• Post category:Recursos
  • Reading time:8 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:abril 20, 2020
You are currently viewing 10 Consells per fotografiar animals salvatges

La fotografia d’animals salvatges és una de les meves grans passions. I m’encanta combinar-la amb els viatges. Endinsar-me pels parcs nacionals d’altres països a la recerca de la fauna autòctona, molts cops acompanyat de guies locals que coneixen la zona com ningú, és un dels meus moments preferits durant els viatges.

I està clar que un bon equip fotogràfic és important en aquests casos. Un bon zoom és necessari per poder fotografiar correctament animals amb els que cal mantenir les distàncies. I la nitidesa de la càmera i l’objectiu també cobra molt pes en retrats de fauna.

Tot i això, i alguns aspectes independents de l’equip fotogràfic que ens poden ajudar a millorar les fotografies de fauna salvatges. A mi encara em queda moltíssim per aprendre, però aquests són els 10 punts que intento sempre tenir presents durant les meves sortides per fotografiar animals salvatges (els més importants, no són qüestions tècniques).

1 – Respectar el codi ètic

El primer punt, i el més important, no és cap aspecte tècnic, sinó ètic. El principal objectiu de la fotografia de fauna hauria de ser el de contribuir al respecte i la conservació del medi natural. Per això respectar els animals que fotografiem ha de ser sempre un aspecte bàsic. Una foto no té cap mena de sentit si per aconseguir-la hem hagut de perseguir un animal, espantar-lo o alterar el seu comportament natural.

Aquest és el codi ètic de AEFONA (Asociación Española de Fotógrafos de Naturaleza).

2 – Fer un estudi de camp

Per poder fotografiar animals salvatges primer hem de saber a on es troben i quins són els seus costums. Internet ens pot ajudar a conèixer quins són els millors parcs nacionals o naturals on trobar els animals que volem fotografiar, però un cop sabem la zona haurem d’investigar-la.

Abans d’aconseguir bones fotos, cal passar temps caminant, observant i buscant senyals que ens indiquin la presència de l’animal que volem fotografiar. Durant els viatges molts cops no hi ha prou temps per investigar, llavors el millor és optar per contractar l’ajuda d’algun guia o fotògraf local que segur que coneixerà molt millor la zona.

3 – Tenir tots els permisos

Molt lligat amb el codi ètic. Cada cop més, molts animals es troben en situacions molt vulnerables per la pèrdua d’habitat o la caça furtiva, per això abans d’entrar en reserves naturals cal tenir molt clara la normativa i sol·licitar els permisos necessaris.

4 – Paciència

Quan ja sabem on trobar l’animal, hem de confiar amb les nostres decisions i intuïció i tenir molta paciència. La paciència ho és quasi tot. Després d’hores o dies d’espera pot semblar impossible que aquell animal que busquem aparegui, però si estem al lloc correcte, només és qüestió de paciència.

Durant moltes sortides pot ser que no aconseguim res. Cap foto. Però aquests moments ens faran valorar molt més els instants on l’animal que busquem aparegui davant nostre.

5 – Camuflatge

El camuflatge, juntament amb la paciència, són els millors aliats per aconseguir que la naturalesa ens oblidi i tot segueixi el seu curs. No hi ha res com sentir-se invisible mentre tens un animal a pocs metres actuant amb normalitat. Aquests moments, a part de ser màgics, també ens donaran les millors oportunitats fotogràfiques: en general tindrem més temps per jugar amb la llum i la composició i podrem fotografiar el comportament natural de l’animal.

6 – Disparar amb el mode AF

Enfocar correctament és segurament l’aspecte tècnic més important en fotografiar animals salvatges. I també és el més difícil: tot passa molt ràpidament i molts cops s’utilitzen teleobjectius grans i pesats. Per això, molts cops és recomanable utilitzar el mode AF de la càmera, sobretot quan esperem tenir poc temps per fer la fotografia. Amb aquest mode la velocitat d’obturació s’ajusta automàticament en funció de l’obertura del diafragma escollida. Així només ens haurem de preocupar d’enfocar bé el subjecte.

7 – Enfocar als ulls

Poques coses transmeten tant com la mirada d’un animal salvatge. Per això és tan important enfocar als ulls de l’animal fotografiat. Fàcil de dir, però difícil de fer. 😉

8 – Disparar amb el mode de ràfega

Hi ha moments en la fotografia de fauna salvatge on tot passa molt de pressa. Sobretot en situacions que preveiem que seran ràpides i fugaces, el mode de ràfega (que permet disparar molts fotogrames en un segon) serà el nostre millor aliat.

9 – Cuidar el fons o incorporar paisatges

Encara que el més important és l’animal fotografiat, cuidar el fons de la fotografia és clau per aconseguir els millors resultats (sobretot al fer primers plans). Buscant un fons d’un color homogeni, que ressalti l’animal protagonista, l’animal cobrarà més importància.

Una altra opció és la de fotografiar l’animal en el seu entorn. Encara que l’animal o animals apareguin més lluny, aquestes fotografies poden ser molt impressionants. Mostrar un animal salvatge envoltat d’un paisatge espectacular sol ser sinònim d’una bona fotografia.

10 – Aprofitar les bones llums

En fotografiar animals salvatges, com en qualsevol classe de fotografia a l’aire lliure, val la pena aprofitar les llums més bones del dia: durant la sortida i la posta de sol. Durant aquests instants, coneguts com l’hora daurada, la llum és “menys dura”, i això ajuda a fer fotos amb menys contrastos i zones fosques o sobreexposades.

Encara que tots aquests consells poden ser útils en fotografiar animals salvatges, no t’oblidis del més important: gaudir de la naturalesa i respectar-la.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.