Viatge a La Gomera

Itinerari i Preparació del viatge

Fer un viatge a La Gomera és descobrir una illa especial. Una illa d’origen volcànic, de naturalesa desbordant, que amaga un dels boscos més impressionants d’Europa: el bosc de laurisilva del Parc Nacional Garajonay.

L’illa de la Gomera és un destí ideal pels amants del senderisme. Una extensa xarxa de senders connecten tots els racons de l’illa. Tant a la zona de la costa, com als boscos de l’interior. Racons on també es pot arribar amb cotxe, per les sinuoses carreteres que avancen entre l’escarpat relleu de la Gomera.

Conèixer els fascinants boscos humits del Parc Nacional Garajonay va ser el que més ens va atreure de l’illa. Però quan preparàvem el viatge a la Gomera, vam descobrir molts més atractius. Un fons marí únic, on hi neden diferents espècies de dofins i balenes. Miradors captivadors, des d’on es pot apreciar l’efecte de l’erosió del vent i l’aigua. I platges de sorra negra pintoresques, com la Playa de la Caleta o la Playa del Inglés.

Abans de començar el viatge a La Gomera

Com arribar La Gomera

Per arribar a la Gomera hi ha dues opcions:

  • Amb avió. No hi ha vols directes des de la Península Ibèrica fins a La Gomera. Per arribar-hi amb avió la millor opció és volar a Tenerife i des d’allà agafar un segon vol fins a l’illa de destí. La majoria d’aquests vols són operats per la companyia Binter Canarias. El preu acostuma a variar entre 50 i 80 € el trajecte.
  • Amb ferri. El trajecte més curt amb ferri és el que uneix l’illa de Tenerife amb la Gomera. En concret, connecta el Puerto de los Cristianos amb San Sebastián de la Gomera. Aquest trajecte el fan dues companyies: Fred Olsen (el trajecte és una mica més ràpid, però no es pot sortir a l’exterior durant la navegació) i Naviera Armas (es pot sortir a l’exterior durant la navegació). El preu és molt similar en els dos casos, uns 45 € el trajecte (sense comptar el preu del cotxe). També es pot arribar amb ferri a La Gomera des d’altres illes: La Pama i Gran Canària.

Com moure’s a La Gomera

La manera més còmoda de moure’s durant un viatge a la Gomera és el cotxe. Llogar un cotxe és molt útil per tenir llibertat i poder accedir a zones on el transport públic no hi arriba. Si tens previst arribar amb ferri a La Gomera i llogues el cotxe a Tenerife, és molt important assegurar-se que l’empresa permet conduir a altres illes. Algunes de les empreses de lloguer a les Illes Canàries, només permeten conduir a l’illa on s’ha efectuat el lloguer, per un tema de l’assegurança del cotxe i l’assistència a la carretera en cas d’accident.

Una de les empreses que sí que permet el moviment de cotxes de lloguer entre les Illes Canàries és Cicar. L’altra opció per evitar aquest problema, és llogar el cotxe directament a l’illa de La Gomera.

També és possible viatjar per La Gomera sense cotxe de lloguer. Es pot fer amb transport públic, o fins i tot es pot organitzar una ruta únicament a peu (hi ha camins que connecten tots els racons de l’illa).

On dormir a La Gomera

L’oferta d’allotjaments a La Gomera és molt àmplia. Sobretot abunden els apartaments i els hotels rurals. Encara que també hi ha altres hotels més moderns, ben situats a prop de la costa. També hi ha un càmping, situat al centre de l’illa i molt a prop del P.N. Garajanay.

Les zones principals on allotjar-se són:

  • San Sebastián de la Gomera
  • Hermigua
  • El Valle del Gran Rey
  • La Playa de Santiago
  • Las Hayas
  • Vallehermoso

Capital

San Sebastián de La Gomera

Zona horària

A La Gomera, igual a totes les altres illes de les Illes Canàries, hi ha una hora menys que a Espanya. La zona horària és la GMT+1

Població

La Gomera té una població d’uns 21.500 habitants.

