• Post category:Europa / França
  • Reading time:21 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:octubre 28, 2022
You are currently viewing Què veure i fer a Chamonix: les 12 millors vistes i excursions

Chamonix és un poble que respira muntanya. Situat a l’ombra dels Alps, i amb una vista privilegiada de l’emblemàtic Mont Blanc, tot el que es pot fer des d’aquesta localitat francesa té a veure amb els seus paisatges i camins.

Però no és necessari tenir molta experiència fent senderisme ni tenir un gran estat de forma. Hi ha una gran infraestructura de telecadires, telecabines i trens cremallera que, en cas de no voler o poder caminar massa, permeten arribar a la majoria de llocs.

Durant l’hivern l’esquí és el gran protagonista d’aquest municipi, però aquesta llista està centrada en tot el que es pot veure i fer a Chamonix durant els mesos de finals de primavera, estiu i principis de tardor, quan no hi ha neu a la majoria de camins.

vista de la vall de Chamonix i les muntanyes durant una excursió en un dia assolellat d'estiu

12 coses per veure i fer a Chamonix

Després del viatge als Alps Francesos, en què ens vam dedicar sobretot a caminar per l’entorn de Chamonix durant 10 dies, per mi aquests són els imprescindibles si dediques uns dies a descobrir aquest fantàstic poble alpí:

les sortides i postes de sol és una cosa que cal veure a xamonix

Caminar fins el Lac Blanc i el Lac Cheserys, un imprescindible que cal veure a Chamonix

El Lac Blanc i el Lac Cheserys són els dos estanys més idíl·lics de les muntanyes que envolten Chamonix. Es troben dins la Reserva Natural de les Aiguilles Rouges, per sobre els 2.300 metres d’altitud.

Des d’aquests dos petits llacs es té una panoràmica inoblidable del massís del Mont Blanc i els altres pics que el succeeixen. I el millor de tot és quan tota aquesta filera de muntanyes escarpades i agulles es reflecteixen a l’aigua d’aquests dos llacs. Durant l’albada i a la posta de sol és quan es tenen les millors llums. Hi ha l’opció de dormir al costat del Lac Blanc, a un acollidor refugi de muntanya (és necessari reservar prèviament).

el llac cheserys i el massís del mont blanc reflectit durant l'alba

el lac blanc i el seu refugi és un dels punts a veure amb xamonix si t'agraden les excursions

L’opció més senzilla per arribar a aquests dos estanys és pujar amb el telefèric fins a La Flegere. Des d’allà es pot fer una ruta circular d’uns 9 kilòmetres que recorre el Gran Balcon Sud i que passa pel Lac Blanc i el Lac Cheserys.

Si prefereixes pujar a peu, llavors una bona alternativa és fer la ruta des del Col de Montets.

colors rosats de l'alba sobre la muntanya més alta dels Alps el Mont Blanc

sortida de sol entre les muntanyes més altes i escarpades de chamonix

Contemplar la glacera Mer de Glace

Un imprescindible que cal veure a Chamonix és el Mer de Glace. Es tracta de la glacera més gran de França i una de les més extenses d’Europa. Fins allà hi arriba el tren cremallera més cèlebre de Chamonix, el tren de Montevers.

Des d’on acaba el tren, no cal caminar massa per tenir una vista espectacular del Mer de Glace amb la Dent du Geant al fons. Tot i això, per veure realment bé la glacera el millor és baixar (580 esglaons) fins a la Grotte de Glace. Es tracta d’una gruta excavada en el gel, i que permet contemplar-lo des de l’interior.

la glacera de mer de glace fotografiada des d'un dels miradors a veure a chamonix

detalles del glaciar mer de glace y su lengua

També es pot arribar fins a aquesta glacera a peu des de Chamonix. Una opció és fer aquesta ruta circular d’uns 13 kilòmetres. Una altra alternativa és pujar amb telefèric fins al Plan de l’Aiguille i des d’allà seguir la ruta del Grand Balcon Nord fins a la Mer de Glace, i acabar baixant a Chamonix. Aquesta és una de les millors excursions que es poden fer a Chamonix.

