractius turístics del poble més coneguts, i molts dels visitants decideixen passar un matí o tarda gaudint de l’aigua calenta d’aquestes piscines termals.
En concret, les termes es troben a uns 14 kilòmetres del poble i tot el trajecte és per una carretera asfaltada. Un cop s’arriba allà, es poden trobar 14 piscines termals, cadascuna amb aigua a diferent temperatura (varia dels 51 als 28 ºC).
Informació útil per visitar les Termes de Fiambala
- És imprescindible comprar l’entrada prèviament a l’Oficina de Turisme de la plaça de Fiambalá.
- Hi ha tres horaris de visita: de 8:00 a 13:00 (matí), de 15:00 a 20:00 (tarda) i de 20:30 a 00:30 (nit). Està obert tots els dies, a excepció dels dimecres a la nit.
- El preu és de $6.000 ARS per adults nacionals i $12.000 ARS per adults internacionals.
9. Voltar pel petit poble de Fiambalá
Per últim, entre totes les propostes per fer a Fiambalá, no podia faltar una recomanació per fer alguna volta per aquest petit i autèntic poble.
Fiambalá marca el final de la ruta del Adobe i dins del poble encara s’hi poden trobar força construccions d’aquest material. A part de l’esglèsia de San Pedro, també destaca la petita Plaça d’Armes, on es concentren la majoria de petits comerços i es pot observar la vida quotidina dels habitants del municipi.
Passejar pels seus carrers és una experiència tranquil·la que convida a connectar amb la història i la serenor d’aquest racó de Catamarca.
Què fer a Fiambalá: mapa dels atractius de la zona
Visitar Fiambalá (Catamarca): Informació pràctica
Com arribar a aquest poble
Fiambalá no és un poble fàcilment accessible amb transport públic, així que la manera més còmode per arribar-hi és amb cotxe de lloguer, es pot llogar a l’aeroport Coronel Felipe Varela. Tot el recorregut fins allà és per carretera asfaltada.
Per arribar a Fiambalá primer cal anar fins a Tinogasta, venint des del sud el més ràpid és fins a Tinogasta per la carretera 78 i venint del nord la ruta 60 és una opció més curta.
Millor època per visitar Fiambalá
Fiambalá és un destí interessant en tots els mesos de l’any i la majoria d’activitats es poden fer sempre. Tot i això, per gaudir al màxim de l’excursió al Balcón del Pissis (per mi la millor experiència que fer a Fiambalá) és millor anar-hi des de l’octubre fins al març, per evitar la neu i poder fer tot el recorregut complet.
Tot i això, quan hi ha neu el paisatge també és molt bonic. I gaudir de les termes de Fiambalá durant un fred dia d’hivern és també molt agradable i relaxant.
On dormir
Tot i ser un poble petit Fiambalá téuna oferta interessant d’allotjaments. Per poder gaudir d’aquest poble i tots els seus atractius, el més recomanable és passar-hi una o dues nits.
Els allotjaments més recomanables són:
Si es busca una opció més barata, també hi ha l’opció de dormir a un càmping. Jo vaig estar al Cámping y hospedaje don Conchita, que tot i ser senzill crec que és força recomanable. Costa $5.000 ARS per persona i nit.
(Aquest post forma part de la guia per viatjar a Argentina per lliure)
Organitza el teu viatge a Argentina
✈️ Les millors ofertes de vols a Argentina aquí.
🏨 Els millors preus en allotjaments a Argentina aquí.
🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Argentina cotxe de lloguer.
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.