Superfície

L’illa de La Gomera té una superfície d’uns 370 kilòmetres quadrats. Un territori amb una baixa densitat de població, ple de naturalesa verge i paisatges al·lucinants.

Preus

Els preus a La Gomera són més baixos que a Catalunya o Espanya. Sobretot perquè allà l’IVA no és del 21%, sinó que és del 7% (i s’anomena IGIC).

La diferència de preus es nota en els allotjaments, el lloguer de cotxes, als supermercats i també als restaurants.

Propines

Les propines, igual que a la resta del territori espanyol, no són obligatòries.

Millor època per viatjar a La Gomera

Millor època

Abril, Maig, Juny, Setembre i Octubre

Durant aquests mesos el clima és molt favorable: hi ha molt poques pluges, i la temperatura és elevada per gaudir de les platges. També és una bona època per caminar pel Parc Nacional Garajonay.

A més, com que no són els mesos de temporada alta, els preus solen tenir descomptes i hi ha més disponibilitat en allotjaments.

Temporada alta

Juny, Juliol i Agost

Els mesos de temporada alta a la Gomera coincideixen amb els mesos de vacances a Espanya. En aquest període hi ha menys turisme estranger, però l’illa de la Gomera acostuma a rebre un bon nombre de turistes nacionals.

Tot i això, la Gomera no és una illa massificada. Així que la temporada alta també és un bon moment per fer un viatge a la Gomera. Durant quests mesos és important reservar amb certa antelació l’allotjament i el cotxe de lloguer, per aconseguir preus més ajustats.

Temporada baixa

Octubre – Febrer

Encara que després de l’estiu la Gomera segueix rebent turisme (sobretot estranger), l’afluència de visitants baixa. Són mesos ideals per gaudir del bon temps de l’illa, de bons preus i de molta tranquil·litat.

Bona meteorologia

Tots els mesos

La meteorologia a la Gomera és bona durant tots els mesos de l’any. La temperatura mitjana oscil·la entre els 18 i 24 ºC.  La seva posició geogràfica afavoreix uns dies llargs, assolellats i plens de llum durant tot l’any.

Tot i això, el seu relleu fa que hi hagi diferents subclimes dins de l’illa. A zona nord generalment és més fresca i humida. En canvi, la zona sud és més càlida i assolellada. A més, el Parc Nacional Garajonay també té un microclima: allà s’hi condensen els vents alisis de l’Atlàntic, creant unes condiciones d’humitat molt favorables pels boscos de laurisilva que s’estenen per les muntanyes del centre de l’illa.

La nostra experiència: viatge a La Gomera en 9 dies

Durant la preparació del viatge a La Gomera, vam prioritzar sobretot les excursions al P.N. Garajonay. Els boscos de laurisilva d’aquest parc nacional ens van impressionar des que vam veure les primeres fotos. Per això volíem tenir temps de fer un bon nombre d’excursions allà, i poder contemplar els diferents boscos. A més, al visitar el parc durant varis dies esperàvem poder contemplar el bosc envoltat de boira i el fenomen de la pluja horitzontal (una “pluja” que s’origina a partir de la condensació de la boira en xocar amb les fulles dels arbres).

Tot i això, sabíem que La Gomera és molt més que els seus boscos. I durant el viatge volíem conèixer alguna de les seves platges, paisatges desèrtics, penya-segats i la fauna marina. Teníem previst passar un dia coneixent la zona de Vallehermoso, un altre dia pel Valle Gran Rey (on es pot sortir amb vaixell per veure cetacis) i també aprofitar algun matí o tarda per explorar l’entorn costaner d’Hermigua.

El viatge a la Gomera prometia: molt senderisme, naturalesa, paisatges i tranquil·litat.

DATES DEL VIATGE: Del 19 al 27 de març del 2022.

TIPUS DE VIATGE: Viatge en família. Viatge per lliure. Road Trip.

TRANSPORT FINS AL PAÍS: A l’anada, volem des de Barcelona a Tenerife-Norte amb Vueling. Lloguem el cotxe a l’aeroport i conduim fins al Puerto de los Cristianos, des d’on agafem el ferri fins a la Gomera. A la tornada, fem el mateix al revés.