muntanyes verticals al gran balcó nord de chamonix

el petit sender del gran balcó nord és un camí que cal fer a Chamonix

Pujar a l’Aiguille du Midi, l’activitat més famosa per fer a Chamonix

Pujar amb telefèric a l’Aiguille du Midi és l’activitat estrella per fer a Chamonix. Aquesta obra d’enginyeria permet ascendir fins als vertiginosos 3.842 metres d’altitud d’aquest escarpat pic dels Alps Francesos.

Des del punt més alt es té una gran vista panoràmica. Una vista que acostuma a estar restringida als alpinistes més experimentats. Però gràcies al telefèric, amb només 20 minuts es pot arribar al cim de l’Aiguille du Midi, sense haver de fer cap esforç físic. Això sí, és una activitat força cara. El bitllet (pujar i baixar) per un adult costa 65 €.

el telefèric i els seus cables que pugen fins a l'Aiguille du Midi

alpinistes a la part final de l'ascensió a l'Aiguille du Midi

vista panoràmica dels alps des d'un dels miradors a veure a Chamonix

A mig camí, el telefèric fa una parada al Plan de l’Aiguille. Pels aficionats al senderisme, és una bona opció quedar-se aquí durant la baixada, i fer l’excursió del punt anterior: la ruta pel Grand Balcon Nord fins al Mer de Glace. Així amb un sol dia podràs veure dos els llocs que cal veure a Chamonix.

Passejar per la Cascada du Dard

Una de les excursions més curtes i agradables que es pot fer a Chamonix és el passeig fins a la Cascada du Dard. Sortint des del poble, s’arriba a la cascada seguint un ample i fàcil camí. Entre anar i tornar la ruta són uns 6 kilòmetres, que es poden completar tranquil·lament amb menys de dues hores.

la cascada du dard i el seu riu és un passeig per fer amb xamonix

Observar i fotografiar cabres dels Alps a prop del refugi Nid d’Aigle

El refugi Nid d’Aigle forma part de l’itinerari clàssic d’ascensió al Mont Blanc. Si decideixes pujar fins allà, segurament podràs veure l’emoció dels alpinistes que acaben de pujar aquesta icònica muntanya.

El millor d’anar fins a aquest refugi són les vistes de la glacera de Bionassay. A més, és un territori en què és freqüent veure les cabres dels Alps. Amb una mica de sort, podràs fotografiar aquests animals salvatges amb la glacera de fons.

detalls de la glacera de bionassay i el seu desgel

les muntanyes i la glacera de Bionassay prop del refugi nid d'agile als houches

cabre dels alps amb la glacera al fons en una excursió d'estiu amb xamonix

Es pot arribar fins al refugi Nid d’Aigle sense cansar-se massa: primer cal pujar amb telefèric fins a Bellevue (surt des de Les Houches), i un cop allà agafar el cremallera de Nid d’Aigle.

També hi ha l’alternativa de fer tota aquesta ruta a peu. Des de Les Houches primer cal pujar fins al Col de Voza, i un cop allà seguir la ruta que va fins al refugi. Aquest és el track de l’itinerari.

sender als alps francesos envoltat de vegetació i amb becs nevats al fons

Veure la posta de sol des del Lac des Gailands, un llac que cal veure  a Chamonix

El petit Lac des Gailands és un dels punts per veure a Chamonix de més fàcil accés. Aquest llac artificial està molt a prop del centre de Chamonix, uns quinze minuts a peu, i des d’aquí es té una vista excepcional de les muntanyes que envolten el poble.

