Setmana 29

L'Île aux Aigrettes i la conservació d'espècies endèmiques

Després d’una nova setmana ajudant al projecte d’agricultura regenerativa de Just Natural, vaig agafar un bus per passar el cap de setmana a Mahébourg. Aquesta ciutat, l’antiga capital de l’Illa Maurici, té un dels litorals més interessants del país.

Durant la meva estada, vaig tenir l’oportunitat de submergir-me en les aigües cristal·lines del Parc Marí Blue Bay, un paradís subaquàtic habitat per un ric ecosistema marí d’espècies de peixos i formacions de coralls. Tot i això, el punt àlgid de la setmana, va ser la meva visita a Île aux Aigrettes. Vista des de Point Esny, aquesta petita illa podria passar desapercebuda, però amaga un important projecte de conservació de la flora i fauna més amenaçada de Maurici.

Durant les dues hores que vaig passar a l’illa, acompanyat d’una guia de l’ONG Mauritian Wildlife Foundation, vaig quedar fascinat pel projecte i la seva riquesa biològica.

El primer que em va sorprendre en posar un peu a l’illa va ser descobrir que el seu origen no era volcànic. Es traca d’una illa formada a partir de calcària coral·lina, és a dir, a partir de coralls fossilitzats. Des de la seva designació com a reserva natural l’any 1965, s’han dut a terme incansables esforços per restaurar l’última  porció de Bosc Costaner Sec de Maurici. Un bosc que no només s’està protegint, sinó que està sent la base per reforestar zones de l’illa de Maurici amb espècies endèmiques.

Explorant l’illa, vaig quedar impressionat per la riquesa de plantes i arbres autòctons que vaig trobar. Però jo no podia deixar de mirar les branques a la recerca d’algun moviment. Sabent que l’illa hi viuen tres espècies d’ocell endèmiques de Maurici: el fudi de l’illa de Maurici, el zosterop olivaci de l’illa de Maurici i el colom rosat. Totes tres en greu perill d’extinció, però amb un futur esperançador gràcies a projectes com el de l’Île aux Aigrettes.

El que no m’esperava, ja que no havia investigat massa abans d’aquesta visita, era trobar-me una tortuga de terra gegant al mig del bosc. Es tractava d’un exemplar de tortuga gegant d’Aldabra, originària de les Seychelles. S’havien introduït a l’illa per tal que assumissin la important funció ecològica de les tortugues de Maurici extingides. Les tortugues de terra tenen un paper clau en la dispersió de les llavors de les plantes, que contribueix en la regeneració del bosc de forma natural.

Vaig marxar de l’ Île aux Aigrettes amb el convenciment que la conservació del planeta depèn també de les petites accions i petits projectes. Cadascú de nosaltres pot ser significatiu en aquesta lluita.

Aquest post forma part del resum setmanal del meu llarg viatge, un viatge que he anomenat Quinuituq.