TRANSPORT INTERN: Ens movem per les regirades carreteres de La Gomera amb cotxe de lloguer. El cotxe el lloguem a l’aeroport de Tenerife-Norte amb la companyia Hertz.

ALLOTJAMENT:  Encara que l’illa de La Gomera no és massa gran, segons els punts a visitar val la pena variar d’allotjament ja que les carreteres són força lentes. El nostre interès principal durant el viatge és el P.N. Garajonay, així que busquem allotjaments propers al parc i al centre de l’illa. En concret dormim a tres llocs diferents:

🏡 Finca Piñero (Petita casa rural, molt senzilla, al poble d’Hermigua. 3 nits. Valoració:  ⭐⭐⭐).

🏡 Casas Rurales Amparo Las Hayas (Senzilla casa rural al poble de Las Hayas, a 5 minuts del P.N. Garajonay i a 30 minuts de Valle Gran Rey. 2 nits. Valoració:  ⭐⭐⭐⭐).

🏡 Casa Rural Sofía. Apartament molt ben cuidat, a la part alta d’Hermigua, amb molt bones vistes. 3 nits. Valoració:  ⭐⭐⭐⭐⭐)

Dia a dia del viatge a La Gomera

Dia 1: Com arribar a La Gomera

El primer dia del viatge a la Gomera consisteix bàsicament a arribar fins a l’illa. Després de volar de Barcelona fins a Tenerife (a l’aeroport de Tenerife-Norte), dediquem el matí a conduir fins al sud de l’illa. No ho fem per la ruta més ràpida, sinó que anem per la carretera que creua Tenerife pel centre (la TF-24 i TF-21). D’aquesta manera passem pel Parc Nacional del Teide, i podem contemplar el Teide des dels múltiples miradors que hi ha al costat de la carretera.

A primera hora de la tarda arribem al Puerto de los Cristianos, des d’on agafem el ferri fins a la Gomera. A la Gomera hi descobrim un paisatge de verd resplendent i ple de penya-segats. Acabem el dia conduint fins a Hermigua, on tenim reservat l’allotjament dels primers dies.

 

Dia 2: El Cepo, Vallehermoso i el Mirador d’Abrante

Comencem el dia ben aviat, i abans de l’albada pugem el petit turonet d’El Cepo. Aquesta petita muntanya té un aspecte desèrtic sorprenent. I és un dels millors miradors del Teide des de la Gomera. Gaudim d’una colorida sortida de sol des d’allà.
La part principal del dia la passem a la zona de Vallehermoso. L’entorn d’aquest poble, dominat pel Roque Cano, és ideal per practicar senderisme. Fem dues rutes: una primera excursió circular d’uns 14 kilòmetres que ens porta per l’Ermita de Santa Clara, el Mirador Punta de Alcalá i la Playa de Vallehermoso; a la tarda, fem un passeig d’uns 6 kilòmetres des del Mirador de Roque Blanco fins a la base d’aquest famós roc.

De tornada cap a Vallehermoso, ens desviem fins al Mirador d’Abrante. Aquest és un dels miradors més populars de la Gomera, però ens decep una mica.
Acabem el dia al Mirador del Morro d’Agando, un dels miradors imprescindibles del Parc Nacional Garajonay.

 

Dia 3: Descobrint el Parc Nacional Garajonay

El tercer dia del viatge a la Gomera el dediquem al tresor d’aquesta illa: el Parc Nacional Garajonay. De bon matí conduïm fins al Mirador del Bailadero, però la boira tan típica al parc no ens permet gaudir de la panoràmica. No obstant això, és un moment ideal per caminar pel bosc.

Dediquem el matí a fer l’itinerari 11, que ens permet descobrir la bellesa dels boscos del Parc Nacional Garajonay. Caminem fins al Caserío del Cedro i des d’allà fem una ruta circular que ens porta per les Mimbreras i l’Ermita de Lourdes. Al·lucinem amb els boscos de la Gomera.

Acabem el dia visitant la Playa de la Caleta, una platja a pocs kilòmetres d’Hermigua.

