Setmana 19

La lluita contra la caça furtiva de rinoceronts

Si abans de començar la meva ruta per Sud-àfrica algú m’hagués dit que acabaria de públic a un judici a la ciutat d’Alexandria, no sé què hauria pensat.

Just això és el que em va passar durant la meva segona setmana a la Reserva de Kariega. Havia sortit a la premsa que sis persones acusades d’intentar caçar furtivament un rinoceront, serien jutjades al dia 14 de juny. Els voluntaris de la reserva vam decidir acudir de públic al judici. No podíem deixar passar l’oportunitat de donar suport a la causa. I menys tenint en compte la història recent de la Reserva de Kariega.

L’any 2012, tres rinoceronts de la reserva van ser atacats per un grup de caçadors furtius. Els  hi van arrancar a cop d’aixada les seves banyes. Dos d’aquests rinoceronts van morir (un durant la nit de l’atac, i l’altre unes setmanes després). Però el tercer rinoceront, la Thandi, va sobreviure contra tot pronòstic. La seva història va donar la volta el món. Una història esperançadora i una mostra més de la capacitat de recuperació de la naturalesa.

La Thandi va ser la primera rinoceront del món que va sobreviure un atac dels caçadors furtius. Va haver de superar nombroses operacions (moltes d’elles completament innovadores), i gràcies al fet que va sobreviure actualment hi ha 8 rinoceronts més al món. Ella, les seves 5 cries i les 2 cries de les seves cries.

Cada cop que veia a la Thandi, que just havia tingut una cria feia uns mesos, m’emocionava . La seva cicatriu, que mai s’ha acabat de tancar del tot, era un record de què la lluita per la supervivència dels rinoceronts continua sent necessària. Tots els esforços són bàsics per allunyar aquesta espècia de l’extinció.

(Si vols col·laborar amb la conservació dels rinoceronts, pots trobar més informació sobre el programa de voluntariat a la reserva aquí. També pots llegir més informació sobre la Kariega Fondation i el seu projecte “Save the Rhino” aquí.)

Aquest post forma part del resum setmanal del meu llarg viatge, un viatge que he anomenat Quinuituq.