Contemplar tranquil·lament una posta de sol des d’aquí és una manera excel·lent d’acabar el dia.

colors de la posta de sol des d'un dels llacs a veure amb xamonix

núvols amb el color càlid de la posta de sol vistos des de Lac des Gailands

Fer una excursió fins al refugi Albert I

Per tenir una panoràmica magnífica de la Vall de Chamonix, envoltada per algunes de les muntanyes més escèniques d’Europa, una bona opció és pujar des del poble de Le Tour fins al Refugi Albert I.

Al arribar a aquest refugi, a 2.706 metres d’altitud, es pot veure amb detall la glacera de Le Tour. L’ambient allà és completament d’alta muntanya.

vista panoràmica de la vall de chamonix i les seves muntanyes i glaceres des del refugi Albert I

la glacera de Le Tour i un riu fruit del desglaç a l'estiu

la glacera de Le Tour és una de les més sorprenents que veure a Chamonix per la seva proximitat al refugi

L’excursió completa des de Le Tour fins al Refugi Albert I és una ruta exigent.  Sobretot pel desnivell: uns 1.300 metres. Tot i això, el camí no és tècnicament complicat. Pots veure el track de la ruta aquí.

Per fer l’excursió més accessible, hi ha l’opció de superar gran part del desnivell amb telecabina i telecadira. Es pot arribar fins a Les Autannes, a 2.195 metres d’altitud. Des d’aquí l’excursió fins al Refugi Albert I és més accessible.

visió panoràmica de la vall de chamonix i els dos massissos que l'envolten

Pujar amb telecadira fins a la glacera des Bossons

A la llista dels llocs que cal veure a Chamonix, no pot faltar la glacera des Bossons. Bàsicament perquè és una glacera que es veu perfectament des del poble. Tot i això, per apreciar-la millor, i poder captar la seva paleta de colors blaus, és imprescindible apropar-s’hi.

La manera més ràpida d’arribar a la glacera des Bossons és amb telecadira. Surt des del poble de Bossons i arriba fins als 1.425 metres d’altitud. Des d’allà no cal caminar massa per arribar al mirador de la glacera, i apreciar els imponents seracs (enormes blocs de gel fragmentats).

la glacera des Bossons vist des de Chamonix en un dia ennuvolat d'agost

detalls dels colors blaus de les glaceres dels alps europeus i els rius que baixen pels vessants

També es pot arribar al final del telecadira caminant. Per fer-ho és necessari completar una llarga pujada, de quasi 1.000 metres de desnivell. Aquest és el traçat de la ruta.

Un cop s’arriba a la glacera de Bossons es pot continuar pujant. Com més amunt, millors vistes. Una bona opció és arribar fins al xalet des Pyramides.

la glacera des bossons i les muntanyes que l'envolten són un dels paisatges més singulars de chamoinx

Contemplar el Mont Blanc des de Le Brévent

Le Brévent és un pic de 2.525 des d’on es té la millor perspectiva del Mont-Blanc. Aquesta muntanya queda perfectament situada davant del punt més alt dels Alps. Sobretot durant les primeres i últimes hores de llum del dia les vistes són immillorables.

A més, es pot arribar a Le Brévent amb telefèric, així que no és necessari superar el gran desnivell que hi ha des de Chamonix. Primer cal agafar un telefèric fins a Plan Praz (2.017 m), i des d’allà se n’gagafa un altre fins a Le Brévent.

vista del mont blanc reflectit en un petit llac prop de Le Brevent

pics escarpats de Chamonix vistos durant un recorregut pel Grand Balcon Sud

Pujar a Le Brévent ja compensa únicament per les vistes. Però pels aficionats al senderisme també és un punt de partida molt interessant per fer excursions. Es pot recórrer tot el Grand Balcon Sud, passant per la Flegere i arribant fins al Lac Blac. És una de les rutes més brutals de la zona.