Dia 4: La boira del Parc Nacional Garajonay

Després de dormir a Hermigua durant les primeres nits del viatge a la Gomera, avui canviem de zona. Passarem les dues properes nits al poble de Las Hayas, molt proper al Parc Nacional Garajonay.

De bon matí, ens dirigim fins al Raso de la Bruma, un punt icònic dels boscos del Garajonay. Allà sovint s’hi queda atrapada la boira, i és una zona fantàstica per caminar pels boscos de laurisilva i el seu ambient misteriós. Comencem a caminar seguint l’itinerari 12, que uneix el Raso de la Bruma amb el Mirador del Corgo. De tornada enllacem amb l’itinerari 5, un camí circular que passa per l’Àrea Recreativa de las Creces. I finalment, seguim l’itinerari 10, que recorre la Cañada de Jorge. Unint aquests tres itineraris podem apreciar tota la bellesa dels boscos més importants de la Gomera.

A la tarda fem dues petites excursions. Havent dinat fem un passeig des de Las Hayas fins a El Cercado, un poble molt famós per la seva ceràmica. A la tarda, coincidint amb la posta de sol, pugem des del poble de Pavón fins a la Fortaleza de Chipude, des d’on es té una bonica panoràmica de la costa sud de la Gomera.

 

Dia 5: El Valle Gran Rey

L’objectiu d’avui és conèixer el Valle Gran Rey. És una de les zones més turístiques de l’illa, sobretot per les seves platges.
Aprofitant que dormim a només cinc minuts del Raso de la Bruma, visitem aquest racó del P.N. Garajonay al matí, quan la boira encara continua atrapada dins el bosc.

A mig matí ja ens dirigim cap al Valle Gran Rey. La carretera que baixa fins a la costa ens regala unes vistes precioses, que podem apreciar amb tranquil·litat gràcies als diversos miradors, com el Mirador el Palmarejo.

Un cop arribem al Valle Gran Rey aprofitem per conèixer el seu passeig marítim. Fem temps fins a les 11, quan sortim amb vaixell per intentar veure cetacis. Tot i que la mar no està gaire calmada, tenim molta sort i podem veure un grup de dofins tacats de l’Atlàntic i diversos grups de caps d’olla negre. És una experiència fantàstica!

A la tarda fem una excursió fins a la Cascada de Arure sortint des del poble d’El Guro.
I acabem el dia des de la Playa del Inglés, una de les platges que més ens agrada del viatge a la Gomera.

 

Dia 6: La gran volta al Garajonay

Avui és el dia de l’excursió més completa pel parc nacional: la Volta al Garajonay (itinerari 18). Encara que al fer aquesta ruta passem per algunes de les zones que ja coneixem dels dies previs, aquest itinerari és ideal per descobrir a poc a poc els diferents ecosistemes i boscos del parc nacional.

A mesura que caminem, el temps es complica i comença a ploure i la boira ens envolta. Completem la ruta, però no podem apreciar les vistes panoràmiques des dels miradors i des de l’Alto Garajonay, el punt més alt de la Gomera. Igualment, quedem encantats amb aquesta ruta, que travessa boscos de laurisilva impressionants.

Al migdia baixem novament a la Hermigua, on passarem les últimes 3 nits del viatge a la Gomera. Acabem el dia admirant la posta de sol des de l’ambient desèrtic de la Muntanya el Cepo.

Dia 7: La Laguna Grande i la visita guiada al P.N. Garajonay

Després de la llarga excursió d’ahir, avui ens prenem un dia més tranquil. Tot i això, no podem evitar llevar-nos ben aviat per intentar veure la sortida de sol des del Mirador del Bailadero. Per sort no hi ha gaires núvols, i podem observar l’espectacle de les primeres llums del dia il·luminant el Monumento Natural de Los Roques.

Des d’allà ens dirigim fins a la zona de la Laguna Grande, també dins el Parc Nacional Garajonay. Aprofitant que fa bon dia fem els dos itineraris que surten des d’allà: l’itinerari 3 i l’itinerari 6. Aquestes dues rutes ens permeten descobrir una part del parc molt menys afavorida per la boira. El bosc és més sec, menys exuberant i no tan impressionant com el bosc de laurisilva de les parts més humides del parc.

