Setmana 11

Els impales no pugen als arbres (Kruger)

(Aquest post està escrit amb plural perquè vaig compartir la setmana amb la meva mare)

Feia uns dies, mentre em dirigia amb cotxe cap al punt on començaria un safari a peu, la guia del Parc nacional Kruger que m’acompanyava em va dir:

– Anirem directament cap al punt d’inici de la ruta. Sense aturar-nos. Només pararem si veiem un impala a dalt d’un arbre, perquè els impales no pugen als arbres.

Just això és el que ens acabàvem de trobar uns dies després. No feia ni deu minuts que havíem sortit del càmping de Satara, de matinada, quan el cotxe que anava davant nostra s’havia parat davant d’un arbre. Després d’analitzar durant uns segons el motiu, vam veure que hi havia un impala entre les branques de l’arbre. Òbviament estava mort, era una presa recent. Això només podia indicar que hi havia un lleopard a prop. I que acabaria tornant allà per alimentar-se.

Si teníem paciència acabaríem veient-lo.

Les hienes també ho sabien. Mig endormiscades, confiaven que el lleopard vingués i li acabés caient part de la presa a terra.

Havia passat només una hora quan va començar a haver-hi alguns moviments entre l’herba que envoltava l’arbre. Encara que el felí no es podia veure a la perfecció, no hi havia dubte que era un lleopard. En lloc de pujar a l’arbre directament, va estirar-se a terra. I va deixar passar uns minuts que se’m van fer eterns. Semblava que mai arribaria el moment que tant havia esperat.

Però no va trigar massa a alçar la mirada, incorporar-se i començar a escalar l’arbre amb una habilitat envejable. Pocs segons després ja es trobava còmodament situat entre les branques més altes, per començar a alimentar-se de l’impala que havia caçat feia unes hores.

s11-quinuituq-lleopards
s11-quinuituq-satara

Altres instants de la setmana al Parc Nacional Kruger

Gossos salvatges a Satara

Després d’un safari de tarda poc productiu per l’àrea de Satara, i ja quan estàvem tornant cap al càmping, una manada de dotze gossos salvatges va posar-se a caminar per la carretera just davant nostre. Caminaven pausadament, patrullant el territori. Veure’ls de tan a prop i durant una bona estona va ser ben especial.

s11-quinuituq-gos

Un mussol entre la foscor a Olifants

A Sudàfrica hi ha una gran varietat d’ocells. En concret, al Parc Nacional Kruger hi ha més de 500 espècies. Però sovint passen desapercebudes entre els impressionants mamífers que es mouen per aquest parc.

Durant el sunset safari (un safari guiat, que comença amb la posta de sol i acaba a la nit) que vam fer a la zona del càmping d’Olifants, vam tenir la sort de trobar un dels mussols més grans d’aquesta zona: un duc lletós.

Una albada entre lleons

Observar un lleó mascle caminant en direcció al cotxe impressiona. Veure’n a tres de cop és inoblidable. Els cinc minuts que vam passar observant aquests tres lleons, a prop de la ruta S147, van ser uns dels més intensos de la setmana.

s11-quinuituq-lions

Gossos salvatges a prop Balule

Una de les característiques que fa especials els safaris per Àfrica és que la majoria d’animals es mostren completament indiferents als cotxes. Això permet ser testimoni d’escenes úniques. Com poder veure a quatre gossos salvatges jugant i perseguint-se durant una llarga mitja hora a prop del càmping d’Olifants.

La màgia del riu Shingwedzi i del nord del Kruger

Al sud del Parc Nacional Kruger en general és més senzill veure animals, però també hi ha molta més gent i cotxes. De manera que de vegades les observacions dels animals acaben sent una mica estressants.

A mesura que s’avança cap al nord del parc, sobretot a partir d’Olifants, comença a haver-hi molta més vegetació (especialment arbres de Mopani) però la gent desapareix. Veure animals també és més complicat, però la simple experiència de circular en solitari i a poc a poc per alguna de les pistes del nord ja val la pena. Hi ha alguns dels paisatges més escènics del parc i zones amb molt encant. Per exemple al riu Shingwedzi, a on cada migdia vam poder veure desenes d’elefants bevent aigua, jugant i refrescant-se.

També al nord vam poder veure sense cap més cotxe a dues lleones caminant per la carretera; i tres guepards (una adulta i les seves dues cries) passant ben a prop del cotxe.

Tal com em van dir molts dels sud-africans amb què vaig parlar, aquesta és la màgia del nord del parc.

s11-quinuituq-lleona

Aquest post forma part del resum setmanal del meu llarg viatge, un viatge que he anomenat Quinuituq.