També hi ha l’alternativa de caminar fins al Lac du Brévent i després apropar-se al Refuge de Bellachat.

llac de muntanya i una serralada llunyana vists des de Le Brevent

La glacera d’Argentière, una de les glaceres menys conegudes per veure a Chamonix

La glacera d’Argentière és una de les altres grans glaceres que es poden veure a Chamonix. Sempre és impressionant visitar aquestes enormes masses de gel.

Per arribar a aquesta glacera cal caminar una mica més que en el cas del famós Mer de Glace. Primer cal arribar (conduint o amb bus) fins al poble d’Argentière. Des d’allà es pot agafar el telefèric Lognan – Les Grands Montets i pujar fins a Plan de Joran (1.923 metres). Un cop allà cal començar a caminar fins al mirador de la glacera d’Argentière. La ruta (anar i tornar) són uns 6,5 kilòmetres, i cal superar quasi 500 metres de desnivell.

Pels més aficionats al senderisme o trail running també hi ha l’opció d’arribar a la glacera d’Argentière sortint des del poble homònim. En aquest cas cal estar preparat per superar un fort desnivell per l’interior del bosc. Aquest és el track de la ruta.

vistes a l'alba des de lluny de la glacera d'Argentière que és un dels punts icònics que veure a chamonix

Recórrer les Gorgues de Diosaz

Pels que busquen una activitat tranquil·la per fer a Chamonix, una bona opció és conèixer les Gorgues de la Diosaz. Seguint el curs del riu amb un camí ben mantingut i passant per algunes passarel·les es descobreix la bellesa d’aquest canyó erosionat per l’aigua.

El camí és força curt, no arriba al kilòmetre i mig. Però és tram per recórrer a poc a poc. Apreciant la singularitat de l’entorn.

Per visitar aquestes gorgues cal tenir en compte que només estan obertes durant els mesos d’estiu (de juny a setembre). L’horari d’obertura és de 9 a 18 durant el juliol i l’agost; i de 9:30 a 17 durant el juny i el setembre. A més l’entrada té un cost de 6,50 € per adult, que es destina al manteniment dels camins.

Completar el Tour del Mont Blanc

Per acabar, l’activitat més completa de Chamonix és la ruta de trekking del Tour del Mont Blanc. Aquesta ruta d’uns 172 kilòmetres i més d’11.000 metres de desnivell permet descobrir a peu les muntanyes, valls, rius i llacs dels massissos que envolten aquest petit poble alpí.

És una manera única i molt emocionant de descobrir tot el que es pot veure a Chamonix. A més, al fer nit als diferents refugis, es pot gaudir de les postes de sol i les albades des de la muntanya. Un moment que mai decep.

Això sí, no és una ruta apta per tothom. Tot i que no és una ruta tècnicament difícil, cal estar preparat per caminar durant llargues jornades, amb el pes de la motxilla, i tenir certa experiència en terrenys d’alta muntanya.

paisatges del recorregut del tour del mont blanc

un isard envoltat d'herba verda als alps francesos de chamonix

Per més informació sobre què veure i fer a Chamonix es pot consultar la web oficial del poble. Allà hi ha una explicacions molt completes. I sobretot són molt útils els mapes, que permeten tenir una visió molt clara de por on passen els camins i les rutes dels telefèrics i els telecadires.

On dormir a Chamonix

Al poble de Chamonix hi ha una gran varietat d’allotjament. Des d’hotels, fins a apartaments i cases rurals. També hi ha diversos càmpings a la zona.

Alguns dels allotjaments més ben valorats de Chamonix són:

Les Balcons du Savoy

Hôtel de L’Arve

Hôtel Le Refuge des Aiglons

Si es té cotxe també és aconsellable mirar alternatives als altres petits pobles de la Vall de Chamonix. Com a Les Houches o Argèntiere.

Organitza el teu viatge a Chamonix

✈️ Les millors ofertes de vols a Ginebra aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Chamonix aquí

🚗 Les millors ofertes de cotxes de lloguer a Ginebra aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.