A les 11 del matí arribem amb cotxe al Raso de la Bruma. Ens hem apuntat a una de les les visites guiades que organitzen des del parc nacional. Una oportunitat perfecta per redescobrir els camins que ja coneixem, mentre ens expliquen moltíssims detalls de la Gomera i el Parc Nacional Garajonay.

La resta del dia el passem a Hermigua. Un poble que ens agrada per la seva tranquil·litat, les vistes al Teide i les muntanyes verdes que l’envolten.

Dia 8: Els Barrancs de Guarimiar i Bechinjigua

Una de les coses que més ens va agradar de la Gomera durant la preparació del viatge és el nombre infinit de camins que recorren els seus paisatges. Després de diversos dies caminant per tots els racons del P.N. Garajonay, avui decidim conèixer un dels paisatges més bonics del sud de l’illa.
Conduïm fins al poble d’Imada, i des d’allà fem una excursió circular d’uns 15 kilòmetres que passa pels Barrancs de Bechinjigua i Guarimiar. El paisatge és completament diferent del que hem trepitjat durant els dies. Ens sorprenen molt gratament les vistes panoràmiques, i els penya-segats per on passa el camí.
Per acabar el dia, contemplem l’última posta de sol del viatge a la Gomera des de la Playa de la Caleta.

 

Dia 9: El Parc Natural Majona

El darrer matí a la Gomera l’aprofitem per conèixer el Parc Natural Majona. Aquest parc és un bon exemple de l’abrupte i vertical orografia de l’illa, fruit de l’erosió. Fem una ruta lineal que comença al Pàrquing de Las Casetas, a pocs metres del Mirador de Manaderos, i que puja fins a la Gollada de Archeje. El sender avança per la vall on neix el barranc de La Majona, que passa de vegetació fayal-brezal a laurisilva a les cotes més altes.

A mig matí arribem al cotxe de nou, i baixem fins a San Sabestián de la Gomera, des d’on surten els ferris cap a Tenerife. Passejar per aquest poble de costa, gaudint del mar i la famosa Torre del Conde, és la millor manera d’acomiadar-nos aquesta illa.

 

Els destins TOP de la Gomera

Parc Nacional Garajonay

Aquest parc nacional atresora la major part de l’ecosistema de la laurisilva canària. Caminar entre els boscos del Garajonay, que són Patrimoni Mundial per l’UNESCO, és un espectacle.

Sobretot destaca la zona de l'Arroyo del Cedro, el Paso de la Bruma i l'Alto Garajonay.

Valle Gran Rey

El Valle Gran Rey és el poble escollit pels que busquen passar unes dies de tranquilitat i platja a La Gomera.

Però aquesta localitat té molt més per descobrir: sortides per veure cetacis, excursions per veure cascades sorprenents i miradors panoràmics al llarg de la carretera que baixa des del centre de l'illa fins al poble.

Vallehermoso

El municipi de Vallehermoso conserva l’essència de La Gomera, una illa rural, de paisatges escarpats i de color verd intens. Aquest poble és famós pel seu paisatge, presidit pel Roque Cano. L’entorn de Vallehermoso és una àrea ideal per gaudir del senderisme, l’observació d’ocells i també de la costa.

Barrancs de Guarimiar i Bechinjigua

L'orografia de La Gomera està clarament marcada pels seus barrancs i penya-segats, que durant molts anys separaven les diferents valls de l'illa.

Una de les millors maneres de conèixer aquest paisatge escarpat i vertical és caminar pels Barrancs de Guarimiar i Bechinjigua. Avançant entre petits camins construït a la roca, es pot apreciar un paisatge on les roques, les palmeres i els cactus són els protagonistes.

El Cepo

La petita muntanya del Cepo és un dels secrets més bonics de La Gomera. Es tracta d'un petit turó, a pocs kilòmetres del poble d'Agulo, des d'on es té una vista increïble del Teide.

A més, el terreny d'aquesta muntanya és completament desèrtic. Sembla d'un altre planeta.

Playa del Inglés

La Playa del Inglés, situada al Valle Gran Rey, és una de les platges més salvatges i boniques de La Gomera.

Potser no és la platja més ideal per banyar-se, ja que acostuma a haver-hi vent i força onades. Tot i això és una platja preciosa. Ideal per contemplar el paisatge, passejar, i gaudir d'una bonica sortida o posta de sol.

Parc Natural Majona

El Parc Natural Majona no acotuma a tenir massa visitants, ja que tot el protagonisme se'l emporta el Parc Nacional Garajonay.

Aquest parc natural està caracteritzat pel seu color verd i els seus penya-segats. També té boscos molt interessants. És una bona zona on caminar a prop de San Sebastián de La Gomera.

Hermigua

Aquesta bonica localitat de La Gomera té una ubicació excel·lent per conèixer el nord i el centre de l'illa.

Per una banda està a pocs kilòmetres del P.N. Garajonay, des d'on es poden fer infinitat d'excursions.

Però aquest poble també té platja, i unes vistes precioses del Teide. La Playa de la Caleta, a poc més de 5 km del poble, és una de les més boniques de la zona.

Altres llocs interessants a la Gomera

Al preparar un viatge, sempre hi ha llocs que investigo i trobo interessants, però que finalment no acabem visitant. A la Gomera va haver-hi vàries coses que no vam visitar, i que si haguéssim tingut més dies, m’hauria agradat conèixer. 

A aquesta llista hi trobaràs altres zones que, segons els teus gustos, et pot interessar conèixer durant un viatge a La Gomera:

 

Los Órganos de la Gomera és un dels paisatges volcànics més espectaculars de l’illa. Les columnes basàltiques d’aquest monument natural s’assemblen als tubs d’un òrgan gegantí. Està situat al nord de la localitat de Vallhermoso.

Per visitar-ho només es pot fer des del mar. Es poden contractar sortides amb vaixell per contemplar aquest paisatge.

El drago de canàries és un arbre molt emblemàtic a les Illes Canàries. A totes les illes hi ha algun exemplar emblemàtic d’aquesta espècie. En el cas de La Gomera, és el Drago de Agalán. És l’exemplar més antic i de major envergadura de l’illa.

Es pot visitar fàcilment caminant des del poble d’Alajeró.

Alojera és el poble de les palmeres. Aquest petit i tranquil poble concentra la major quantitat de palmeres canàries de La Gomera. I aquestes palmeres són l’origen d’una de les fonts econòmiques principals del poble: la mel de palma. L’extracció de la mel de palma és un procés molt laboriós i artesanal, que es continua practicant a l’illa. Per conèixer tots els detalls d’aquesta activitat es pot visitar la Casa de la Miel de Palma.

La Playa de Chinguarime, situada al municipi de San Sebastián de la Gomera, és una platja molt tranquil·la i envoltada de muntanyes.

És una zona d’aigües generalment tranquil·les, així que acostuma a ser una bona platja per banyar-se.

La Presa La Encantadora, dins el municipi de Vallehermoso, és la presa de més capacitat de La Gomera. Quan està plena, i l’aigua està tranquil·la, el reflex de les muntanyes sobre la presa acostuma a ser molt bonic.

Igualment, el més interessant d’aquesta presa és que des d’allà hi ha molts camins per explorar les muntanyes que l’envolten. Per exemple, es pot caminar des de la Presa La Encantadora fins a la base del Roque Cano.

La Playa de Ávalo, també dins el terme municipal de San Sebastiánde La Gomera, és una platja solitària i aïllada. És un destí ideal per gaudir d’una senzilla excursió per la costa i d’un agradable bany a l’Atlàntic.

Organitza el teu viatge a La Gomera

VOLS BARATS

Les millors ofertes de vols a La Gomera aquí.

Les millors ofertes de vols a Tenerife aquí.

ALLOTJAMENTS

Els millors preus en allotjaments a La Gomera aquí.

COTXES

Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a La Gomera aquí.

VIATGE SEGUR

Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

ACTIVITATS

Troba les activitats més divertides i diverses per fer a La Gomera aquí.

TARGETES

La millor targeta per viatjar aquí.